Következzen egy vegyes beszámoló, egyrészt fejlesztésekről, másrészről az első olyan rendezvényről, amiről talán érdemesnek gondoltam megszólalni.
Fejlesztések:
Szaxofonos kollégát végre áttérítettem RCF-re.
Eddig egy pár EV ZLX15BT-vel járult hozzá a setup-hoz, illetve +1db Turbosound Milan M15b-vel. (A miénkkel együtt ez már 3db.)
Na most az EV ZLX sorozat nem feltétlenül a stabilitásáról híres, és még a legóvatosabb felhasználásnál is előfordul, hogy sajnos megdöglik benne ez-az.
Mellesleg szabadúszóként legtöbbször kontroll ládának viszi, annak meg ágyúval verébre kategória, tehát feleslegesen nagy.
Azt mondtam neki, hogy amíg lehet adja el és nézzünk valami mást helyette.
Több opció is szóba került, IHOS Audio IOS10, RCF Art 710, HD10.
Én speciel jobban preferáltam volna az IHOS-t, mert faláda, a maga kategóriájában fizikát meghazudtoló kategória, szerintem nincs még egy olyan láda,
ami ekkora méllyel rendelkezik. Rendesen kerestem alatta az elbújtatott sub ládákat, mert nem akartam hinni a fülemnek.
És persze a megfelelő beszerzési források ismeretében ez a láda nem került volna sokkal többe mint az RCF, de a kolléga valamiért mégis az RCF-hez ragaszkodott.
Mondjuk meg lehet érteni, hiszen igen népszerű darab, mint a hangosítók, mint a zenészek körében.
- Vettem egy Bluetooth/USB --> AES/EBU adaptert.
Velem számtalanszor előfordult már, hogy a hozott okoseszközöket nem tudtam bekötni a cuccba, mert:
- - legtöbbször otthon maradtak/tönkrementek az olcsó Type C/Lightning adapterek.
- az egyetlen működő Roland 3.5mm Jack -> 2x6.3mm Jack kábelem otthon maradt.
- elfogyott a csatorna (mondjuk ez ritkábban).
- maga a készüléknek nem volt 3.5mm aljzata, vagy az nem volt működőképes, esetleg földhurkos volt.
De mitől nagyszerű ez az eszköz?
Ha van olyan keverőd, amin van AES/EBU bemenet, és épp nem használod semmire, ez kapóra jöhet.
Egy csatornára beroute-olva bármilyen hordozható eszközt tudsz csatlakoztatni USB-n vagy Bluetooth-on keresztül úgy, hogy fizikai csatornát nem foglalsz el vele. ---> Link
az átalakítóhoz!
És a következő rendezvény bizonyította be, hogy mennyire jó döntés volt, és mennyire nagy szükség van manapság erre.
Egy-két el nem küldött zene, Youtube link formájában, aminek se a letöltésére, sem a konvertálására nincs technikai lehetőség, így rögtönözni kellett.
Mellesleg záróra előtt kértek egy kis Kárpátia + Azahriah blokkot.
A Kárpátia nyilván evidens volt, mert a barátom tartalékos katona volt, Azahriah meg hát... 2026-ban ezen szerintem már senki nem lepődik meg.
A vicc az egészben az volt, hogy a kettő tökéletesen megfért egymás mellett.
Ehhez a helyszínen kaptam egy YT Music lejátszási listát, adapter be, Youtube Premium adott, csatornát 0dB-re, oszt adjad neki!
A rendezvény:
Azt már előre mondhatom, hogy az idei esküvői szezon most kimondottan nem korlátozódik az ország keleti régiójára, így különösen fontos szezonnak nézünk elébe, hiszen ez a következő évi szezont is erőteljesen befolyásolhatja.
A következő rendezvény viszont azért kedves a szívemnek, mert egy nagyon kedves barátomnak a lakodalmára kaptam meghívást, és egyben felkérést is.
Egy 12 éves barátságnak a megkoronázása volt ez, ha szabad ezzel a kifejezéssel élnem, hiszen 10 éve költöztek el a keleti régióból az ország másik felébe,
de szerintem nem volt olyan hónap, hogy ne beszélgettünk volna egymással, nem volt olyan ünnep, ahol ne találkoztunk volna, és bár közhely, de mindig ugyanott tudtuk folytatni a beszélgetéseket, ahol ezek félbeszakadtak.
Az, hogy rám gondoltak, nekem különösen nagy megtiszteltetés.
Helyszín:
Tata - Pálma Rendezvényház.
Cájg:
Digitális földrengés-szimulátor
2db RCF 710 MK V + 2db Milan 15b, mint FOH
2db Lite12 - kontroll
Maga a hely minden szempontból egy főnyeremény.
Jól megközelíthető, jól pakolható, a konyhájuk kimondottan zseniális, és a nagy üvegfelületek ellenére egy viszonylag jó akusztikájú terem.
Egyesek felszisszennek, hogy miért nem a 2db Lite 15-öst vittem topnak, jelezném, hogy korlátok közé voltunk szorítva.
Egyrészt a násznép kb. 40 főből állt, így kb. számítottunk arra, hogy csak a terem felét kell hangosítani, ami be is jött.
Másrészt zenészként egyszerre nem lehet egy seggel megülni több lovat, épp ezért irreális az az elvárás, hogy 24 óra rendelkezésre állás után 300 km-eket csak úgy levezessünk, így kellett egy sofőr.
Na most a mi autónk kiesik, hiszen az 1.6-os benzinmotort nem egy telipakolt utánfutó elé tervezték, még kevésbé egy szélviharban és 5 fővel a fedélzeten.
A sofőrünk autójával terveztünk (Mercedes Vito), de ebbe sem feltétlenül lehet ennyi személy mellett nagy felszerelést elvinni, épp ezért próbáltam úgy összerakni a cájgot, hogy legyen tartalék benne, mert természetesen 300 km-ről nem mászkál csak úgy haza az ember, illetve ott nem tud senkitől sem kölcsönkérni.
Viszont a pakolás reggelén a sofőrünk nagy meglepetésünkre egy Opel Movano magasított kisbusszal érkezett, ami kimondottan kényelmes volt az utazás alatt, mellesleg ez a cuccmennyiség el is tűnt a csomagtartóban, így a 3. üléssorra tényleg csak a törékenyebbjeiből jutott, legfőképp azért, mert nem szerettünk volna külön spaniferezni.
Maga a lagzi az én meglátásom szerint simán megcsúfolta a 100-150 fős lagzikat is.
Ilyen kis létszámmal és ezzel a gyorsított forgatókönyvvel az is csoda, hogy hajnal 3-ig bírták.