Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

BodziLalikirály
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 169
Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 51913Hozzászólás BodziLalikirály
2017.06.20. 19:03

edmund írta:Nagyra sikerültek. De kisült, hogy az 1+ és 2- kijövetek a bridge üzemmód. Külön-külön 4 ohmos hangfalat is köttem rá,az 1-es és 2-es kijövetekre, alig melegedik. Digi végfok, trafó nélkül.
Jó lett volna a teljes panelt látni, s nem csak a kimenetet, de abban McMiki-nek van igaza, hogy a "bridge" (híd) üzemmódnál a két kimenet + ága van használva úgy, hogy az egyik kimenetet (mindegy melyiket) fázisfordítják (így lesz a + helyett az - ág) !! Mivel így adódik össze a két végfok teljesítménye! De mindenképpen KAPCSOLÓVAL van ellátva mert egy plusz elektronika kell hozzá!!!
Amit te csináltál 1+ és 2- az nem híd üzemmód. És mivel a 1- és a 2- valószínűleg össze is van húzva a nyáklapon (GND) mindegy, hogy a 1+ vagy 2+ ágakat melyik - jellel kötöd be az szólni fog.

A kép alapján én azt mondanám, hogy ahogyan le is írtam az egyik kimenet a mély/közép hangszórót, a másik kimenet a drivert hajtja meg. De az, hogy melyik melyiket azt meg kell hallgatni.

A külön-külön 4 Ohm-os hangfal/hangszóró terhelés pedig lehet reális, hisz korábban írtam, hogy amik nekem vannak aktív ládáim az LD Systems-től 4 Ohm-os rendszerűek!!!
Mivel ez egy aktív láda végfoka, itt most azt kéne csak kitalálni, hogy melyik kimenet melyik frekvencián szól,s hogy a gyári ládában hová kell kötni. Ráadásul a két kimenet nem is egyforma teljesítményt ad le, hisz a driver-nek max 100-200W kell, míg a mély/közép hangszórónak 600-800W kimenő teljesítmény...

Nem tudom mennyiért jutottál a panelekhez, de amennyiben igazam van a felépítéssel kapcsolatban huzamosabb terhelésnél a digitális végfok melegedés nélkül fog elpukkanni!! De legalábbis letilt!!!

Mivel nekem régebbi szériásak az LD hangfalaim nem digitális végfokkal van ellátva, de az tuti, hogy azokban is külön-külön kimeneten van a hangszóró és a driver.
De ha lesz időm szétszedem és megnézem az enyémen is van-e "bridge" felirat. De kicsi az esélye.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára BodziLalikirály 2017.06.21. 17:07-kor.

Lalikirály, ennyi és nem több..!!!

BodziLalikirály
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 51914Hozzászólás BodziLalikirály
2017.06.21. 04:43

Ami a számomra nem kerek az egészben, csak, hogy ha kiküldenek 2 aktív egységet, akkor ahoz hogyhogy nem küldenek egy egyszerű leírást, hogy pld.: a narancs = tweeter-; piros = tweeter+; sárga = speaker+; zöld= speaker- ??
Azért ennyit csak megírtak valahol. :xx:

A másik.
Van a panelen egy szitált felirat amit pont kitakar az ujjad:
20170620_203554222.jpg
ahol lehet még fontos információ.
És még ki tudja mik vannak a panelre máshol felszitálva ???? Ezért lenne jó látni a teljes panelt.

Én végig túrtam a netet, hogy találjak valamit a panelről (sematikus rajzot, kapcsolási rajzot, stb..), de semmit nem leltem róla. Valószínűleg ha írnék a gyártónak tőlük sem kapnám meg. :dash2:
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

HunHyper
VIP
Hozzászólások a témában: 144
Hangszer: KETRON EVENT
Adott köszönetek: : 2058 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1832 alkalommal

Hozzászólás: # 51915Hozzászólás HunHyper
2017.06.21. 05:07

Nem lehet, hogy azért van így, mert a gyártó azt feltételezi, Neked van egy ilyen ládád, abban kipurcant ez a rész, amit kiszerelsz,
majd összedugod a csatikat és visszaszerelsz... Ahhoz meg nem kell nagy tudomány, meg extra leírás...
:D

"Még mindig csak amatőr vagyok..." :D
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505

edmund
VIP
Hozzászólások a témában: 82
Hangszer: KORG PA 4X
Adott köszönetek: : 835 alkalommal
Kapott köszönetek: : 206 alkalommal

Hozzászólás: # 51918Hozzászólás edmund
2017.06.21. 07:37

A csatlakozót én szerkesztettem oda. Hunhypernek igaza van,semmi leírás.

