|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok
Moderátor: Moderátorok
- Karesz
- VIP
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 209
- Hangszer: Novation remote sl 49,Yamaha DXR 10 MK2,DBX PA2
- Adott köszönetek: : 1928 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 755 alkalommal
Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato
Az az igazság,hozzá jutottam egy Yamaha EMX 512 SC powermixerhez,jó áron.Ezekhez keresnék valami olcsóbb megoldást,ilyenre gondoltam hozzá:
https://www.muziker.hu/hh-electronics-tnp-1201
https://www.muziker.hu/hh-electronics-tnp-1201
-
bohocotto
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 7
- Hangszer: ketron audya 5 volt.már sx 900
- Adott köszönetek: : 81 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 111 alkalommal
Hello Karesz.esetleg ez nem érdekelne?
https://www.jofogas.hu/zala/Electro_voi ... 602676.htm
Amerikai gyátrmány,nem kinai....
https://www.jofogas.hu/zala/Electro_voi ... 602676.htm
Amerikai gyátrmány,nem kinai....
- Karesz
- VIP
- Hozzászólások a témában: 209
- Hangszer: Novation remote sl 49,Yamaha DXR 10 MK2,DBX PA2
- Adott köszönetek: : 1928 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 755 alkalommal
Köszönöm Ottó,de nem most lenne aktuális,majd valamikor a nyáron,egyenlőre még csak nézelődöm,mert van aktiv alto-m is,még nem tudom mi lenne a jobb választás.,lehet eladok mindent,és valami komolyabb aktivot veszek..nem tudom még,ilyen is megfordult a fejemben már..
https://www.muziker.hu/presonus-air12
Esetleg ezt ismeri valaki?
https://www.muziker.hu/presonus-air12
Esetleg ezt ismeri valaki?
- Sambácsi
- VIP
- Hozzászólások a témában: 30
- Hangszer: Yamaha Tyros2,Yamaha F310-TBS, YRS 23.
- Adott köszönetek: : 641 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 409 alkalommal
Tisztelt fórumtársak!
Keresem a párját!
1 db Yamaha 600S passzív hangfalat, ami a STAGEPAS 600i rendszer része.
4ohm, 340W,10,8 kg.
Üdv.Sambácsi
Keresem a párját!
1 db Yamaha 600S passzív hangfalat, ami a STAGEPAS 600i rendszer része.
4ohm, 340W,10,8 kg.
Üdv.Sambácsi
- edmund
- VIP
- Hozzászólások a témában: 85
- Hangszer: KORG PA 4X
- Adott köszönetek: : 845 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 207 alkalommal
Van egy biamplifikált OXID 15A LD erősítő modul. Nem vagyok megelégedve a középtartomány hangjával, módosítanám három utasra. Valószínűnek tarom, hogy a mély részt kellene felbontsam passzív szűrővel, mély és közép tartományra. a magas maradna direkt meghajtva a magas erősítőrésszel.
- BodziLalikirály
- VIP
- Hozzászólások a témában: 169
- Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
- Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
- Kapcsolat:
Edmund!
Nem lehetséges, hogy csak a hangszórók tartománya nem engedi azokat a frekvenciákat amik lukat képeznek??
Gondolok én arra, hogy a mély-közép hangszóró (55/60Hz - 4,5/6,5kHz) inkább csak mély (30/40Hz - 1,5/2,5 kHz), míg a magas driver(7/10kHz - 20kHz) pedig tényleg magas és nem kompressziós közép-magas driver (2/4kHz - 20kHz). Így egy luk képződik azon a 2-5kHz-es tartományon!!!
Egy épített kétutas hangfalnál a hangszórók frekvenciaátvitelére oda kell figyelni, hogy azok mindenképpen fedjék egymást 10-20%-ban.....
Kicsi a valószínüsége, hogy a végfok van "lukasra" építve gyárilag.
Ha mégis a hangváltón gondolkodsz, megoldható, de figyelembe kell venni, hogy a beépített szűrő csökkenteni fogja a teljesítményt így a magas előfordulhat, hogy visítani fog (nagyobb lesz a hangnyomása) a másik két úthoz képest.
