Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Adózás - számla adás - NAV - TIPPEK

Bármely téma, amely nem hangszerekkel kapcsolatos

Moderátor: Moderátorok

B.Bazsi
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 4
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1047 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1470 alkalommal

Re: GUMISZOBA

Hozzászólás: # 27918Hozzászólás B.Bazsi
2014.09.23. 06:53

jamy1 írta:Sziasztok Srácok!

Nem akarok okoskodni és vitát szítani,de ahogy Sanyi is írta: ott abban a helyzetben nem az a legjobbmegoldás, ha az "értelmetlen" kérdësekkel és magyarázkodással kibúvókat kerestek az ellenőrzés alól.
A legelső amit érdemes tenni: együttműködni és alávetni magatokat az elleőrzésnek. Ők ott akkor azért vannak ott, mert törvényi felhatalmazásuk van erre.....
......
Az intenet szolgáltatók pedig készségesen kiadják kötelező jelleggel a "személyes" adatokat,IP cím.....
Nem arról van szó hogy kibúvót akarnék keresni egy esetleges ellenőrzés alól, eszem ágában sincs, és nem is kötekedni akarok. Csak ugyebár mi az "alapja" az egésznek? Az, hogy valamilyen tevékenység miatt, egy szolgáltatás miatt valakinek pénz üti a markát, ami után adózni kell, és igazolni kell hogy pénzt kapott. De ha ez a tevékenység nem jár valakinek pénzbevétellel, akkor mi alapján mondja azt valaki, hogy "ha nem X-nek lett több pénze ezért a tevékenységből -mert nem kért érte pénzt-, akkor Y-nak lett, azért mert -és megmagyarázzuk miért." Honnan tudják megállapítani azt hogy Y-nak tényleg több pénze lett ennek a szolgáltatásnak köszönhetően? Mihez viszonyítunk, ha nem tudjuk mennyi lett volna neki ha nincs a szolgáltatás? Ha meg arra megy ki az ellenőrzés amit Sándor is írt hogy jogosult-e egy zenét szolgáltató zenét szolgáltatni, akkor kérjék el az ehhez szükséges dokumentumokat, ellenőrizzék és kész, megvannak, rendben. Ez egy "fekete fehér" dolog. Megvan a tárgyi feltétel a tevékenység végzéséhez, de az hogy "mi lett volna HA..." Na ez az amiből szerintem értelmetlen dolog kiindulni.

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 7
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1914 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2916 alkalommal

Hozzászólás: # 27919Hozzászólás Asterix
2014.09.23. 07:04

forissandor írta:Van engedélyed vagy nincs? Van-e számlatömböt vagy nincs?
Akkor most tulajdonképpen milyen papíroknak kell nálam lennie? Nem elég a számlatömb???

Karesz
VIP
Hozzászólások a témában: 5
Hangszer: Novation remote sl 49,Yamaha DXR 10 MK2,DBX PA2
Adott köszönetek: : 1923 alkalommal
Kapott köszönetek: : 754 alkalommal

Hozzászólás: # 27923Hozzászólás Karesz
2014.09.23. 07:38

Sziasztok!
Én sem vitát akartam szítani,csak bennem is megfogalmazódtak azok a kérdések,amiket itt többen felvetettek.Nagyon helyesnek tartom,egyébként,hogy ilyen ellenörzések vannak.Több okból is.Legföképpen,hogy a képzetlen,engedéllyel nem rendelkezö "zenészek" egy kicsit talán háttérbe szorulnak ez álltal.Nem akarok a régi rendszerrel elöhozakodni,de szerintem nem volt hülyeség az OSZK,ORI annak idején.Persze voltak hátrányai is,de pl:Volt kiközvetítés,nyomon lehetett követni ki,hol,mennyiért zenél(Persze kiskapu akkor is volt),stb...
És igen is ellenörizték,nem egyszer belefutottam én is ilyenbe,talán a komolyabb vizsgák,ellenörzések,meg egyáltalán az OSZK megszünése(ha jól tudom),ezek is közrejátsszanak abban,hogy ilyen gyalázatos helyzetbe kerültünk,mi zenészek.

kismaxi
Újonc
Hozzászólások a témában: 2
Hangszer: KORG Pa2x Musikant(Stick);KORG Pa700 Musikant(SD)
Adott köszönetek: : 7 alkalommal
Kapott köszönetek: : 20 alkalommal

Hozzászólás: # 27924Hozzászólás kismaxi
2014.09.23. 07:55

Sziasztok!

