|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok
Moderátor: Moderátorok
- Adames
- Kiemelt tag
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 312
- Hangszer: Korg Pa2
- Adott köszönetek: : 751 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 518 alkalommal
Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m
Mindennek van jelentősége Malkó! Hogy ne lenne már! Szerintem logikus, hogy mindenkinek az jön be, ha valami jól is szól nem? Aztán kinek mennyi pénze van rá, meg, hogy megéri-e neki, vagy éppen másra kell a lóvé. Aki nem úgy áll anyagilag az meg próbál az alsóbb, vagy közép kategóriás cuccokból is a legjobbat megszerezni, meg ami az ő igényeit kielégíti. Na, téma lezárva! 
-
doxaa
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 66
- Hangszer: Korg
- Adott köszönetek: : 473 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 366 alkalommal
Én azért még kérdeznék, gyűjtve az információt, amit remélem megosztotok.
Egy jó hangképhez, egy jó megszólaláshoz feltétlenül kell a sub? Vagy egy kisebb illetve közepes helyiségben elég lehet 2db jobb minőségű top? Mert akkor árban ugyanott van az ember (vagy még olcsóbb), de pakolni nem kell annyit.
Igen tudom, meg kell hallgatni, meg kinek mi a megfelelő. Általánosságban érdekel.
- - - - - - -
Adames!
Most olvasom, hogy
" 2. Mert nem akarok még külön mély ládát cipelni magammal. "
ez azt jelenti, nincs mély ládád? Elárulod, milyen technikád van?
- - - - - - -
Azért kérdezek ennyit - remélem elnézitek nekem -, mert nincs sok tapasztalatom ilyen téren, és szeretem körbejárni a dolgokat.
A háeszeket köszönöm.
Egy jó hangképhez, egy jó megszólaláshoz feltétlenül kell a sub? Vagy egy kisebb illetve közepes helyiségben elég lehet 2db jobb minőségű top? Mert akkor árban ugyanott van az ember (vagy még olcsóbb), de pakolni nem kell annyit.
Igen tudom, meg kell hallgatni, meg kinek mi a megfelelő. Általánosságban érdekel.
- - - - - - -
Adames!
Most olvasom, hogy
" 2. Mert nem akarok még külön mély ládát cipelni magammal. "
ez azt jelenti, nincs mély ládád? Elárulod, milyen technikád van?
- - - - - - -
Azért kérdezek ennyit - remélem elnézitek nekem -, mert nincs sok tapasztalatom ilyen téren, és szeretem körbejárni a dolgokat.
A háeszeket köszönöm.
- Adames
- Kiemelt tag
Igen, valóban nincs még külön mély ládám. Volt, de eladtam, mert nem volt rá szükségem.
Egyrészt a kocsiba sem fért el minden egészségesen, aztán cipekedni se volt ennyit kedvem. Viszont ha csak a toppokat vittem magammal, akkor az meg kevés volt mind mélybe, mind hangerőben. Már pedig csak azokat vittem, és legtöbbször mondjuk egy Falunapon, ahol pörögnek a fellépők, ott se időm, se kedvem nem lett volna még külön mély ládával vacakolni. Mert hát nem mindenhol van ám technika.
Étteremben vacsora alatt meg tökre felesleges a sok mély. Még így is szóltak, hogy vegyük vissza.
Ha nem akarsz külön mély ládát, akkor ajánlatos egy 15"-os hangfalat venned viszont, és lehetőleg nem valami nehezet. Nekem most Garry Lite 15 van, és tökéletesen megfelel.
Ha külön mélyet is akarsz használni, akkor pedig egy kisebb fajta hangfalat vegyél mellé, hogy a kocsiba is elférjen minden, meg akkor felesleges a 15".
Egyébként nagyon jól szólnak a mély ládák, és semmiképp nem beszéllek le róla!
Az, hogy én mért nem használok annak leírtam az okait. Ezért mondja mindenki, hogy bármit veszel, előtte gondolod át, hogy mire kell neked!
Sok sikert a döntésben!
Egyrészt a kocsiba sem fért el minden egészségesen, aztán cipekedni se volt ennyit kedvem. Viszont ha csak a toppokat vittem magammal, akkor az meg kevés volt mind mélybe, mind hangerőben. Már pedig csak azokat vittem, és legtöbbször mondjuk egy Falunapon, ahol pörögnek a fellépők, ott se időm, se kedvem nem lett volna még külön mély ládával vacakolni. Mert hát nem mindenhol van ám technika.
