Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Adózás - számla adás - NAV - TIPPEK

Bármely téma, amely nem hangszerekkel kapcsolatos

Moderátor: Moderátorok

forissandor
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 9
Hangszer: ?
Adott köszönetek: : 268 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1581 alkalommal

Re: GUMISZOBA

Hozzászólás: # 27886Hozzászólás forissandor
2014.09.22. 08:22

Amire az ellenőrzés folyamán kíváncsiak voltak az ellenőrök, az az, hogy vállalkozó tevékenységedben szerepel-e az, hogy te ilyen tevékenységet végezhetsz-e és számlaképes vagy-e, illetve kérdezték, hogy szerződéssel vagyok-e ott alkalomszerűen vagy alkalmazásban.
Itt nem arra ment ki szerintem a dolog, hogy adsz-e számlát (mivel az csak akkor bizonyítható, amikor kiállítod vagy nem de a pénzt elveszed), hanem arra, hogy a tevékenységi körödben engedélyezve van-e ezen szolgáltatás nyújtása.
Amúgy sajnos hivatalosan te a szomszédodnak nem mehetsz el kalákába betonozni, meg az unokatestvéredtől nem kaphatsz ajándékba egy laptopot, mert hivatalos ajándékozás csak egyenes ági leszármazottaknál van. Ezért mondom, hogy nem járható út az, hogy a barátomnak ingyen zenélek. Értelemszerűen egy magántulajdonban álló családi ház udvarán ha zenélsz 15.000 wattal, ahhoz senkinek semmi köze, meg ha a falunapon fellép a helyi nyolcadikosokból verbuválódott fúvós zenekar és kapnak érte egy láda kólát arra sem fog rámenni a NAV. Egy étterem (mint nyilvános hely) teljesen más tészta, ott még az esküvő sem nyilvánítható teljesen zártkörű rendezvénynek.Hangsúlyozom, nem a számlaképesség volt az első kérdés, hanem hogy van-e jogosultságom ezt a tevékenységet végezni. Végül is kicsit eltúlozva nem hajthatnék én sem végre vakbélműtétet, pedig ingyen csinálnám....

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 8
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 27887Hozzászólás Bubamara
2014.09.22. 09:18

Itt egy picit segítek egy más területről származó informócióval. Tokaj Hegyalján a szólősgazdáknál lecsapott a NAV kommandó a munka dandárjában. A jellemzően kalákában, vagy családi segítséggel végzett munkák esetében is jól megbüntették a szőlősgazdát, mert nem jelentette be a "dolgozókat". Ezzel páthuzamba állítva egy barátodnak nyújtott zeneszolgáltatás esetén, munkád a barátnál, mint jövedelem jelentkezik, ezzel gazdagabb lesz, hiszen nem adta ki másnak a díjat. (Jó kis NAV logika) Tehát, vagy be kell jelentsen alkalmi munkavállalónak, vagy Neked kell valamilyen 3Ft 20 filléres számlát adnod. Tehát a számlatömb minden esetben legyen ott nálad, vagy ha elektronikus számlázót használsz, a gépi számla kiállítva, teljesítés kelte a rendezvény napja, számla kelte: u.a. Fizetési határidő a következő nap, vagy ha előre kifizetnek, akkor azonos a számla keltével. Legfeljebb stornózod másnap ha "meghiúsult" a rendezvény.

Buba

Tamás01
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 3
Hangszer: varranger2 Ketron Audya76
Adott köszönetek: : 216 alkalommal
Kapott köszönetek: : 162 alkalommal

Hozzászólás: # 27893Hozzászólás Tamás01
2014.09.22. 11:56

Leegyszerűsítve kérdeznélek titeket, ha pl. az étterem tulajdonosa évek óta barátom, én nem rég kezdtem el az élőzenével foglalkozni és megkérem,hogy engedje már meg nekem,hogy péntek esténként hagy zenéljek már a vendégeknek teljesen ingyen csak azért,hogy szokjam a közönséget és hogy gyakoroljak, ezért engem megbüntethet a NAV????

