Hozzászólás: # 17134Hozzászólás
goozl
2013.09.23. 23:21
Nos ez egy igazán komplex probléma. Ugyanis nem elég, hogy a terem akusztikája olyan amilyen, hanem ahogy belepumpáljuk a teljesítményt a hangfalakba, úgy változik annak a jellege. Ha nagyon hajtod a több utas ládáknál különböző az egyes hangszórók érzékenysége. Így másként viselkedik a láda. ez a kisebbik probléma, hisz a gyártók ezt mérésekkel optimalizálják. Főleg a komolyabb cégek esetében van ez így.
Továbbá ha tele lesz emberrel, a Ő testük egy diffúz felületté válik, egyrészt elnyelik a hangot ami jót tesz egy rossz hangzású teremben, viszont épp annyira vissza is verik a hangot ezzel káros interferenciákat okozva. Ergo lesznek kioltások melynek eredménye a csonka átviteli tartomány. ergo lesznek olyan frekvenciák amik erősödnek és lesznek amik szinte el is tűnhetnek. Ha szemben van egy fal ami elég gyakori akkor az is visszaveri a hangot ráadásul időben késve. Ez nagyon zavaró tud lenni. Én azt szoktam tenni, hogy vagy nagyon kicsi hangerőt produkálok vagy nagyon nagyot. Sajnos az utóbbi macerás és egy szint felett sajnos épp olyan káros is. A plusz 6 dB-s emelés viszont eléggé drasztikus ugyanis kb 3 dB emelés dupla hangerő érzetet ad. Illetve az sem mindegy a levegő mennyire telített párával, hisz kvázi "közegellenállásként" viselkedik így nem feltétlen jó irányba befolyásolva a hang terjedését. Mi a megoldás?
Megpróbálni elhelyezni úgy a hangfalat, hogy a közönség által elfoglalt terültet lehető legjobban lefedni, nyilván itt is figyelvén a kioltásokra akár ha kis hangerőn kell folyamatosan játszani akkor több picike de jó mélyátvitelű fallal oldom meg. Pl kerthelységekben akár hifi célra ajánlatos ládával is jó eredményt lehet elérni akkor van gáz ha nagyobb hangerőre kel váltani..Akkor kevés lesz! Mindenképp törekedni kel a minőségi termékekre és esetleg egy 2*31 sávos EQ-val korrigálhatóak finoman a helység akusztikai hiányosságai. A monitor pedig kifejezetten jó dolog. Én szeretem a fülmonitort de sajnos a vezeték köti az embert a mozgásban adott esetben. A lábmonitor sem rossz de kis hangerőnél szintén nem biztos, hogy megoldás. A közeltéri personal monitor nem rossz de abból is minőségi kell.
Nem véletlen, hogy a színpadi hangosításnál sokszor a legfontosabb kérdés a monitor milyensége, és nem érdekli a PA minősége annyira Őket. Számtalanszor belefutottam abba, hogy a Dynacord Pa-t meg sem kérdezték, hanem milyen a monitor. Gyári e, mekkora teljesítményű van e minden monitorútban 2*31sávos equalizer és hány utat tudunk csinálni. A 11 út elég szokott lenni:D
Hangtechnikus, rendszer Dynacord Forum Line 2*15KW, Yamaha 02R digit, Soundtracks Megas Monitor, Studiomaster Horizon powermixer, Studiomaster Gold 16/8/16: Hangszer: Korg PA 1XPRO.