Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Használhatósági tapasztalatok - billentyűs hangszerek

Billentyűs fórum... Casio, Korg, Ketron, Roland, Technics, Yamaha stílusok, hangszínek, performance-ok, technikai kérdések, használati útmutatók

Moderátor: Moderátorok

malko
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 4
Hangszer: yamaha Genos2
Adott köszönetek: : 220 alkalommal
Kapott köszönetek: : 784 alkalommal

Re: Használhatósági tapasztalatok - billentyűs hangszerek

Hozzászólás: # 12572Hozzászólás malko
2013.03.19. 08:49

Sziasztok!

Látom újra előtérbe került a korgpa3 vs tyros4. Abban megegyezhetünk, hogy egyik hangszeren sem egyszerű egy midit beállítani.
Azért mondom csak a midit mert a style szerkesztésbe most nem akarok belemenni. Ha hangszeren dolgozunk akkor a korg pa3-ban sokkal jobban meg lehet csinálni a számokat. A tyros4 szekvenszer része egy nagyon kezdetleges valami. Most kérdezem én ,hogy melyiken egyszerűbb dolgozni egy számgépen amin van egy jó program amivel tudsz szerkeszteni vagy a hangszert nyomogatni.
Hát nekem egyszerűbb a számgépen, és most jön az, hogy a yamaha a programok terében előrébb jár mint bármelyik más hangszer gyártója. Én egy midinél 6 dsp effectet tudok használni a reverb és a choruson kívül . Melyik hangszer tudja még ezt? Egyszer már leírtam de ami nekem a lényeg a sampler része. Engem már rég nem érdekelnek azok a dolgok, hogy ebben jobb a dob a másikban a basszus stb....Ma már olyan hangmintákat tölthetünk a hangszerbe amilyet csak akarunk. De most jön az, hogy melyik hangszer képest ez jól és gyorsan kezelni is. Ma jelenleg autamata kísérő hangszerek közül csak a yamaha tyros4 képes erre. Hogy miért mondom ezt? Azért mert nincs másik olyan hangszer amelyik 400Mb hangmintát 30 másodperc alatt betölt. Ha jól tudom a pa3 memóriája 512Mb vs tyros4 1giga. Korgosokat kérdezem, hogy 256Mb hangmintát hány perc alatt tölt be a pa3?
Senkit nem szerettem volna megbántani,csak sok valaki ezeket a dolgokat figyelmen kívül hagyja. Ezek a felső kategóriás hangszerek mind nagyon jók legyen az korgpa3, tyros4, audya. Ha hangszeren dolgoznék csak, akkor korgpa3 vennék ha számgépen akkor tyros4, és ha nehezen kezelhetőt de az egyik legjobban szólót akkor audyát .

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 23
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 12575Hozzászólás Apelláta
2013.03.19. 10:24

Szia Malko!

Ezzel a nehezen kezelhető Audya mondatoddal, ismervén Almatomit, biztos felborzoltad a kedélyét. :mrgreen:
Amúgy a Pa3 8 effektprocit tud egyszerre használni mind midinél, mind stílusnál. És ezek variálhatók, hogy melyek legyenek Insert, és melyek Master effektek.
Max memória méret és betöltési idő terén egyértelműen a T4-nél a pont. A Korg igazából csak 256 megáig bővíthető, csak képes betömöríteni a mintákat 512 megáig. Bár a betöltési idő nem lényegtelen, de számomra sokad rendű.

Szia Marton!

Nem bírom megállni, hogy:
Számodra mindegy melyik hangszer a jobb, úgy is egy hónap múlva lecseréled. :mrgreen:
Természetesen ez szíved joga. :777
Egyébként én is osztozom az előttem szólók véleményével. De ezt már amúgy is százszor lerágtuk.

Üdv.: Apelláta

malko
VIP
Hozzászólások a témában: 4
Hangszer: yamaha Genos2
Adott köszönetek: : 220 alkalommal
Kapott köszönetek: : 784 alkalommal

Hozzászólás: # 12578Hozzászólás malko
2013.03.19. 10:55

Szia Apelláta!

Igen a korgnál elnéztem az effecteket mert a pa2 volt a fejemben.
Remélem Tomit nem bőszítem fel nagyon, de a múltkor volt a kezem alatt egy audya és már az igen nagy fejtörést okozott, hogy egyes hangszíneket, hogyan váltassak be számgépen keresztül. A végén sikerült de nem olyan egyszerű mint a másik két hangszer esetében. Csak ezért is írtam, hogy egy kicsit nehezebb a kezelhetősége.
Még egyszer utoljára, ezek hangszerek mind profik és ha valamelyiket megtanulod rendesen kezelni, beállítani akkor majdnem mindegy melyikkel dolgozol.

