Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Játéktechnikák - Akusztikus hangszerek a szintetizátoron

Billentyűs fórum... Casio, Korg, Ketron, Roland, Technics, Yamaha stílusok, hangszínek, performance-ok, technikai kérdések, használati útmutatók

Moderátor: Moderátorok

Adames
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 6
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Re: Játéktechnikák

Hozzászólás: # 14691Hozzászólás Adames
2013.06.09. 20:51

Én azért nem értek most egyet ezzel Attila, és távol álljon tőlem a kötekedés.
Az tényleg dicséretes dolog, meg kúrva jó érzés (már akinek persze) ha az ember tud alkotni valamit, ami neki örömet okoz, ami a hasznára válik és elmondhatja, hogy azt ő csinálta! Viszont, nem biztos, hogy meg bírja csinálni amit Te, vagy más, mert mondjuk tényleg nincs ideje, de ha az időbe bele is kötsz, akkor még lehet olyan oka is, hogy mondjuk szeretné ő, de nem jön neki sehogy sem úgy össze valahogy. Talán nincs akkor érzéke, tehetsége hozzá, vagy éppen van egy olyan hibája, hogy türelmetlen a feladat teljesítéséhez. Nem marad más hátra számára, mint elkéri attól, aki neki szívesen odaadja, vagy még pénzt is ad érte. Én ebben semmi kivetni valót nem látok. Egy részt nem kötelező átadni senkinek a munkája gyümölcsét, másrészt lehet, hogy valaki ebbe jobb, a másik meg abba, és fog majd tőle kapni talán ő is segítséget, vagy ha mást nem, akkor pénzt!
Szóval még egyszer bocsánat!
Egyébként pl. én már több éve próbálok normális szaxofon hangzást kikeverni, de eddig még nem sikerült. pedig hidd el nagyon nagyon sokat szarakodtam már vele, de hiába. Akkor most ha lenne rá lehetőség, és valaki adna nekem egy jó szaxi samplert, én már lusta vagyok? Vagy akkor most mi a helyzet? :(

Gyuley
VIP
Hozzászólások a témában: 5
Hangszer: Cubese 10 pro Absolute 3.NI k11 Ultimate.Yamaha 3K
Adott köszönetek: : 752 alkalommal
Kapott köszönetek: : 811 alkalommal

Hozzászólás: # 14692Hozzászólás Gyuley
2013.06.09. 20:53

Talán én közelebb leszek a saxi hangjához láncfűrésszel, gyaluval, meg marógéppel :lol:

"Zenész vagyok, és ez így jó, a zenétől szebb nekem nincsen,
dallamokból áll életem, általuk létezem"

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 11
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Hozzászólás: # 14696Hozzászólás Asterix
2013.06.09. 21:11

edmund írta:Úgy emlékeztem, hogy kántor vagy, nem vasútas!
:pardon:
Hétfőtől-péntekig napi 8 óra munka + 3 és fél óra utazás a vasút, utána jön a 4 egyházközség kántorsága és utána jöhet a többi munka. Most is dolgozom a hétvégén, azért tudok csak gép közelben lenni... :dash2:

Attila
VIP
Hozzászólások a témában: 13
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 14697Hozzászólás Attila
2013.06.09. 21:14

Nemcsak a szaxiról van szó Gyuley. Azt már letárgyaltuk, hogy soha nem tudja felvenni a versenyt egy szempler sem a valóságban megszólaltatott hangszerrel.
Mindenkinek vannak igényei. Azok különbözőek. Ismerek doktornőt profeszori cimmel aki mai napig Daciaval jár :P Ha neki az a jó, hát Istenem...... Ha téged nem érdekel a téma és ha csak ennyi a hozzászólás amit produkáltál, akkor tiszta a kép.
Bocsi, én sem a fecskendőből nyertem a szaxi-hangot

Atti

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 14698Hozzászólás Asterix
2013.06.09. 21:17

Engem érdekelne a téma. Használok sampler hangokat, de magam még sosem csináltam...

Attila
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 14702Hozzászólás Attila
2013.06.09. 21:52

