Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 969 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2453 alkalommal

Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m

Hozzászólás: # 2112Hozzászólás ---Qgli---
2012.01.06. 05:15

Asterix írta:Magyarra lefordítva. Két oldalon állványra teszed a toppokat és középen magad mellé leteszed a mélynyomót, 1v2 darabot.
Szerintem nem is muszáj középre tenni a mélynyomót.

Megoldható-e a következő dolog:
Keverőből megy a jel a sub-ba ( ami levágja magának 100 Hz-ig ), továbbmegy a ( vágott ) jel egy végfokba és onnan a topokba.
Ennek így működnie kell nem?

taxi80
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 12
Adott köszönetek: : 40 alkalommal
Kapott köszönetek: : 31 alkalommal

Hozzászólás: # 2115Hozzászólás taxi80
2012.01.06. 07:12

czaga írta:
taxi80 írta:2 méllyel megyek,de ha egy oldalra tenném,akkor lehet nem úgy szólna összhangban mindenhol,mint ahogy kellene...,mert ha lejjebb veszem a mikrofont,akkor tökéletesen szól..szóval passz...de kipróbálom,köszi az ötletet.
Esetleg még valaki..ötlet.. :?:
Szia!

Nekem a keverőn van lehetőségem 100Hz-nél 1 vágásra és máris nem dolgozik bele a hangképbe, egyébként én is így dolgozom és mióta a keverőerősítön ez a lehetőségem van azóta nem használok mást, vagy ha más cuccal / kolégával megyek használom a korgon a LOW CUT-ot de ott 120Hz-nél.

Hali!

Először is köszi mindenkinek!!

Milyen keverőd van?Mi van ráírva erre a lehetőségre a keverőn?(neve)
A szintin hol találom a Low cut lehetőséget?(annyira még nem vágom a gépet)Azt kipróbálom először majd.(ja,a mélyemben van cross.akkor is érdemes a low cut-ot használni)
Ettől kint nem vátozik a hang és csak én nemhallom a dübörgést a falak mögött?
Ha tennék egy kontrolt a top és a mély mögé ami felém néz(kontrol)az segítene nem?Mert akkor nem csak mély jön felém a subbol,hanem a kontrol hangja is.(ami nem csak mély és így szerintem nem hallanám a dübörgést)?

"Nem vagyok zenész,csak muzsikus..a muzsikus szívből zenél"

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 2119Hozzászólás Apelláta
2012.01.06. 11:01

taxi80 írta:
czaga írta:
taxi80 írta:2 méllyel megyek,de ha egy oldalra tenném,akkor lehet nem úgy szólna összhangban mindenhol,mint ahogy kellene...,mert ha lejjebb veszem a mikrofont,akkor tökéletesen szól..szóval passz...de kipróbálom,köszi az ötletet.
Esetleg még valaki..ötlet.. :?:
Szia!

Nekem a keverőn van lehetőségem 100Hz-nél 1 vágásra és máris nem dolgozik bele a hangképbe, egyébként én is így dolgozom és mióta a keverőerősítön ez a lehetőségem van azóta nem használok mást, vagy ha más cuccal / kolégával megyek használom a korgon a LOW CUT-ot de ott 120Hz-nél.

Hali!

Először is köszi mindenkinek!!

Milyen keverőd van?Mi van ráírva erre a lehetőségre a keverőn?(neve)
A szintin hol találom a Low cut lehetőséget?(annyira még nem vágom a gépet)Azt kipróbálom először majd.(ja,a mélyemben van cross.akkor is érdemes a low cut-ot használni)
Ettől kint nem vátozik a hang és csak én nemhallom a dübörgést a falak mögött?
Ha tennék egy kontrolt a top és a mély mögé ami felém néz(kontrol)az segítene nem?Mert akkor nem csak mély jön felém a subbol,hanem a kontrol hangja is.(ami nem csak mély és így szerintem nem hallanám a dübörgést)?
Szia Taxi80!

Nem tudom milyen szintid van. Én még jelenleg a keverőn át használom az éneket. Nálam is sokszor előfordul, hogy a mikrofon összegerjed a sub-ok dübörgésével. Ilyenkor azon felül, hogy alapból mindig be van kapcsolva a 100 Hz-es low cut a keverő csatornáján (a keverőn is ez a neve, mindig a bemeneti csatlakozó és a gain poti környékén van, ha egyáltalán van a keverődön), még a csatornánkénti parametrikus középszabályzóval 300-500 Hz-nél megszoktam vágni az éneket. De csak ha szükséges, ugyan is ez vékonyítja a hangom tónusát, de csökkenti a búgással való összegerjedést. Próbálok egy egészséges egyensúlyt találni. Egy próbát nálad is megér.

A mélyedben lévő cross nem egyenlő a low cut-tal. A cross a mélynyomóra engedett felső frekit korlátozza, a low cut pedig a mélynyomóra engedett alsó frekit.