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 27
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 12606Hozzászólás Bubamara
2013.03.20. 07:10

HunHyper írta:Hogy is mondjam...
A T4 kész van alap állapotban is, amin munkával még javíthat az ember, a Korg-ból többet és szebbet lehet kihozni, mint a T4-ből de kemény munkával...
Itt egy picit megállnék, véleményem szerint mid a yami, mind a korg billencsek gyári instant állapotukban, gyakorlatilag használhatatlan, arctalan hulladékok. Értsétek ezt jól. Mindegyik hangszert kizárólag a használója tudja felruházni a neki tetsző hangzással és ez bizony munkával jár, akár yami akár korg de megemlíthetjük a ketron deszkákat is. Bár a Ketronnal talán alapból jobb hangzást kapunk. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem lehet zenélni velük kizárólag preseteken de akkor minek az 1 millás vas?
Teljes mértékben egyetértek Malkó barátommal, hogy bármelyik hangszerrel lehet jó hangzást, jó zenét csinálni. Érteni kell hozzá és kiaknázni a lehetőségeit.
Milyen hangzásról beszélünk, ha a samplert nem használjuk ki egy hangszerben ahol akár 1GB mintát tuszkolhatunk be? vagy a stílusokat úgy hagyjuk ahogy a gyár lebutítva kiengedi a szalagsorról, arról meg ne is beszéljünk, ha song a zenénk alapja és nem állítjuk be aprólékos munkával saját szájízünk szerint a dalokat egy pc szoftverrel.
Nagyon hosszú ideje csak jó hangszerek készülnek. Az aktuális felső kategória, de akár visszatekintve 2-3 generációt is mind hihetetlenül profi cuccok és voltak.

Ismerd meg lehető legmélyebben a hangszered képességeit és próbáld kiaknázni azokat. Persze ez idő és sok munka, de szinte mindegy melyik márka van a kezed alatt, ha nem akarod felesleges pénzkidobásként megélni a hangszervásárlást és a lehető legtovább szeretnéd a hangzásodat szinten tartani, megéri a munkát.

üdv, buba

Buba

Adames
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 1
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 12607Hozzászólás Adames
2013.03.20. 07:31

Az igazság az az, hogy két variáció létezik. Az egyik az az, hogy "megszállott" valaki, és mindene a zene, és annak minősége, és ennek érdekében mindent megtesz a végtelenségig, és ezt szó szerint értem! Ugyanis, veszel egy hangszert, melyen szépen dolgozgatól, szerkesztgetel, majd ha szerzel egy új hangszínt, akkor újra mindent átnézel egyesével ha kell, mert bassza úgyis a csőrödet, hogy na, ezzel aztán minden még profibb lesz, stb. Egy új hangszer átállására már nem is beszélek, és kezdődik minden újra, és sosincs vége.
A másik variáció, hogy szól, ahogy szól, nem foglalkozol vele. Inkább gyakorolsz, mint órákat, napokat "szarakodj" a szintivel.
Vannak, akik inkább a tudásuk gyarapítására szentelik a több időt, mert a buliban a tudást és a jó hangulat keltést részesítik előnyben.
Szerintem mindenki nagyon jól tudja, hogy valakinek így sikerül eladnia magát, valakinek meg úgy.
Természetesen az a legjobb, ha mindkettőre van igénye, és ideje az embernek, csak ez 24 órába nem mindig fér bele, valamint a profi minőségnek ára van mint tudjuk, de erről már milliószor beszéltünk.

vberco
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 2
Hangszer: Roland GW 8
Adott köszönetek: : 27 alkalommal
Kapott köszönetek: : 65 alkalommal

Hozzászólás: # 12632Hozzászólás vberco
2013.03.20. 14:19

Ezzel egyet értek Adames!!! Nálunk,a környékbeli zenészek között van egy pár akinek jó pl. az anyagi háttere és drágábbnál drágább cuccai vannak. Ezalatt felszerelést is értek. De viszont szerencsétlennek nincs csak egy két bulija 1 éven az is csak azért mert a többi zenész foglalt. Hangszere Tyros 4 mert az "menő" és nincs senkinek sem a környéken. Ha bulija van akkor megfelé verik mert a hangulat gyártása egy nagy nulla, és a végén bevág egy olyan összeget elszámolásnál, hogy csak füstöl. Ezért szerintem mindegy milyen szintid vagy cuccod van ha jó bulikat csinálsz vele. A fő mindig becsületes és odaadó zenésznek lenni aki szívből muzsikál a közönségének és az meghálálja neki. De viszont az ember mindig a jobbra törekszik és fokozatosan fejlődni kell ha mód van rá.

