Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

szabesz80
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 11
Hangszer: Tyros 3
Adott köszönetek: : 282 alkalommal
Kapott köszönetek: : 261 alkalommal

Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m

Hozzászólás: # 9203Hozzászólás szabesz80
2012.11.21. 18:02

Szia Asterix . Megprobalhatod a Global Reverbet allitani,lehet hogy segit valamennyit. :roll:

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 123
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 9204Hozzászólás Bubamara
2012.11.21. 18:36

A terem hangzásán nem fogsz tudni jelentősen javítani semmilyen módszerrel, az eq közepeket vágd meg és ha szükséges az alját. A zengetőt természetesen itt nem kell majd használnod. :)
Azonban egyetlen orvosság, hogy legalább te jó minőségben halld a zenét, tedd kicsit a hátad mögé a falakat és fordítsd enyhén magad felé, számodra meg fog szűnni a visszaverődések többsége, és élvezed a zenét. A termet nem célod átépíteni az akusztikáját pedig nem tudod megváltoztatni. :)

Buba

Adames
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 312
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 9205Hozzászólás Adames
2012.11.21. 19:18

Én pár éve tornateremben zenéltem Szilveszterkor, és nagyon nem volt jó. Dehát ez van. Nem oda kellett volna szervezni a bulit! :PPP

beejaybudai
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 134
Hangszer: Casio MZ-X 500
Adott köszönetek: : 393 alkalommal
Kapott köszönetek: : 458 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 9207Hozzászólás beejaybudai
2012.11.21. 21:36

Szerintem a mélyládát ne is vidd el, mert csak rontana a helyzeten. A toppok DSP-je pedig FLAT állásban legyen. A mikrofonon csak nagyon kevés effektet használj, inkább csak delay-t, reverbet ne. A körbematracozás is jó ötlet, csak nem valószínű, hogy megengedik...
Szerintem mindenképp használj monitor hangfalat és próbáld minél közelebb elhelyezni hozzád, persze ügyelve a gerjedésre.

Remélem tudtam jó tanácsot adni...
Jó bulit kívánok!

Üdv.
Jani

Cuccaim: Casio MZ-X 500, Behringer XR12, Sennheiser E865, Electro-Voice RE510, Audio Technika ATM510, Behringer TM1, Turbosound NuQ122-AN, Turbosound IQ15B, JBL LSR305P, Behringer UMC204HD, LED-es fények.

Adames
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 9209Hozzászólás Adames
2012.11.22. 07:09

Annak idején emlékszem, hogy a mélyláda csak "dísznek" volt, mert be sem kapcsoltam, de még a Toppokból is visszább kellett venni a basszusból.
Kontrollt mindenképp vigyél, mert különben úgy jársz mint én, hogy volt olyan, hogy félúton elálltam, mert nem hallottam vissza semmit jóformán. :PPP

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Hozzászólás: # 9210Hozzászólás Apelláta
2012.11.22. 08:24

Bubamara írta: Azonban egyetlen orvosság, hogy legalább te jó minőségben halld a zenét, tedd kicsit a hátad mögé a falakat és fordítsd enyhén magad felé, számodra meg fog szűnni a visszaverődések többsége, és élvezed a zenét.
Sziasztok!

Lehet, hogy most többen nem értenek velem egyet, de én mindig így csinálom, és sosem használok kontrol falat, ezért nekem nincs is. Magammal egy vonalba, vagy minimálisan hátrébb, lehetőleg minél messzebb tőlem (a gerjedések elkerülése végett), és enyhén felém fordítva (hogy én is halljam magam), rakom a két szubomat, és a fölötte lévő topokat. Még akkor is elutasítom a kontrolt, mikor a gitáros társammal, vagy nagyobb létszámmal megyünk, és lenne rá módom. Már ők is megszokták ezt. (bár az utóbbi években nem sokszor van csapatos buli) Engem nyugtalanítana, hogy ha egész este nem azt hallom, amit a közönség. Mert akárki, akármit mond, egy kontrolba sosem az a hangkép (mély/közép/magas arányok), és sosem azok a hangerőarányok hallhatók, mint ami kifelé szól. De hogy is várhatnánk el egy teljesen más, kisebb és monóban szóló hangfaltól, hogy azt adja vissza, mint a kifelé szóló nagy cucc. Akkor meg minek? Egy dobosnak megértem, hogy kell kontorl, mert olyan zörejt kelt maga körül, hogy nem hallja a zenét, amire neki hozni kell az ütemet. És neki nem kell foglalkoznia a keveréssel, beállításokkal. Viszont nekem igen. És hiába állítom be a műsoromat készre, ettől még azért minimális korrigálásokra néha szükség van az este folyamán. Ezen felül egy új helyen sokszor még az első fél órában is játszadoznom kell finoman a keverő beállításokkal (főleg az ének, meg a basszus végett), mire sikerül számomra megfelelően beállítani. Sőt nagy teremben arra is érdemes figyelni, hogy üres e a terem, vagy teli van, és ez igaz a táncplaccra is. Mert ahogy telítődik a tér, úgy lehet több mélyet adni, illetve az alapzaj növekedésével a hangerőt is egy kicsit feljebb tolni (de csak egy kicsit, és nem ész nélkül). Lehet, hogy én bonyolítom túl, de én ilyenekre is mindig figyelek. És ha már ennyi idő alatt nem tudott senki sem meggyőzni a kontroll létjogosultságáról, már ezután nehéz lesz. :pardon:

