Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Roland - Technikai kérdések/válaszok

Roland szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

Asterix
Globális Moderátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 64
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1920 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2917 alkalommal

Re: Roland - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 3341Hozzászólás Asterix
2012.03.05. 16:52

Szóló hangszínek tekintetében meg kell, hogy mondjam, én nem favorizálom annyira a Korgot. Nem rosszak a hangjai, teljesen aprólékosan megcsinált jó néhány hangszín benne, de én már a Roland Discover 5-ben is találtam számomra nagyon jó, vastag hangokat. Pl V-trombita. Nekem GW-8-am volt kettő is, de az a hangszerkezelés, amit a Roland csinál, az katasztrófa. Igaz, hogy megspórolt a hangszeren jó pár gombot, de nagyon a használhatóság rovására ment szerintem.
Most üzletben vagyok Yamaha PSR 9000pro vs. Roland E-80. Valaki tudna nekem használható E-80 demot feltenni? Nem a gyáriakra gondolok, hanem valami olyanra, amiből megállapítható, hogy egy buliban mennyire használható a hangszer.
Előre is köszönöm.
Sürgős!

Picasso †
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 36
Hangszer: GW-8,
Adott köszönetek: : 940 alkalommal
Kapott köszönetek: : 585 alkalommal

Hozzászólás: # 3342Hozzászólás Picasso †
2012.03.05. 17:10

Sziasztok,

Szóval, ROLAND BK5...+ egy kis összehasonlítás.

Első ránézésre nagyon egyszerű megjelenés, nekem a régebbi Casio-Yamaha feeling jött le elsőnek.. Kevés gomb, olyan 8x8 cm-es kijelző... Aztán elkezdtem próbálgatni amit lehetett, stílusok, azonnali hangfelvétel, hangszínek, gyorsaság stb..Én másfél órán keresztül nyüstöltem úgy, hogy ismerem a Ketron Sd1-et, a Psr 3000, s900, 740,Tyros 1-2, Korg M3, Karma, PaX1-2,Pa 50,Casio WK7500,Ensoniq Ks-32, stb... Tehát van mihez hasonlítanom a hangzását.
A hangszereknél is érvényes az ami a számítás technikában azaz, ahogy fejlődnek a processzorok, úgy fejlődnek a hangszerek is, a Roland meg nagyon "rágyúrt" erre! Az a helyzet, hogy a Bk5 már egy egészen új hangforrást kapott, ez a legújabb fejlesztés. Ha anno a Gw8 ilyen alapbeállított effektekkel kerül a piacra, akkor nem szabadultak volna meg sorban a vendéglátós zenészek tőle merthogy "Sokol" rádió, de azóta nyilvánvalóvá vált, hogy a GW8 inkább stúdiózásra való. A Bk5-tel, már az első hétvégén elmész, és rögtön játszható hangszer, és szépen megszólal már akkor is, ha nem állítgatsz rajta semmit sem. Persze biztos, hogy belepiszkálsz egy kicsit. A GW8 Gold stílusai voltak ennek a hangszernek az előhírnökei úgy érzem, ugyanis ilyen hangzásvilágot képvisel. A Gold stílekre, még a vájtfülűek is azt mondták, hogy igen ez már figyelemreméltó, gondolok itt az örök szkeptikus Yamis Kecsire a Hangmesterről, aki elnevezte a gévényócamat
--Yamahagévényócnak---. A Bk5 is sampleres stílekre hajazó hangmintákkal dolgozik, amiket sávonként,akár az 1db pergő hangját kicserélve-effektezve tudsz
megszólaltatni.. tehát tényleg beleraktak 1-2 olyan dolgot ami a nagyokban található. Akár 1 külső vinyót is rádughatsz, mert arról is beolvassa az
adatokat!!!!! Hiába, itt tart a technika. A video kimenetet nem próbáltam rajta, de gondolom, hogy semmi baj nincs vele. Egy sima egyszerű RCA kimenet.. Van benne audio in,amit külön lehet EQzni és persze a voice cancel funkció ami működget, de egy kicsit ez is eltorzítja az alapzenét, de egy karaoke buliban, ahol a virnyákolás a lényeg, ott elmegy.Az Mp3-wav fájlokat +- 5 hanggal transzponálja, én a fülesben nem hallottam minőségromlást, de szerintem 1-2 hangig nagyon tuti. Végre már tettek bele 4 PAD lehetőséget is, amihez saját kikevert hangszíneket-effekteket is hozzá tudsz rendelni, sajnos pedálsorral nem tudtam kipróbálni, az idő szűke miatt.A hangszórói tisztességesen tisztán szólalnak meg, ugyanez a helyzet a 2db fülhallgató kimenettel is.Megjegyzi az előző stílus családot ahol voltál, így ha egy Bossa után megint valami discosabbat kell zenélned, akkor 1 gombnyomással visszalépsz az előző stílusra-családra.
A hangmiták és stílusok szépen tisztán élethűen szólalnak meg, már inkább azt mondanám, hogy "sterilen" , de akinek modernebb hangszere van az tudja miről beszélek, beleértve a basszus kiemelést is. A szerkesztő funkciói elég tág beállításokat tudnak nyújtani, sávonkénti EQ,DSP, és ezen kívül a GW sorozatból megszokott resonance, hangszíncserebere stb...Minden beállítás "családra" van osztva, és ha elrontottál valamit, akkor az EDIT CANCEL mindíg kéznél van, ami az utolsó beállításra vonatkozik, no meg a többire is sorban, amennyiszer lenyomod.
Kompatibilis, az eddig megjelent ÖSSZES Roland stílussal, konvertálgatás nélkül. Gondolom, ezt úgy érték el, hogy az eddigi összes Roland sysex és tone fájljai betették egy microchip-be és hajrá...
A kijelzője nem egy hatalmas valami, de elég fényereje van, hogy a megjelenített szöveget és egyéb funkciókat "napfényben" is lásd. A billentyűzete a szokásos Roland billentő, Határozott, nem gumiszerű, és mintha egy kicsit keményebbnek éreztem volna mint a GW8-ét pedig az sem puha, egyszóval használható.

