Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Így szól az én hangszerem

Tagok által előadott zenék

Moderátor: Moderátorok

HunHyper
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 75
Hangszer: KETRON EVENT
Adott köszönetek: : 2058 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1832 alkalommal

Re: Így szól az én hangszeremen...

Hozzászólás: # 57388Hozzászólás HunHyper
2018.03.19. 10:00

Szerintem törekedni kell a pontosságra, de mivel az ember nem egy számítógép, nagyon minimális eltérések lesznek a takt-hoz képest...
Ettöl lesz emberi a dolog. Ha kvantálva van az egész, akkor meg már gépiesnek hat...
Az, hogy valami hamis, az már megint más kérdés... szerintem...
Ha jól gondolom, a többiek sem arra gondoltak, hogy hamisan kell énekelni, vagy játszani, hogy jó szóljon az egész... :D

Ha jól értettem az elözöekben megfogalmazott dolgokat...

"Még mindig csak amatőr vagyok..." :D
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505

almatom
VIP
Hozzászólások a témában: 138
Hangszer: Ketron SD90
Adott köszönetek: : 169 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1724 alkalommal

Hozzászólás: # 57391Hozzászólás almatom
2018.03.19. 10:47

Roli, tökéletesen fogalmaztál!

Bazsi!
Bizony arra kell törekednünk, hogy pontosak legyünk!
De mivel szerencsére nem vagyunk gépek, ezért a legtökéletesebb, legpontosabb zenész is olyan messze áll a gépi pontosságtól - HÁLA A JÓ ISTENNEK!!! - hogy azt lezongorázni nem lehet.
Éppen ezért a matematika pontosság egy természetellenes megszólalást, míg egy jó kvalitású zenész-ember által játszott pontosság (pontatlanság) lesz maga a zene!
Az énekben ugyanígy van!
Hiába törekednek a kristálytiszta szólamokra, sosem lesz az, mert erre ember nem képes!!!! Itt is HÁLA A JÓ ISTENNEK!!!
Amit mi kristály tiszta éneknek hallunk és még nincs benne semmilyen gépi manipuláció, na az lesz A ZENE. Ha ebbe belemanipulálnak és berakják a hangokat matematikára, akkor az egészet ki lehet dobni. Halott!!!!!!! Sajnos azt kell gondolnom, hogy ezen hatalmas különbséget a legtöbb ember nem hallja. Vagy a másik verzió, hogy hallja de nem zavarja.
Gyűlölöm, úúútálom! Gusztustalan az ilyen, amikor már az éneket is "megtisztítják"!

Karesz
VIP
Hozzászólások a témában: 40
Hangszer: Novation remote sl 49,Yamaha DXR 10 MK2,DBX PA2
Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
Kapott köszönetek: : 755 alkalommal

Hozzászólás: # 57397Hozzászólás Karesz
2018.03.19. 13:13

malko írta:Szia Karesz!

Semmi extra. A midi az adott volt. Bele a cakewalkba , először megcsináltam sávonként a velocytit,
nyilván egy zongoránál pl bátrabbra vettem a figurát nagyobb értéket állítottam be.
Doboknál azért ügyeltem, hogy nagyon nagy eltérés ne legyen.
Aztán következet a kvantálás itt is azért próbáltam a határok közt mozogni. Van egy CAL fájl ami "humanize" névre hallgat ami
épp erre hivatott, hogy ezt megoldja helyetted. Ő viszont a doboknál csak a velocytit tudja módosítani az idejét azt nem.
Aztán átraktam az otimizerbe és a hangszín váltást, hengerőzést, effectezést ott oldottam meg.

A velocytivel való játszadozás az nem rossz dolog viszont, hogy időben eltérően szóljanak meg a hangszerek annak nem sok értelmét látom.
Aki volt már stúdióba és látta, hogy történik egy élő dob felvétel akkor az tudja, hogy miről beszélek. Minden dob sávot kvantálnak, legyen az nagydob,
pergő, cin bármi. Mai viszonylatba nem nagyon tudtok nekem olyan felvétel mutatni ahol ne lennének a dolgok pontosan a helyére húzva.
Több vokál esetén kínosan ügyelnek arra, hogy egy időben szóljon mindegyik. Nagydob és basszus esetén sem az van, hogy elhúzzák egymástól őket
inkább "side chain" kompresszorokat és az ellentétes equzást választják.

Azt meg azért nem árt tisztázni, hogy aki midit játszik az nem egy élő zenekar!!
Miért kellene úgy megszólalni? Én nem is szeretnék úgy szólni és nem is akarok. Ha elmegyünk egy élő koncertre már ott is annyi csalás van, hogy na még
(tisztelet a kivételeknek) .
De azért mindenkinek kitartás és jó hangszerelést kívánok!!