BodziLalikirály
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 51945Hozzászólás BodziLalikirály
2017.06.21. 17:06

HunHyper írta:Nem lehet, hogy azért van így, mert a gyártó azt feltételezi, Neked van egy ilyen ládád, abban kipurcant ez a rész, amit kiszerelsz,majd összedugod a csatikat és visszaszerelsz... Ahhoz meg nem kell nagy tudomány, meg extra leírás... :D
Ezzel egyetértek. De mégis.....
Pár éve volt nálam javításon egy Solton aktív hangfal amiben szintén ugyanígy cserélni kellett az egységet.
Az igényt megírtam a gyártónak, sőt abban is megegyeztünk, hogy amikor kicseréltem az egységet a rosszat visszaküldve még egy pár forintot vissza is utalnak, hisz ők azt még megjavítják/felhasználják/kitudja....
A lényeg, tudták, hogy csak kicserélem mégis küldtek egy sematikus rajzot, hogy hogyan szedjem szét, majd mit hova dugjak és hogyan rakjam össze!!!
Azért ez szerintem alap....
edmund írta:A csatlakozót én szerkesztettem oda.
????????????

edmund
VIP

Hozzászólás: # 51960Hozzászólás edmund
2017.06.22. 08:40

Igen, ott 4 lábacska van, a csatlakozót egy régi pc táp csatlakozójából módosítottam.
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

edmund
VIP

Hozzászólás: # 51961Hozzászólás edmund
2017.06.22. 08:41

2

edmund
VIP

Hozzászólás: # 51964Hozzászólás edmund
2017.06.22. 09:24

Mérőműszerrel kimérve, 1- és 2+ ugyanaz, vagyis a közös szál, és amint írtam, a bridge az a z 1+ és 2- között van. Én régebben, több mint 10 éve építettem sztereó erősítőt, annak a tápja +35V 0 -35V volt. Hasonlóképpen, bridge-be lehet kötni, ha csatornánként 4ohmos hangfalat bírt, akkor bridge-ben 8 ohmos, legalább 2x akkora teljesítményű kellett. Ez az eset is hasonló. Csak a megjelölések furcsák, ugyanis plusszos és mínuszos jelölésű kijövet ugyanazon potenciálon van. a fázisfordítás tulajdonképpen a szálak felcserélése. A zéró potenciál a mínusz 35 volthoz képest plussz potenciál, a hangfalkötést illetően. Jelen esetben nem külön mély és magas erősítőt jelent, (amire első látásra én is gondoltam,hogy biamplifikált), hanem egy olyan sztereó erősítő, ami két egyforma felépítésű, csak két azonos nagyságú, de ellentétes előjelű potenciállal, feszültséggel van betáplálva.Ugyanakkor egyetle mono jelet fogad, két egyforma csatornán erősíti. Így bridge-be kötve dupla teljesítményt kapunk, a feszültségek és a teljesítmények összeadódnak. De nyugodtan használhatom csak az egyik felét is, a másik felének a kijövetelére külön, külső hangfalat köthetek,ha akarok. Semmilyen leírást nem kaptam, rajzot ...

edmund
VIP

Hozzászólás: # 52108Hozzászólás edmund
2017.06.30. 06:09

kesz modul.jpg
Egy jászvárosi kolléga aktív mély-modulja LDV115BA. Van két darab 8 ohmos hangszórója, s bizonytalan, hogy merje-e párhuzamosan rákötni.

edmund
VIP

Hozzászólás: # 52109Hozzászólás edmund
2017.06.30. 06:13

Hátoldala.
modul hatlap.jpg

Új hozzászólás