Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Gumiszoba

Bármely téma, amely nem hangszerekkel kapcsolatos

Moderátor: Moderátorok

almatom
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 211
Hangszer: Ketron SD90
Adott köszönetek: : 169 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1724 alkalommal

Re: KETRON - használhatósági tapasztalatok

Hozzászólás: # 66727Hozzászólás almatom
2020.10.24. 11:12

Lehet, hogy át kéne helyezni a gumiszobába a nem Ketronos hozzászólásokat, hogy aki ide téved, az ne olvassa a nem idevalót....

almatom
VIP

Hozzászólás: # 66728Hozzászólás almatom
2020.10.24. 11:25

powersparc írta:
2020.10.23. 16:57
"Tehát neked nem azért nem számít a pénz, mert jól érzed buli közben magad és utána aratod a zajos sikereket, hanem fel sem merül, hogy a munkádért esetleg nem kapod meg az ellenjuttatást majd (mint ahogy a példánál említett építőipari szakember adott esetben), azaz biztonságtudatban vagy......
Van igazság benne, Nándi!
De vannak zenész ismerőseim, (nem 1, nem 2...) akiknél többször is előfordult, hogy nem, vagy csak egy részét akarták kifizetni a megbeszélt gázsinak. Szóval ez a jelenség itt is megtalálható, nem csak az építőiparban, sajnos.

Admin
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 45
Hangszer: Ketron SD2, E-MU XBoard 61, Aria Excel
Adott köszönetek: : 617 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1493 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Gumiszoba

Hozzászólás: # 66731Hozzászólás Admin
2020.10.24. 12:32

De egyszerre mentünk, rá @Pityu :)

A DJ témával kapcsolatos hozzászólásokat pedig kiemeltem ide:

One Man Band vs zenekar vs DJ

A muzsikusnak dalból van a lelke, az egész világ szíve dobog benne...

BodziLalikirály
VIP
Hozzászólások a témában: 115
Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 66732Hozzászólás BodziLalikirály
2020.10.24. 12:56

almatom írta:
powersparc írta:
"Tehát neked nem azért nem számít a pénz, mert jól érzed buli közben magad és utána aratod a zajos sikereket, hanem fel sem merül, hogy a munkádért esetleg nem kapod meg az ellenjuttatást majd (mint ahogy a példánál említett építőipari szakember adott esetben), azaz biztonságtudatban vagy......
De vannak zenész ismerőseim, (nem 1, nem 2...) akiknél többször is előfordult, hogy nem, vagy csak egy részét akarták kifizetni a megbeszélt gázsinak. Szóval ez a jelenség itt is megtalálható, nem csak az építőiparban, sajnos.

Tomi!

Én is futottam bele ilyenbe, mind aktív zenélős korszakomból, mind hangosítás alkalmával. Különböző kifogásokat kitalálva.
De a tapasztalat csodás dolog és megtanultam a leckét.
Azóta a szerződéskötéskor (az első megbeszélés alkalmával) kaucióként a megbeszélt összeg 40-50%-át elkérem (ezzel lekötelezve magam arra az időpontra), és a rendezvény KEZDETE ELŐTT (még mielőtt elkezdek bármit összepakolni) a helyszínen a fennmaradt összeget átvéve. És ez a szerződésben bele is van foglalva.
Ugyanis nekem is elegem lett abból, hogy jöttek azzal, hogy
"de nem úgy szólt a cucc";
"hamarabb ért véget a rendezvény";
"nem jött annyi bevétel mint amit vártunk";
"a sztár vendég lemondta a fellépést"; stb....
vagy zenéléskor:
"nem játszotta azokat amiket kértek" (értsd Frodó meg Joli és barátai) ;
- és ez volt a legdurvább:
"a fennmaradt összeget odaadták jatt-ként akik kérték a dalokat".....

