|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok
Moderátor: Moderátorok
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 575
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 969 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2453 alkalommal
Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato
Nekem már az is bonyolult, hogy a keverőből a szubba megyek én onnan a topokba....
Úgy útálom az összekötözgetéseket, hogy ne tovább. Azért is cseréltem aktív cuccra, mert reméltem, hogy egyszerűbb dolgom lesz ilyen téren, hát nagyot tévedtem.
Úgy útálom az összekötözgetéseket, hogy ne tovább. Azért is cseréltem aktív cuccra, mert reméltem, hogy egyszerűbb dolgom lesz ilyen téren, hát nagyot tévedtem.
- B.Bazsi
- VIP
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 177
- Hangszer: Roland BK9
- Adott köszönetek: : 1045 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1464 alkalommal
Keverő MAIN-ból kimegyünk a crossoverbe, onnan 3 úton sztereóban ki a 3 végfokba, +az egyik AUX-ból ki a kontrollt hajtó keverőerősítőbe. Ez a "nagycuccunk". A kisebb az úgy néz ki hogy Main-ból a két topládába, + aux-ból a crossoverbe, ami hajtja a szubot, vagy a szubokat, + másik Aux-ból ki a kontrollt hajtó erőlködőbe. A legkisebb felállás meg a keverő MAIN-ból a topba, + aux-ból ki a kontrollokba...
Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.
- forissandor
- VIP
- Hozzászólások a témában: 86
- Hangszer: ?
- Adott köszönetek: : 268 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1579 alkalommal
Múltkor a helyi étteremben volt egy "előadó", aki egy Roland E16-al érkezett és egy régi Regent 50 gitárkombóval. Mi a szomszéd teremben voltunk a párommal vacsizni, szólt az étterem tulaja, hogy menjek már át, mert ilyet még nem láttam.
Tehát a Roland feltéve egy asztalra, mikrofon betéve egy csatornába a Regentbe, másik csatornába monóban a hangszer és ment a muzsika. Egy fordulóban bepakolt a srác
Ennél egyszerűbb nem kell.... 
Tehát a Roland feltéve egy asztalra, mikrofon betéve egy csatornába a Regentbe, másik csatornába monóban a hangszer és ment a muzsika. Egy fordulóban bepakolt a srác
- Apelláta
- Adminisztrátor
- Hozzászólások a témában: 413
- Hangszer: Korg Pa3X
- Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal
Azért Budai kollégát annyiban megvédeném (bár nem tudom, hogy ő is erre gondolt), hogy kicsit azért egy-egy hangfalra kevesebb teljesítmény fog jutni ha paralelbe kötve megduplázzuk őket. Ugyan is a két hangfalnál együttesen véve a Gyuley által említett 3 dB hangnyomás emelkedés akkor lenne igaz, ha a párhuzamos kapcsolásból adódóan a 8-ról 4 ohmra történő impedancia csökkenés hatására a végfokból kinyerhető teljesítmény megduplázódna. De ez a gyakorlatban azért nem teljesen igaz. Főleg az analóg végfokoknál a teljesítmény növekedés olyan 1,7-1,8 szoros, nem pedig 2-szeres. A digitális végfokoknál már inkább igaz ez a 2-szeres szorzó. Így viszont nincs meg a 3 dB emelkedés. Tehát összességében a két hangfalra kb. 1,7-1,8-szoros teljesítmény jut, de falanként csak 0,85-0,9- szeres. Tehát valamelyest kevesebb, mint egy hangfalas üzemmódban.
De ez már csak szőrszálhasogatás.
És a kérdésedre válaszolva a lényeg Bazsi, hogy hangképben nem fog változni semmi, csak hangnyomásban.
De ez már csak szőrszálhasogatás.
És a kérdésedre válaszolva a lényeg Bazsi, hogy hangképben nem fog változni semmi, csak hangnyomásban.
Üdv.: Apelláta
- beejaybudai
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 134
- Hangszer: Casio MZ-X 500
- Adott köszönetek: : 393 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 458 alkalommal
- Kapcsolat:
Köszi Apelláta!
Én is erre gondoltam, csak nem akartam túlbonyolítani a választ, hiszen a kérdés csak az volt, hogy okoz-e változást a hangképben.
Ahogy Gyuley is írta, ha az erősítő teljesítménye nem elég nagy (főleg ha az ohmikus illesztése sem passzol a hangfalakhoz), akkor dinamikátlanabb lehet a kimeneti jel.
A hangkép ettől függetlenül nem változik és nyilván 4 hangfal hangosabb, mint kettő...
Én is erre gondoltam, csak nem akartam túlbonyolítani a választ, hiszen a kérdés csak az volt, hogy okoz-e változást a hangképben.
Ahogy Gyuley is írta, ha az erősítő teljesítménye nem elég nagy (főleg ha az ohmikus illesztése sem passzol a hangfalakhoz), akkor dinamikátlanabb lehet a kimeneti jel.
