Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Sajat magunk altal eloadott zenek, CD-video felvetel

Tagok által előadott zenék

Moderátor: Moderátorok

vladimirmusic
Globális Moderátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 55
Hangszer: Korg pa 60
Adott köszönetek: : 732 alkalommal
Kapott köszönetek: : 570 alkalommal

Re: Sajat magunk altal eloadott zenek, CD-video felvetel

Hozzászólás: # 351Hozzászólás vladimirmusic
2011.09.12. 17:28

petersen írta: Kedves Cralusso és Vladimirmusic! :)

Először is köszönöm az aktivitást a fórumon, ami nem sok tagról mondható el... ;)
Köszönöm mindkettőnk nevében! :D
petersen írta: Az lett volna jó, ha ugyanaz a szám szerepelt volna mindkettőtök
repertoárjában. Érdekes lett volna egymás után meghallgatni... ;)
Ha ugyanazokat a kottákat játszuk, ugyanabból a könyvből, akkor semmi különbség nem lenne a két elöadásban.
Csak az individuális hangszín (hangszer) választás és, meglehet, a Stílus (mint alap) lenne különböző, de az is csak egy komfortérzet.
A hozzáadott improvizáció, csupán egyszerű időhúzás, "kirándulás" a Temábol és nem kötelező...

Üdv.

Vladimir

It´s easy to play any musical instrument:
all you have to do is touch the right key at the right time and the instrument will play itself.
Johann Sebastian Bach
(1685 - 1750)

kovacstamas71
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 38
Hangszer: Korg Pa 50
Adott köszönetek: : 533 alkalommal
Kapott köszönetek: : 431 alkalommal

Hozzászólás: # 352Hozzászólás kovacstamas71
2011.09.13. 11:54

Sziasztok!

Mint ígértem Cralusso barátunknak e-mailomban, próbálok véleményt alkotni, sajnos eddig csak a Ti kettőtök zenei munkájára vonatkozólag.
Előzőleg említettem, hogy zenélgetek bár, de nem vagyok zenész, így nem biztos, hogy mérvadó lesz amit írok.
Cralusso és Vladimirmusic barátaink feltöltött zenei anyagát minden nap, munkába menet közben és hazafelé tartva hallgattam, hallgatom. Így az első az érzés amit írhatok, mikor egy zenét szerető ember dallamokat hallgat, az-az első, hogy fülbemászó-e a dallam amit hallgat, mert, ahogy nálam is előfordult, hogy az első két meghallgatások után azt vettem észre, és nem tudom, hogy ti így vagytok-e vele, mikor olyan zenei anyagot hallgattok ami megnyeri tetszéseteket, szóval azt vettem észre, hogy este elalvás után a fejemben szóltak ezek a dallamok. Ez már számomra magáért beszél.
Nekem őszintén szólva azért is tetszik mindkét zenei előadás, mert mindkettő stílusforma kedvencem, tehát így a két barátunk előadási módját nem tudom ketté osztani, mindkettő tökéletes számomra.
Vladimirmusic előadásmódja azért tetszik, mivel viszonylag sok az improvizáció ami érdekessé teszi a már ismert dallamokat, és bevallom egy kissé emlékeztetsz édesapám előadásmódjára is.
Cralusso zenei anyagát viszont különösen jónak tartom, mert ez nem szokványos ismert anyagok, ha egy zenész arra "vetemedik"(jó értelemben), hogy zenét komponáljon ott már a nagy tudást kell köszönteni. Különösen tetszik az, hogy számomra is ismert (roma dalt) hangszereltetek át, és nem volt rossz hallgatni, tetszett. Az, hogy zenekarról van szó, tehát többen zenéltek benne, ismételten érdekes előadást ad. Kidolgozott munkáról van szó nálad, gondolva arra, hogy ne legyen egysíkú, egyhangú az előadás, ami általában egy szintetizátoros előadásnál a beépített, vagy felrakott kísérő harmóniákat, ha valaki nem tudja ezt érdekes módon használni, egy csapnivaló végeredményt ad. Tehát csak annyit mondhatok, hogy köszönjük egyenlőre nektek, amivel megörvendeztettetek minket, és, hogy tanulhatunk tőletek.