Attól, hogy kontrolt használsz még a gerjedés nem szűnik meg, csak legfeljebb elnyomja és te nem fogod hallani. Viszont ha oly mértékű, akkor kint ugyan úgy hallatszani fog.

Üdv.: Apelláta

taxi80
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 12
Adott köszönetek: : 40 alkalommal
Kapott köszönetek: : 31 alkalommal

Hozzászólás: # 2121Hozzászólás taxi80
2012.01.06. 15:58

Köszi!!Megpróbálom! ;)

"Nem vagyok zenész,csak muzsikus..a muzsikus szívből zenél"

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 491
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 2123Hozzászólás Asterix
2012.01.06. 17:11

Kérdés: Valóban gerjedés az, amit hallasz, vagy csak a visszavert mélyhangokat természetes módon veszi a mikrofonod. A mikrofon tipusa sem mindegy, mennyire irányérzékeny, mennyire gerjedékeny. Kontrollal elnyomhatod a mélyfrekvenciás számodra zavaró jelet, de annyival több frekvenciád lesz, amire gerjedhet a mikrofonod. Tapasztalatom szerint hamarabb sípol a mikrofon, mint búg.

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 491
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 2128Hozzászólás Asterix
2012.01.06. 17:52

---Qgli--- írta:
Asterix írta:Magyarra lefordítva. Két oldalon állványra teszed a toppokat és középen magad mellé leteszed a mélynyomót, 1v2 darabot.

Keverőből megy a jel a sub-ba ( ami levágja magának 100 Hz-ig ), továbbmegy a ( vágott ) jel egy végfokba és onnan a topokba.
Hány szubot használsz és hol helyezed el? Természetesen működik amit leírtál. Bár én újabban nem vágom a topok aljáról le a mélyet, mert amilyen hangerő kell teremben azt elbírják a mélyekkel is és újabban minden ember akármekkora a terem közvetlenül előttem táncol, már lassan a hangfalat feldöntik és közelről csak a toppokat hallod, ami üres mély nélkül, viszont közelről hallgatva levágva róla a mélyet más a hangkép, mint a tánctér közepén. Ez valamelyest javít rajta.

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 2130Hozzászólás Zeneboy
2012.01.06. 22:24

Qgli
Amennyiben egy keverőről küldöd egy passzív subba akkor hang nem jön ki.. Amennyiben a top felé történő leágazásról mennél tovább de egy erősített jelet, be egy végfokba már túl küldted a jelet! Ez rossz út! Remélem nem így értetted, mert számomra nem derült ki az írásodból!

1 oldalon elhelyezni vagy középen 2 subot, csak fázis fordítással van értelme igazán...

TAXI80!

Írd már le tételesen milyen cuccal is tapasztalod ezt! Hátha picit közelebb vinne a megoldáshoz... Ez amit írsz nekem is inkább mély frekvenciás beszűrődés! Visszaverődést okozhat terem akusztika és rossz mély szekció elhelyezése! Ezt a többiek már jól elírták! Abban is igaza volt Apellátának a
low cut nál nem mindegy miről beszélünk!

Peti is és más pa3 felhasználó is azért küzd a beállítással, mert a pa3 ból eltüntették a low cut beállítását, valamint egy szoftveres hiba miatt a LEED hangerőt az éneken szűri -ha beállítod,- de az effekt utat nem !

Ilyen esetekben sokat segít egy jó mikrofon, de teljesen nincs megoldás a problémára! Persze külön kimeneten ki lehetne vinni a keverőre,de felesleges macerának tartom! Nálam megoldás, hogy szám végénél minden esetben szám közben ki-be kapcsolom...Ne kezdjen el gerjedni!

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 2131Hozzászólás Apelláta
2012.01.06. 23:04

---Qgli--- írta:

Szia Qgli!

Igen, az írásodból nem derül ki, hogy aktív, vagy passzív sub-ról beszélünk. Az aktívat leírta Zeneboy. A passzívnál is tovább lehet vinni a jelet, ha van a sub-on link csatlakozó. Viszont azon nem a szűrt, hanem a full range (teljes sávszélességű) jel, - vagyis amit beküldtél a keverőről a bemenetre - jelenik meg. Ugyan is az még a sub hangváltója előtt engedi tovább a jelet.

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 2132Hozzászólás Zeneboy
2012.01.06. 23:30

:777
Apelláta írta:
---Qgli--- írta:

Szia Qgli!

Igen, az írásodból nem derül ki, hogy aktív, vagy passzív sub-ról beszélünk. Az aktívat leírta Zeneboy. A passzívnál is tovább lehet vinni a jelet, ha van a sub-on link csatlakozó. Viszont azon nem a szűrt, hanem a full range (teljes sávszélességű) jel, - vagyis amit beküldtél a keverőről a bemenetre - jelenik meg. Ugyan is az még a sub hangváltója előtt engedi tovább a jelet.

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 2133Hozzászólás Apelláta
2012.01.07. 00:06

:friend: