Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

MIDI - Technikai kérdés/válaszok

MIDI-vel kapcsolatos eszmecsere. MIDI fájlok feltöltése és kérése SZIGORÚAN TILOS!

Moderátor: Moderátorok

MMaestro
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 34
Hangszer: Yamaha PSR-S970
Adott köszönetek: : 36 alkalommal
Kapott köszönetek: : 213 alkalommal

Re: MIDI - Technikai kérdés/válaszok

Hozzászólás: # 49776Hozzászólás MMaestro
2017.03.03. 13:24

---Qgli--- írta:Tehát ez azt bizonyítja, hogy a CakeWalk nem lát minden információt, ami a file-ban van.
Nem, ez nem azt bizonyítja! A Cakewalk nem az Event ablakban mutatja a SysEx-eket, azok ott vannak a "Sysx" ablakban.
---Qgli--- írta:Akkor megvan az ütem eltolódásnak a problémája, ugyanis, ha sok üzenet van egyszerre egy időben egy file-ban, akkor a CW eltolja ezt tudom.
A problémája meg van, de a megoldása nincs. Az a baj, hogy egyszerre beszélünk két féle problémáról. Az egyik, hogy miért szúr be üres ütemet az elejére, a másik, hogy miért tolja el az Event-eket (eseményeket) néhány steppel (lépéssel). Amit küldtél fájlt, abban nem 000-ál vannak az események, hanem itt már 6-al el vannak tolva az időben későbbre. Gondolom te az első Fis3-at a 2. ütem 1. negyedének 000-ik stepjébe írtad. Kimentetted többször (nem írtad hányszor) és most már 006-nál van és a többi is pont hattal tolódott el.
Teszteltem a Cakewalkomat. Én a következőt tettem ezzel a fájllal, amit elküldtél. A 4. sávra beírtam pár hangot (ez azért kellett, mert ha nem módosítok semmit, csak simán kimentem más néven, akkor nem rondít bele, nem produkálja a hülyeségét!!!) és kimentettem dob2 néven, bezártam a projectet és behívtam a dob2-őt újra. Maradjunk a te dobsávodnál. Ezzel az történt, hogy a 10. tracken a Fis3-ad már eltolódott 006-ról 008-ra, és a többi event is. Tehát a Cakewalkom kimentéskor eltolta időben későbbre 2 steppel az összes hangot. Rejtély!

MMaestro
VIP

Hozzászólás: # 49779Hozzászólás MMaestro
2017.03.03. 14:45

---Qgli--- írta:Fogtam egy midi filet és ALL DELETE. Ezután pötyögtem be egérrel ezt a dobsávot a 2. ütemtől.
Bocsi, de "ALL Delete" parancs nincs. Sávonként törölted és/vagy eseményenként törölted vagy kijelölted az összes sávot és egy Delete paranccsal törölted. Az a lényeg, hogy ez a SysEx-eket nem törli egyik sem, mert az nem ebben az ablakban van. Így maradt benne, mielőtt feljátszottad a dobsávot. Tominak mondom, hogy tehát nem a Cakewalk szúrta bele az első ütembe, hanem az már eleve benne volt.
A másik észrevétel, hogy Qugli kimentette a dalt és most neki sem szúrt be üres ütemet mentéskor a program, hanem eleve a 2. ütemtől kezdte feljátszani. Amit az előbb leírtam, hogy én is kísérleteztem vele, bezzeg nekem sem szúrt be az elejére. Értem én, hogy Tomi egy *.ini fájlban keresné a kikapcsolhatóságot, de mi nem kapcsolgatunk semmit, és vagy beszúr, vagy nem szúr be üres ütemet. Még nem jöttünk rá, hogy miért. Aki segíteni akar a végére járni, az segítsen, teszteljen! Bízom benne, hogy rá fogunk jönni valamire!
almatom írta:Szerintem ez beállítás kérdése a cake-ben, hogy csináljon üres taktust a sysex-ek és kontrollereknek avagy sem. Ennek kikapcsolhatónak kell(ene) lennie. Ennek a funkciónak tuti van kikapcsolási lehetősége.......
Tomi, a te ötletednek úgy lenne értelme, ha nem kimentéskor, hanem betöltéskor tenné az elejére az üres ütemet. Tegyük fel hozzájutok sok fájlhoz, aminek az elején nincs SysEx. Szeretnék én beszúrni, tehát bekapcsolom az általad feltételezett kapcsolóval ezt a lehetőséget, és a program fájlmegnyitáskor elé tesz 1 üres ütemet, amit máris látok és amibe majd elhelyezem, amiket akarok. Ezt így jónak is látnám. De! Annak semmi értelme, hogy megcsinálom szépen a fájlt, minden a helyén, kész vagyok és kimentem, majd amikor később előveszem a fájlt és használni kezdem, akkor veszem észre, hogy van egy üres ütem az elején.
Üdv: MMaestro

MMaestro
VIP

Hozzászólás: # 49780Hozzászólás MMaestro
2017.03.03. 14:54

powersparc írta: Ha egy olyan autóban ülök amiről tudom hogy ha 2-esbe rakom, akkor magát 5-ösbe váltja, én igyekszem minél előbb kiszállni belőle, nem tudom Ti hogy vagytok ezzel?
Megszerettük ezt a típust. Könnyű vezetni, már vakon is elvezetjük. Maradunk is ennél, legfeljebb keresünk egy másik példányt/évjáratot.

