Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Használhatósági tapasztalatok - billentyűs hangszerek

Billentyűs fórum... Casio, Korg, Ketron, Roland, Technics, Yamaha stílusok, hangszínek, performance-ok, technikai kérdések, használati útmutatók

Moderátor: Moderátorok

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 39
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 973 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal

Re: Használhatósági tapasztalatok - billentyűs hangszerek

Hozzászólás: # 4014Hozzászólás ---Qgli---
2012.03.25. 07:20

Rájöttem!
Tudom már hogy sokan miért nem értenek velem egyet a hangszer csere-bere terén kialkotott véleményemről....

A improvizáció tanulását sose késő elkezdeni! Eleinte unalmasnak tűnt nekem is, meg úgy éreztem mindig hülyeséget játszok ( ami igaz is volt ), de egy-két nagy muzsikusoktól ellesett fordulat és rengeteg gyakorlás után kialakult. Innentől kezdve már csak az a dolgom, hogy minél stílusosabb és dallamosabb legyen az impro.

Szerintem érdemes vele kínlódni, mert "Egy zenészt az improvázációjáról lehet megítélni" ( ezt valamelyik nagy muzsikus mondta, csak arra nem emlékszem hogy ki ) és nagyon szórakoztatóvá tud válni ezáltal a zenélés. Nincs olyan, hogy kétszer egyformán játszom el a nótát, mert gyakorlatilag lehetetlen. Kitalálok egy dallamot, lejátszom és a következő másodpercben már egy teljesen más dallamot találok ki.

Ha valaki megtanul improvizálni egy teljesen más világ nyílik meg előtte.

Zeneboy
Moderátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 24
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 4027Hozzászólás Zeneboy
2012.03.25. 11:23

Sziasztok!

Egyet értek ezzel az improvizációval! Meg összességében mindenben van nagy fokú igazság is, ez tagadhatatlan! DE!

Engem egy példa pár évvel ezelőtt illetve 2 éve ráébresztett másra is!

AZ egyik példa az volt, mikor egy 50fős kis bált átadtam egy általam ismeretlen duónak! A szervező ismert .... /Roma zenészek, a billentős a miskolci konziban is talán tanít!/ Egy barcikai 200-220fős városi bál miatt! Közben egy haláleset miatt ez a bál elmaradt! Helyettem ment a banda... Kiderült, hogy jól zenéltek, de a szervező és a vendégek azt a visszajelzést adták, hogy nem egy fergeteges buli volt! Nem a buli és az emberekhez igazított repertoárt játszottak, és túl improvizatív volt...! A szólókból nem ismerték fel a dalokat stb. !+ mint kiderült énekileg sem volt teljesen jó...

AZ improvizálás szép és jó dolog! Az a zenész is min. 10x "megesz" a hangszerén, csak ha nem tudja magát eladni, lehet jó zenész, csak otthon fog ülni...

Márpedig ilyen Jolly, Kredenc,tajtiboy, meg a bánat tudja milyen új mulatós zenékhez, nehéz improvizálni, pláne stílussal nyomni! Természetesen ehhez kell egy befogadó közeg is!
Itt van olyan bál, ahol a kicsi római lányt ha nem MC HAwer stílusban játszod akkor a kés a hangszerben áll meg! A legutóbbi bálomon, nem volt gond bármilyen zenét játszottam! Régi örökzöldek /Pl. Egy őszhajú asszony, /, Rock and roll / Rock 'o clock/,Rock, Diszkó /Új régi pl. Valery/ Stb.. Viszont amikor a Mizut bossa alappal elkezdtem játszani-amit eddig még mindenhol szívesen fogadtak itt 2 ember már a színpadon termett, és idő előtt befejeztem a nótát...
Más visszajelzésem is volt: A kollégám kórházban volt egyedül mentem el! Ő már szilveszterkor zenélt itt: ismerősétől a következő dolog jött még vissza4 Az eleje langyosabb volt a tombola után a legjobb! Tombola után már jobbára mulatós mp3-ak szóltak 02-04ig...
Annyit a történethez, hogy nem egy igénytelen településről van szó!

