Na üdv. mindenkinek!
Ismét fejlemények elé nézünk.
Sokat emlegettem annak idején, hogy a Kapkodós cájg lehetőségeit nem tudjuk kamatoztatni a hiányosságai miatt.
Egyrészt a monitorozás miatt.
Van 2 aux kör, de mivel az NX4-6000 már átkerült a digitális földrengés-szimulátorba, így nem tudunk monitor ládákat erősíteni.
És teljes értékű hangmotyónak sosem számított a Kapkodós cájg, hiszen a DBX Pa2 nélkül ma már el sem tudnék képzelni egyetlen bulit sem.
Azt hiszem ezt párszor már megvitattuk, és azért látom, hogy a fórumon is elég nagy népszerűségnek örvend a cucc.
Na de beszéljen helyettem az eltelt idő ... Lassan 5. éve használjuk nagy megelégedettséggel.
A múltkor Jamy1-el érdemi vitát folytattunk a DBX létjogosultságáról.
Az Ő álláspontja az, hogy az étterembe sem megy oda a díszítést átrendezni, ha nem tetszik valami. - Ezzel nem feltétlenül értek egyet - mivel kicsit lesarkította a dolgokat-, bár az Ő álláspontját tiszteletben tartom.
Ezzel szemben az én álláspontom az, hogy nincs erre jobb referencia, mint nálunk a Petőfi ház.
Szerintem még ebben a teremben egyetlen zenekar sem tudott normálisan megszólalni.
De mióta megvan a DBX, azóta ott már elég csak azon idegeskednem, hogy már megint k***a magasra kell pakolni.
Story 1
► Show Spoiler
Amikor már te mész el egy kollégának a családjába (a kolléga lánya férjhez ment) vendégként egy lagziba, ráadásul pont oda, és azt kell neked ott reggelig hallgatni ... És mindennek tetejében azelőtt végig toltál 1 lagzit, és egy utcai kíséretet is.
Soha nem csináltam ilyet, és nem is szokásom... De akkor, mikor Ők elvonultak szünetbe, kicsit finomítottam a zenekar EQ beállításán. És ahelyett, hogy nekem ugrottak volna, nem győztek hálálkodni.
Ők, amíg oda nem értünk az utcai kíséretből (persze azt is mi játszottuk), már 3 órája ott sz*ptak a beállítással, de az Istennek nem akart jó lenni.
Ami egyébként egyből megmutatkozott.
Hát nem tudom, a mélytartománnyal - annak ellenére, hogy ott kivétel nélkül állandóan probléma van vele, akárki is próbálkozik ott-, akkor valahogy áthidalták a problémát. Ne kérdezzétek, hogyan!
EVM topok, meg hómméd monyákolt mélyláda. hát nem éppen a legélesebb kések a fiókban ... Hangosnak hangosak, de elviselhetetlenül szólnak. Már már a fájdalomküszöböt pofozgatja.
Sokkal inkább a magasak kezdtek el megindulni.
Nos képekkel nem tudom illusztrálni az áldatlan állapotokat, de jobb is ez így. Az a lényeg, hogy összeraktam nekik a beállítást egy szünet alatt. Azt a valódi döbbenetet az arcukon, míg élek nem felejtem el.
Még az Örömapa is odajött szólni, hogy mi lett ezzel a cuccal, hogy most ez ilyen jól szól ... Na, hát ez az amiről beszélek.
Pedig ott akkor a DBX nem állt rendelkezésemre, csak egy spektrumanalizátor app volt a tarsolyomban ... akarom mondani a telefonomban.
Kérdezték aztán a kollégák is, hogy mit csináltam a cuccukkal, hogy ilyen jól szól: Én erre csak annyit mondtam mosolyogva, hogy lehetett volna ez még jobb is
Persze az élet dobta a labdát, mert rá 1-2 évvel velük találkoztunk a vendégek közt abban a lagziban, amelyben mi zenéltünk. Csak ámultak és bámultak.