Természetesen amennyiben az én hibámból vagy a felszerelés meghibásodása miatt (és itt nem egy áramszünet vagy áramellátási problémák, esetleg villámcsapás vagy egyéb természeti jelenség kiváltó okaként) úszik el a rendezvény én ugyanúgy kötbérköteles vagyok.
Bepróbálkoznak párszor, hogy "de a rendezvény után szoktak fizetni", de megértetem velük, hogy a mi szerződésünkben így áll. Kell - kell; nem kell - nem kell! Vagy ezeket nem vállalom.
Tudom, hogy sokaknak ez így elég sarkalatos, de hosszú évek tapasztalata és a mostani világ "megbízhatatlansága" miatt én ezért is készíttettem el a jelenlegi szerződésünk alapkoncepcióját így. És elmondom, az esetek 99%-ban senkinek nincs vele gondja.

Lalikirály, ennyi és nem több..!!!

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 572
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 973 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal

Hozzászólás: # 66733Hozzászólás ---Qgli---
2020.10.24. 15:38

Bodzi neked ebben tök igazad van. Nekem még nem fordult elő, hogy nem akartak, vagy kevesebbet akartak fizetni. Nekem azt tanították, hogy: "Mindig nézd meg, hogy kivel kötsz üzletet"

Van is egy sztorim erről, amikor Asterix kolléga küldött nekem egy bulit! A párbeszéd a következőképpen zajlott le:
telefonáló - Helló! Ircsi adta meg a telefonszámodat, lagziba gyere má" el hozzánk zenélni!
én - Sajnos nem érek rá azon a szombaton!
telefonáló - Jó van, helló!

Szerintem a mai napig sem fogta fel, hogy ebben a beszélgetésben hol volt a kutya elásva...

Mauglidyro
VIP
Blogbejegyzések: 7
Hozzászólások a témában: 112
Hangszer: Yamaha Genos 1
Adott köszönetek: : 89 alkalommal
Kapott köszönetek: : 463 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 66741Hozzászólás Mauglidyro
2020.10.25. 22:50

BodziLalikirály írta:
2020.10.24. 12:56
almatom írta:
powersparc írta:

Tomi!

Én is futottam bele ilyenbe, mind aktív zenélős korszakomból, mind hangosítás alkalmával. Különböző kifogásokat kitalálva.
De a tapasztalat csodás dolog és megtanultam a leckét.
Azóta a szerződéskötéskor (az első megbeszélés alkalmával) kaucióként a megbeszélt összeg 40-50%-át elkérem (ezzel lekötelezve magam arra az időpontra), és a rendezvény KEZDETE ELŐTT (még mielőtt elkezdek bármit összepakolni) a helyszínen a fennmaradt összeget átvéve. És ez a szerződésben bele is van foglalva.
Ugyanis nekem is elegem lett abból, hogy jöttek azzal, hogy
"de nem úgy szólt a cucc";
"hamarabb ért véget a rendezvény";
"nem jött annyi bevétel mint amit vártunk";
"a sztár vendég lemondta a fellépést"; stb....
vagy zenéléskor:
"nem játszotta azokat amiket kértek" (értsd Frodó meg Joli és barátai) ;
- és ez volt a legdurvább:
"a fennmaradt összeget odaadták jatt-ként akik kérték a dalokat".....

Természetesen amennyiben az én hibámból vagy a felszerelés meghibásodása miatt (és itt nem egy áramszünet vagy áramellátási problémák, esetleg villámcsapás vagy egyéb természeti jelenség kiváltó okaként) úszik el a rendezvény én ugyanúgy kötbérköteles vagyok.
Bepróbálkoznak párszor, hogy "de a rendezvény után szoktak fizetni", de megértetem velük, hogy a mi szerződésünkben így áll. Kell - kell; nem kell - nem kell! Vagy ezeket nem vállalom.
Tudom, hogy sokaknak ez így elég sarkalatos, de hosszú évek tapasztalata és a mostani világ "megbízhatatlansága" miatt én ezért is készíttettem el a jelenlegi szerződésünk alapkoncepcióját így. És elmondom, az esetek 99%-ban senkinek nincs vele gondja.
Helló Bodzi.

