Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Apelláta
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 27048Hozzászólás Apelláta
2014.08.31. 13:38

Atti!

A frekimenetre az a szabály:
- Ha tökéletes hangod van, akkor minél lineárisabb átvitelű mikrofon
- Ha fénytelen hangod van, akkor középmagas, magas emelésű mikrofon
- Ha vékony, nem testes hangod van, akkor a mély kiemelésű mikrofon
az előnyös.

A mikikre a leghatványozottabban igaz, hogy ne a katalógus adatokra, hanem a saját fülünkre hagyatkozzunk. És ne demók alapján, hanem a saját hangunk alapján.

Anno a hangszerboltos ismerősöm nagyon le akart beszélni az AKG D-880 mikrofonról, hogy nagyon erőteljesen színezi a hangot mély tartományban. -Na pont ezért kell nekem! -mondtam neki. Hisz előtte kipróbáltam a zenésztársamét, és azért tetszett meg. A boltos által ajánlott Audio Technika AE-4100-ban olyan fosul szólt a hangom, pedig az egy lineárisabb, és kétszer olyan drága mikrofon volt.

Viszont megtaláltam a számomra legjobb mikrofont (nemrég már írtam róla), a Beyerdynamic M 88 TG személyében. Már a harmadik bulin van velem, és úgy örülök neki, mint majom a farkának. Eszméletlen dinamika, derjedéktelenség. Mielőtt próbáltam, Malkóval beszéltem telefonon, és említettem neki, hogy kifogok próbálni egy ilyen mikrofont. Mondta, hogy nekik is van, de annak ellenére, hogy eszméletlen dinamikával bír, az ő hangjához nagyon nem passzol. Az énekesnője viszont szereti. Az én hangomhoz tökéletes. Lehet, hogy női hangom van? :lol:

A kondi/dinamikus miki téma színpadi ének mikrofon esetében örök vita. Általában a kondit a kis proximity hatás, de gerjedékenység végett stuúdióba javasolják, a dinamikusat meg színpadra. De ez sem szentírás. Ha azonos árfekvésű kondi mikit összehasonlítunk egy dinamikussal, azonos Gain állás mellett a kondi előbb be fog gerjedni, na de hangosabban is szól a magasabb jelszinje végett. Ha a Gain potival azonos bemenő jelszintre hozzuk a két mikrofont, hogy a kimeneti hangerejük is azonos legyen, már eltűnik az a nagy különbség a két mikrofon között a gerjedékenységgel kapcsolatosan. Persze nem egy 10 eFt-os dinamikust kell hasonlítani egy 100 eFt-os kondissal, vagy fordítva. ...bár 10 eFT-ért nincs kondis miki.

Üdv.: Apelláta

manyus
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 9
Hangszer: ketron sd1 plusz
Adott köszönetek: : 362 alkalommal
Kapott köszönetek: : 301 alkalommal

Hozzászólás: # 27049Hozzászólás manyus
2014.08.31. 15:06

Apelláta írta:
A frekimenetre az a szabály:
- Ha tökéletes hangod van, akkor minél lineárisabb átvitelű mikrofon
- Ha fénytelen hangod van, akkor középmagas, magas emelésű mikrofon
- Ha vékony, nem testes hangod van, akkor a mély kiemelésű mikrofon
az előnyös.
És azt hogy döntöm el, hogy milyen a hangom ?
Jó az első lehetőség kizárva :)
Egy audio technika MB3K (szintém Malko) miksim van, tudom nem egy felsőkategoria.
Ez a miksi akkor kinek való :?:

Rolandbk5
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 127
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 27053Hozzászólás Rolandbk5
2014.08.31. 19:18

Sziasztok,

Az AKG D5pro mikrofonról mit lehet tudni?

vigo01
VIP
Hozzászólások a témában: 104
Hangszer: Ketron Audya 5 - Korg Pa1000
Adott köszönetek: : 243 alkalommal
Kapott köszönetek: : 418 alkalommal

Hozzászólás: # 27057Hozzászólás vigo01
2014.08.31. 19:40

Mikrofont venni a legnehezebb szerintem. Nem lehet tudni előre, hogy melyik passzol az adott hanghoz karakterben leginkább. Ha eq-val állítok rajta teljesen más eredmény jön ki. Tanácstalan vagyok mi alapján kell mikit vásárolni.

