Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 969 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2453 alkalommal

Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m

Hozzászólás: # 13410Hozzászólás ---Qgli---
2013.04.06. 14:34

Bubamara írta:csak felhajtogatod a könyöködre,
Ezért megy tönkre a kábel!
Én nem a könyökömre szedem, hanem a csavarodások elkerülése végett felszedem egy sima, egy fordított osztásban.

Zeneboy
Moderátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 13414Hozzászólás Zeneboy
2013.04.06. 17:54

Mikrofonra én Ajánlom Malkó cimbijét!
Olyan profi kábelt készített, hogy szerintem sokáig ezt fogom használni...

:idea:

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 13417Hozzászólás ---Qgli---
2013.04.07. 08:47

Zeneboy írta:Olyan profi kábelt készített, hogy szerintem sokáig ezt fogom használni...
Mi a különbség a jó kábel és a profi kábel között???
A profi kébellel szebben lehet énekelni?

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 123
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4461 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 13418Hozzászólás Bubamara
2013.04.07. 09:16

Az kizárt dolog, mert nem tudom.

Buba

malko
VIP
Hozzászólások a témában: 160
Hangszer: yamaha Genos2
Adott köszönetek: : 220 alkalommal
Kapott köszönetek: : 784 alkalommal

Hozzászólás: # 13420Hozzászólás malko
2013.04.07. 10:07

Sziasztok!

A profi kábelekkel kapcsolatban annyit szeretnék elmondani, hogy én sem hittem benne sokáig.
De egyszer tavaly megkért az egyik hobby zenész barátom, hogy vásároljak neki egy tc helicon voice live2.
Fel is utaztam Pestre majd mint mindenki más kipróbálja amit megszeretne venni. Így volt velem is és az eladó srác egy olyan mikrofon kábelt adott a kezembe amit még eddig soha nem láttam sehol. Első benyomásom az volt, hogy egy rossz, kemény, merev kábelt( mint egy vasaló zsinór) minek add ez nekem a kezembe. Hát az elsődleges cél az volt. hogy vocál procit kipróbáljam, ami rendben is volt. Na de aztán csak nem hagyott nyugodni a dolog rákérdeztem, hogy milyen kábel is ez. Mondja, hogy ez bizony egy "vovox" kábel és csodálkozott azon, hogy még soha nem halottam róla. Aztán, hogy érezzem a különbséget hozott egy másik kábelt ami gyári klotz kábel volt. Felváltva próbáltam ki a két kábelt és a különbség amit halottam szinte elmondhatatlan. Olyan volt az érzés mintha egy sokkal komolyabb mikrofon tettek volna eléd. Ahogy magamhoz tértem jött a másik döbbenet az, hogy ebből a kábelből 3méter xlr dugóval szerelve közel 30.000HUF. Akkor volt velem egy elektroműszerész srác is akinek igen felkeltette az érdeklődését. Az volt az egészben a furcsa, hogy ezt a kábelt nem adják méterre csak szerelve és azt hitte a barátom, hogy a dugóban van valami elektronika elrejtve ez azonban később kiderült, hogy nem igaz.
Több hét egyezkedés után az eladó srác belegyezett, hogy adja méterre is de még így is 5.000Huf/m és csak akkor ha veszek 100 métert. Hát természetesen így sem kellet, de közben a barátom utána járt ennek a dolognak és arra jött rá, hogy a vezeték kapacitása a lényeg. Egy hétig különböző vezetékeket próbált készíteni a végén még cipő fűzőt is bevetett, és egy hét után sikerült neki egy 50cm darabot előállítani dupla annyiért mint a vovox kábel:) Szóval így nézve nem is olyan drága az a kábel. Na de azért nem adta fel és talált egy olyan kábelt amit csak külföldön lehet beszerezni, és sajna csak hellyel közelíti meg a vovox minőségét de egész jó minőség az 1000HUF/m árhoz képest. Mióta ezt a kábelt használom sokkal szebb és dögösebb lett az ének.
És végül egy kis videó:

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

Zeneboy
Moderátor

Hozzászólás: # 13421Hozzászólás Zeneboy
2013.04.07. 10:37

Qgli!

Akinek van tehetsége, még akár azt is.. :hit2:

-A benne lévő kábel métere az nem a 400-500ft-os kategória!
-A külső anyagán targoncával is lehet közlekedni, hajtani tekerni...
-Átvitelben többet tud, egy jó mikrofon és rendszernél egy jó kábel érzésem szerint min. 1-1,5dB-vel nagyobb dinamikát lehet elérni!
- Részletesebb olyan tartományban, ahol jobban összemosódik a hangképe / Főleg a mély frekvencia!/ Nekem kevésbé hajlamos gerjedésre!