Megértem az állásfoglalásod ebben a témában.
Bár Qgli leírt mindent, ami az én gondolatom volt.

Ez már csak ilyen mellékszál ... Itt hagyom.

Foglaló
Régebben pont azért került be az előleg, mint olyan, mivel előfordultak olyan esetek, hogy az ifjúpár azontúl, hogy átadta a foglalót, egyikük sem tudta/akarta közölni, hogy esetleg szétmentek, és emiatt nincs lagzi.
Pedig ugyanazon dátumra 3 másik rendezvényt kellett visszamondani.

Pár hónapja pedig történt egy olyan eset, hogy jött egy rendezvény.
Nem volt foglaló még, mert abban maradtunk, hogy a zenekar összetételét még megálmodják, és pár napon belül vissza jeleznek, tehát nem volt még kész szerződés összeállítva.
De mivel ez 2-3 hónap múltán sem történt meg, és volt egy B terves időpontja az egyik lagzinak, amit korábban lefoglalóztak, így nyilván az volt az első.
Telefonszámot nem adott meg, facebook-on meg akárhányszor ráírtunk, sosem méltatott válaszra, így elvállaltuk a B tervest.
És még nekik állt feljebb, hogy mi elvileg "megállapodtunk", és hogyha kérnek rólunk véleményt, akkor számítsunk rá, hogy mi lesz az, stb, stb ...

Mi tettünk egy hatalmas engedményt a helyzetre való tekintettel.
Mivel ezek a jogszabályi változások annyira nyomon követhetetlenek, így az idei szabad dátumokra Május óta nem vettünk fel előleget.
Illetve a jövő évre érkező új foglalások előlegeit a kitűzött dátumot megelőző 2 naptári hónapon kell csak rendezni.

Ami meg a fennmaradó összeget illeti: "Egy összegben a rendezvény végén készpénzben." Ez így szerepel még a szerződésben is.

A rendezvényt érintő korlátozások, intézkedések
Nos első sorban nem az időtartamra szóló korlátozásokról van itt szó.
Hanem sokkal inkább a hangerőkorlát, illetve a helyszín hangtechnikájának kizárólagos használatáról szóló rendelkezésekről.
Egyik ilyen példa a Park Hill étterem. Pl. mi nem tudtunk arról, hogy a rendezvény helyszínén 85dB-es zajkorlát van.
Nyilván ezt a rendezvényt is meg tudtuk oldani, mivel a tánctéren megvolt a hangerő, sőt a biztonsági személyzet nem győzött hálálkodni, hogy együttműködtünk velük, és hogy aznap nem jártak kint a rendőrök.
Ennek ellenére hiába a sikeres együttműködés, a sorozatos feljelentgetéseknek meg lett a hatása, a helyszínen a következő héten átadták a terem saját hangtechnikáját, így mostantól csak is kizárólag azt lehet használni.
A debreceni Erdőspuszta Clubhotelnek a rendezvénytermének a hang- és fénytechnikája teljesen korszerű, és szakszerű tervezés. Az más kérdés, hogy ennek nincs gazdája.
De ez így van, szó szerint. Sajnos nincs állandó technikusa a teremnek. Bár a helyzet közel sem ennyire rossz.
Ott nem tudsz elrontani semmit sem.
Biztosíték tábla felkapcsol, kábeldobra rászúrod a keverő master jelét, megnézed a pulton hova jössz be, Master ki tol, csatorna ki tol, ennyi.
Fénytechnikánál csak bekapcsolod a számítógépet, és a bootolás után megjelenik PC-s DMX vezérlőalkalmatosság.

De biztos ami biztos el szoktuk kérni az éppen aktuális technikus személyzetnek a telefonszámát. És ez is szerződésbe van foglalva.

Sztárvendégek,vendégfellépők
Ha rendezvény, miért ne jöhetnek szóba sztárvendégek?
Ez ma már egyáltalán nem ritka eset.
Az ok, ami miatt szerződésbe került nálunk egy ilyen kitétel, mivel megadjuk lehetőséget, hogy a mi cuccunkat használja.
Ebben önmagában nem is volna probléma.
Találkoztunk már olyan vendégfellépővel aki nem győzte megköszönni, hogy ki segítettük őt ennyivel.

