Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Adózás - számla adás - NAV - TIPPEK

Bármely téma, amely nem hangszerekkel kapcsolatos

Moderátor: Moderátorok

Bubamara
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 8
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Re: GUMISZOBA

Hozzászólás: # 27941Hozzászólás Bubamara
2014.09.23. 17:58

Azt mondod nekik: Csókolom ezt a szintit itt találtam, neki volt támasztva a csocsóasztalnak. Ez a bácsi meg reggel óta itt nótázik, mert a kávé helyett egy liter rumot ivott meg tévedésből. :D
:777

Van néhány módja annak, hogy hogyan legyen az adó szempontjából is legális a tevékenység. Az előadó művészi önálló tevékenység, amint azt pü-ben írtam neked, ekkor kapsz egy adószámot osztjónapot. De azonnal megszűnik, ha egy vállakozásba kezdesz és ott kell felvenned a tevékenységek közé a zenét és hangosítást, ez történt nálam is.
Aztán, ha zenekarod van, vagy Te vagy a góré és mindenkit bejelentesz, ahogyan azt Tom is említette, vagy adtok mind számlát, esetleg társas vállalkozásban végzitek és a cég ad ki számlát. Egy a lényeg, legyen számla és minden közreműködő legálisan legyen jelen, tehát vagy a vállakozásodban bejelentve, vagy alkalmi munkavállalóként arra a rendezvényre.
Mindennek adó, és járulékok vonzata van, amely több tételből áll össze. szja, nyugdíj, szociális adó, szakképzési támogatás, stb.
Beszélj a könyvelővel, aki a bevallásodat készíti. Az önálló tevékenységgel kapcsolatban. Nem e változott valami ezen a téren.
:777

Buba

jamy1
VIP
Hozzászólások a témában: 4
Hangszer: Mac Mini
Adott köszönetek: : 457 alkalommal
Kapott köszönetek: : 338 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 27942Hozzászólás jamy1
2014.09.23. 18:02

:ugeek:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára jamy1 2016.10.09. 20:03-kor.

Adames
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 7
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 27943Hozzászólás Adames
2014.09.23. 18:09

Akkor az a legjobb, ha a mellettem álló énekes hölgynek is van egy ilyen Előadóművészi papírja és számlatömbje kiváltva.
Ha pedig a leányzó csak szívességből énekel ingyen velem, mert mondjuk a barátnőm, rokonom, bárki közeli, attól engem még szintúgy megbüntetnek érte. Zsír! :roll:

jamy1
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 27944Hozzászólás jamy1
2014.09.23. 18:14

:geek:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára jamy1 2016.10.09. 20:07-kor.

Asterix
Globális Moderátor
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1914 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2916 alkalommal

Hozzászólás: # 27947Hozzászólás Asterix
2014.09.23. 20:25

---Qgli--- írta:De elég a számlatömb, de a vállalkozói engedélyben zeneszolgáltatással kapcsolatos dolognak kell lennie, mert ha szenyvízszállításról van engedélyed azt nem fogadják el.
Nekünk van egy kft-nk, aminek én is tulajdonosa vagyok. Nem a fő tevékenységi profilja, de belevettünk a zenei szolgáltatást, hangosítást, videó felvétel, rendezvény szervezés, stb. Mindent, amit találtunk és esetleg foglalkozhatunk vele. De én még sosem vittem magammal a bulikba csak a pecsétet és a számlatömböt.
1. Akkor ezek szerint arról nem kell semmit mutatnom, hogy a kft jogosult-e valamilyen tevékenységet végezni???
2. Abban az esetben, ha lejátszok valamit, de ott nem fizetnek ki, hanem be kell mennem rákövetkező héten a hivatalba ügyfélfogadási idő alatt rendezni a számla és a forint kérdést, akkor is ki kell állítanom a buli végén a számlát, vagy csak amikor következő héten fizetnek elég. A hétvégén 2 ilyen bulim is lesz és én mindig csak a kifizetés napján szoktam visszaszámlázni... Ezt rosszul csinálom???
3. Jövő hétre bevállaltam egy lakodalmat ma. A vőlegény pesti NAV-os, a menyasszony valahol nagyfőnök. Átutalással akartak előleget adni a komplett családi szolgáltatásunkra. Nem vettem el semmit, de nagyon gyanús a dolog. Valószínűleg átutalással akarnak majd a buli végén is fizetni. Ilyenkor mi a teendőm a számlázással kapcsolatban, mert én még csak kp-s "üzletet" bonyolítottam?