Nem lehetséges, hogy csak a hangszórók tartománya nem engedi azokat a frekvenciákat amik lukat képeznek??
Gondolok én arra, hogy a mély-közép hangszóró (55/60Hz - 4,5/6,5kHz) inkább csak mély (30/40Hz - 1,5/2,5 kHz), míg a magas driver(7/10kHz - 20kHz) pedig tényleg magas és nem kompressziós közép-magas driver (2/4kHz - 20kHz). Így egy luk képződik azon a 2-5kHz-es tartományon!!!
Egy épített kétutas hangfalnál a hangszórók frekvenciaátvitelére oda kell figyelni, hogy azok mindenképpen fedjék egymást 10-20%-ban.....
Kicsi a valószínüsége, hogy a végfok van "lukasra" építve gyárilag.
Ha mégis a hangváltón gondolkodsz, megoldható, de figyelembe kell venni, hogy a beépített szűrő csökkenteni fogja a teljesítményt így a magas előfordulhat, hogy visítani fog (nagyobb lesz a hangnyomása) a másik két úthoz képest.
Lalikirály, ennyi és nem több..!!!
- edmund
- VIP
Van egy passzív Peavey Eurosys 8oo-as hangfalam, kétutas, gondoltam azzal kellene kipróbáljam. Csak ahhoz persze le kell forrasztani a vezetékeket, az elejét nem tudom leszedni, mert nem csavarokkal van megoldva, csak a fogantyúk felől tudnám megközelíteni, akkor meg el kellene vágjam a vezetékeket. Macerás.
- BodziLalikirály
- VIP
- Kapcsolat:
Hát akkor itt most nekem valami nagyon nem kerek. Azt írod ezzel a hangfalat kellene kipróbálni amiből Nekem az jön le hogy eddig még nem is próbáltad ki akkor viszont nem értem hogy honnan veszed azt hogy a közép tartomány ban gyenge lesz??
Egyébiránt ha a hangfalon a csatlakozó tálcát próbálod kiszerelni általában arra szokták fel rögzíteni a csatlakozókkal együtt a passzív hangváltót.
Akkor onnan már le tudod Vagy forrasztani vagy levágni a két hangszórónak a vezetékét amire ideiglenesen rá tudod kötni az erősítőt hogy kipróbáld.
Viszont nem szabad elfelejteni az sem hogy ha egy ilyen régi illetve egy passzív hangfal ba utólagosan beépítésre kerül 1 aktív egység Akkor annak a hangfalnak a hang képe meg fog változni hiszen a belső ürtartalma lecsökken ezáltal a hang kép illetve a rezonanciafrekvencia is változni fog.
Egyébiránt ha a hangfalon a csatlakozó tálcát próbálod kiszerelni általában arra szokták fel rögzíteni a csatlakozókkal együtt a passzív hangváltót.
Akkor onnan már le tudod Vagy forrasztani vagy levágni a két hangszórónak a vezetékét amire ideiglenesen rá tudod kötni az erősítőt hogy kipróbáld.
Viszont nem szabad elfelejteni az sem hogy ha egy ilyen régi illetve egy passzív hangfal ba utólagosan beépítésre kerül 1 aktív egység Akkor annak a hangfalnak a hang képe meg fog változni hiszen a belső ürtartalma lecsökken ezáltal a hang kép illetve a rezonanciafrekvencia is változni fog.
- edmund
- VIP
Tehát kipróbáltam, úgy, hogy a modul magas kijövetelére ráköttem 3 utas hangfalat, ami 8 ohmos, a mély kijövetelre a két utas Peavey-t, ami 4 ohmos, meg próbáltam úgy is, hogy a magasra csak egy tweetert kötöttem. Na ezért írtam azt, hogy esetleg passzív szürővel kettéosztanám a mély részt, vagyis a középhangok csak egy középhangszóróban szólnának. Na dehát a szürők teljesítményt vesznek el. A Peavey Eurosys 8oo-ban is keveselem a középhangokat.
