|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
MIDI - Technikai kérdés/válaszok
Moderátor: Moderátorok
- ---Qgli---
- VIP
- Blogbejegyzések: 14
- Hozzászólások a témában: 149
- Hangszer: -
- Adott köszönetek: : 979 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal
Re: MIDI - Technikai kérdés/válaszok
Miért van az, hogy ha egy midi file tele van NRPN-ekkel, akkor a CakeWalk mentéskor elcsúsztatja az egész file-t?
- ---Qgli---
- VIP
Ettől bonyolultabb a dolog.
Lábdob jön elsű ütemben így:
1-re ( 1.1.000 )
2-re ( 1.2.000 )
3-ra ( 1.3.000 )
4-re ( 1.4.000 )
Amikor elmentem akkor elcsúsztatja így:
1-re ( 1.1.000 ) ez még jó
2-re ( 1.2.003 ) ez már csúzsik 3-mat
3-ra ( 1.3.006 ) ez már 6-ot
4-re ( 1.4.009 ) ez már 9-et
És összes hang, minden sávban így elcsúszik, tehát a midi tökéletesen szól, csak ezek után gyakorlatilag lehetetlen az archiválás, mert az órajeltől teljesen elcsúszik.
De ez csak akkor van így, ha CakeWalk-al mentem. Ha a pa800-al archiválom és mentem, akkor ez nincs!
Lábdob jön elsű ütemben így:
1-re ( 1.1.000 )
2-re ( 1.2.000 )
3-ra ( 1.3.000 )
4-re ( 1.4.000 )
Amikor elmentem akkor elcsúsztatja így:
1-re ( 1.1.000 ) ez még jó
2-re ( 1.2.003 ) ez már csúzsik 3-mat
3-ra ( 1.3.006 ) ez már 6-ot
4-re ( 1.4.009 ) ez már 9-et
És összes hang, minden sávban így elcsúszik, tehát a midi tökéletesen szól, csak ezek után gyakorlatilag lehetetlen az archiválás, mert az órajeltől teljesen elcsúszik.
De ez csak akkor van így, ha CakeWalk-al mentem. Ha a pa800-al archiválom és mentem, akkor ez nincs!
- ---Qgli---
- VIP
Kawai Q-80....hú...én sok nótát csináltam vele anno...
...
Kitöröltem egy sávot belőle - ami tele volt a SYSEX-ekkel. Kevesebb lett a csúszás.
Kitöröltem ugyanabból a sávból az NRPN-eket is....eltűnt a csúzsás, viszont így már nem szól jól az a sáv, mert az NRPN-ek megdobták a hangzását.
...
Kitöröltem egy sávot belőle - ami tele volt a SYSEX-ekkel. Kevesebb lett a csúszás.
Kitöröltem ugyanabból a sávból az NRPN-eket is....eltűnt a csúzsás, viszont így már nem szól jól az a sáv, mert az NRPN-ek megdobták a hangzását.
- B.Bazsi
- VIP
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 66
- Hangszer: Roland BK9
- Adott köszönetek: : 1053 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1483 alkalommal
Megcsináltam a MCL. Köszönet midijének a "vázát", a finomságokat kezdeném csinálni rajta, de a micro szerkesztésekenél folyamatosan "MIDI Error"-t jelez miután eljutottam egy szakaszig. Változó hogy mikor, tehát nem mindig ugyanannál a helynél lesz hibás a midi. Mi lehet az oka? Eddig még nem találkoztam ilyen problémával soha. Egy gitár sávot szerkesztettem, a hangok pozícióján, hosszán és hangerején is változtattam, lehet hogy túl sok változtatást végeztem rajta és azért zakkant-zakkan meg? Nem engedi már menteni sem ilyenkor, elölről kell kezdenem az egészet. Ezt megcsinálta vagy 4-5-ször egymás után. Ötletek??
Ja, a G70-en készítem, ha sűrűbben mentem kevesebb változtatások után úgy rendben van, hosszabb szakaszok szerkesztése után jelentkezik a probléma...
Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.