Persze egy nagy színpad, az más. Ott mivel eleve elől vannak a hangládák, és minden előre sugárzik (kivéve a szub dübörgése), ott kell a kontrol, hogy halljam magam, de ott úgy is van egy hangtechnikus, aki a nézőtérről kever, és ő onnan mindent hall.

Üdv.: Apelláta

csepi
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 73
Hangszer: Korg Pa 500
Adott köszönetek: : 84 alkalommal
Kapott köszönetek: : 82 alkalommal

Hozzászólás: # 9211Hozzászólás csepi
2012.11.22. 12:16

Sziasztok!
Egy érdekesség....
Nagyon sokszor volt téma már egyéb fórumon is, a színpadon való zenéléskor, hogyan, és hova helyezzük a subot.
Általános vélemény, hogy színpad elé tegyük, ha 2 van , lehetőleg egymás mellé. De mi van a viselkedni nem tudó, ittas, bunkó egyénekkel? Belerúgnak(akár véletlen is) tánc közben, ráteszi a sört, netán -ha van ilyen, és az én Hk-mon van- a tetején lévő potit eltekergeti.
Mi van ha mégis a színpadon hagyom, és megpróbálom jól elhelyezni?
Sokszor próbálgattam, és millió verzióban szólalt meg... Ha lehetőség van én bizony le nem teszem, mert nem vigyáz rá a gazember.
De most szombat???????!!!!!!
Olyan égbekiálltó különbség volt a 2 pozíció között, h lényegében a színpadon nem lehetett hagyni a subot ,mert iszonyatosan döngött. Low poti kb "9 óráig " vissza, és így is élvezhetetlen. Szétszed, színpad elé le: és valami döbbenet jól szólt. Na ennyire még sose jött ki a különbség.... Persze mondanom se kell, rugdosva, nekimenve, és enyéb tahóság. Ilyen bulikba kéne venni egy vidéki didzsin "nevelkedett" jó öreg 21"-os 55 kilós batár golyóálló házi gyártmányú subot.
:cry2:

Más!
Asterix, és Zeneboynak köszi a segítséget, rendeltem egy DB 605D aktív motyót. Hétvégi tesztről majd írok, bár igazi teszt jövő hét, 340 fős bál...

Asterix! nekem is bevált, ha a topokat mellém rakva kicsit befordítom. A General menuben a Pa-ról tekerj le -10 értéknyi reverbet.
Éneken szinte zéró reverb.
Ilyenkor egyébként a szervezőknek kell legyen annyi esze, h leterítenek filcet a parkettára. Na az elképesztően sokat jelent.

Adames
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 9212Hozzászólás Adames
2012.11.22. 12:27

Annyit dicséritek már ezt a dB 650-es aktív hangfalat, hogy már kíváncsi lennék rá én is, hogy mit tud. :xx:
Mondjuk a Garry Lite 15-höz képest mennyivel szólhat másabbul vajon? :PPP

beejaybudai
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 134
Hangszer: Casio MZ-X 500
Adott köszönetek: : 393 alkalommal
Kapott köszönetek: : 458 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 9213Hozzászólás beejaybudai
2012.11.22. 12:57

Ez nagyban függ attól, hogy mivel van meghajtva az a Garry Lite...
Egyébként én is kíváncsi lennék egy ilyen összehasonlításra.

Cuccaim: Casio MZ-X 500, Behringer XR12, Sennheiser E865, Electro-Voice RE510, Audio Technika ATM510, Behringer TM1, Turbosound NuQ122-AN, Turbosound IQ15B, JBL LSR305P, Behringer UMC204HD, LED-es fények.

Adames
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 9214Hozzászólás Adames
2012.11.22. 13:00

beejaybudai írta:Ez nagyban függ attól, hogy mivel van meghajtva az a Garry Lite...
Egyébként én is kíváncsi lennék egy ilyen összehasonlításra.
Allen & Heath PA20-CP keverőerősítővel volna hajtva. :mrgreen:

Új hozzászólás