Üdvözlettel: Kovács Tamás

“Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni.”

cralusso
Blogbejegyzések: 1

Hozzászólás: # 353Hozzászólás cralusso
2011.09.13. 12:36

Udv mindenkinek Hat........, nagyon szepen koszonom a magam es Vladimir neveben is, hogy tetszettek a feltett dalok, amit mi adtunk elo DE MEG VELETLENUL SE GONDOLJATOK ARRA, hogy mi ketten kerkedni, kitunni akartunk ezzel NEM Ezt csak utmutatonak szantuk ebben a TOPIC-ban es osztonzesnek, hogy ti is batran tegyetek fel a sajat zeneitekbol, igy tudunk kozeledni egymashoz es persze egy kis kritikat is, vagy elismerest adni annak, aki azt megerdemli
Tudnotok kell, hogy mikor fiatal voltam, azt kepzeltem magamrol, mivel elismert es kozkedvelt zeneszecske voltam, hogy mar en vagyok a JOHN LORD, annyira tudok EGY FRASZT Ekkor jottek a zenei pofonok, talalkozve egy par tenyleg kimagaslo profival...... Es lass csodat, ugyanezek nem kritizaltak, am ramutattak a hibaimra, osztonozve ezzel hogy meg tobbet gyakoroljak Es megtanitottak egy nagyon fontos dologra - MINDENKI BUSZKE KELL HOGY LEGYEN A MAR ADDIG SZERZETT TUDASAVAL, CSAK NEM KELL FELVAGOAN VISELKEDNI ES GONDOLKODNI A ZENEREOL Es meg egy negy dolgott mondtak - a legjobbtol is mondig lesz jobb, ezzel nem is kell annyit foglalkozni, inkabb csak gyakorolni es gyakorolni
Elnezest, hogy hosszabb lett a hozzaszolasom, de ez ugy kibuggyant oszinten belolem...... Na jo munkat es egeszseget mindenkinek

vladimirmusic
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 370Hozzászólás vladimirmusic
2011.09.15. 10:22

almatom írta: Én most a misty-det hallgattam éppen.
Viszont jobb lett volna ha Te játszod a zongora sávot. Sokkal inkább kijött volna a zenész éned........
Ja igen...
Mi, zenészek sokszor lopunk a jobbaktól és lejátszukk a más ötletét ;) Visszatekintve néhány évszázaddal- ez így működik.

A MIDI-ből "kihúzni" a zongora sávot és bedobni a kottaolvasó programba nagyon egyszerű. Azután leolvasni, begyakorolni/lejátszani/felvételezni azt a zongora szólót - csak technikai kérdés, ugyanúgy mint lejátszani egy Bach, Mozart, Beethoven....zenéjét, vagy mint bármelyik etűd-öt. :mrgreen:

A probléma csak abban van, hogy a zenész sokszor, ilyen lopott grifekket, elsajátít és használja ahol csak szüksége van rá. ;)

------------------------------
Már egyszer írtam erről:
a OMBand zenét kellet volna hagyni a kezdeti alapon (Hammond with Bass-pedal + Rhitm/Drum machine), mert a modern arranger-okkal soha nem tudni mit csinál a zenész in Real Time-ba...

Üdv.

Vladimir

all you have to do is touch the right key at the right time and the instrument will play itself.
Johann Sebastian Bach
(1685 - 1750)

vladimirmusic
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 373Hozzászólás vladimirmusic
2011.09.15. 13:28

almatom írta: 1. leszedted a szólót
2. mert le is tudod játszani
Csak ez nekem mindössze azért hihetetlen, mert összehasonlítva a Te misty-det az "eredeti misty" zongora sávjával, nem csak hogy hangról hangra ugyanaz, de még a zongorajáték tempók és a frazírok/trillák és az egymás után megütött hangok is tökéletesen ugyanazok! Ráadásul idôben is minden hang ugyanott helyezkedik el. Ilyen improvizatív hosszú szólót, zenész ennyire gépies pontossággal nem tud leszedni. Jelen tudásom szerint azt kell mondjam: kizárt!
Nem szedtem le semmit!
Én a copy kóttákat, képzeld el - lejátszottam, mint ahogy minden kottát Beethoven Sonátábol, Chopin Baladákbol, Mazurkákbol...ez legalább semmi különüs, mert lejátszahatja minden középzeneiskolai diák. A Tempó-t utánna lehet sinhronizálni.
almatom írta: A másik gondolatom ezzel kapcsolatban: ha ilyen technikai tudás birtokában vagy -ami a misty-ben lévô zongoraszóló lejátszásához elengedhetetlen- akkor a zongorista már bôven a saját érzésébôl játszik, fôleg ha egy ilyen improvizatív vonatkozásban teljesen kötetlen jazz-standard darabról van szó.
Ebben igazad van...de " a meleg vizet" már feltalálta valaki.