Ott bemutattam a műszert, persze csak a szünetzenén, mert az állt éppen akkor a szünetben rendelkezésre. Mutattam nekik a Pre és a Post állapotot
És ott sikerült őket meggyőznöm arról, hogy tök mindegy mit vesznek, mert:
- a nagy nevek is tudnak hibázni.
- a terem adottságai miatt a legtöbb ilyen hangcucc elvérzik, kivétel, ha nincs olyan eszköz, ami ezeket a hiányosságokat, hibákat tudja kompenzálni.
- nem biztos, hogy mindig minden esetben a kínálat legalja lesz a rossz ... Lássátok ti is, ott van a szaxis kollégánknak a Soundsation-je, van amikor a Garry helyett is ezt visszük.
- ha nem szánnak rá elegendő energiát, vagy csak szimplán rossz irányból közelítik meg a problémáknak megoldását, ugyan ott vannak, ahol a part szakadt.
Persze, minden másra ott a mesterséges intelligencia ... Lásd Presonus 328AI, ezek a ládák azért tudnak jól szólni bárhol, akár dbx nélkül is, mert a bennelévő algoritmus ezeket mesteri szinten tudja korrigálni ... és ha valaki kételkedni mer ebben, csak nézzétek meg, hogy mennyibe kerülnek ezek a ládák.
És ez nem feltétlenül földi halandóknak megközelíthető árkategória, valamint már ezeket nem is lehet kapni.
Story 2:
► Show Spoiler
De hozhatnám föl példának azokat a rendezvényeket, amelyeken mi zenélünk.
Kiváltképp a Mentős bálokat.
Mivel a helyi mentőszolgálat vezetője korábban a városi fúvószenekar tagja is volt, így ezáltal a város nagyjából összes zenésze ott van, mint vendég.
Ennél kritikusabb tömeg szerintem nem is kell.
Nos itt is közbeszólt Jamy1, hogy ez már megfelelési kényszer.
De itt most még csak arról sem beszélhetünk, hogy a beállástól vennénk el jelentős időt azáltal, hogy van egy ilyen eszközünk.
Lássátok a fórumtalálkozót, 5 perc, vagy tán annyi sem volt a DBX-es mérés.
Ráadásul, az már csak hab a tortán, hogyha máskor is ugyanott zenélünk, onnantól kezdve elég csak visszahívni a preseteket, és a finomhangolás 1-2 perc alatt megvan.
Nos akkor azokon a rendezvényeken, szerintem nem volt olyan zenész ismerősünk, aki ne tette volna szóvá a kiváló hangzást. Már amennyire, arra a teremre lehet ilyen kifejezéseket használni.
Viszont számítottam rá, hogy erre rá fognak kapni, de sajnos ez a vásárlási láz valahogyan elmaradt. Pedig nem egy megfizethetetlen eszköz.
Ebből is látszik, hogy emberek bizonyos csoportjának 5 perc is örökkévalóságnak tűnik, pláne ha a saját cuccukról van szó.
De én nem ítélkezem senki felett. Az nem az én stílusom.
Ezáltal osztottunk-szoroztunk, és arra az elhatározásra jutottunk, hogy változásokra van szükség.
Így végülis beszerzésre kerül egy második DBX Driverack Pa2, és egy második Behringer NX4-6000.
Ez utóbbi elég kézenfekvő megoldásnak tűnt, elvégre lassan 2 éve szolgál nálunk a végfok.
Nos se hangerőre, sem hangminőségre nem lehet panasz, a végfok tökéletesen ellátja a feladatát.
Pedig azért a 2 év alatt nem igazán kíméltük.
Túlélte Dögös Robi ember és ízlés elleni terrorcselekményét, plusz ezen kívül még néhány említésre méltó zenekart/formációt, persze itt sem fukarkodtunk a hangerővel, bár Ők pontosan tudták, hol a határ, ami teljesen rendjén van
Így hát adta magát a dolog, hogy az NX4-6000 legyen a kapkodós cájgnak is a végfokja, ehhez nem fér kétség.