Köszi a segítséget! :777

jamy1
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 27948Hozzászólás jamy1
2014.09.23. 20:45

:ugeek:
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára jamy1 2016.10.09. 20:07-kor.

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 5
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Re: Adózás - számla adás - NAV - TIPPEK

Hozzászólás: # 27950Hozzászólás Apelláta
2014.09.23. 22:38

Srácok!

Doxaa jelezte nekem, hogy ezt a témát célszerűbb lenne a Gumiszoba helyett a már létező NAV-os topikban folytatni, ezért áthelyeztem az eddigi hozzászólásokat ide. Így egy helyen lesznek az infók.

Üdv.: Apelláta

Karesz
VIP
Hozzászólások a témában: 5
Hangszer: Novation remote sl 49,Yamaha DXR 10 MK2,DBX PA2
Adott köszönetek: : 1923 alkalommal
Kapott köszönetek: : 754 alkalommal

Hozzászólás: # 27956Hozzászólás Karesz
2014.09.24. 07:32

Szép napot!
Egy érdekes kérdés megint.Mi van olyankor,mikor mondjuk egy vendég odajön egy nótát kérni,ad érte egy 1000-est,és pont ekkor lép be a NAV kommandó,vagy épp ott van már régóta,csak nem fedte fel még magát.Elvileg ugye akkor minden ilyen alkalomkor adni kellene erröl is számlát. :cry2:

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 8
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 27957Hozzászólás Bubamara
2014.09.24. 08:12

Asterix!
Ha utalják az előleget, átutalásos ELŐLEG számlát állítasz ki rá a beérkezés napján, ha végösszeget is utalják, természetesen arra is átutalásos számlát készítesz, melyben szerepel a szolgáltatás teljes összege, az előleg, valamint a végösszeg. Vannak erre alkalmas príma elektronikus számlázó programok, fillérekért és nem kell félnapot a számla kitöltésével babrálnod. Az emlékszik az partner neve alapján, ha befizetett előlege van és rákérdez a következő számla készítésekor, hogy kívánod e az előleget levonni a teljes összegből. Ráadásul, ha készleteket akarsz kezelni benne, azt is tudja.

Nem kell az utalástól tartanod, ha minden rendben van a cégedben lehet a NAV elnöke is a megrendelő. Nincs jelentősége.
Távoli bulikat szinte minden esetben e-mailben elküldött szerződéssel és átatalt előleggel kötök meg. Ez normális dolog. Mindek utazni sokszáz km-t emiatt. A szerződésben szerepel, hogy az előleg beérkezésének napjától érvényes.

Adószámos magánszemélyként számláztam sok-sok évig, majd amikor vállalkozásba kezdtem azt az adószámot kapta meg az egyéni vállalkozásom. Most az egyéni v.szünetel a tb. szabályok brutális változása miatt (a rokkant nyugdíj mellett végzett vállalkozás esetén 6.000-ről 60.000-re emelték a havi járulékot, akár bevételtől függetlenül) már közel 2 éve és a Kft-ben felvettük mindazon tevékenységeket is melyek a zenével kapcsolatosak és szóba jöhetnek, mint bevételi forrás.

Ettől függetlenül a zenekarban mindenki számlaképes, tehát akár megbontva is ki tudjuk állítani a számlákat.

Buba

Adames
Kiemelt tag
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 27960Hozzászólás Adames
2014.09.24. 09:27

Igen. A lényeg, hogy vagy megbontva, vagyis két számlát ad ki egy duó, vagy pedig az egyik zenész fővállalkozó, aki a kolléga után majd fizeti amit kell. :)

Új hozzászólás