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 27
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 12665Hozzászólás Bubamara
2013.03.21. 10:57

Adames írta:Az igazság az az, hogy két variáció létezik. Az egyik az az, hogy "megszállott" valaki, és mindene a zene, és annak minősége, és ennek érdekében mindent megtesz a végtelenségig, .....
A másik variáció, hogy szól, ahogy szól, nem foglalkozol vele. Inkább gyakorolsz, mint órákat, napokat "szarakodj" a szintivel.
.........
Ettől talán árnyaltabb a kép. :) a megszállott és leszarom tabletta között van még néhány fokozat. Akad aki valóban megszállott módon közelít a hangszer beállításához, könnyen lehet, hogy magam is ebbe a kategóriába tartozom, figyelembe véve, hogy a kerek 1 esztendeje használt sd1plus beállításaimat dal szinten 60-70 %-ra taksálom a stílus ,hangszín és regisztráció beállításaimmal pedig gyakorlatilag a saját mérlegem alapján 10-20%-on vagyok. Tehát még minimum 1 év mire majd talán azt mondhatom, hogy elmegy...
Attól, hogy valaki tud zenélni, nem biztos, hogy nem foglalkozik a beállításokkal, sőt szerintem ha igényes a zenében, a hangszerével kapcsolatban is nagy valószínűséggel az. Valamint attól, hogy valaki megszállottan a beállítások rabja, még csinálhat akkora kuka bulikat, és lehet olyan bot füle, hogy talán kár is volt "elrontania" a gyári beállításokat.

Én arra szeretnék rávilágítani, hogy sokkal, sokkal több van a hangszerekben, mint amit a presetek mutatnak, és ha igényes egy picit valaki a saját megszólalásával kapcsolatban, akkor megpróbálja saját ízlése, és belső hangjainak megfelelően beállítani a hangszerét. Azt pedig tényként is veheted, hogy ha sikerül megismerni a saját hangszeredet, egészen biztosan sokkal később fogod lecserélni, tehát az átállással kapcsolatos munka is tolódik.

Ha egyáltalán probléma az, hogy foglalkozni kell a beállításokkal, hiszen a gyémántcsiszoló sem hagyja abba a munkát addig, amíg nem tökéletes a darab, aztán egy meredek példával a házadat is kifested, pedig már szép kék volt 5 éve. De az új festéssel szebb, jobb lesz, és megújul, és ide tenném a hangsúlyt, Ha tudsz megújítani a korábbi munkáidban, valamint szánsz rá időt, hogy ha ma másként látod merd újragondolni ás átalakítani és képes is vagy rá, hiszen ismered a hangszered képességeit és korlátait, határait, akkor használtad ki igazán. Akkor térül meg többszörösen a befektetésed minden értelemben.

Én nem gondolom azt, hogy aki évente, vagy akár évente többször cseréli le a hangszerét az ki tudta használni azt, vagy volt alkalma megismerni az adott cuccot.
Lehet, hogy a kíváncsiságát sikerül kielégítenie, azonban a lényegig nem jut le.

Azt pedig komolyan gondolom, hogy ha nem próbálom meg kihozni a hangszeremből azokat a képességeket, amelyek miatt százezrekkel adtam érte többet, mint egy alsó kategóriás nem profi hangszerért, akkor teljesen felesleges pénzkidobás volt a kettő közötti árkülönbözet megfizetése.
Hiszen folyton azt hangoztatjuk, hogy magunknak vesszük a hangszert, mert a közönséget egy bizonyos szint fölött úgy sem érdekli, hogy min toljuk neki a műsort. Nos én magamnak azért veszek hangszert, hogy a saját magam által elképzelt hangzást megvalósíthassam rajta, a lehető legtöbb legyen belőlem, és a legkevesebb a gyári hangmérnökből a színpadon.

üdv, buba
:777

Buba

Attila
VIP
Hozzászólások a témában: 8
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 18531Hozzászólás Attila
2013.11.01. 16:02

- Lásd Yamaha tehnikai kérdések !!!
Kiszivárgott már pár infó, a kép nem reális.

Atti

forissandor
VIP
Hozzászólások a témában: 16
Hangszer: ?
Adott köszönetek: : 268 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1581 alkalommal

Hozzászólás: # 18542Hozzászólás forissandor
2013.11.01. 22:29

Használhatóság szempontjából nálam mindig az az elsődleges kérdés, hogy mire szeretném használni.... Én azért váltam meg a Tyros 4-től, mert iszonyatosan sajnáltam a bulikban.... tánc közben meglökik, rálocsolják az italt, szabadtéren pára, stb.... Amúgy maximálisan elégedett voltam vele. Ami (csúnya szó) "hakniban" most számomra 100% teljesítményt nyújt, az a Ketron SD1. Elég jó áron be lehet szerezni, masszív darab, rendbe tettem rajta a mikrokapcsolókat, a gumikontaktot, iszonyat jó hangszínei vannak, remekül lehet rajta Style-t szerkeszteni, könnyen kezelhető, átlátható hangszer. A másik számomra ugyan ilyen tökéletes vendéglátós hangszer a VA76 volt. Azt is imádtam és sokáig nagyon bántam, hogy eladtam.

marton1974
VIP
Hozzászólások a témában: 44
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 380 alkalommal
Kapott köszönetek: : 870 alkalommal

Hozzászólás: # 18598Hozzászólás marton1974
2013.11.03. 19:50

Egy kis hangszer repertoár...lehetne válogatni. :o

Új hozzászólás