Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Karesz
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 209
Hangszer: Novation remote sl 49,Yamaha DXR 10 MK2,DBX PA2
Adott köszönetek: : 1928 alkalommal
Kapott köszönetek: : 755 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 57921Hozzászólás Karesz
2018.05.01. 17:47

Az az igazság,hozzá jutottam egy Yamaha EMX 512 SC powermixerhez,jó áron.Ezekhez keresnék valami olcsóbb megoldást,ilyenre gondoltam hozzá:
https://www.muziker.hu/hh-electronics-tnp-1201

bohocotto
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 7
Hangszer: ketron audya 5 volt.már sx 900
Adott köszönetek: : 81 alkalommal
Kapott köszönetek: : 111 alkalommal

Hozzászólás: # 57922Hozzászólás bohocotto
2018.05.01. 18:53

Hello Karesz.esetleg ez nem érdekelne?
https://www.jofogas.hu/zala/Electro_voi ... 602676.htm
Amerikai gyátrmány,nem kinai....

Karesz
VIP
Hozzászólások a témában: 209
Hangszer: Novation remote sl 49,Yamaha DXR 10 MK2,DBX PA2
Adott köszönetek: : 1928 alkalommal
Kapott köszönetek: : 755 alkalommal

Hozzászólás: # 57923Hozzászólás Karesz
2018.05.01. 19:34

Köszönöm Ottó,de nem most lenne aktuális,majd valamikor a nyáron,egyenlőre még csak nézelődöm,mert van aktiv alto-m is,még nem tudom mi lenne a jobb választás.,lehet eladok mindent,és valami komolyabb aktivot veszek..nem tudom még,ilyen is megfordult a fejemben már..
https://www.muziker.hu/presonus-air12
Esetleg ezt ismeri valaki?

Sambácsi
VIP
Hozzászólások a témában: 30
Hangszer: Yamaha Tyros2,Yamaha F310-TBS, YRS 23.
Adott köszönetek: : 641 alkalommal
Kapott köszönetek: : 409 alkalommal

Hozzászólás: # 58036Hozzászólás Sambácsi
2018.05.18. 12:53

Tisztelt fórumtársak!

Keresem a párját! :shout:
1 db Yamaha 600S passzív hangfalat, ami a STAGEPAS 600i rendszer része.
4ohm, 340W,10,8 kg.

Üdv.Sambácsi

edmund
VIP
Hozzászólások a témában: 85
Hangszer: KORG PA 4X
Adott köszönetek: : 845 alkalommal
Kapott köszönetek: : 207 alkalommal

Hozzászólás: # 58273Hozzászólás edmund
2018.06.10. 07:47

Van egy biamplifikált OXID 15A LD erősítő modul. Nem vagyok megelégedve a középtartomány hangjával, módosítanám három utasra. Valószínűnek tarom, hogy a mély részt kellene felbontsam passzív szűrővel, mély és közép tartományra. a magas maradna direkt meghajtva a magas erősítőrésszel.

BodziLalikirály
VIP
Hozzászólások a témában: 169
Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 58275Hozzászólás BodziLalikirály
2018.06.10. 09:15

Edmund!

Nem lehetséges, hogy csak a hangszórók tartománya nem engedi azokat a frekvenciákat amik lukat képeznek??
Gondolok én arra, hogy a mély-közép hangszóró (55/60Hz - 4,5/6,5kHz) inkább csak mély (30/40Hz - 1,5/2,5 kHz), míg a magas driver(7/10kHz - 20kHz) pedig tényleg magas és nem kompressziós közép-magas driver (2/4kHz - 20kHz). Így egy luk képződik azon a 2-5kHz-es tartományon!!!
Egy épített kétutas hangfalnál a hangszórók frekvenciaátvitelére oda kell figyelni, hogy azok mindenképpen fedjék egymást 10-20%-ban.....
Kicsi a valószínüsége, hogy a végfok van "lukasra" építve gyárilag.
Ha mégis a hangváltón gondolkodsz, megoldható, de figyelembe kell venni, hogy a beépített szűrő csökkenteni fogja a teljesítményt így a magas előfordulhat, hogy visítani fog (nagyobb lesz a hangnyomása) a másik két úthoz képest.

Lalikirály, ennyi és nem több..!!!

edmund
VIP

Hozzászólás: # 58276Hozzászólás edmund
2018.06.10. 09:35

Van egy passzív Peavey Eurosys 8oo-as hangfalam, kétutas, gondoltam azzal kellene kipróbáljam. Csak ahhoz persze le kell forrasztani a vezetékeket, az elejét nem tudom leszedni, mert nem csavarokkal van megoldva, csak a fogantyúk felől tudnám megközelíteni, akkor meg el kellene vágjam a vezetékeket. Macerás.

