Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 969 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2453 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hozzászólás: # 66540Hozzászólás ---Qgli---
2020.10.04. 15:34

Asterix írta:
2020.10.04. 10:08
Ezért érdemes dbx-et használni. Gyakorlatilag ugyanaz a hangkép hallatszik minden buliban...
Melyik dbx-ről van szó? Esetleg link?

Asterix
Globális Moderátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 491
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 66542Hozzászólás Asterix
2020.10.04. 16:00

Mauglidyro
VIP
Blogbejegyzések: 7
Hozzászólások a témában: 86
Hangszer: Yamaha Genos 1
Adott köszönetek: : 88 alkalommal
Kapott köszönetek: : 456 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 66543Hozzászólás Mauglidyro
2020.10.04. 16:03

DBX Driverack Pa2

Ha a fórumon visszakeresed, sok irományt fogsz lelni róla :)

https://www.thomann.de/hu/dbx_driverack_pa2.htm

És az ehhez szükséges mérőmikrofon:
https://www.thomann.de/hu/behringer_ecm_8000.htm (Egy olcsóbb alternatíva)
https://www.thomann.de/hu/dbx_driverack_rtam.htm (Ez a gyári)

Nem feltétlenül kell a gyári megoldásokhoz ragaszkodni, én is egy Renkforce mérőmikrofont használok a DBX RTA-M helyett, és ellátja a funkcióját.
Én már egyetlen egy bulit sem tudnék nélküle elképzelni. Olyan szintű változást eszközöl a hangképen, mintha egy második huzatot cibáltak volna le a hangfalaidról.

A leges legszembetűnőbb változást itt helyi szinten a Petőfi házba okozta.
Na ez az a hely, ahol még zenész nem tudott normálisan megszólalni abban a teremben.
Mély frekvenciákban hajlamos a mikrofonon keresztül önmagában is megindulni, ettől már csak az veszélyesebb, amikor nem csak 1 mikrofonnal kell dolgozni.
Dob hangosításához bizony fel kell kötni a gatyeszt.

De mióta meg van a DBX, azóta is ugyanazt az 1 presetet használjuk, és egyre többen jegyzik meg nekünk, hogy így még zenekart nem hallottak ilyen tisztán ebben a teremben muzsikálni.
Hát mi másért lenne érdemes folytatni, mint az ilyen véleményekért?

Hamarosan jön a 2. darab is, mivel a kapkodós cájgnak még nincs dedikált processzora. Pedig nagyon kéne, hogy legyen ...

Digitális "földrengés-szimulátor": Behringer NX4-6000, Qu16, Dbx Pa2, 2x Garry Lite15, 2x Turbosound Milan M15b
Kapkodós cájg: Behringer XR12 ,Behringer NX4-6000, Dbx Pa2, 2x Garry Lite12, 2x Turbosound Milan M15b

szenasitamas26
Újonc
Hozzászólások a témában: 23
Hangszer: Korg Pa700
Adott köszönetek: : 50 alkalommal
Kapott köszönetek: : 32 alkalommal

Hozzászólás: # 66545Hozzászólás szenasitamas26
2020.10.04. 22:02

Sziasztok Urak!

Az lenne a kérdésem, hogy keverő és keverő között mi a különbség? Jelenleg egy kisebb Behringer Xenyx keverőt használunk, ami tudom, hogy a legaljának az alja. Na mármost tudom, hogy hangminőség tekintetében egy drágább keverő sokkal jobban szól, viszont nehezebben is clip-elne a drágább? A behringer vegfok közelébe sincs s clip-nek, illetve a hangfalak sem recsegnek, csak a keverő compressor potija melleti clip led világít és nagyon zavar.

tonyo

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 969 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2453 alkalommal

Hozzászólás: # 66546Hozzászólás ---Qgli---
2020.10.05. 05:27

Én figyelgetem és próbálgatom a keverőket. Bár nekem Edirol M10Dx van, de ha cserére kerülne, akkor vagy olcsón Yamahát vennék, vagy Allen&Heath-et. Az A&H sokkal jobban tetszik.