A múltkori Erdőspusztai sztori után viszont joggal merülhet fel a kérdés, hogy akkor mi lesz a rack-el?
Mert ha így marad, megfő benne reggelre a motyó.
Ez jogos felvetés, de erre is gondoltam.
Mivel nekem is szívügyem a cucc állagának megőrzése, ezért új rack-et fog kapni ez a cájg.
Nos nem lesz hosszabb, és nem lesz benne aktív hűtés, de mivel 1U-val nagyobbra terveztem az új "házikóját", én úgy gondolom, hogy ez a jelenség még egyszer nem fog megismétlődni.
Ezzel is megszüntetve a rack zsúfoltságát, amely kiváltotta ezt a jelenséget.
Illetve rendet raktunk a kábelek közt is.
Sokáig kínlódtunk alukofferekkel, amelyek a nagy terhelések alatt rendre tönkre mentek. Ennek kiváltására vettük meg annak idején a nagy 60x30x30-as rack ládát, amelybe minden elfért.
Aztán viszont rájöttünk, hogy ennyi mindent képtelenség elvinni az autóban, főleg, hogy akkor rákényszerültünk a Digitális Földrengés-szimulátor 8U magas házára.
Került bele egy 4U magas rack fiók, amelybe megfértek a Speakon kábelek, a nagy, utazós bőröndben meg minden más kábel.
De hát ez egy pokol volt, hogy kis rendelkezésre állás esetén nem volt egy kimondottan erre a célra összerakott táska, a nagy rack pedig az összes berendezéssel együtt már 30-40 kilókra rúgott. Nem éppen hordozható, és egészséges kategória.
Aztán ezt megelégelve, döntöttünk úgy, hogy kisebb házba költöztetjük a nagy motyót.
De akkor azokat a kábeleket amik benne voltak, nem tudtuk őket hova rakni.
És ettől még automatikusan nem gondoltuk úgy, hogy itt változtatni kéne.
A változásnak a gondolata akkor jött, amikor a nagy utazós bőröndnek is alig tudtunk helyet szorítani a 3. személy mellett.
Pedig még nem is a nagyobb cuccot vittük oda.
Akkor aztán ment a szentségelés, főleg amikor odaérve tapasztaltuk azt, hogy kifogtuk az egyetlen olyan kábelt a nagy táskában, ami nem volt jó. A rackben előtte mindig ott volt a tartalék, de mivel azt már szétkaptuk, és külön nem jelöltem meg a hibás kábelt, így ebbe tátott szájjal estünk abba a bizonyosba.
Ekkor döntöttük el, hogy tök mindegy milyen áron, erre a célra lesz egy kisebb táska, amelyben a legszükségesebb eszközök vannak, ha kell megrendeljük újonnan a komplett tartalmát, ami a következő:
- 2db 8m Speakon kábel
- 2db 2m Speakon kábel, ha esetleg kell egy tartalék, vagy kell egy monitor láda
- 2db 5m Jack-Jack Roland kábel
- 2db 5m XLR-XLR Roland kábel
- 1db 8m XLR-XLR Klotz-Neutrik szerelt kábel, ha mérni is kell.
- 4db 3m tápkábel
- 1db 8 dugaljal ellátott KAPCSOLÓ NÉLKÜLI elosztó
- 1db sE Electronics V3 mikrofon (Kollégánál ez a mikrofon is remekül vizsgázott a szezon alatt, illetve a szomszédos megyében lévő zenekar a komplett Shure mikrofonparkját lecserélte sE Electronics-ra /v3 és v7 vegyesen/)
- 1db Renkforce mérő mikrofon.
És ha hiszitek, ha nem, ez mind kényelmesen elfér benne, és még csak érezhető ellenállás sincs a fedél lecsukása közben.
Na meg minden, ami korábban a nagy táskánkban volt, az mostantól ismét a rack ládában pihen, és ha nagyobb rendelkezésre állásra kell felkészülni, nem érhet minket meglepetés, mert mindenünk meg van.