Üdv Malkó
Szia Marci!
Cakewalkban hol található ez a CAL fájl?
Köszi Karesz

almatom
VIP

Hozzászólás: # 57398Hozzászólás almatom
2018.03.19. 13:31

powersparc írta: Az hogy hallja vki hogy egy akkord nagyon jól hangzik adott helyen (mondjuk egy felvételen), de mondjuk magától képtelen volna olyat kitalálni, az melyik kategória ez alapján?
Ha nem érzi a megszólaló akkord funkcióját a dalban, akkor nincs benne ez irányú zenei érzék. És nagy eséllyel nem is fog kialakulni később sem.
powersparc írta:Az is érdekelne pl., hogy a volt tanárom is Esze Jenő kottákból tanított, ahol jó harmónia felrakások voltak általában, de magától ő se tudta volna azokat kitalálni, hogy x helyre mennyivel jobban szól a dolog egy y harmóniával. Akkor ez?
Ez zéró zeneiség! Amikor valaki így olvassa lapról a rajta lévő utasításokat és képtelen azt majd megtanulván egy csodává tenni, esetleg átakkordozva szebbé, ízlésesebbé tenni, az csak egy human player! Ha valaki kottát olvas, az (még) nem zenész.
Az a zenész, akiből árad a zene. Aki egy vad idegen zenét hall és kvázi abban a pillanatban már rá is tud játszani és jól! Mert egyszerűen érzi a zenét. Folyik belőle ki a zeneiség. Ezt nem lehet tanulni!
powersparc írta:Namost ő mégiscsak tanár volt hozzám képest, én aki 0-t nem tudtam hozzá viszonyítva és mégis hallottam hogy mennyivel jobbak azok a harmóniák.
Ez jó hír, mert ez azt jelenti, hogy meghallod ha nem oda illő harmónia szól egy általad ismert zenében. És ha érzed a megszólalt akkordok fülre gyakorolt hatását is (nem kell tudnod, hogy mi az, csak érezd) akkor van zenei tehetséged.
powersparc írta:Ellenben a tanár magnóról is stb. mindent "lekagylózott", lekottázott ha kellett velem szemben, de nyilván mondjuk egyszerű táncdalokat (Neoton, Bikini), nem a jazzes 101B-s buszmegállós dolgokra kell gondolni. Erre mit mondanál Tomi?
Van hallása és valósan meghallja azt, ami a frankó. Sokan erre is képtelenek és így zenélnek.
Ez némileg fejleszthető, de ha valaki ebben a témában is antitalentum, úgy nem fog fejlődni semmit.

almatom
VIP

Hozzászólás: # 57400Hozzászólás almatom
2018.03.19. 13:37

Rengetegen használják ugyanazon midifile-okat. Ilyen többek közt a Magna cum laude: vidéki sanzonja.
Az esetek 90%-ban!!!!!!!!! ott vigyorog mindenkinél az akkordhibás rész! Arcom marom olyankor mindig!!!! Nem hallják, hogy rossz akkord szól?!?!?!?!?! Mert zéró tehetségük van az akkordok kihalására! Ha hallanák, kijavítanák! Foggggalmuk sincs, hogy mely akkordok miért, hogyan......És így is lehet zenélni! :lol:

almatom
VIP

Hozzászólás: # 57407Hozzászólás almatom
2018.03.19. 16:17

powersparc írta:Mégis kb. a jazz-zenészek is azt mondják Pege Aladártól vagy Szakcsitól kezdve, hogy egy komolyzenész klasszisokkal kifinomultabb zenei téren egy könnyűzenésztől (a jazzistát is ideértve).
A játéktechnikájuk mindenképp!
Egy trillát, egy kadenciát évekig gyakorolnak, olyan technika fejlődik így ki, hogy behalás van tőle!
De valamiért a klasszikus zenészek többsége nem tudja megfejteni, majd lejátszani kotta nélkül a hallott zenét.
Ami oda van írva, azt ha esik, ha fúj, befogják de legtöbb esetben lap nélkül nem tudják lejátszani. Sőt az agyonjátszott klasszikus darabot sem tudják fejből, hogy ahol éppen tartanak, ott milyen akkord szól......

Siklai68
VIP
Hozzászólások a témában: 19
Hangszer: Yamaha PSR 9000 Pro
Adott köszönetek: : 601 alkalommal
Kapott köszönetek: : 382 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 57412Hozzászólás Siklai68
2018.03.20. 07:28

powersparc írta:
Az is érdekelne pl., hogy a volt tanárom is Esze Jenő kottákból tanított, ahol jó harmónia felrakások voltak általában, de magától ő se tudta volna azokat kitalálni, hogy x helyre mennyivel jobban szól a dolog egy y harmóniával. Akkor ez?

Muszály megvédenem ......
Esze tanár úr egy zseni és nagyon jó tanár is! Fiamat tanítja a Kőbányai Zenei Stúdióban. A gyerek nagyon tiszteli és issza minden szavát!! Bitang jól harmónizál és zongorázik is!!! És ezt kottában is tudja, nem csak fülből.... Szerintem Nándi óvatosan ítéld meg, rengeteg jó zenészt tanított....
:777

Siklai68
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 57413Hozzászólás Siklai68
2018.03.20. 07:31

almatom írta:Rengetegen használják ugyanazon midifile-okat. Ilyen többek közt a Magna cum laude: vidéki sanzonja.
Az esetek 90%-ban!!!!!!!!! ott vigyorog mindenkinél az akkordhibás rész! Arcom marom olyankor mindig!!!! Nem hallják, hogy rossz akkord szól?!?!?!?!?! Mert zéró tehetségük van az akkordok kihalására! Ha hallanák, kijavítanák! Foggggalmuk sincs, hogy mely akkordok miért, hogyan......És így is lehet zenélni! :lol:
A midi-t ezeknek találták ki ..... de nem akarok midi kontra automata vitát indítani!!!!!!! Peace! :777

almatom
VIP

Hozzászólás: # 57414Hozzászólás almatom
2018.03.20. 08:05

Szia István!

Fuss neki még egyszer Nándi irományának, mert nagyon félreértelmezted őt!
Idézet powertől:
powersparc írta:Az is érdekelne pl., hogy a volt tanárom is Esze Jenő kottákból tanított, ahol jó harmónia felrakások voltak általában, de magától ő se tudta volna azokat kitalálni, hogy x helyre mennyivel jobban szól a dolog egy y harmóniával. Akkor ez?
Nem mellesleg én is a Jenőnél tanultam....... ;)

Siklai68
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 57427Hozzászólás Siklai68
2018.03.21. 11:50

Olvasás értésből nekem 1-es.... Bocsi, igazatok van. De a tanár úrról igazart írtam... :-) :777

Új hozzászólás