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 491
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 66549Hozzászólás Asterix
2020.10.05. 06:32

A clip elvileg nem a keverődtől függ, hanem tőled. Ha jól van beállítva a cuccod, akkor nem juthatsz el addig, hogy egy jól működő clip bejelezzen.
Én xr18-as Behringer keverőt használok. Bemeneti gain potival bekeverem úgy a csatornát, hogy normál bementi jelszintnél -10, -20 dB legyen. Így a bementi csatorna sem fog clippelni és ha a több bemeneti csatornát összegzem a kimenetrn, akkor a kimenet sem fog. Ha jól működik a clip és az nálad folyamatosan leszabályoz, akkor ott gond van akkor is, ha akkora még nincs is, hogy azt füllel meghalld...

Egyébként, Gabi! Azon kívül, hogy nincsenek kézzel fogható potik a keverőmön, eddig minden feladatot meg tudtam vele csinálni. 18 csatornán, 6 monitor úton zenekarokat hangosítottam. Vállalható minőségben fillérekből. Most vettem a kollégának. Bruttó 450 € Thomannál ez a keverő.

BodziLalikirály
VIP
Hozzászólások a témában: 169
Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 66551Hozzászólás BodziLalikirály
2020.10.05. 07:00

szenasitamas26 írta:
2020.10.04. 22:02
Sziasztok Urak!
Az lenne a kérdésem, hogy keverő és keverő között mi a különbség? Jelenleg egy kisebb Behringer Xenyx keverőt használunk, ami tudom, hogy a legaljának az alja.

Már miért lenne ez a legaljának az alja ????? Miért gondolod ezt? Mert mások ezt mondják?
A Behringer egy közép kategória a hangtechnikában és hozzáteszem, hogy a Behringernek is vannak felsőkategóriás berendezései, analóg és digitális berendezései között is....
Ha alsó kategóriát akarsz nézni akkor SAL; Skytec; Omnitronic (ez sajnos megragadt a belépőszintnél); Vonyx; stb...; de megjegyzem azért ezeknek is vannak használható berendezései is.....

Na mármost tudom, hogy hangminőség tekintetében egy drágább keverő sokkal jobban szól, viszont nehezebben is clip-elne a drágább? A behringer vegfok közelébe sincs s clip-nek, illetve a hangfalak sem recsegnek, csak a keverő compressor potija melleti clip led világít és nagyon zavar.

Nem biztos, hogy a drágább jobban szól!!
A "clip-elésnek" pedig oka van. És nem mindíg a tűlvezérlés. Lehet az egy folyamatos zaj, torz jel, négyszög jel, stb... amit lehet te füllel nem is veszel észre de az elektronika érzékeli.
Ha a bemeneteken a GAIN beállítás alapján nincs tűlvezérlés, akkor a compressor vezérlése van túl tolva és azért jelez clip-et, ami a kimeneten (ha utána le van csökkentve a jel) már megint nem fog elmenni lehet a +0dB-ig sem. Viszont a túlvezérlés miatti torzítás ott marad, épp csak le van véve 0dB alá.
Nem írtad a keverő pontos típusát, így nem tudom, hogy nem-e lehet, hogy a compressor mellett az tényleg "clip" jelzés, vagy maga a kompresszor működését jelzi-e?
De lehet egyszerűen az elektronika hibája is, hogy a led visszajelez....... ha hibás a készülék.....

Asterix beelőzött a hozzászólásával miközben én is írtam és nagyjából ő is kifejtette ezeket... :D

UPDATE!

