Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Ketron - Technikai kérdések/válaszok

Ketron szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 122
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 974 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2461 alkalommal

Re: Ketron - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 33049Hozzászólás ---Qgli---
2015.05.14. 10:39

Ez a swing nekem nagyon tetszik....
Neked még megvan az Audyád Tomi?

tacso
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 54
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 33052Hozzászólás tacso
2015.05.14. 11:04

Nekem viszont nagyon nem tetszenek a stilusok a hangszermben, igaz hogy csak egy Microarranger, amit nem lehet a nagyokhoz hasonlìtani. Azt a pár stìlust amit használok azt is inkàbb előlről begyàrtottam, mert még kiindulò alapnak sem talàltam megfelelő keringőt pl.! Azt pedig hogy se stìlusba se pergetésbe nem tettek crash cint a megfelelő helyekre, ezt végképp nem értem.
Az effektek gyàri beállítàsai szintén a jó izlés határait súroljàk, a zengető és a delay àlltalànosan mértéktelen tuladagolàsa miatt, ugyanakkor màs effektet szinte nem is hasznàlnak, hiàba van 50 féle..., A pergők hangereje minden esetben rengeteg.
Nekem muszàj volt dolgozni vele, és dolgozok még most is, hogy valahogy partiba kerüljön a hangzàs az ellészített alapokhoz képest.

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

tacso
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 33053Hozzászólás tacso
2015.05.14. 11:09

Igazad is van Almatom! A naturàlis hangzàs szerintem is a legegészségesebb! Egy pici room reverb mellett én csak egy kis kompresszort teszek a dobra és a basszusra, aztàn ennyi! A többi az arànyokon múlik, de az is nagyon ízlés kérdése! :)

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 122
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 974 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2461 alkalommal

Hozzászólás: # 33061Hozzászólás ---Qgli---
2015.05.14. 13:42

almatom írta:Én például nem használok effekteket, eq-t és semmilyen hasonló dolgot, amit szerintem más a "belövéshez" értelmez.
Ahogy a hangszerből kijön a hangszín és megszólal, úgy használom.
Akkor egyre jár az agyunk. Én is 0-ra állitom az effekteket. Igen vannak kivételek nagyon kevés esetben, pl a gitároknál lehet egy kevés effektezést adni, de az is max 40-es értéknél kimerül.

( A mikrofon egyébként is visszaszed a hangfalból, annyi effekt elég is az egésznek. )

forissandor
VIP
Hozzászólások a témában: 110
Hangszer: ?
Adott köszönetek: : 268 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1581 alkalommal

Hozzászólás: # 33065Hozzászólás forissandor
2015.05.14. 15:37

Amikor kis sárga emberek vagy kis olasz emberek akiket mérnököknek hívnak megalkotnak egy hangszert, készítenek rá styleket, akkor azok az ő ízlésvilágukat tükrözik. Akik nagyrész styllel játszanak végig éjszakákat, személyre szabják őket. Én azt értem belövés alatt, hogy van egy alap stylem, pl egy olyan disco, amivel a 70-80-90-es évek magyar disco nótáit játszom. A nekem nem tetsző sávokat kiveszem belőle, helyére teljesen másokat rakok. A nekem nem tetsző hangokat kicserélem, hangerőket beállítom. Én még hangszerből olyan gyári stylet nem hallottam, amit változtatás nélkül használnék. Az Audya gyári 70-s Disco stylejét legalább 4 féle változatban használom. A style alapja ugyan az, de teljesen más gitárriffek vannak abban a változatban, amivel egy Zoltán Erika mixet játszok, teljesen más amivel egy Club54-dalt játszok, teljesen más, amivel egy Poór Péter dalt játszok. Variálok a bőgőn, belenyúlok a dobsávba ( külön cineket teszek bele, tapsot, stb) így lsz számomra komplett egy style.
Sok olyan dal van, aminek teljesen más a hangulata a vers résznél és teljesen más a refrénnél. Csináltam a Szereted-e még c. dalhoz olyan olyan style-t, aminek a verse egy szép bossa, a refrénje majdnem bigband. Ezeket a gyárban nem csinálják meg neked. Szóval ha valaki a stylekre van ráállva, akkor hatalmas meló "belőni" az adott patternt az ő műsorához.

A nem belőtt hangszer alatt azt értem, hogy a tulajdonosa nem gondolja át a koncepciót, mit mivel hogyan is miért kellene játszani. El akarja kezdeni a dalt, nincs meg hozzá a szóló hangszíne, ott válogatja a népek előtt. Nem tudja, melyik intróval, milyen tempóban kezdje, sőt a hangnemét sem nézte meg otthon, elkezd dal közben 3-4-5ször transzponálni, amikor megtalálja a számára megfelelő hangnemet, a midijeiben meg ott a pánsíp, tehát az egy millás hangszerrel teljesen felkészületlenül áll ki a nagyérdemű elé.
Ezek a dolgok adódhatnak hozzá nem értésből, lustaságból, bármiből. Ha valaki midi-fileokból állítja össze a műsorát, baromi sokat el lehet tökölni vele, ugyan így a stylekkel. Véleményem szerint a gyártó által megálmodott stylek nem alkalmasak egy komplett műsor előadására, nagyon sokat kell vele dolgozni, hogy jó legyen.