Látom megvan a 256-os bővítésed, akkor érdemes kihasználni azt.
Lehet dolgozni a szintibe is -ez az egyik nagy előnye a korgnak-, viszont vannak lépések amit könnyebb PC-n előkészíteni. Kell az Extreme Sample Converter, Awave Studio, WaveXtractor.
A legjobb nyersanyag a wav, azzal bármit lehet kezdeni és az a legjobb minőség.
Asterix, hallgattad a szaxi wavokat ?
Ami a Windows rendszerben wav, az a Korgnál KSF. Egy KMP formátumú szempler tulajdonképpen ezeket a KSF-eket tartalmazza, a KMP a megnevezés. Ha pl. a WaveXtractorral kibontasz egy KMP-t, jól látszik ez. A wavokat is lehet direkt módon bevinni a korgba, de a végső eredmény KMP lesz amit aztán ki kell osztani oszcillátorokra, effektezni kell, stb. A lényeg az hogy lehetőleg kis méretben jó minőséget kepjunk, mert korlátozott a RAM-memóriánk. Ehhez ki kell választani a wav-halmazból egy párat ami igazán jól szól, azokat loopolni, megvágni. Ehhez kell az E.S.C. (Extreme Semple Converter). Ez a program és a legtöbb sampling progi az SF2 formátumot kezeli a legjobban. Ezt az Awave Studioval érjük el.
Ez igy elsőre kicsitt bonyolultnak tűnik, de nem az. Ha tényleg lesz érdeklődés, én szívesen segítek lépésről lépésre végigcsinálni.

Atti

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 14703Hozzászólás Asterix
2013.06.09. 22:00

Igen, meghallgattam. Tetszik.
Akkor először be kell szereznem a nagy webshop-ból a progikat. :lol:
És utána meglátjuk mi lesz belőle. :777

Gyuley
VIP
Hozzászólások a témában: 5
Hangszer: Cubese 10 pro Absolute 3.NI k11 Ultimate.Yamaha 3K
Adott köszönetek: : 752 alkalommal
Kapott köszönetek: : 811 alkalommal

Hozzászólás: # 14704Hozzászólás Gyuley
2013.06.09. 22:12

Attikám!

Ne húzd fel magad, de nekem is van samlerem a hangszeremben, meg 1 giga ramom is, és nem félek használni ;)
De nem szaxihangot, meg ehhez hasonlót, mert azt elég necces lenne visszaadni egy varrógépből hitelesen, sőt, még azt a minőséget is nehéz hozni samplerrel ami a varrógépekben gyárilag benne van, itt a fúvós szekcióra gondolok most elsősorban, ezeket egyenlőre csak számítógéppel lehet majdnem hitelesen megszólaltatni!
A gitár talán egy fokkal könnyebbnek mondható, vagy a zongora, de amíg nem lehet kompletten egy 2-3 gigás hangmintakészlettel dolgozni egy varrógépen, addig csak álom marad a tökéletes realisztkus hangzás ;)
Most a dobokkal kínlódok, nagyon macerás dolog ez is, pláne a T2-n, ha lesz valami eredmény, akkor megosztom veletek, de amúgy én is időhiányban szenvedek! :777

"Zenész vagyok, és ez így jó, a zenétől szebb nekem nincsen,
dallamokból áll életem, általuk létezem"

Attila
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 14713Hozzászólás Attila
2013.06.10. 09:48

Igen Pityu, így kell ez müködjön. Mert ugy-e a wavok sem teremnek a számítógépen.
Gyakorlatilag bármilyen felvett hangmintát lehet szabni-vágni és bevinni a szintibe. Viszont a jó anyagot is el lehet könnyen szabni (ha maradunk a varrógépnél) ;) , de viszont lehet sokkal jobb mintákat létrehozni mint amit beletesznek gyárilag akár Tyros, akár Korg-ba.
Nekem gyakorlatilag az összes népi-hangszerem így van kidolgozva,- cimbalom, bőgő, brácsa, gordonka, a harmónikahangok (Hohner, Guerini, Supita, Cantora,....), klarinét, furulya......-, vagyis fel lett játszva és azután szemplerezve. Mert valljuk be ezeket nem teszi bele egyik gyártó sem, és hiába vannak nagyon szuper synth-hangok (mert vannak), a falusi Józsibácsit a lagziba nem búvüli el. Nem attól fog kiesni a könnye sem a tízes a zsebéből. Márpedig nekem elsősorban ebből kell gazdálkodnom ha népzenét játszom.
Egy dolgot nem értek: - miért van az, hogy ha valaki jószándékkal próbál valamit csinálni, csak kommentek, ellentmondások, kritikák jönnek ? Nem jobb lenne közös erővel létrehozni valami szépet, hasznosat ami a közösség hasznára válhat ?
Ezerszer hangzott el, hogy ez nem egy letőltő oldal, hanem szakmai segítségnyújtás a cél. Hát akkor legyen az ! Mit szóltok hozzá ?

Atti

Adames
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 6
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 14715Hozzászólás Adames
2013.06.10. 10:49

Mindenki annak örül, és az a Fő célja az oldalnak, hogy szakmai tanácsokkal lássuk el egymást. A letöltés fogalma nem helyén való kifejezés itt, de ha valaki szívesen ad a másiknak valamit, akkor azt a másik elfogadja ha neki arra szüksége van, és megköszöni, és meghálálja. Hangsúlyozom még egyszer, hogy senkit sem kényszerítenek vasvillával arra, hogy bármit is adjon bárkinek! Egyéni szociális. :777

Új hozzászólás