Ez a "földig hajolás előttem" , nekem ebben az életkoromban nem jelent semmit, mert ezek a zeneszámok voltak csinálva mint példák (hogy lehet beilleszteni a új Arranger Stílust a jazz standard, vagy classikus zenével) egy Fórumon.
Semmilyen személyes vágy megerősítés se személyes promóció célra.

Egy privát kérdés: mit gondolsz könnyebb e lejátszani valami triller-t, egymás után megütött hangokat és stb. ebben a zenében, vagy a classic zenében (Haydn, Mozart...)?

Üdv.

Vladimir

Johann Sebastian Bach
(1685 - 1750)

vladimirmusic
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 377Hozzászólás vladimirmusic
2011.09.15. 19:16

almatom írta: Ha Te így blattolsz kottáról, akkor Te a világ legjobb blattistája vagy!!!!!!!!!!!!!!!!!
A blattista egyből, rögtön, előkészülés nélkül...lejátsza a kottaszöveget, ami sok gyakorolás eredménye.
Hol írtam azt, hogy egyből lejátszottam a partitúrát :?: :!:
Néha elég néhány óra, de sokszor néhány hét is, mert nem elég csak lejátszani a kottákat, hanem zenét csinálni belőle.
A végén már fejből tudni az improvizációt, de őszintén a felvételezés frázisokba van elosztva és azután lesz összeragasztva a software-ban.
Pontos és precíz software (notation) nincs a Net-en Free version-ban és vele (Free v.) dolgoznak az amatörök...
------------------------------------------------------------------

De...kezdjük még egyszer elejéről: a Misty-töl.

Nem találom a két MIDI felvételt. :(
Felhívtam a Belgrádi kollégát, aki nekem ezt felvételezte (mert én a felvételezésekkel csak kezdő voltam).
Emlékszik arra, hogy nekem volt mindig két egyforma MIDI felvétel, de az originállal nem kellet semmit ragasztani és egyszerűbb volt beilleszteni az originált (in continuo). Sokszor a BPM se felel meg és csinál problémát a 20-30. ütemben...Végig halgattam a Misty-t, úgylátszik hogy az originál piano szóló van benne.
Nekem az olyan mindegy, mert nem várok semilyen afirmációt, sem díjat...
A legnagyobb érték és a legjobb érzés abban volt, hogy le TUDTAM játszani azt ami megtetszett a zenéből...előbb - vagy később! :D
Ha most azt kérném tôled, hogy a telefonoddal vegyél fel egy 20 másodperces videót és küld el nekem -ahol blattolod ezt az imprót- akkor valszeg sosem küldenéd el ezt nekem.........
Ilyen helyeken nem írok a családi tragédiárol...de ezek a felvételek 2008.-ban voltak csinálva, amikor még aktivan zenéltem, de '08.december 21.-től nem zenélek, sajnos nincs is már hol, sem kinek, de nincs meg a motiváció sem.
--------------------------------------------------------------------
Offtopic

Hozzám érkezet Belgrádrol az Administrator egy nagy Fórumrol 2007.-be. Kerestek Moderátorokat. Megvártam a Korg arranger mellet és lejátszottam pár rövid jazz standardot, Bossa Nova-t....(improvizació részekkel is).
Ott még mindig Mod. vagyok és a tagokkal (gitaristákkal) csináltunk Online zenélést is...jól szórakoztunk a zenélésben...szöveg nélkül. :D

Ontopic

Még egy privát kérdés:
mit gondolsz, hogy a zenekar szólisták (zongoristák, fuvósok, gitározók...) minden improvizációt saját maguk szerkesztik és előadják, vagy azt nekik valaki más (jazz mester) leírja.
Előre válaszolok: 80% lejátszott szóló improvizació le van írva és a partitútában van. Csak lekell olvasni, de szépen és stílussal. :mrgreen:

De, nekem úgy tűnik, hogy ezt se fogod nekem elhinni, de maradjon csak azon, hogy " ki keveredet egy jó kis beszélgetés" ;)

Üdv.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára vladimirmusic 2011.09.15. 21:24-kor.