SZóval szép és jó dolog és maximális tiszteletem az improvizáció előtt, de helye van és szűk helye a meglátásom szerint! itt természetesen igaz az, hogy nem kell pa3 egy jó improvizációhoz, aki tud az tud egy pa500-on is! /Mondjuk a 76 billentő nem hátrány! / Viszont el kell tudni adnod magad! Én el akarom, mert nem kevés pénzem áll benne - használt érteken számolva is- másrészt szeretem csinálni! Ha ehhez mp3 kell, ha ehhez utálatos mulatós műfaj, kell ám legyen!

Nem vagyunk egyformák! Én stílussal zenéltem sokáig, akkor amikor a környéken már mindenki midivel nyomta.... /És persze az jött le sok helyen, hát ő eredetiben tudja.../Meg is csappantak a bulik! Örök téma, megbeszéltük sok helyen, miért nem lehet egy stílussal-van olyan nóta elismerem amit bőven lehet- eladni olyan színvonalon, mint alappal! Még egyszer nem várok a "sült galambra" ezen a piacon! Erről pont Picóval beszéltünk nemrég, hogy alkalmazkodni kell az új igényekhez! Nem az a lényeg ma már miről, hanem milyen minőségben milyen énekhanggal milyen repertoárt adsz elő az adott közönségnek!

Hát úgy ennyi:) :777

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

okamoto
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 4
Hangszer: KORG PA3X LE
Adott köszönetek: : 152 alkalommal
Kapott köszönetek: : 148 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 4033Hozzászólás okamoto
2012.03.25. 11:41

---Qgli--- írta:
Asterix írta:Amikor Pa2x-en volt betettem egy sima midit, és a Pa2-vel lejátszottam az SD-1-re, mert az SD-1-en sokkal jobban megszólaltak bizonyos hangszínek. Amikor megvettem a Pa3x-et még csak nem is a Musikantot, akkor meg is szüntettem a midi kapcsolatot, mert már nem volt értelme, annyival jobban szólt.
Hát nem tudom. Engem már annyira nem is érdekel megmondom őszintén, mégpedig azért nem, mert egyik hangszerből sem hallom azt, amit szeretnék. Jól szól mindegyik, de mégsem úgy szól, ahogy én azt szeretném. A múltkor próbáltunk az Agria Swing Band-el és ott ad hoc jelleggel összehoztunk poénból egy pár perces "lagzis" blokkot. Élő dobossal, basszusgitárossal, gitárossal, fúvósokkal....elgondolkodtam, hogy én mióta kínlódok, hogy egy hasonló hangzást összehozzak a Korgon, de semelyik hangszer sem fog sosem úgy szólni, mint amit itt CSAK A VICC kedvéért összehoztunk, pedig ugyanazokat játszom fel a hangszerre, mint amit itt játszottak a srácok és mégsem....
Sokszor próbálkoztam már vele, hogy megcsinálok csak egy dob sávot úgy, ahogy azt egy akusztikus dobbal feljátszották. Semmi más sáv csak egy dob. Megcsináltam ugyanazt és amíg a felvételen tömören, vastagan szólt, addig a hangszer üres volt. Nekem ez a bajom ezekkel a hangszerekkel.
A midi fájloknál ugyanez a helyzet. Hiába van megcsinálva ugyanúgy, ugyanazokkal a hangokkal, mint az eredeti, nem szól úgy. Üresen, vékonyan szólnak a nóták.
Qgi, tökéletesen egyetértek veled. Sajnos én se tudok olyan hangzást kihozni a PA800-ból, mint annak idején a 6 fős bandával. Tudod miért? Mert a humán faktor a kis pontatlanággal, a humán motorral teszi élővé a megszólalást. :D

okamoto / A zene mindenek felett!

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 23
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 4035Hozzászólás Apelláta
2012.03.25. 11:43

Szerintem az improvizáció mellett szóló érvek és a komolyabb hangszer vásárlása nem egymást kizáró alternatíva. Én maximálisan egyet értek Qgli imprós mondataival, milyen örömöt tud az okozni, mekkora zenei inteligenciáról, tudásról tesz tanúbizonyságot (bár csak én is a billentyűkre tudnám vinni mind azt, amit a fejemben kitalálok), na de ez nem ellenérv a másik témával kapcsolatban. Nem is értem, ez hogy jött elő?

Üdv.: Apelláta

Pitkinúr
Blogbejegyzések: 1

Hozzászólás: # 4037Hozzászólás Pitkinúr
2012.03.25. 12:11

Sziasztok!

"Itt van olyan bál, ahol a kicsi római lányt ha nem MC HAwer stílusban játszod akkor a kés a hangszerben áll meg! "

Ez elég szomorú. Ilyen helyekre nem kell Korg pax 3...

okamoto
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 4
Hangszer: KORG PA3X LE
Adott köszönetek: : 152 alkalommal
Kapott köszönetek: : 148 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 4040Hozzászólás okamoto
2012.03.25. 12:34

Örök téma. De szerintem az az igazság, hogy a zenész magának vesz hngszert. Nem a közönségének. :D

okamoto / A zene mindenek felett!

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 4041Hozzászólás Apelláta
2012.03.25. 12:35

Pitkinúr írta:Sziasztok!

"Itt van olyan bál, ahol a kicsi római lányt ha nem MC HAwer stílusban játszod akkor a kés a hangszerben áll meg! "

Valóban, de sokszor mikor az ember hónapokkal előtte elvállalja a bulit, nem tudhatja előre, hogy mire számíthat, mert azért nem minden buli ilyen.

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 4042Hozzászólás Apelláta
2012.03.25. 12:41

okamoto írta:Örök téma. De szerintem az az igazság, hogy a zenész magának vesz hngszert. Nem a közönségének. :D
Oki, rátapintottál a lényegre! Erre céloztam két oldallal ez előtt én is.
Talán egy - főként magának veszi-vel - lehetne árnyalni.

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 24
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 4043Hozzászólás Zeneboy
2012.03.25. 12:51

Pitkinúr írta:Sziasztok!

EZ így van! Viszont, ahogy Apelláta írja, soha nem tudja az ember milyen társaság lesz! Nem egyszer előfordult már, hogy a szervező szuper, csak a társaság gázos.. Ez viszont csak ott derül ki! Sokszor egy egy nívósabb helyen hiszi azt a kedves vendég, neki mindent szabad, mert hát jegyet vett...

Kirívó dolgot említettem, hála istennek nem ez a jellemző! Ahol ilyen előfordult, oda többet nem is vállalok! Viszont ilyenkor jön "jóska pista" és viszi a bulit pár eft-tól egyre gyakrabban 15-20-ig... Na tőlem többet nem fogja...;) Hozhatja a midis 10eft-os gépét, azt legyalulom hangzásban, ha kell mp3-al! Ehhez sem kell plusz eszköz mert tudja a gép... Van a népnek füle a faluban is! Egyre több szervező kezd rájönni, hogy inkább legyen 10eft-al több a ktg-vetés, de jó buli legyen! legfeljebb kevesebb bulit tart 1 évben!
Na de ennek sincs köze a használhatósági dolgokhoz...:)

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 63
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1920 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2917 alkalommal

Hozzászólás: # 4045Hozzászólás Asterix
2012.03.25. 12:59

Szerintem teljesen értelmetlen megint a vita, mint múltkor. A vendégeknek nincs szükségük milliós hangszerekre és hangosításra, csak nekünk saját magunk miatt. És amíg ezt anyagilag megtehetjük, addig mindenkinek a szíve joga eldönteni, hogy mire költi a pénzét. Ha nekem pa3-mal esik jól a zenélés, akkor azzal, ha Casióval, akkor azzal. Ez mindenkinek a magánügye, ez megint egy értelmetlen meddő vita.
Ettől, hogy másként gondolkodunk, más hangszerekkel, más szólókkal játszunk számokat, ettől vagyunk különbözőek, ettől szólnak máshogy a zenéink. Amíg a közönségünk elfogad bennünket és van buli, addig csináljuk nyugodtan úgy, ahogy számunkra is élvezetet jelent a zenélés.
Ha valaki egy profi improvizációval élvezi a csárdást, akkor azzal, ha valaki natúrban egy szaxi - trombita páros kétszólamú szólóval, mint ahogy én csinálom, akkor azzal. Mindenki döntse el magában, de szerintem ne ilyen hülyeségeken vitázzunk... :777 :777

Új hozzászólás