Sajnos sokan vannak abban a tévhitben, hogy a "CLIP" csakis túlvezérlés miatt lehet, mert megszokták, hogy a keverőn a kijelzősor +3 - +10dB-es jelzése utáni ledecskének az a neve !! De ez nem pontosan van így. Az elektronika érzékel minden olyan (torz; négyszög; háromszög) jelet ami nem felel meg a normál, értékeken belűli, sinus jelnek. (legalább ís a jobb elektronikák)
Ellentétben a "PEAK" jelzéssel ami a tényleges csúcs jelzésnél kezd világítani!!!

Asterix írta:
2020.10.05. 06:32
Én xr18-as Behringer keverőt használok. Bemeneti gain potival bekeverem úgy a csatornát, hogy normál bementi jelszintnél -10, -20 dB legyen. Így a bementi csatorna sem fog clippelni

Ez így (-20dB) nem alacsony egy kicsit?
És nem vitázni akarok mert eddig csak pár alkalommal használtam xr16-ot és elsősorban analógal dolgozom, - de - mondjuk az egyik csatornán leveszem a gain-t, de a bemenőjelet megemelik (értsd: feltekerik a hangerőpotit a hangszeren) máris nincs -20dB bemeneti jel, hanem ez az érték onnantól már akár +5 v. +10dB lesz. Digitális keverőn lehet limitert állítani a bemenetre is így igazából a túlvezérlés kiküszöbölhető, de a torzítás már nem! Nem így gondolod???

Lalikirály, ennyi és nem több..!!!

boby32
Újonc
Hozzászólások a témában: 1
Hangszer: Yamaha Tyros 2
Adott köszönetek: : 5 alkalommal
Kapott köszönetek: : 5 alkalommal

Hozzászólás: # 66554Hozzászólás boby32
2020.10.05. 11:13

Üdvözlök mindenkit,lenne egy kérésem.Van nekem egy Behringer xenyx x1832 eas keverőm,de sajnos nem tudom beállítani az effect részt .Tudna e valaki segíteni? köszönöm előre is,és további szép napot kívánok mindenkinek.

szenasitamas26
Újonc
Hozzászólások a témában: 23
Hangszer: Korg Pa700
Adott köszönetek: : 50 alkalommal
Kapott köszönetek: : 32 alkalommal

Hozzászólás: # 66555Hozzászólás szenasitamas26
2020.10.05. 11:17

A legalját a keverőm típusára értettem, nem a Behringer márkára. :777
A végfokom is Behringer és nekem nagyon tetszik a hangja. A pontos típus: Behringer Xenyx QX1002. Bocsánat rosszul irtam először, a compressor mellett a comp. led világít, alul pedig a panorámánál világít a clip, viszont a fő potinál alig megyünk 0 fölé és ott egyáltalán nem is megy a clip. Lehet mi adunk neki torz jelet nemtudom. A keverő és a vegfok összekötésére egy jack-xlr papa kábelt (mono) használunk, illetve az S770 van csak rákötve monoba a keverőre.

tonyo

BodziLalikirály
VIP
Hozzászólások a témában: 169
Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 66556Hozzászólás BodziLalikirály
2020.10.05. 11:38

boby32 írta:
2020.10.05. 11:13
Üdvözlök mindenkit,lenne egy kérésem.Van nekem egy Behringer xenyx x1832 eas keverőm,de sajnos nem tudom beállítani az effect részt .Tudna e valaki segíteni? köszönöm előre is,és további szép napot kívánok mindenkinek.

De mi lenne a gond? Nem tudod rákeverni az effektet a sávra??
A kiválasztott csatornánál van a narancs poti azzal adható a megfelelő arány a csatornához.
Az effekt résznél levő szintén narancs potival az effekt "kimeneti szintjét" adod meg.
És a narancs csúszópotival pedig a visszatérő effektezett jelet kevered rá a mellette levő kiválasztó gombokkal a MAIN, vagy SUB-GROUP, vagy MONITOR útra.......

Lalikirály, ennyi és nem több..!!!

Új hozzászólás