A frekimenetre az a szabály:
- Ha tökéletes hangod van, akkor minél lineárisabb átvitelű mikrofon
- Ha fénytelen hangod van, akkor középmagas, magas emelésű mikrofon
- Ha vékony, nem testes hangod van, akkor a mély kiemelésű mikrofon
az előnyös.
A mikikre a leghatványozottabban igaz, hogy ne a katalógus adatokra, hanem a saját fülünkre hagyatkozzunk. És ne demók alapján, hanem a saját hangunk alapján.
Anno a hangszerboltos ismerősöm nagyon le akart beszélni az AKG D-880 mikrofonról, hogy nagyon erőteljesen színezi a hangot mély tartományban. -Na pont ezért kell nekem! -mondtam neki. Hisz előtte kipróbáltam a zenésztársamét, és azért tetszett meg. A boltos által ajánlott Audio Technika AE-4100-ban olyan fosul szólt a hangom, pedig az egy lineárisabb, és kétszer olyan drága mikrofon volt.
Viszont megtaláltam a számomra legjobb mikrofont (nemrég már írtam róla), a Beyerdynamic M 88 TG személyében. Már a harmadik bulin van velem, és úgy örülök neki, mint majom a farkának. Eszméletlen dinamika, derjedéktelenség. Mielőtt próbáltam, Malkóval beszéltem telefonon, és említettem neki, hogy kifogok próbálni egy ilyen mikrofont. Mondta, hogy nekik is van, de annak ellenére, hogy eszméletlen dinamikával bír, az ő hangjához nagyon nem passzol. Az énekesnője viszont szereti. Az én hangomhoz tökéletes. Lehet, hogy női hangom van?
A kondi/dinamikus miki téma színpadi ének mikrofon esetében örök vita. Általában a kondit a kis proximity hatás, de gerjedékenység végett stuúdióba javasolják, a dinamikusat meg színpadra. De ez sem szentírás. Ha azonos árfekvésű kondi mikit összehasonlítunk egy dinamikussal, azonos Gain állás mellett a kondi előbb be fog gerjedni, na de hangosabban is szól a magasabb jelszinje végett. Ha a Gain potival azonos bemenő jelszintre hozzuk a két mikrofont, hogy a kimeneti hangerejük is azonos legyen, már eltűnik az a nagy különbség a két mikrofon között a gerjedékenységgel kapcsolatosan. Persze nem egy 10 eFt-os dinamikust kell hasonlítani egy 100 eFt-os kondissal, vagy fordítva. ...bár 10 eFT-ért nincs kondis miki.