Sambácsi
VIP
Hozzászólások a témában: 41
Hangszer: Yamaha Tyros2,Yamaha F310-TBS, YRS 23.
Adott köszönetek: : 641 alkalommal
Kapott köszönetek: : 409 alkalommal

Hozzászólás: # 49810Hozzászólás Sambácsi
2017.03.04. 23:28

"Megszerettük ezt a típust. Könnyű vezetni, már vakon is elvezetjük. Maradunk is ennél, legfeljebb keresünk egy másik példányt/évjáratot.[/quote]"

17 éve használom az 1999-ben feltört Cakewalk Pro Audio 9 programot, elégedetten.
Az eltolódást 5-10 másodperc alatt korrigálom, megszoktam.
Mi ez ahhoz képest, hogy órákig, esetleg napokig dolgozom egy dalon.
Az alaposság egyébként is megköveteli, hogy minden stimmel-e mentés előtt.
Vajon van-e bárkinek ebben az országban eredeti szoftvere?
Ugyanis 360 ezer forintért mérték akkoriban ezt a terméket.
Nekem sem volt rávalóm.Ajándékba kaptam egy barátomtól.
Ebben rejlik a lehetséges válasz...
Vajon az eredeti példány produkálja-e a csúszást?
A hekkelés okozhatja a csúszást?
A Cakewalk3-ban (Windows95) nem csúszott a mentés után semmi, állította öreg barátom.

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 149
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 974 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal

Hozzászólás: # 49816Hozzászólás ---Qgli---
2017.03.05. 09:00

MMaestro írta:Bocsi, de "ALL Delete" parancs nincs.
Ezért láttam el két kettős vesszővel. Azt hittem ebből egyértelmű, hogy csak jelképesen írom. Szóval bal felső sarok ( sávszámok és ütemszámok metszete ), ahol egy kattintásra kijelölök mindent és delete.
MMaestro írta: Az egyik, hogy miért szúr be üres ütemet az elejére,
Én ilyen problémát nem vetettem fel. Én ezt még csak olyan file-okban láttam, amit nem én csináltam.
MMaestro írta: a másik, hogy miért tolja el az Event-eket
Ha saját magamnak csinálom nótát ( NEW MIDI ), akkor nekem ez a probléma sem jön elő. Vagy legalábbis tudom, hogy küszöböljem ki.

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 49821Hozzászólás ---Qgli---
2017.03.05. 09:23

Sambácsi írta:Az eltolódást 5-10 másodperc alatt korrigálom, megszoktam.
Csak az baj Sambácsi, hogy ha tele van írkálva NRPN-ekkel, akkor az első ütemen 3-at tol a másodikon 6-ot a harmadikon 9-et és így tovább. Ez már korrigálhatatlan. Az ilyen file-t egyszerűbb újra feljátszani. Az ilyen problémák elő sem jönnének, ha mindenki magának csinálná a nótákat és kifejezettem a saját hangszerére írná. CSakhogy ezekben az eltolódásos számokban benne van a "fél ország tudománya".
Egyébként én is a CW 9.0-át használom és amit leírtál azzal maximálisan egyetértek.

Mmaestro! Még azt áruld el nekem, hogy a CW-ben azt hol tudom beállítani, hogy az ékezetes betűk megjelenjenek, mert neme minden saját maga gyártott file-ban az "Ű" helyett / jelet ír.

Sambácsi
VIP

Hozzászólás: # 49825Hozzászólás Sambácsi
2017.03.05. 10:14

"ha tele van írkálva NRPN-ekkel"...ezeket mindig kitakarítom.(Jellemzően krisszkraksz midikben hemzsegnek pl. dobsávban)

"az első ütemen 3-at tol a másodikon 6-ot a harmadikon 9-et és így tovább"

Nos, ha mindenáron meg akarom reperálni e Mekk mester remeket, akkor 3 lehetőség van:
1. Az eltolódás mértékében (ha egyforma minden sávban) összes sáv curükk egyszerre...vagy
2. soronként visszaparancsolom a 000-ra vagy
3. kis mértékű eltolódás esetén Quantize parancs, soronként, vagy cuzámmen, ámbár nagyon óvatosan,
mert bizonyos esetekben összegubancolja a 16-odos és 32-edes szőlőszemeket.
Ha jellemzően nem 2/4 vagy 4/4-ről van szó, ilyenkor a legbiztonságosabb a 32-edes kvantálás.
4. Az ü-vel én sem kínlódom, mert csak "nagybetű+CapsLok" kombinációval műxik, egyszer leírom így, s aztán bemásolom a betűt a szöveg többi részébe.

---Qgli---
VIP

Hozzászólás: # 49826Hozzászólás ---Qgli---
2017.03.05. 10:19

Sambácsi írta:"ha tele van írkálva NRPN-ekkel"...ezeket mindig kitakarítom.(Jellemzően krisszkraksz midikben hemzsegnek pl. dobsávban)
A dobsávban igen, de a gitárban igen jó szolgálatot tesz, bár én már rájöttem, hogy a 71-es és a 74-es controll ugyanazt csinálja, mint az NRPN 160.

Sambácsi
VIP

Hozzászólás: # 49828Hozzászólás Sambácsi
2017.03.05. 10:41

Tapasztalatom szerint, ha igényesen elvarázsolt, delejes paraméterekkel felcicomázott dalt állítunk elő, kell az az üres 2-3 ütem az elején,
a hangszer úgyis Qickplay lejátszásra van beállítva, s azonnal indul.

almatom
VIP
Hangszer: Ketron SD90
Adott köszönetek: : 169 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1724 alkalommal

Hozzászólás: # 49831Hozzászólás almatom
2017.03.05. 10:58

Sambácsi írta:Tapasztalatom szerint, ha igényesen elvarázsolt, delejes paraméterekkel felcicomázott dalt állítunk elő, kell az az üres 2-3 ütem az elején,
Nem kell! ;)

Új hozzászólás