Ám akadnak olyan esetek, amikor nem számíthatunk tiszta együttműködésre, mert a sztárvendég és az általa képviselt technikai személyzet esetleg nem beszámítható állapotában érkezik meg a rendezvény helyszínére,
vagy egyszerűen olyan igényei vannak az előzetes átbeszélés után a hangtechnikára amit nem tudunk biztosítani.
Na ilyen az, amikor a 100 fős rendezvényterembe 3000w hangtechnika igénye van. És a preferált márkák többnyire EV, Meyer Sound, Lambda audio, RCF...

A másik eshetőségre is akad egy példa.
Történt ugyanis, hogy B.CS-t hívták meg sztárvendégnek az egyik szórakozóhelyre, ahol élőzenés est volt.
Jött fel a technikus, a kezdeti együttműködés látszatával. Hallotta, hogy jó a cucc, jóvá hagyta. Kért egy szabad csatornát a rack-nek, kezdődik a műsor.
Ugyanakkora hangerőt kapott, mint amennyivel nagybátyámék játszottak egész este. Szerintem a 2db Lite15 meg akkor az 1db K-sub ha megszólalt, a hangerőre nem lehetett egy panasz se.
A technikus folyamatosan emelte a hangerőt, a Dynacordon a Limit lámpa már nem csak bele-bele villant, hanem volt olyan, hogy folyamatosan világított.
Nagybátyám ezt látva, abban a pillanatban neki esett a technikusnak, persze Ő csak hebegett-habogott valami olyasmit, hogy "Ki vagy te, hogy nekem megmond, hogy mit csináljak:"
Majd végül ezt mondta a technikusnak:
"Én ennek a cuccnak a tulajdonosa vagyok, amit nem 1 szezonon keresztül raktam össze magamnak, te egy fillért sem raktál bele, most olyan szerencsés helyzetbe vagy, hogy ezt épp használhatod.
Ha nem tetszik, most menj le és hozd fel a saját cuccod, és szereld össze, vagy pedig visszahúzod a hangerőt, oda ahol volt."
Erre úgy elszégyellte magát a technikus, hogy még a 0-s jelnek is alávitte a hangerőt, persze ebből senki nem vett észre semmit. Egész műsor alatt csendben ült a technikus a rack előtt.
A végén nem győzött elnézést kérni, B.Cs pedig megköszönni a cuccot.
Ennek egy másik verziója az az eset, ami az egyik fórumbeli kollégával történt annó.

Ott is lagzi, a sztárvendég S.F és S.H.
Már a megérkezés pillanatában áradt belőlük az alkohol összetéveszthetetlen bukéja, így túl sok együttműködésre már nem kellett számítani.
Kezdenének neki a rack beüzemeléséhez.
Küldi a jelet a keverőbe, torzan.
Többszöri felszólítás ellenére sem értették meg, hogy vegyenek visszább ott a fő hangerőn. Nem ... Ők elkezdtek okoskodni is.
Aztán a kolléga agya eldurrant, és már ott tartott, hogy kirántja a kábelt a keverőből.
Pedig olyan emberről van szó, akinél béketűrőbb embert szerintem aligha lehet lelni a Földön.
A sztárvendégek meg úgy mond elég sokat köszönhettek volna neki, mivel ezen rendezvényen kívül elég sok mindenben segített már nekik. De hát ez a hála.
Így az ezzel kapcsolatos kitételünk a szerződésben, ugye maga a kontakt kérés, a cselekvőképesség és józanság mint együttműködés feltétele,illetve az esetlegesen általuk okozott kárral kapcsolatos zárórendelkezés.