- BodziLalikirály
- VIP
- Kapcsolat:
Húhhhh.......
Hát ez így meg pláne katyvasz.......
Ha egy aktív váltó utáni erősített hangszóró jelet még egy passzív váltón is átküldesz ott már nagyon érdekesen vágnak frekvenciát a szűrők.....
A példádban mely szerint
Míg a
Mivel nem tudni (én nem jártam utána), hogy az aktív egység milyen keresztezési frekvencián, milyen frekvencia átfutással és hány dB/oktávval vág, így ezeket pontosan nem is lehet megválaszolni.
Minden esetre egy kimondottan 2 utas (mély-közép hangszó + közép-magas driver) hangfallal kipróbálva valószínüleg nem lesz annyira lukas az a középtartomány.... (már ha a hangfal hangszórói tudják azt a frekvencia tartományt amit az aktív erősítő ad feléjük....) A lényeg, hogy mivel a "biamp" erősítő külön hajtja a mély-közép és külön a közép-magas hangszórót, már nem nagyon ildomos utána passzív váltót alkalmazni.
Az én tanácsom, hogy próbáld ki a hangfallal úgy ahogyan fentebb már az előző hozzászólásomban leírtam, és ha úgy sem elég a közép tartomány, akkor lehet próbálkozni egy passzív vágó szűrővel miután kiderítetted, hogy a végfok azon az ágon milyen frekvenciát szólaltatna meg (mivel hiába csinálsz egy frekvencia szűrőt mondjuk 2kHz-től felfelé, ha azon az ágon annál magasabb közép tartomány nem is megy ki!!!)
Hát ez így meg pláne katyvasz.......
Ha egy aktív váltó utáni erősített hangszóró jelet még egy passzív váltón is átküldesz ott már nagyon érdekesen vágnak frekvenciát a szűrők.....
A példádban mely szerint
(ami egyébként nem magas kimenet hanem közép-magas szerintem) már nem releváns mivel a 3 utas passzív váltó a magas / közép-magas frekvencia-tartományból nem fog tudni csak felfelé vágni a 3 utas hangfalban a magas hangszóró felé, illetve esetleg minimális közép-magas frekvenciát meghagyni a középhangszórónak (nagyon gyéren), míg a mélyhangszóró (elviekben) nem is kaphat frekvenciát......edmund írta: a modul magas kijövetelére ráköttem 3 utas hangfalat,
Míg a
(ami nem mély, hanem) mély-közép kimenetre kötött 2 utas hangfalban a passzív hangváltó pedig egy mélyvágó szűrő miatt megint csak minimális közép tartományt engedett a hangszóróra!!edmund írta:a mély kijövetelre a két utas Peavey-t, ami 4 ohmos
Mivel nem tudni (én nem jártam utána), hogy az aktív egység milyen keresztezési frekvencián, milyen frekvencia átfutással és hány dB/oktávval vág, így ezeket pontosan nem is lehet megválaszolni.
Minden esetre egy kimondottan 2 utas (mély-közép hangszó + közép-magas driver) hangfallal kipróbálva valószínüleg nem lesz annyira lukas az a középtartomány.... (már ha a hangfal hangszórói tudják azt a frekvencia tartományt amit az aktív erősítő ad feléjük....) A lényeg, hogy mivel a "biamp" erősítő külön hajtja a mély-közép és külön a közép-magas hangszórót, már nem nagyon ildomos utána passzív váltót alkalmazni.
Az én tanácsom, hogy próbáld ki a hangfallal úgy ahogyan fentebb már az előző hozzászólásomban leírtam, és ha úgy sem elég a közép tartomány, akkor lehet próbálkozni egy passzív vágó szűrővel miután kiderítetted, hogy a végfok azon az ágon milyen frekvenciát szólaltatna meg (mivel hiába csinálsz egy frekvencia szűrőt mondjuk 2kHz-től felfelé, ha azon az ágon annál magasabb közép tartomány nem is megy ki!!!)