Étteremben vacsora alatt meg tökre felesleges a sok mély. Még így is szóltak, hogy vegyük vissza.
Ha nem akarsz külön mély ládát, akkor ajánlatos egy 15"-os hangfalat venned viszont, és lehetőleg nem valami nehezet. Nekem most Garry Lite 15 van, és tökéletesen megfelel.
Ha külön mélyet is akarsz használni, akkor pedig egy kisebb fajta hangfalat vegyél mellé, hogy a kocsiba is elférjen minden, meg akkor felesleges a 15".
Egyébként nagyon jól szólnak a mély ládák, és semmiképp nem beszéllek le róla!
Az, hogy én mért nem használok annak leírtam az okait. Ezért mondja mindenki, hogy bármit veszel, előtte gondolod át, hogy mire kell neked!
Sok sikert a döntésben!
- csepi
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 73
- Hangszer: Korg Pa 500
- Adott köszönetek: : 84 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 82 alkalommal
Adames! Ezzel most egy 3 oldalas lavinát indítottál útjára!
Kell sub?- nem kell sub? téma örök vita minden fórumon.
Én nem értek veled egyet. Én. Nekem nem működik 15"-os fallal se, pedig nem az első ilyen átmérőjü falam. Nem mondom, h nem jó, de ha megszokja az ember füle az egészséges "subos" brummogást, azt- ráadásul nagy hangerőn 200 embernek- visszadni nem tudod 2 toppal ráadásul állványon. (persze nem 800ezres trevisről beszélgetünk most)
Hangsúlyozom ez az én véleményem. Bár kérdés mi a jó, mi az elég? Mert aszt hiszem mindenkinek más.
Mégegyszer ez örök vita, remélem most is ez lesz... Jó értelemben értem. Mert ezekből egy csomót tanulok. Új dolgokat hallok.
Mint néhány oldallal visszább a bandpass témánál.
Üdv kollegák, remek ez a fórum, főleg ez a hangtechnikás!
Kell sub?- nem kell sub? téma örök vita minden fórumon.
Én nem értek veled egyet. Én. Nekem nem működik 15"-os fallal se, pedig nem az első ilyen átmérőjü falam. Nem mondom, h nem jó, de ha megszokja az ember füle az egészséges "subos" brummogást, azt- ráadásul nagy hangerőn 200 embernek- visszadni nem tudod 2 toppal ráadásul állványon. (persze nem 800ezres trevisről beszélgetünk most)
Hangsúlyozom ez az én véleményem. Bár kérdés mi a jó, mi az elég? Mert aszt hiszem mindenkinek más.
Mégegyszer ez örök vita, remélem most is ez lesz... Jó értelemben értem. Mert ezekből egy csomót tanulok. Új dolgokat hallok.
Mint néhány oldallal visszább a bandpass témánál.
Üdv kollegák, remek ez a fórum, főleg ez a hangtechnikás!
- Adames
- Kiemelt tag
Nem is írtam olyat Csepi, hogy nem jó a külön sub! Egyszerűen nekem csak nincs rá szükségem, és, hogy miért nincs, ezt taglaltam. NEKEM !!!
Valamit valamiért! Én lemondtam róla bármennyire is szól jobban, mert előnyben részesítettem más érveket. De személy szerint egyébként nekem akkor tetszik csak igazán a külön sub, ha a Toppok is kellő basszust adnak le.
Valamit valamiért! Én lemondtam róla bármennyire is szól jobban, mert előnyben részesítettem más érveket. De személy szerint egyébként nekem akkor tetszik csak igazán a külön sub, ha a Toppok is kellő basszust adnak le.
- Adames
- Kiemelt tag
A mély láda szerintem csak úgy jó, ha az csak kiegészíti a hangzást, és nem az pótolja egyedül a mélyet!
- Zongorista28
- Moderátor
- Hozzászólások a témában: 89
- Hangszer: Roland VA-76, Roland E-5
- Adott köszönetek: : 498 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 709 alkalommal
......."ha az csak kiegészíti a hangzást"
.... és ezt teszi, lágyan,selymesen! Gyűlölöm az "erőszakos" mélyeket!! Én ha billenytűvel megyek, akkor 2.1-en játszok. Bár hozzá teszem mint tudjátok,nagyon halkan muzsikálok csak beszéd alatt, háttérzene.. De sokszor nagyon sokszor tapasztalom azt,hogy nem is kellene a Sub,de mégis használom,mert teltebb,kövérebb a hangja.