Digitális "földrengés-szimulátor": Behringer NX4-6000, Wing Rack, Dbx Pa2, 2x Garry Lite15, 2x Turbosound Milan M15b
Kapkodós cájg: Behringer XR12 ,Behringer NX4-6000, Dbx Pa2, 2x Garry Lite12, 2x Turbosound Milan M15b

almatom
VIP

Hozzászólás: # 66744Hozzászólás almatom
2020.10.26. 18:02

Mauglidyro írta:
2020.10.25. 22:50
Foglaló
Régebben pont azért került be az előleg, mint olyan, mivel előfordultak olyan esetek, hogy az ifjúpár azontúl, hogy átadta a foglalót, egyikük sem tudta/akarta közölni, hogy esetleg szétmentek, és emiatt nincs lagzi.
Pedig ugyanazon dátumra 3 másik rendezvényt kellett visszamondani.
Szerződésünk utolsó pontja pontosan ezt védi le vice-versa:
"Ha a szerződést bármelyik fél a szerződéskötést követően 3 napon túl felbontja, úgy az alábbiak szerinti kártérítést köteles a másik félnek megfizetni:
- a 4. pontban meghatározott megbízási díj 50%-át; xxx.xxx Forintot, azaz ............................. Forintot,
- a rendezvény dátumától számított 6 hónapon belüli szerződéselállás esetén a szerződést bontó fél a 4. pontban megállapodott összeg 100%-át; xxx.xxx- Ft, azaz ............................. Forintot köteles megfizetni másik fél részére.
"

BodziLalikirály
VIP
Hozzászólások a témában: 115
Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 66747Hozzászólás BodziLalikirály
2020.10.26. 19:59

Tomi!

Azt az utolsó mondatot azért én átfogalmaztatnám, mert kissé félreérthető, illetve a hiba miatt igazából vétózható:
almatom írta:
2020.10.26. 18:02
- a rendezvény dátumától számított 6 hónapon belüli szerződéselállás esetén.....
Ugyanis nem a rendezvény dátumától (mivel nem a dátum utáni időszakról), hanem az az előtti 6 hónapon belüli elállásról van szó (szerintem...)
Ha csak nem utólag van a rendezvény anyagi része megtérítve és annak teljesítésére 6 hónap van intervallumnak megadva. Bár ez meg azért nem illik a szövegkörnyezetbe, mert akkor a már teljesített szolgáltatás kifizetésére kéne asszociálnia..

Tehát helyesen fogalmazva :
"- a rendezvény időpontja előtti 6 hónapos (180 nap) intervallum alatt történő lemondás, ill. szerződés elállás esetén........."
vagy:
"- a rendevény dátumáig fennmaradt 6 hónapon belüli elállás esetén......."

Szerintem......
Bocs ha bele vau.... :777

Lalikirály, ennyi és nem több..!!!

Mauglidyro
VIP
Blogbejegyzések: 7
Hozzászólások a témában: 112
Hangszer: Yamaha Genos 1
Adott köszönetek: : 89 alkalommal
Kapott köszönetek: : 463 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 66748Hozzászólás Mauglidyro
2020.10.26. 20:07

Vagy:

"A rendezvényt megelőző 6 naptári hónapon belül történő elállás esetén ... "

Ez is helyes megfogalmazás lehet.

Digitális "földrengés-szimulátor": Behringer NX4-6000, Wing Rack, Dbx Pa2, 2x Garry Lite15, 2x Turbosound Milan M15b
Kapkodós cájg: Behringer XR12 ,Behringer NX4-6000, Dbx Pa2, 2x Garry Lite12, 2x Turbosound Milan M15b

almatom
VIP

Hozzászólás: # 66749Hozzászólás almatom
2020.10.26. 21:04

Köszi srácok!
Úgy is jó, ahogy írtátok!
De nem volt még ebből sosem szövegértési probléma:
"a rendezvény dátumától számított 6 hónapon belüli szerződéselállás esetén"
-ha 2021 06 30.-ra van egy élő szerződés, akkor tudod, hogy január elsejétől ha szerződést bontasz, az már a szerződésben szereplő teljesítés időpontjához képest 6 hónapon belül esik, kvázi fizeted a teljes összeget.

Új hozzászólás