forissandor
VIP

Hozzászólás: # 27894Hozzászólás forissandor
2014.09.22. 12:01

Így van, már a kaláka sem működik. Én vettem egy gyümölcsöst tavasszal nagymamámtól és a nagymamám testvérétől. Nagymamámtól értelem szerűen kaphattam ajándékba, de mivel a nagymamám testvére nem egyenes ági rokonom volt, ezért ügyvéd+szerződés+földhivatal+telekkönyv+átírási illeték nyomán szegényebb lettem 80.000 forinttal, természetesen a gyümölcsös nem biztos hogy ér annyit.
Igen, számlatömb nélkül sehová sem szabad menni, ha valakinek pedig van bejelentett munkahelye egy fillérjébe sem kerül az, hogy vállalkozó legyen, max egy számlatömbre kell beruházni és ha van kedved egy bélyegzőre. Meg egy jó könyvelő sosem árt. Viszont aki ezekkel nem rendelkezik, ne rakja a facebookra meg a honlapjára hogy holnap a xy étterembe zenélek, meg hogy itt és itt voltam esküvőn, itt vagyok a menyasszonnyal lefotózva mert előbb utóbb utolérik...

forissandor
VIP

Hozzászólás: # 27895Hozzászólás forissandor
2014.09.22. 12:03

Tamás 01, a válasz egyértelműen igen.
Te abban az esetben szolgáltató vagy, és a szolgáltatással egyértelműen anyagi haszonhoz juttatod a hely tulajdonosát, vagy a rendezvény szervezőjét, stb, stb...

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 27896Hozzászólás Bubamara
2014.09.22. 13:54

Ez pontosan így van.
A tulaj jelentsen be alkalmi munkára az adott napra és ezzel elejét veszitek a problémának. Ennyit csak megér neki, hogy zene van a kocsmájában.
:777

Buba

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 5
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 27898Hozzászólás Apelláta
2014.09.22. 14:31

Csavarjuk még? :mrgreen:
És ha van egy saját éttermem, én vagyok a főnök. Míg az alkalmazottaim dolgoznak, addig én szórakozásból, gyakorlásból zenélek a vendégeimnek, akik vad idegenek nekem. De a saját tulajdonú éttermemben zenélek, viszont az is igaz, hogy ezzel is növelem az étterem forgalmát, és ezzel is kiadást takarítok meg, Buba szavaival jövedelmet termelek a főnöknek, vagyis magamnak, mert az én vagyok. Na ilyenkor kell számláznom magamnak?

Üdv.: Apelláta

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 27900Hozzászólás Bubamara
2014.09.22. 15:47

Ezt érdemes lenne elküldeni a jogalkotóknak és a NAV vezérének. :D

Buba

forissandor
VIP

Hozzászólás: # 27901Hozzászólás forissandor
2014.09.22. 15:55

Nem akarlak elkeseríteni senkit, és lehet, nem 100%ban pontosak az információim.....de

1.Van egy kocsmám. Abból nekem hasznom van, árrés, játékgépek,zenegép, csocsó, élőzene, stb
2. A szerzett hasznot a saját kocsmámban iszom el, mert alkoholista vagyok, tehát a saját nyereségemből saját magamnak saját nyereséget csinálok...
Szumma: Lehet tudatlan vagyok, de szerintem ezt hívják pénzmosásnak.
3.Arról ne beszéljünk, ha nekem van egy saját éttermem,ahol a saját szórakoztatásomra és a vendégek szórakoztátására gyakorlok, attól még én anyagi hasznot húzok belőle.... ettől függetlenül saját magamnak nem számlázhatok, de működési engedélyemnek kell lennie, de leginkább szerintem ez teljesen más tészta. Mégpedig itt arról van szó, mivel a TV-m, rádióm sem ad számlát nekem, hogy belőle műsor szól,viszont ebben az esetben az Artisjustnak kell jogíjat fizetnem.... A tarifák az Artisjust honlapján :777

Karesz
VIP
Hozzászólások a témában: 5
Hangszer: Novation remote sl 49,Yamaha DXR 10 MK2,DBX PA2
Adott köszönetek: : 1923 alkalommal
Kapott köszönetek: : 754 alkalommal

Hozzászólás: # 27903Hozzászólás Karesz
2014.09.22. 16:12

Sziasztok!
Most már végképp nem értek semmit.Én épp a lakásunkat ujítgatom fel.Teszem azt a gipszkartonozást megcsinálom magam,ebböl akkor hasznom származik ugye,mert nem kell szakembert fizetnem.Most akkor ez is adóköteles jövedelem?Ha igen,akkor ki állapítja meg,hogy mennyi hasznom keletkezett ezáltal?Hát nem tudom,de aki ezeket a szabályokat,törvényeket megalkotta,biztos,hogy valami szer hatása alatt állt,vagy csak egyszerüen nem normális. :lol:

Új hozzászólás