A könyvelő szerint nem az okoz árbevételt a vendéglőnek, hogy a zene több vendéget vonzhat vagy egyéb előnyt jelent.
A jogalkotó abból indul ki, hogy a vendéglátós igénybe vesz egy olyan teaor számos szolgáltatást amiért fizetnie kellene, de nem teszi.

pl: A könyvelésében szerepel, hogy x és y héten fizetett 25.000 forintot a zenésznek. Z héten pedig "ingyen" játszott neki a muzsikus, akkor a vendéglátósnak z héten kb. 25.000 forint + nyeresége volt. A kiadásainak csökkenése az áfa szempontjából bevételnek számít.

[font=Lucida Console]KORG PA2xPro, Audio Technica AE6100, Edirol M-10 DX, LD- System MAUI11 line array[/font]

kismaxi
Újonc
Hozzászólások a témában: 2
Hangszer: KORG Pa2x Musikant(Stick);KORG Pa700 Musikant(SD)
Adott köszönetek: : 7 alkalommal
Kapott köszönetek: : 20 alkalommal

Hozzászólás: # 27925Hozzászólás kismaxi
2014.09.23. 08:10

"kiadásainak csökkenése az áfa szempontjából bevételnek számít"
ÉS
kiadásainak csökkenése az SZJA szempontjából bevételnek számít

[font=Lucida Console]KORG PA2xPro, Audio Technica AE6100, Edirol M-10 DX, LD- System MAUI11 line array[/font]

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 3
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 973 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2459 alkalommal

Hozzászólás: # 27928Hozzászólás ---Qgli---
2014.09.23. 10:46

Asterix írta:Akkor most tulajdonképpen milyen papíroknak kell nálam lennie? Nem elég a számlatömb???
De elég a számlatömb, de a vállalkozói engedélyben zeneszolgáltatással kapcsolatos dolognak kell lennie, mert ha szenyvízszállításról van engedélyed azt nem fogadják el.

Adames
Kiemelt tag
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 27929Hozzászólás Adames
2014.09.23. 11:24

Én azt nem értem, hogy mi féle vállalkozói engedélyről beszéltek? Az csak annak van, aki kiváltotta, mert Fő állásban zenész! Nem így van?
Én pl. csak bementem a NAV-hoz, és kaptam egy egyéni vállalkozói igazolványhoz nem kötött adóazonosítót Előadó- Művészeti tevékenységhez, valamint egy számlatömböt, ami "0"%-os.

Nem elég? Mi kell még akkor? Mi féle engedély?

forissandor
VIP
Hozzászólások a témában: 9
Hangszer: ?
Adott köszönetek: : 268 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1581 alkalommal

Hozzászólás: # 27936Hozzászólás forissandor
2014.09.23. 16:04

Engedély alatt azt értem, hogy nekem a Kormányhivatal által kiadott tevékenységi köreimbe benne van az Előadó művészeti tevékenység (zenei) és a hangosítás. Ahogy Gabi mondta, ha szippantós vagy, nem adhatsz számlát élőzenéről.

Adames
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 27937Hozzászólás Adames
2014.09.23. 16:26

Mi van akkor, hogyha duóban szolgáltat az ember zenét? Nekem van engedélyem, meg ott a számlám, és a végén nekem fizetnek, aztán én adok belőle a másik kollégának, de én nem kérek tőle ezért számlát. De Ő is ott volt velem együtt, és szolgáltatásával növelte az étterem forgalmát ugyebár. Most akkor őt meg megbüntetnék? Vagy hogy van ez már ezek után? :dash2:

Adames
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 27940Hozzászólás Adames
2014.09.23. 17:05

Magyarul úgy volna a jó, ha az a személy aki mellettem van és énekel, neki is lenne külön plusz egy számlája, meg engedélye, meg nekem is.
Vagy pedig ha neki nincs, akkor én fizessek mindent ő utána. :cry2:
És ha egyedül zenélsz, de a közönségből valaki odaugrik melléd egy nótára, és előadás közben beállít a NAV commandó? Na, akkor mit mondasz nekik? :xx:

Új hozzászólás