A pendrájvot 32 GB azonnal kezeli,az adatbevitelt nem beolvasgatja meg ilyesmi, és az audio felvételt is azonnal írja, mintha egy magnó lenne.. Könnyű súly jellemzi.

Amit hiányoltam ÉN...

A jól bevált D-beam funkció,a kezelő felületről az Analog Modify ami ugye még azonnali belepiszkálást engedélyez a hangzásba.( a Gw8 beidegződése...)
A 6,5 oktáv mert egy ilyen hangzású hangszernél "illene"már.
Akkor azt hiszem az FC (vagy mi a neve :)-) pedálsort nem kezeli.
A kijelző mérete (nem apró, de nem vitték túlzásba), de ott van a video kimenet..
A pendrive alljzaton nincs "fedél",szünet közben olyan látható helyen van, persze jobb mint 1-2 Yami típuson hátul..
Talán megszokásból mondom, de nem villognak a gombjai orrba-szájba, ami hasznosabb lehet, ha egy sötétebb helyen muzsikálsz...

Mindenképp megér egy próbát én ezt javaslom, mert egy egész jó, sokrétűen felhasználható igazi kis fellépős hangszer sikeredett belőle az árát tekintve.(256000.-)
Amire kíváncsi lennék az annyi még, hogy nagy hangfalakon hogyan is szólal meg. Ha valaki vásárol 1 Roland Bk5-öt, nálam Pünkösdfürdőn Bpesten ki is tudja próbálni, a hangosítást tudom biztosítani akár szabadtérit is... :)
Oda merem állítani a "nagyok" mellé is cirka 1-1,5 óra próbálgatás után, annak tudatában, hogy ismerem 1-2 más hangszer márka-típus hangzását, de előtte egy
nagyhangfalas próba.. Minden további nélkül társa lehet egy komolyabb típusnak is 2. hangszerként, de egy az egyben is tud, nem is rosszul...Akár tartalék hangszernek is, ha valami baj van, akkor kihúz a kakiból.

Szerintem, ez inkább való a Rolandot kedvelő haknis zenészeknek akik "azonnal " mennének zenélni, inkább mint a Gw8 vagy a Prelude, bár az előbb említettek is kiváló hangszerek a maguk árkategóriájában, de a Bk5-nek egyszerűbb a kezelhetősége...Én meg még kitartok egy darabig a GW8 mellett,
mert egy egész 2 napos műsort írtam rá a cirka 3 év alatt. :)
A You Tube-on hallható demók korántsem tükrözik a hangszer képességeit, ez nem azt jelenti hogy elszálltam tőle, de ár-érték arányban csak javasolni tudom, mint pl. a stúdiósoknak a GW8-at.