BodziLalikirály
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 58281Hozzászólás BodziLalikirály
2018.06.10. 14:12

Hát akkor itt most nekem valami nagyon nem kerek. Azt írod ezzel a hangfalat kellene kipróbálni amiből Nekem az jön le hogy eddig még nem is próbáltad ki akkor viszont nem értem hogy honnan veszed azt hogy a közép tartomány ban gyenge lesz??
Egyébiránt ha a hangfalon a csatlakozó tálcát próbálod kiszerelni általában arra szokták fel rögzíteni a csatlakozókkal együtt a passzív hangváltót.
Akkor onnan már le tudod Vagy forrasztani vagy levágni a két hangszórónak a vezetékét amire ideiglenesen rá tudod kötni az erősítőt hogy kipróbáld.
Viszont nem szabad elfelejteni az sem hogy ha egy ilyen régi illetve egy passzív hangfal ba utólagosan beépítésre kerül 1 aktív egység Akkor annak a hangfalnak a hang képe meg fog változni hiszen a belső ürtartalma lecsökken ezáltal a hang kép illetve a rezonanciafrekvencia is változni fog.

edmund
VIP

Hozzászólás: # 58282Hozzászólás edmund
2018.06.10. 15:36

Tehát kipróbáltam, úgy, hogy a modul magas kijövetelére ráköttem 3 utas hangfalat, ami 8 ohmos, a mély kijövetelre a két utas Peavey-t, ami 4 ohmos, meg próbáltam úgy is, hogy a magasra csak egy tweetert kötöttem. Na ezért írtam azt, hogy esetleg passzív szürővel kettéosztanám a mély részt, vagyis a középhangok csak egy középhangszóróban szólnának. Na dehát a szürők teljesítményt vesznek el. A Peavey Eurosys 8oo-ban is keveselem a középhangokat.

BodziLalikirály
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 58283Hozzászólás BodziLalikirály
2018.06.10. 18:26

Húhhhh.......
Hát ez így meg pláne katyvasz.......
Ha egy aktív váltó utáni erősített hangszóró jelet még egy passzív váltón is átküldesz ott már nagyon érdekesen vágnak frekvenciát a szűrők.....
A példádban mely szerint
edmund írta: a modul magas kijövetelére ráköttem 3 utas hangfalat,
(ami egyébként nem magas kimenet hanem közép-magas szerintem) már nem releváns mivel a 3 utas passzív váltó a magas / közép-magas frekvencia-tartományból nem fog tudni csak felfelé vágni a 3 utas hangfalban a magas hangszóró felé, illetve esetleg minimális közép-magas frekvenciát meghagyni a középhangszórónak (nagyon gyéren), míg a mélyhangszóró (elviekben) nem is kaphat frekvenciát......
Míg a
edmund írta:a mély kijövetelre a két utas Peavey-t, ami 4 ohmos
(ami nem mély, hanem) mély-közép kimenetre kötött 2 utas hangfalban a passzív hangváltó pedig egy mélyvágó szűrő miatt megint csak minimális közép tartományt engedett a hangszóróra!!
Mivel nem tudni (én nem jártam utána), hogy az aktív egység milyen keresztezési frekvencián, milyen frekvencia átfutással és hány dB/oktávval vág, így ezeket pontosan nem is lehet megválaszolni.
Minden esetre egy kimondottan 2 utas (mély-közép hangszó + közép-magas driver) hangfallal kipróbálva valószínüleg nem lesz annyira lukas az a középtartomány.... (már ha a hangfal hangszórói tudják azt a frekvencia tartományt amit az aktív erősítő ad feléjük....) A lényeg, hogy mivel a "biamp" erősítő külön hajtja a mély-közép és külön a közép-magas hangszórót, már nem nagyon ildomos utána passzív váltót alkalmazni.
Az én tanácsom, hogy próbáld ki a hangfallal úgy ahogyan fentebb már az előző hozzászólásomban leírtam, és ha úgy sem elég a közép tartomány, akkor lehet próbálkozni egy passzív vágó szűrővel miután kiderítetted, hogy a végfok azon az ágon milyen frekvenciát szólaltatna meg (mivel hiába csinálsz egy frekvencia szűrőt mondjuk 2kHz-től felfelé, ha azon az ágon annál magasabb közép tartomány nem is megy ki!!!)

Új hozzászólás