Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Zeneboy
Moderátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m

Hozzászólás: # 3551Hozzászólás Zeneboy
2012.03.14. 10:53

---Qgli--- írta:Hát igen!
Megint az jön hogy olcsón jót....
Ez szerintem lehetetlen.
Ha nagyon jót akarsz, akkor Edirol M10Dx, mert ahogy látom neked sem mindegy hogy melyik frekvenciát emeled. Az edirolnál azt emeled amelyiket akarod. Ha nem tetszik hogy a mély 100Hz-et emeli, akkor leveszed hogy a 80 Hz-et emelje. Ha nem tetszik a 4 kHz-es közép, akkor leveszed 2.5kHz-re. Ugyanígy a magasnál is. Nekem is ezért fáj rá a fogam....

Hát nem tudom... :roll:

Petinek is pa3-van, és a max audióval/8sávos parametrikus/ tökéletesen beállítható a végkimenete /Hangszer+ének része!/ A vendég/vőfély mikrofonnak bármely keverő képes lehet lekezelni a mikrofon részét!/Valahol én is a hangszerbe tettem több pénzt mint keverőbe, pont emiatt a beállíthatóság miatt!.../
/Persze ahogy írta a zajosság az fő kérdés! AZ ALto nekem is sokkal csendesebb volt az előfoka, mint a Behrinek! A magas eq-ján volt még érdekes, hogy csilingelőbb volt mint a Behrin, ott inkább egy kásás dolgot csinált!/

Mivel neki is 0-ba van a keverő eq állása, így nagy történet megint nincs vele! A QSC meg DSP-s láda és akár közvetlen is beledughatja ha arról van szó!

Pontosan ezért gondolkozok én is, pedig nagyon tetszik ez az Edirol, igaz én a nagyobb testvérét merném megvenni, már csak a digitális bement miatt!
Viszont 150eft-ot adni, úgy, hogy gyakorlatilag nem emelek bele /veszek el belőle semmiből??? :| ..
Egyébként Yamahának a digitális keverő családja azért nem rossz! Arra azért nem mondják olyan egyértelműen a hangosítók, hogy gáz! A nagy analóg GL pultokat 24-32 stb is ritkábban szidják! Tény., nem az erősségük! De én végfok terén is azt mondom, picit túl van árazva! P5000végfoka nem ér200eft-ot!

:unknown:

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

sipospeti
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 19
Hangszer: Korg pa4
Adott köszönetek: : 93 alkalommal
Kapott köszönetek: : 42 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 3555Hozzászólás sipospeti
2012.03.14. 15:01

Hahó Mindenki!

köszönöm a segítséget!

Valószínűleg Mackie lesz.

Az Edirolt én is nézegettem, de nem használnék belőle semmit, még az effektet sem.

Ez ideális lesz nekem, mert valóban bedugom a jack-et és mindent lineálisban hagyok.

Ezért ajánlottam másoknak is a QSC K10-t!!!! Hallgassátok meg! De ne a K12-t és ne a K8-at!!!

Ha mégis kell valamit korrigálni a hangszeren meg tudom tenni!

Apelláta!!!

Mi az a sajátosság?
Hogy ne keressek rajta sub láda kimenetet?

Még egyszer köszönöm a segítséget!

üdv sp

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 492
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1920 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2917 alkalommal

Hozzászólás: # 3560Hozzászólás Asterix
2012.03.14. 17:37

Yamaha DXR-10-et forgalmaz valaki Magyarországon, ahol készlet is van és meg lehet hallgatni? Nem tudja valaki???

beejaybudai
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 134
Hangszer: Casio MZ-X 500
Adott köszönetek: : 393 alkalommal
Kapott köszönetek: : 458 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 3568Hozzászólás beejaybudai
2012.03.14. 19:42

"Ezért ajánlottam másoknak is a QSC K10-t!!!! Hallgassátok meg! De ne a K12-t és ne a K8-at!!!"

Szia Peti!

Ezt hogy érted? A K12 nem jobb, mint a K10?

Cuccaim: Casio MZ-X 500, Behringer XR12, Sennheiser E865, Electro-Voice RE510, Audio Technika ATM510, Behringer TM1, Turbosound NuQ122-AN, Turbosound IQ15B, JBL LSR305P, Behringer UMC204HD, LED-es fények.

sipospeti
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 19
Hangszer: Korg pa4
Adott köszönetek: : 93 alkalommal
Kapott köszönetek: : 42 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 3570Hozzászólás sipospeti
2012.03.14. 20:05

Hahó!

Szerintem nem.

De ez is mint minden lehet, hogy ízlés kérdése?

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4584 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 3577Hozzászólás Apelláta
2012.03.14. 22:41

sipospeti írta:

Apelláta!!!

Mi az a sajátosság?
Hogy ne keressek rajta sub láda kimenetet?

Még egyszer köszönöm a segítséget!

üdv sp
Szia Peti!

Egy kis előzetes magyarázat:
A SUB (ALT, GROUP, al) kimenettel rendelkező keverőknél csatornánként gombbal kiválaszthatod, hogy a MAIN(fő) kimenet mellet melyik csatornát melyik SUB kimenetre is szeretnéd elküldeni. A SUB kimeneteket úgy kell elképzelni, mint a szintiknél a fő audio kimenet melletti plusz kimeneteket, melyekre a szintin belül meghatározhatod, hogy melyik sávot küldöd rá (Upper 1-4, Lower, kíséret sávok 1-8, MIDI sávok 1-16). A SUB kimenetek párosával vannak egy keverőn. Általában 2, vagy 4 van belőlük. Minden egyes SUB kimenet hangerő potija fölött még van egy LEFT és egy RIGHT nyomógomb. Ezekkel minden egyes SUB kimenetnél eldöntheted, hogy bal, jobb, vagy egyszerre mindkét oldalra küldje a rákapcsolt csatornák jeleit. Például küldheted minden SUB csatornát csak jobbra, vagy mindegyiket monóba, vagy is egyszerre jobbra és balra is. De általában ha mondjuk két SUB kimenet van a keverőn, akkor az 1-est balra, a 2-est jobbra szokták küldeni, és ilyenkor van egy plusz sztereó kimeneted, amit a MAIN kimenethez képest bizonyos mértékben tetszőlegesen variálhatod.
A MAIN kimenet független a SUB kimenettől minden keverőnél. De nem a Mackie-nél!!!