Ketron Audya 5 - KORG Pa1X - Hill-Audio Andante 1520 - Allen & Heath Zed-10 - Beta 58A

Attila
VIP
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 27060Hozzászólás Attila
2014.08.31. 19:46

AKG 5D igen, (pro nélkül)
Dinamikus, szupercardoid, 600 Ohmos, 70 - 20000 Hz
Ez az egyik amit én is nézegettem, de a 70-es érték nem tetszik nekem. :)

Sennheiser E 835s a másik tettes. Erről is kérek véleményt !
Köszi

Atti

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 27063Hozzászólás Apelláta
2014.08.31. 21:23

Atti!

Helyesen: AKG D5
A 70 Hz-es alsó freki tartomány nem biztos, hogy kevés mélyet jelent, hiszen az AKG D880-amnak is a katalógus szerint 60 Hz az alsó tartománya, mégis átlag feletti mélye van. A 100 Hz alatti tartomány ének esetében lényegtelen már, meg úgy is levágjuk a 100 Hz-es felül áteresztő szűrővel a keverőn az éneksávoknál. Már, ha van ilyen gomb a keverő csatornáin.
Inkább az a lényegesebb, hogy a 100 Hz feletti tartomány milyen. A D880 átviteli karakterisztikájában 125-500 Hz között kiemelés látható. Na ettől van az átlag feletti mély hangzás. A D5 esetében ez a kiemelés nem látható. Az ott elég lineáris. Telt hangú énekeseknek ez előnyös, vékony hangszín esetén már nem annyira. Azoknak jobb a D880. Egyébként a D5 és a D880 is a középmagas, magas tartományban is emel elég jelentősen, plusz fényt kölcsönözve. Ezért nagyon éles hangú énekeseknek nem annyira ajánlottak. Az én hangomhoz a D880 egy nagyon jó ár/érték arányú választás, mert igényli a mély és magas emelést is. A D5 már a lineáris mélye végett valószínűleg kevésbé lenne jó. De azt még nem volt szerencsém próbálni. És itt ezen van a lényeg, az élő próbán!

A 800-as szériájú Sennheiserek a gerjedékenység hírében állnak. Ezeket én is csak olvastam. Bár nekünk régen volt E825s, aminél ez annyira nem tűnt fel (bár akkor még tapasztalatlanabb voltam ilyen téren), csak az, hogy a mélyekben nagyon halovány volt. Nagyon nem mélyedtem bele, de ahogy nézem, az E835 ennél kicsit jobb mélyben. Hasonlít a D5-höz. Viszont míg a D5 a középmagas és magas tartományokat azonos mértékben emeli, addig az E835 a középmagasat jobban, mint a magasat. ...a katalógus szerint.

Attila
VIP
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 27064Hozzászólás Attila
2014.08.31. 21:58

Nagyon köszönöm Apelláta :777

A helyzet az, hogy nekem is elég "csínos" a hangom :) , tehát kellene a mély mindenképpen. Jó amit leírtál és köszönöm, de kérlek egyszerűsítsük a dolgot és azt mond meg nekem melyik az a paraméter amire nekem figyelni kellene !

Atti

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 27065Hozzászólás Apelláta
2014.08.31. 22:12

manyus írta: És azt hogy döntöm el, hogy milyen a hangom ?
A keverőn mit igényel, milyen frekit kell leginkább kiemelned?
Bár ez függ attól is, hogy milyen mikrofonba énekelsz.

Milyen karakterisztikájú mikrofonok állnak jól a hangodnak?
Bár ehhez meg rendelkezésre kell, hogy álljon több mikrofon is.

Nekem sem az első mikrofonom után kristályosodott ki ez, főleg mert az egy elég rossz hangképű BEAG mikrofon volt. Ott én tekerhettem bármit a keverőn, akkor sem tetszett igazán a hangom. De azt még a Keravillban vettem a 80-as évek végén. Akkor még csak az volt számomra elérhető.

Majd jött a Shure PG48. Már jobb volt mint a BEAG, de mikor kipróbáltam egy zenészbarátom JEFE akárhányasát, akkor tudtam meg, hogy ez sem az igazi, hiába a Shure név. De hát akkor csak erre a belépő szintű mikrofonra tellett.