Dióhéjban ennyi tellett tőlem,pedig annyi mindent akartam írni, de csak ennyi jutott eszembe hirtelen... ha valami még eszembe jut akkor levésem természetesen!
Nem állt szándékomban a nagyobb érfekvésű tesók tulajdonosait megbántanom az irományommal, de tényleg jól megszólal ez az új hanggenerátor. :777

NAGY köszönet "Csavar" gurunak a Roland Zenegalériában, aki a szombatját feláldozva segítségemre volt a hangszer kezelésénél-megismerésénél...

Pacsi Picasso

Picasso

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 3350Hozzászólás Asterix
2012.03.05. 20:13

Nagyon figyelemreméltó a hangszerbemutatód!
Akkor az E-80-at el lehet felejteni?!?
Ezek a szárnypróbálgatások az új Roland nagyágyúhoz?

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 9
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 3351Hozzászólás Zeneboy
2012.03.05. 20:14

Asterix írta:Nagyon figyelemreméltó a hangszerbemutatód!
Akkor az E-80-at el lehet felejteni?!?
Ezek a szárnypróbálgatások az új Roland nagyágyúhoz?

Pont ezen gondolkoztam én is...:) Bk 76?:)

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 3352Hozzászólás Asterix
2012.03.05. 20:23

Biztos, hogy lesz valami. A Roland a szintik világában nagyot alkot. Jupiter80 nekem nagyon tetszik. Csodálkoznék, ha ennyi kis hangszer próbálkozás után nem jönne egy hangszer a Pa3 és Tyros4 riválisaként.

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 44
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 3364Hozzászólás Apelláta
2012.03.05. 23:39

Pico!

Gratula a beszámolódhoz!
Neked kéne írni a BK5 manual-ját. :D
A felével már el is készültél. :lol:

Üdv.: Apelláta

petersen
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 23
Hangszer: Roland G70v3, G800, W30
Adott köszönetek: : 139 alkalommal
Kapott köszönetek: : 150 alkalommal

Hozzászólás: # 3365Hozzászólás petersen
2012.03.05. 23:49

Apelláta írta:Pico!

Gratula a beszámolódhoz!
Neked kéne írni a BK5 manual-ját. :D
A felével már el is készültél. :lol:
No és még az, amit telefonon elmondott...! :D
Azzal máris három fele kész van! ;) :777
Ahhoz képest hogy egy órája volt rá, elég összeszedett véleményt alkotott.
Nekem nem sikerült volna, mert "leragadtam" volna egy-két opciónál! ;)

Üdv.

petersen
Micsoda művész pusztult el bennem! /Nero/
[hr]

Picasso †
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 36
Hangszer: GW-8,
Adott köszönetek: : 940 alkalommal
Kapott köszönetek: : 585 alkalommal

Hozzászólás: # 3393Hozzászólás Picasso †
2012.03.06. 23:57

Sziasztok Urak,

Köszönöm a pozitív visszajelzéseket beszámoló ügyben... Tényleg tudom "fikázni" a saját hangszeremet is, és csak így lehet rendes véleményt alkotni, ha tudjuk hogy a technikai fejlesztések jóvoltából rohan az idő a kütyünk felett... Nyitottnak kell lenni más márkák fejlesztései iránt is, mert csak így lehetünk naprakészek hangszer ügyben. Aki ismer az tudja, hogy a zenélést imádom, és nem a hangszert.. Adjatok egy lopótököt a kezembe és megmutatom! Lehet, hogy egy szingaléz estet fogok tartani, és még élvezni is fogják az emberek a műsort.. :lol:
Szerettem volna jobban megvizsgálni ezt a Bk5-öt, de ennyire futotta... Mint mondottam volt, nem estem hanyatt tőle, de elég tisztességes hangjai vannak, az s 910 Yamit "odaveri" egy kicsit,(bocsi hogy ezt emeltem ki) már csak a fel-le transzpó miatt, meg a szöveges mp3 lejátszás, billentyűzet, kűlső vinyó olvasása stb.. Tehát tudás-ár arányból is megsassoltam a dolgot, független attól, hogy nekem egy kicsit topis-szakadt-jóval kisebb tudású hangszer benyomását kelti, első ránézésre... Aztán elég kellemes meglepetés a megszólalása. Talán egy kombájnhoz tudnám hasonlítani, aminek az utazósebessége 100km/óra :dash2: :lol: Ha nem lenne Gwnyócam, és most kellene választanom a 2 hangszer közül akkor a Bk5-öt választanám.. Azt mondom, hogy a Gw-vel színesebb fantasy hangzásvilágot lehet csinálni, de a Bk a mostani mulatós szintis hangzásnak teljesen megfelel többek között... Na, mondhatnám reggelig, de én azt javaslom, hogy aki teheti az hallgassa meg élőben, és természetesen nézze az árát is.... Az bosszant egy kicsit, hogy ami engem naggyon érdekelt volna arra nem jutott idő. A VP 770, és a Boss Ve-20. Oda hozták, de nem tudtam kipróbálni, pedig vittem a saját studio miksimet is.... Majd legközelebb! :cry2:

