A témát azért indítanám, hogy hangszerspecifikusabban lehessen megtárgyalni a hangszer jellemzőit.
( Ha esetleg már van ilyen jellegű téma máshol, akkor bocsi, nem vettem észre)
Mivel nem minden psr sorozatú hangszer kompatibilis egymással, ezért úgy vélem, hogy érdemes a rokon gépek dolgait külön-külön megbeszélni.
Kezdésnek röviden mesélnék a hangszerről (Yamaha Psr S750) ..... szigorúan csak a saját meglátásaim....
Még nincs sok tapasztalatom, kb két hete van meg, ezelőtt utoljára 2002-ben volt arranger szintim (PSR-2000) ..... és most megint hiányzott...
Nagyon sokáig a PA600-ra aztán a PA900-ra voltam ráépülve, de egy bulin meghallottam az S750-est és tetszett, hogy kész van....
Nem kell programozgatni, beállítgatni... kiveszed a dobozból, kiteszed az állványra és jól szól...
És ami az előnye, az természetesen a hátránya is...
Ezt persze szerintem csak zenész veszi észre, el kell tudni dönteni, hogy ilyen kompromisszumot vállal-e az ember a kényelemért.
Ami a hangszíneket illeti:
Természetesen az SA hangok a zászlóshajók a hangszínkészletben, de a többi hangszín között is találunk bőven több, mint megfelelőt, az organ flutes meg kifejezetten jó kis "játszótér"....
Érdemes végignézni stílusonként az OTS beállításokat, mert egy egy vékonyka hangszínből egy másik hozzákeverésével csodákat hoztak létre a mérnökök.
Sokáig használtam egy Yamaha motif es6-ost, aminek a hangszínei persze sokkal "vastagabbak", de a profin előállított layerek felveszik a versenyt vele.
A hangszer kihangosításakor érdemes hozzálőni a hangfelszereléshez a szinti eq-ját..... és akkor semmi nem vész el....
Ami nagyon nem tetszik az a gm, xg készlet..... azon még egy kevéskét dolgozhattak volna...
A stílusokról:
A gyári stíluskészlettel aki akar az bármit képes megoldani..... szinte minden dalhoz lehet találni valami nagyon hasonlót.
A Yamaha ezért is szárnyal a felhasználók körében, annyira kommersz, hogy mindenhol jó.....
Sokat javult az előző sorozathoz képest a stílusok hangzásvilága. Bár a psr2000-res óta nem változott a stílusok hangszerelése, de a hangbankok javulásával ugyanazok a stílusok még jobban szólnak.
Neten rengeteg stílus kering, de a többségük használhatatlan..... viszont vannak igencsak kiválóak is. Kicsit olyan mint a horgászás.... kapás van, aztán majd kiderül, hogy mi akadt a horogra
Az expansion pack-ok remekek, kár, hogy a regisztrált felhasználók csak 1 pack-ot tölthetnek le ingyen.....
Az eq-n kicsit azért érdemes állítgatni, hogy a stílusok még dinamikusabban szóljanak. Nagyon jó, hogy át lehet hangszerelni a stílusokat, és kicsit sajáttá formázva elmenteni.
Nagyon kevés a tárhely a gépben, de USB-ről gyorsan és pontosan dolgozik.
Elsőre talán ennyi....
A lényeg, hogy nem drága gép, ezért ne is várjunk el tőle Tyros teljesítményt..... ha a kategóriájában kezeljük, akkor egy kiváló munkatársat kapunk.
Pár hét múlva már talán érdemi hozzászólásom is lesz a témához, most még csak tapogatózok....
Várom a többiek tapasztalatát, véleményét....
Üdv: Kami