Majd a zenésztársam megvette az AKG D880-át, amit mikor kipróbáltam, jöttem rá, hogy nekem ezek a mély kiemelésű mikrofonok illenek legjobban a hangomhoz. És ezért nem jó nekem például a drágább SM58, vagy Beta58. Pedig van egy SM58-am és egy Audiotechnika AT2010-em is. Az AT2010 nem rossz, egy nagyon jó ár/érték arányú, kis membrános kondi mikrofon. A felvételeimhez eddig ezt használtam, mert ahhoz jobb, mint az AKG D880-am. Az SM58 meg vendégmikrofonként szolgál rendezvényeken, mivel rádiófrekis mikrofonom nincs.

És ahogy írtam, jelenleg számomra a legideálisabb, az új szerzeményem, a Beyer M 88 TG miksim. Amit soha nem birtokoltam volna a magas ára végett, ha nem tudom elbizniszelni egy számomra feleslegessé vált Alto keverőért.

Ezen kívül próbáltam, vagy birtokoltam Sennheiser E825-öt, Audiotechnika EA4100-at, Beta58-at, Jefe AV2600-at meg még egyéb változatait is. Ezt csak azért írom, hogy tényleg annyira emberi hang függő egy mikrofon, hogy nem egyszerű rátalálni a legideálisabbra. És sokszor az olcsóbb mikrofonok között is találni nagyon jó ár/érték arányúakat. Ilyen például a Jefe AV2600 is, ami szintén az én hangomnak kedves. Ha előbb megismerem, mint az AKG D880-amat, biztos azt veszem, mert legalább úgy szól, mint az AKG, és ezen felül olcsóbb is valamivel. De ez is egy mély emelésű mikrofon.

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 27067Hozzászólás Apelláta
2014.08.31. 22:43

Attila írta:Nagyon köszönöm Apelláta :777

A helyzet az, hogy nekem is elég "csínos" a hangom :) , tehát kellene a mély mindenképpen. Jó amit leírtál és köszönöm, de kérlek egyszerűsítsük a dolgot és azt mond meg nekem melyik az a paraméter amire nekem figyelni kellene !
Szörfözgess a neten, és első sorban a frekvenciaspektrumukat figyeld (ne a számszerűen megadott tólig értékeket), amik általában csak a gyári oldalakon elérhetőek, és gyűjts olyan típusokat össze, aminél mély kiemelés látható, és a pénztárcádnak is megfelel. Majd a kiszemelt áldozatok közül amiket tudod, próbáld is ki valahogyan, mert a katalógus adatok nem minden. Tudom, hogy nem egyszerű, de sajnos ha nem így teszel, mellé is lőhetsz egy vaktában vásárlással.

Ha konkrét típust kellene ajánlanom, amik nekem bejöttek azok közül, melyeket volt szerencsém használni, vagy próbálni, és elképzelhetően neked is bejönnének:
JEFE AVL2600: Nagyon jó árú mikrofon, bár egyesek írtak garanciális problémákról, de azokat a szerviz javította
AKG D880: Már csak használtat kapni, szerintem már elfekvőbe sincs a boltokban, abból is inkább a második generációs változatát. Az sem rossz, de az első széria még jobb volt.
Beyerdynamic M 88 TG: Nekem a csúcs, de elég drága. És úgy rémlik, hogy ezt is nem rég beszüntették, de még elfekvőben árulják a boltok.

Több mély emelésű mikrofont nem ismerek (pedig biztos van jó pár), nekem is szörfözgetnem kéne hozzá. De azokról gyakorlati tapasztalatom sem lenne.

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 27068Hozzászólás Apelláta
2014.08.31. 22:49

Menj fel először a Shure, AKG, Sennheiser, Audiotechnika, Beyerdynamic, Jefe, Rode gyári oldalakra, és ott nézd át a típusválasztékot, a karakterisztikáikkal. Sokszor csak a letölthető pdf-ükből derül ki. Majd a kiválasztott egyedek árait az árukereső oldalak segítségével nézd meg, így leszűkítve a pénztárcádnak megfelelő típusokat. És így lassan kikristályosodik, hogy melyek kipróbálhatóságára kell ráhajtanod.

Új hozzászólás