Lehet, hogy még a végén tényleg én fogom kiegészíteni a Bk5 manuálját :lol:

Pacsika :777

Picasso

lacalaca
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 29
Hangszer: roland va7,roland bk5 ,korg pa2xpro
Adott köszönetek: : 300 alkalommal
Kapott köszönetek: : 231 alkalommal

Hozzászólás: # 3395Hozzászólás lacalaca
2012.03.07. 08:30

Picasso írta:Sziasztok Urak,

Köszönöm a pozitív visszajelzéseket beszámoló ügyben... Tényleg tudom "fikázni" a saját hangszeremet is, és csak így lehet rendes véleményt alkotni, ha tudjuk hogy a technikai fejlesztések jóvoltából rohan az idő a kütyünk felett... Nyitottnak kell lenni más márkák fejlesztései iránt is, mert csak így lehetünk naprakészek hangszer ügyben. Aki ismer az tudja, hogy a zenélést imádom, és nem a hangszert.. Adjatok egy lopótököt a kezembe és megmutatom! Lehet, hogy egy szingaléz estet fogok tartani, és még élvezni is fogják az emberek a műsort.. :lol:
Szerettem volna jobban megvizsgálni ezt a Bk5-öt, de ennyire futotta... Mint mondottam volt, nem estem hanyatt tőle, de elég tisztességes hangjai vannak, az s 910 Yamit "odaveri" egy kicsit,(bocsi hogy ezt emeltem ki) már csak a fel-le transzpó miatt, meg a szöveges mp3 lejátszás, billentyűzet, kűlső vinyó olvasása stb.. Tehát tudás-ár arányból is megsassoltam a dolgot, független attól, hogy nekem egy kicsit topis-szakadt-jóval kisebb tudású hangszer benyomását kelti, első ránézésre... Aztán elég kellemes meglepetés a megszólalása. Talán egy kombájnhoz tudnám hasonlítani, aminek az utazósebessége 100km/óra :dash2: :lol: Ha nem lenne Gwnyócam, és most kellene választanom a 2 hangszer közül akkor a Bk5-öt választanám.. Azt mondom, hogy a Gw-vel színesebb fantasy hangzásvilágot lehet csinálni, de a Bk a mostani mulatós szintis hangzásnak teljesen megfelel többek között... Na, mondhatnám reggelig, de én azt javaslom, hogy aki teheti az hallgassa meg élőben, és természetesen nézze az árát is.... Az bosszant egy kicsit, hogy ami engem naggyon érdekelt volna arra nem jutott idő. A VP 770, és a Boss Ve-20. Oda hozták, de nem tudtam kipróbálni, pedig vittem a saját studio miksimet is.... Majd legközelebb! :cry2:

Lehet, hogy még a végén tényleg én fogom kiegészíteni a Bk5 manuálját :lol:

Pacsika :777
a VE 20-at probald ki mert nagyon jo, mi hasznaljuk :777

UDV;N.GY.Laci

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 138
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1047 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1473 alkalommal

Hozzászólás: # 3506Hozzászólás B.Bazsi
2012.03.12. 21:08

Szép jó estét mindenkinek, szeretettel köszöntök és üdvözlök mindenkit, új vagyok itt a fórumon, nem hiszem hogy "bárhonnan máshonnan is ismerne valaki is..." :D

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

Új hozzászólás