---Qgli--- írta:A teraszon én is kegyetlen hallkan játszok, de utálom, ha nem szól a 40 Hz, ezért viszem mindig a szubot is, viszont topból csak egyet hordok. Egy 12 colos hangfalból nem jönnek ki a 40 Hz-es hangok, akármennyi basszust emelek...
Ismét egyetértek veled.
Nekem is az arányok a szub-okhoz vannak belőve, és zavar, ha nincs mély. A bulik 80 %-ába két szub, két top-pal megyek, a maradékba meg egy szub és egy top-pal. Inkább szólok monóba, de legyen mély.
A csak két top felállást azért sem támogatom, mert én kis helyre nem a cipekedés, hanem a helyszűke végett viszek kevesebb cuccot. Ahol két top elfér mellettem két oldalt, ott alatta a szub-ok is szatelit csővel, mert nem igényelnek nagyobb alapterületet, mint a terpeszállványokra helyezett topok. Kis helyen, ahol meg csak egy oldalt fér el hangfal, hely szempontjából szintén nincs jelentősége, hogy egy szub, szateli és top, vagy egy top terpeszállványon van. Cipekedésben sem nagy különbség, hogy két top-ot, vagy egy top és egy szub-ot kell vinnem.
A 2.1 felállást nem szeretem, mert zavar, ha a szub máshonnan szól, mint a két oldalra kihelyezett top-ok. Ha nem egy forrásból jön a mély és a magas, akkor nem hallom rendesen az arányokat, mert amelyikhez közelebb vagyok, azt hallom hangosabbnak, holott kint meg lehet másképp hallani. Kontroll falat meg nem használok, mert a mi szintünkön nem látom értelmét, csak nagy volumenű színpadoknál, ahol meg van külső hangtechnikus. De erről a véleményemet már korábban egyszer részletesen is kifejtettem.