Na, és akkor leírom, hogy én, hogy jártam:
Mikor megvettem a Mackie keverőmet és összedugtam a nagy cuccal, majd bekapcs, és jött a nagy csend. A jel a keverőbe be ment, mert az aktív csatorna SOLO/PFL gombjával leellenőriztem a bemeneti jelszintet, a MAIN kimeneten viszont nem jelent meg. ???
Ezután kipróbáltam az AUX és a SUB kimeneteket, ahol gyönyörűen megjelent a jel, és meg is szólalt. A MAIN-en továbbra sem. ???
Már úgy volt, hogy vissza küldöm 3 napos garanciába a keverőt, mikor hajnal kettőkor az angol nyelvű leírásában lévő belső-kapcsolási rajzból valamire felfigyeltem. Még hozzá arra, hogy a MAIN kimenet a SUB kimeneten keresztül kapja meg a jelet! Ilyet még nem hallottam sem én, sem az azóta megkérdezett több, hangosítással foglalkozó ismerőseim se. Egyből visszadugtam a kimeneti csatlakozókat a MAIN kimenetre, majd nem csak a MAIN hangerőt toltam fel, hanem a SUB hangerőket is, és az aktív csatornán benyomtam a SUB választó gombot (ami a Macki-nél az ASSIGN nevet viseli, de pld. a Behringer-nél SELECT gombnak hívnak :dash2: ), amivel ráküldtem a jelet a SUB kimenetre. És láss csodát, a keverőm megszólalt a MAIN kimeneten is!
Akkor esett le nekem, hogy miért írta a leírása, hogy mikor feltoljuk a MAIN hangerőt, a kiválasztott SUB hangerőket is toljuk fel 0 dB-es szintre. Mert ez ugyan egyetlen mondatként szerepel a leírásban, de nem indokolja meg, hogy miért. Én meg el nem tudtam képzelni, hogy ezek összefüggésbe vannak egymással, ezért elsiklottam felette. Csak a kapcsolási rajzból jöttem rá, hogy a MAIN a SUB busz-on (kimeneten) keresztül kapja meg a jelet.

Erre a Mackie-s sajátosságra utaltam. Mivel amit te is kinéztél, azon is van SUB kimenet, valószínű annál is igaz ez. Végül is ez nem hiba, csak egy furcsa sajátosság.

De akkor most már ha leírtam, tényleg Mackie-t vegyél! :)

Üdv.: Apelláta

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 3578Hozzászólás Apelláta
2012.03.14. 23:11

Ahogy nézem az általad belinkelt keverőt, ennél nincs csatornánkénti SUB kimenet választó gomb, hanem a kivezérlésjelzőtől balra lévő gombokkal kell variálni.
Nálam a négy SUB kimenethez négy önálló SUB hangerő poti tartozik, mely felett vannak a Left/Right választó kapcsolók. Ennél a keverőnél két SUB kimenet van, ALT OUTPUT jack aljzatok (a potiját SUB MIX-nek nevezik az aljzatokat ALT OUTPUT-nak :dash2: ), és hozzá csak egy SUB MIX hangerő poti. Tehát itt alapból elossza jobbra és balra a jelet, nincs választási lehetőség.
A gombok és potik közt felfestett folyamatábra (nyilak) arra engednek következtetni, hogy ennél a keverőnél is a MAIN MIX poti használatához a SUB MIX potit 0 állásba kell tekerni.

Remélem nem túl zavaros amit írtam. Nem olyan bonyolult, csak leírva. Én nagyon meg vagyok ez én keverőmmel elégedve. Igaz ez egy komolyabb széria már.

Zeneboy
Moderátor

Hozzászólás: # 3580Hozzászólás Zeneboy
2012.03.14. 23:50

Üdv Apelláta!

Megfogom nézni a Tapcon,de ott szerintem más van....

Nekem, pont ez a probléma, hogy a subokat az Alt csatikról keverem! De a szintim sztereo csatorna jele aux1-en van küldve vissza egy csatira, ami mutolva van, így jut ki a jel alt3/4-re, amit már külön állíthatok! Mix /control/ alt gombokkal belehallgathatok az aktuális "buszba"!

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 3581Hozzászólás Apelláta
2012.03.15. 00:12

Szia Zeneboy!

Gondolom a subok alatt a mély ládákat gondolod. Azokat hajtod az ALT/SUB kimenetekről, hogy külön állíthasd a hangerejüket, mivel neked aktívak vannak, és a végfok hangerőkhöz zenélés közben nem férsz hozzá.

Zeneboy
Moderátor

Hozzászólás: # 3582Hozzászólás Zeneboy
2012.03.15. 00:28

Apelláta írta:Szia Zeneboy!

Gondolom a subok alatt a mély ládákat gondolod. Azokat hajtod az ALT/SUB kimenetekről, hogy külön állíthasd a hangerejüket, mivel neked aktívak vannak, és a végfok hangerőkhöz zenélés közben nem férsz hozzá.

Pontosan!

Új hozzászólás