.... és ezt teszi, lágyan,selymesen! Gyűlölöm az "erőszakos" mélyeket!! Én ha billenytűvel megyek, akkor 2.1-en játszok. Bár hozzá teszem mint tudjátok,nagyon halkan muzsikálok csak beszéd alatt, háttérzene.. De sokszor nagyon sokszor tapasztalom azt,hogy nem is kellene a Sub,de mégis használom,mert teltebb,kövérebb a hangja.
A rögtönzés világa: A Jazz
Oscar Peterson,a Zongoristák mértékegysége
Oscar Peterson,a Zongoristák mértékegysége
- Gyuley
- VIP
- Hozzászólások a témában: 114
- Hangszer: Cubese 10 pro Absolute 3.NI k11 Ultimate.Yamaha 3K
- Adott köszönetek: : 752 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 811 alkalommal
Én sem használok sub-ot, egyrészt mert beltéren nagyon zavaró (nekem, meg ha nem új ablakok vannak az épületben akkor rezegnek), másrészt a két 15"-ös top elég mélyet ad állványon is, sőt, még ezt is sokallják időnként!
Ha nem lenne elég a mély,100-150 fő felett, meg nagyobb teremben azért előfordul,
, akkor sem sub-ot vinnék, egyrészt mert már nincs, másrészt meg nem szeretem 50-60 Hz alatt a szub-hangokat, engem zavar( ha meg levágom az alját minek a mélynyomó), inkább akkor bedobom a két tölcséreset, 60Hz-100 Hz-ig olyat üt hogy öröm nézni, nem kell ettől mélyebbre menni, ez is durva nagyon!
Csak hogy ne gondoljátok hogy nem volt 2.1-es rendszerem(elméletben 2.2 volt, de mindig csak egy mély ládát vittem), volt 1db 18"-as mély, +a 2 db 15"-ös top aktívan crossolva mély 100Hz-alá, topp 100Hz fölé, beltéren sok de nagyon, szabadtéren meg kicsit kevés 2 db mély ládával is, és pár évig így használtam, úgyhogy volt időm rájönni!
Ha nem lenne elég a mély,100-150 fő felett, meg nagyobb teremben azért előfordul,
Csak hogy ne gondoljátok hogy nem volt 2.1-es rendszerem(elméletben 2.2 volt, de mindig csak egy mély ládát vittem), volt 1db 18"-as mély, +a 2 db 15"-ös top aktívan crossolva mély 100Hz-alá, topp 100Hz fölé, beltéren sok de nagyon, szabadtéren meg kicsit kevés 2 db mély ládával is, és pár évig így használtam, úgyhogy volt időm rájönni!
"Zenész vagyok, és ez így jó, a zenétől szebb nekem nincsen,
dallamokból áll életem, általuk létezem"
dallamokból áll életem, általuk létezem"
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 575
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 973 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal
Zongorista!Zongorista28 írta:és ezt teszi, lágyan,selymesen! Gyűlölöm az "erőszakos" mélyeket!! Én ha billenytűvel megyek, akkor 2.1-en játszok. Bár hozzá teszem mint tudjátok,nagyon halkan muzsikálok csak beszéd alatt, háttérzene.. De sokszor nagyon sokszor tapasztalom azt,hogy nem is kellene a Sub,de mégis használom,mert teltebb,kövérebb a hangja.
Én nem ismerlek téged személyesen, de amiket írsz magadról, az egy az egyben az én véleményem is!
Eme megnyilvánulásod tükrözi, hogy én ugyanígy gondolom a mély láda használatát. Étteremben én is halkan játszok és mégis sokkal jobb, ha ott van a szub.
( Írtad, hogy szereted a Mezzofortét. Nekem is az első számú zenei kedvencem, de azért nem vetem meg Al Jarreau-t sem
- Apelláta
- Adminisztrátor
- Hozzászólások a témában: 413
- Hangszer: Korg Pa3X
- Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal
Adames!Adames írta:De személy szerint egyébként nekem akkor tetszik csak igazán a külön sub, ha a Toppok is kellő basszust adnak le.
Ez alatt mit értesz? Mert ugye akkor lineáris egy hangkép, ha a top falak és a subok nincsenek átfedésbe. Tehát egy szokásos 100-160 Hz-es crossolás esetén a top-ok hiába képesek lejjebb menni, azok csak a vágási frekiig szólnak, és az az alatti tartományt meg a subok viszik. Ha nem így lenne, hanem engedjük a topokat is lejebb, átfedésbe a subokkal, akkor jönnek az "ormótlan" basszus hangszínek, és a búgásra hajlamosság.
Üdv.: Apelláta