Vladimir

Johann Sebastian Bach
(1685 - 1750)

cralusso

Hozzászólás: # 378Hozzászólás cralusso
2011.09.15. 20:35

Almatom kollega Erdeklodessel kisertem a beszelgeteseteket Vladimir kollegammal es arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy igy latatlanbol soha nem kritizalnek egy akademiat vegzett zongora tanart, aki johiszemuleg rakott fel a sajat felveteleibol
Lenne egy jo kis ajanlatom - mivel Vladimir korat tisztelve neked kellene egy nagyot lepned - nem is olyan messze van neked az a vajdasagi Kikinda ....... Miert nem beszelsz meg egy talalkat vele - ha nem zavar - en is csatlakoznek es zeneileg is el lehetne beszelgetni orakig, baratilag is kozelebbe lehetne kerulni egymashoz
Ha meggyozodnel az o igazarol, csak neked tenne jot, ha pedig nem, akkor sem lenne szamodra egy nagy idoveszteseg, mert egy-ket, lehet meg tobb zenei baratra is szert tehetnel
Szerinted kivitelezheto ez a dolog ? Udv neked es minden zenebaratnak Lacitol. Zentarol

cralusso

Hozzászólás: # 380Hozzászólás cralusso
2011.09.16. 07:08

Hello Eloszor is, le a kalappal, ha ennyire kepzett es tapasztalt vagy a zene teren Masodszor - ne igy allj hozza, hogy talan kar is volt, vagy kesobb kellett volna bejelentkezned NEM Kellenek ebbe a kozossegbe a kepzett es tapasztalt zeneszek, hogy segitsek a kollegakat es elobbre lenditsek a munkat
Ami a haragot illeti, azt hiszem, hogy se Vladimir, se en nem valaszolgatnank, ha annyira megharagudtunk volna Ami pedig a bizonyitast stb illeti, azt majd eldonti Vladimir
Rolam csak annyit, hogy alapfoku kepzesben reszesultem, a legtobbet a romaktol tanultam, van kb 35 ev tapasztalatom venedeglatos zeneben, valamennyi felvetelezesben, amatornek tekintettem mindig magam - sokak szerint a legjobbak kozott voltam - sajnos tavaly a betegsegem miatt felhagytam az aktiv zenelessel, olyannyira, hogy azota le sem ultem a szintimhez.... Azota csak hobbibol vagy azert, mert a tudat alatt csak hianyozhat a zeneles, nem tudom, szerkesztgetek eleg turheto ritmusokat, amit mindig felrakok a kollegaknak es akinek megfelel, tetszik, hat hasznalja minnel sikeresebben
Errol ennyit, udv es tovabbi sikeres munkat kivanok Egyben udvozlom a kollegakat is

vladimirmusic
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 381Hozzászólás vladimirmusic
2011.09.16. 07:17

Valamikor réges-rég, amikor a jó zenét a Radio Luxemburgról felvételeztük a magnó-ra, vagy szereztünk vinil lemezeket külfödröl, az egyetlen mod a jó hallás volt, hogy lekottázuk a zenét.

Ha ezt 50 évig gyakorolod, csinálod és ha a zongora mellett töltöd a 40 éves munka időt, plus 50 év mint aktív zenész, akkor (talán) majd jobban megértesz.

Az én zene-karierom nem az Interneten múlt, hanem in Live zenélésben és az felbecsülhetetlen érték.
-------------------------------------------------------------------

Tervemben volt, hogy csináljak pár új felvételt (talán jobban érezném magam a családi tragédia után) 3 év után, de ahogyan egy Fórum környezet tud pozitív hangulatot adni, ugyan úgy az ellenkező hatást is.

Legrövidebben:
hagyjatok békén!
Evvel bevégeztem az aktív fórumozást.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára vladimirmusic 2011.09.16. 07:45-kor.

Vladimir

Johann Sebastian Bach
(1685 - 1750)

kovacstamas71
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 38
Hangszer: Korg Pa 50
Adott köszönetek: : 533 alkalommal
Kapott köszönetek: : 431 alkalommal

Hozzászólás: # 382Hozzászólás kovacstamas71
2011.09.16. 07:27

Sziasztok!

Úgy veszem észre, hogy azok az illetők akik megtehetnék, hogy előadás anyagot tegyenek fel valami miatt nem tesznek,( nem merik?).
Mint mondottam én nem vagyok zenész, csak saját szórakoztatásom, illetve néha a családom "szórakoztatására?" zenélgetek.
Így nektek, akik tőlem biztosan százszor jobban zenéltek, csak kezdő lökésnek, feltennék egy nagyrészt improvizatív anyagot, saját előadásban, a címét biztos ismeritek: Bobby Hebb "Sunny" (1966), vagy ha így jobban tetszik: Boney M. "Sunny".
Kérlek nézzétek el nekem a zenei előadás tudást, abszolúte hallásból játszok, ez tényleg csak azért, hogy bátorkodjatok ti is feltenni saját anyagot, hogy mások tanulhassanak az előadás módotokból.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Üdvözlettel: Kovács Tamás

“Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül tudjunk imádkozni.”

Új hozzászólás