A hangkép ettől függetlenül nem változik és nyilván 4 hangfal hangosabb, mint kettő...
Cuccaim: Casio MZ-X 500, Behringer XR12, Sennheiser E865, Electro-Voice RE510, Audio Technika ATM510, Behringer TM1, Turbosound NuQ122-AN, Turbosound IQ15B, JBL LSR305P, Behringer UMC204HD, LED-es fények.
- Attila
- VIP
- Hozzászólások a témában: 266
- Hangszer: Korg + Yamaha
- Adott köszönetek: : 449 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
- Kapcsolat:
Akkor van probléma, ha a négy hangfal nem egy tipus
- akkor nagy lesz a káosz
Atti
- czaga
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 45
- Hangszer: Korg PA 4XPro, Yamaha Tyros 4
- Adott köszönetek: : 89 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 105 alkalommal
- Kapcsolat:
"volt egy "előadó", aki egy Roland E16-al érkezett és egy régi Regent 50 gitárkombóval"
Nekem is volt ilyen rendszerem úgy a 90' es évek elején annyival megspékelve, hogy a mikrofon elé volt kötve egy hangszínelhető vízhangosító; akkor jó volt.
Nekem is volt ilyen rendszerem úgy a 90' es évek elején annyival megspékelve, hogy a mikrofon elé volt kötve egy hangszínelhető vízhangosító; akkor jó volt.
üdv.: Czaga József
Eszközök: Korg PA4, Yamaha T4; SHURE B58A; Soundcraft UI16; QSC K series
Eszközök: Korg PA4, Yamaha T4; SHURE B58A; Soundcraft UI16; QSC K series
- Apelláta
- Adminisztrátor
- Hozzászólások a témában: 413
- Hangszer: Korg Pa3X
- Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal
Természetesen a változatlan hangkép csak azonos hangfalak esetén igaz. Ha már két különböző hangfalat fűzünk össze, akkor már nagy eséllyel változni fog a hangkép is, a két hangfal eltérő karakterisztikája végett.mentosattila írta:Akkor van probléma, ha a négy hangfal nem egy tipus![]()
Üdv.: Apelláta
- Pumika
- VIP
- Hozzászólások a témában: 30
- Hangszer: Ketron SD9-Yamaha Motif ES6
- Adott köszönetek: : 1138 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 370 alkalommal
A különböző hangfalak esetében probléma, hogy a hangfalak érzékenysége más, ezért valamelyik hangfal, ugyanazzal az árammal halkabban, vagy hangosabban szólhat.
Egyébbként nálam már bizonyított, hogy a legjobb megoldás a powermixer, de abbol is a minőségi. Egyszerűbb a kábelezés, nincs jel kábel, ráakasztod a hangfalakat és mehet a buli. (Dynacord, Allen& Heath)
Egyébbként nálam már bizonyított, hogy a legjobb megoldás a powermixer, de abbol is a minőségi. Egyszerűbb a kábelezés, nincs jel kábel, ráakasztod a hangfalakat és mehet a buli. (Dynacord, Allen& Heath)
-
malko
- VIP
- Hozzászólások a témában: 160
- Hangszer: yamaha Genos2
- Adott köszönetek: : 220 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 784 alkalommal
B.Bazsi írta:Ha egy végfokból (2 kimenetből) 4 hangfalat fűzünk ki (2 hangfal a végből, másik kettő a hangfalból), változik-e a hangkép pozitív vagy negatív irányba, jobb vagy rosszabb lesz-e? Vagy "csak" 4 ohmon szólal meg és ennyi történik? Bocsánat ha hülye a kérdés, de nem tudom...
Sziasztok!
Csak annyit szeretnék ehhez a témához hozzá fűzni, hogy a hangkép az változni fog (rossz irányba)főleg akkor ha nem is egyforma a 4 láda.
Az közben kiderült, hogy egy hangfal nem lesz hangosabb csak a nagyobb felület miatt hallod esetleg hangosabbnak. Viszont ilyen esetben nagyon ügyelni kell arra, hogy a hangfalakat, hogyan rakod egymás mellé, mert legtöbb bajt ilyenkor a magasak okozzák.
Főleg akkor mikor egy olyan magas driver van amelyiknek a vízszintes nyitása nagy és ilyenkor a két magas frekvenciái összefésülik egymást, és ez nem mindig szerencsés. A legjobb megoldás az lenne ilyenkor ha két magas egymáson lenne de ezt elég kivitelezni főleg ha nem egyforma a két hangfal. És még annyit, hogy minél lentebb megyünk az impedenciával annál csúnyább lesz a hangképp. Még a rádiós korszakomból emlékszem, hogy a monitor hangfalaink 16 Ohm-sak voltak de ez ma már ritka.
Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105