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 321
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1920 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2918 alkalommal

Hozzászólás: # 33066Hozzászólás Asterix
2015.05.14. 15:59

---Qgli--- írta:Akkor most egy gyárilag belőtt Audya stílust hasonlítasz egy greg midi-s file-hoz? ....akkor tényleg nagy különbség van, de ti szoktátok mondani, hogy egy jól belőtt pa800-at ne hasonlítsunk egy rosszul belőtt pa3x-hez! Akkor most sem hasonlítsunk egy jól belőtt Audya stílust egy greg-es midi file-hoz!
Meg kell csinálni rendesen a midi file-t és ,akkor közelebb lehet hozni egymáshoz a két hangszert.
Én hallottam zenészeket játszani Tyros és Korg hangszereken is. Beállított midikkel, amit ők jól beállítottnak neveztek. Számomra az sem volt egyenértékű az Audya audió stílusaival. Persze lehet, hogy te simán jobb minőséget csinálsz, mint ők csináltak, ezt nem tudom, és nem akarom kétségbe vonni, de számomra túl nagy volt a különbség az Audya javára.
És akkor még nem beszéltem arról, hogy arrangerrel sokkal szabadabb a játék, mint midikkel még akkor is, ha a Korg 2 lejátszójával simán össze tudod kapcsolni a midiket. Egy arranger akkor is más. És Audyát miért vesz az ember??? Csak amiatt, hogy az arrangerével játsszon, mert egyéb esetekben akár a Korg, akár a Yamaha sokkal előnyösebb választás szerintem....

Azt mondjátok, hogy pánsíp szól egy midi lejátszásakor a 3x-en??? Én ilyet még nem tapasztaltam. Szerintem ez eleve hülyeség. Gyakorlatilag a hangszerben alapból le lehet tiltani bármelyik sávot, hogy sosem szólaljon meg, így még véletlenül sem szólhat. Nem hiszem, hogy ezt egy 3x tulaj ne tudná!!! :dash2:

forissandor
VIP

Hozzászólás: # 33067Hozzászólás forissandor
2015.05.14. 17:11

Laci, én még honlapon is hallottam ilyet!!! (!!!)

forissandor
VIP

Hozzászólás: # 33069Hozzászólás forissandor
2015.05.14. 21:30

Persze hogy nem.
Nem tudnám megszámolni, az évek során hány ember keresett meg, hogy segítsek "eligazodni" a hangszerén. Volt, akinek Yamaha S900-on nem sikerült stílust elindítani, volt olyan PA2x tulaj, aki megkért, hogy várjak már, hagy rajzolja le miért és mit fogok a bal kezemmel három hangot, mert ő csak egy ujjal tudja lefogni az arranger akkordjait. Sőt, ha rákerestek Móger Péter kiváló harmonikaépítő szakember youtube csatornájára, akkor láthatjátok, hogy Yamaha T4-en egy ujjal fogja az arrangeren az akkordokat, ha épp vendéglátóban haknizik.
A gitárosom(aki kiváló gitáros és tanult zongorázni is) sem tudja, hogyan működik a PA800-a. Csak használ rajta bizonyos funkciókat.
Nagyon sok ember vesz Pa3-at, T4-T5-öt, akik segítséggel felmásolják a chrismidit, a start-stop funkció megvan és a szövegkijelzés, csárdásba meg jó nekik a gyári polkapop erős tubával.

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 91
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4584 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 33070Hozzászólás Apelláta
2015.05.15. 09:15

tacso írta:Nekem viszont nagyon nem tetszenek a stilusok a hangszermben, igaz hogy csak egy Microarranger, amit nem lehet a nagyokhoz hasonlìtani....
...Az effektek gyàri beállítàsai szintén a jó izlés határait súroljàk, a zengető és a delay àlltalànosan mértéktelen tuladagolàsa miatt, ugyanakkor màs effektet szinte nem is hasznàlnak, hiàba van 50 féle...,
Ez már a márka védjegyének számít sajnos. Mind az i-szériát, mind a Pa-szériát végigkíséri, és a mai napig nem tanultak belőle. A legtöbb gyári stílus kenődik, maszatos, úszik a mértéktelen reverbtől, ami főleg a dob túlzengetésében mutatkozik. Néha még a basszust is megzengetik. Ezáltal egy elindított gyári stílus elveszti a lüktetését, dinamikáját. A Pa3-ban még kiegészül azzal, hogy van egy-két stílus, amik meg alapból annyira nyersek, hogy azok meg a másik végletet képviselik. A Musikant beállításai már valamennyivel jobbak. Viszont azon stílusokban érdekes módon meg alapból erősebbek a basszusok, mint a fekete Pa3-ba. …de minden korrigálható, „belőhető”, csak azért ennyi pénzért már konyhakészebb hangszer is elvárható lenne. Mert ha a felhasználóknak ez feltűnik, a gyári hangmérnököknek húsz éven keresztül miért nem? Persze mindenkinek más és más az ízlése, na de a gyáriaknak ennyire?
Úgyhogy Csabi ne a hangszered Micro mivoltának tulajdonítsd ezt, hanem maga a márkának.

Üdv.: Apelláta

tacso
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 33071Hozzászólás tacso
2015.05.15. 11:55

Igen igen Apelláta, olvasgatom itt a hozzászólásokat és általános vélekedés ez a márkáról amit leírtál, viszont annyi előnye van a dolognak, hogy mivel muszáj hozzányúlni a hangszerhez, ezért legalább minimális különbségek lesznek a hangszerek megszólalásában, a többi pedig már a muzsikuson múlik!
A másik pedig az, hogy ha a szükséges módosításokat elvégzi az ember, akkor már egész becsületes en dorombol még ez a kis Microarranger is, egyedül egy vége eq hiányzik nagyon, mert pocsékul dünnyög az alja!
Aki pedig egy Audia stb. szintű hangszeren megtúrja, vagy elkészíti a saját stílusait az előtt emelem kalapom!!! Hatalmas meló, komoly szaktudással! Kicsivel sem kevesebb, mint midit készíteni! (Almatom, Fórissandor és Többiek)!

Új hozzászólás