A 10 éves Bétámnál, amire már az utóbbi időben panaszkodtam, hogy kicsit tompult=szintén hallom a különbséget! Otthon teszteltem!
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 13422Hozzászólás ---Qgli---
2013.04.07. 11:10

Zeneboy írta:-A benne lévő kábel métere az nem a 400-500ft-os kategória!
A drága kábel strapabíróbb!
Zeneboy írta:-A külső anyagán targoncával is lehet közlekedni, hajtani tekerni...
Egy kábelen nemhogy targoncával nem szabad közlekedni, de én még rálépni sem lépek! ( Én inkább kímélem, minthogy sokat fizessek, de szerintem ez nem újdonság )
Zeneboy írta:-Átvitelben többet tud, egy jó mikrofon és rendszernél egy jó kábel érzésem szerint min. 1-1,5dB-vel nagyobb dinamikát lehet elérni!
Lehet, hogy többet tud, de hogy hallani nem lehet közte a különbséget az biztos, pláne egy buliban, ahol akkora alpzaj ( tömegzaj ) van, hogy ez a kis különbség nem sok semmit ér.
Zeneboy írta:Részletesebb olyan tartományban, ahol jobban összemosódik a hangképe / Főleg a mély frekvencia!/
Ez mit jelent?
Zeneboy írta:Nekem kevésbé hajlamos gerjedésre!
Ez mikrofon függő. Nekem a betám szinte sose gerjed, sőt, még a hangerő is vissza van véve, mert olyan hangosan szól, hogy elnyomja a zenét.

Zeneboy
Moderátor

Hozzászólás: # 13426Hozzászólás Zeneboy
2013.04.07. 16:16

-Nem feltétlen strapabíró minden ami drága!

-Nekem a hangszerbe megy és az állvány gémjén 2méteres, a földig sem ér le! A targoncás példát elég lett volna kiragadnod a mondat környezetből és helyén kezelni...

-AZ a baj, hogy már bocsáss meg dilettáns módjára állsz a dologhoz! Mivel zenész vagy , ráadásul hallással megáldva így pláne hallanod kellene, bizony kihallatszik! Én teszteltem, úgy, hogy a hangfal előttem van és ami visszacsapódott hang azon is érezni lehetett a különbséget! De talán ahhoz sem kell nagy szakismeret, hogy belegondolj, a picivel több dinamika hasznodra van a tartalék tekintetében!/Poti és Torok/

-A Gerjedést hogy magyarázod, hogy azonos beállításomnál csak egy kábelt cseréltem? Jah, és a buliban minden egyéb változtatható elem változatlan maradt!

Isten őriz meggyőzni Téged erről! Én próbáltam-mert hasonlóan -ahogy MAlkó írta én is szkeptikus voltam ezzel! Apránként átfogok térni hangszer keverő közt is ilyen kábelra! Bár igazából mikrofon és gitár jelnél van jelentősége igazából!

De ez én vagyok! Csak azért mertem írni erről, mert veled ellentétben én nem csak leragadtam a proel meg a Klotz kábeleknél, meg az "inkább vigyázok a kábelomra és 3 évente úgy is cserélem" eszménél!

SZép napot!

Zeneboy

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 13427Hozzászólás ---Qgli---
2013.04.07. 19:05

Ez már szőrszálhasogatás.

Én erre azt szoktam mondani, hogy én nem vagyok annyira profi énekes, hogy ilyenekre adjak. Lehet, hogy Charlie, vagy Al Jarreau énekhangjánál ez fontos lehet, de én csak egy utolsó ( kisiklott ) lagzis zenész vagyok. Nekem egy jó minőségű kábel annyit ér, mint halottnak a csók.

beejaybudai
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 134
Hangszer: Casio MZ-X 500
Adott köszönetek: : 393 alkalommal
Kapott köszönetek: : 458 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 13429Hozzászólás beejaybudai
2013.04.08. 00:38

Sziasztok!

A kábel témához én is hozzászólnék:
Szerintem is nagyon fontosak a megfelelő minőségű kábelek, mert ha már százezreket költ az ember hangtechnikára, akkor ne ezen a pár ezer forinton spóroljon.
Egy nagyon jó cuccnak is lehet gyenge pontja a rossz minőségű kábelezés (én már láttam rá példát nem egyszer).
Persze - mint mindig - itt is kompromisszumokat kell kötnünk, mert ami tényleg nagyon jó, az bizony nagyon drága is, de azt mondom, hogy érdemes keresgélni azt az arany középutat.
Aki elérhető áron szeretne viszonylag jó minőségű kábeleket, annak ajánlom figyelmébe a Sommer céget. Egyedi szerelt kábelek gyártását is vállalják. Érdemes szétnézni az oldalukon. Persze ez még mindig messze van minőségben a Vovox kábelektől, de haknis körülmények között (ahogy Qgli is megfogalmazta előttem) bőven elmegy. A tényleg profi kábelek pedig tényleg profi előadóknak, illetve stúdió körülményekhez valók...

Cuccaim: Casio MZ-X 500, Behringer XR12, Sennheiser E865, Electro-Voice RE510, Audio Technika ATM510, Behringer TM1, Turbosound NuQ122-AN, Turbosound IQ15B, JBL LSR305P, Behringer UMC204HD, LED-es fények.

Új hozzászólás