- B.Bazsi
- VIP
Frissítsem a szoftverét? Megpróbálom, hátha segít...
- B.Bazsi
- VIP
Elvégeztem a szoftverfrissítést a G70-en, megoldódott a szerkesztési probléma a szekvenszerben!

- B.Bazsi
- VIP
Mik azok az NRPN-ek? Hogy lehet a 10-esen kívül másik sávra dobot (dobkészletet) rakni? Nem tudom megcsinálni, pedig a gépkönyv is írja hogy bármelyikre lehet. Hiába írom át a hangszín kódját a dob kódjára, másik hangszín szól. További kérdésem is van. Hogy lehet megcsinálni azt hogy egy hangszín fokozatosan hangosodjon vagy halkuljon el? Aztán, a szekvenszerben ki lehet választani hogy hangjegy, cc, pc, moduláció, pitc bend, aftertouch-ot akarok beilleszteni egy sávba. Aftertouch-ot az USER beállításokban szoktam használni, pl egy harmónika halkításához, de ez ugye élő játék közben működik. De lehet filtert, modulációt, pitc bend-et, volume up, volume down-t is hozzárendelni az aftertouch funkcióhoz. Ha a szekvenszerben az aftretouch parancsot illesztem be ugyanezeket a műveleteket lehet elvégezni ebben az ominózus sávban ahová ezt beillesztettem? Tehát a halkítást-hangosítást? Ez a funkció nem csak élő előadás közben működik hanem szekesztéskor is? Ha igen, akkor vajon hogyan tudom kiválasztani hogy melyik műveletet hajtsa végre? Remélem érthetően írtam le a kínjaimat...
Ha nem teljesen érthető jelezzétek, és azt is hogy hogy tudom ezeket a szekvenszerben megcsinálni. 
- ---Qgli---
- VIP
Pontosan én sem tudom, de a dob sávban elhangolja a egyes dobokat. A többi sávban nem tudom, de ez engem is érdekelne...B.Bazsi írta:Mik azok az NRPN-ek?
A G-70-ben nem tudom, de a Korg-on egyszerűen dob hangszínt választok ki és kész.B.Bazsi írta:Hogy lehet a 10-esen kívül másik sávra dobot (dobkészletet) rakni?
Na ez az, amit grafikus felület nélkül gyakorlatilag lehetetlen. Egyébként úgy tudod megoldani, hogy ahonnan el akarod kezdeni a halkkítást, onnantól kezdve be kell írni egy csomó Controll 11-est addig, amíg le akarod halítani így:B.Bazsi írta: Hogy lehet megcsinálni azt hogy egy hangszín fokozatosan hangosodjon vagy halkuljon el?
1.1.000 control 11-127
1.1.096 control 11-120
1.1.192 control 11-110
1.1.288 controll 11-100
1.2.000 control 11-90
1.2.096 control 11-80
és így tovább addig, amíg nullára nem érkezel, de ki kell számolni előre, hogy hány ütem alatt akarod lehalkítani és minél több controll change-et beírni, mert különben nem lesz folyamatos a halkulás. ( Amit itt leírtam, az is elég "szögletes" halkulást eredményez )
Ha CakeWalk-al meg tudod oldani, akkor ott csak egy vonalat kell húzni a ceruzával és egy másodperc alatt egyszerűbb megoldani az egészet.
- ---Qgli---
- VIP
Ezt is lehet szerintem a G-70-ben is, de ez már tényleg átláthatatlan. CakeWalk-al kiválasztod, hogy mit akarsz látni ezek közül és mindig csak egyet mutat. Így jól el lehet igazodni benne, de ha minden egyszerre mutat, mint a hangszer is....az halál.B.Bazsi írta:Aftertouch-ot az USER beállításokban szoktam használni, pl egy harmónika halkításához, de ez ugye élő játék közben működik. De lehet filtert, modulációt, pitc bend-et, volume up, volume down-t is hozzárendelni az aftertouch funkcióhoz. Ha a szekvenszerben az aftretouch parancsot illesztem be ugyanezeket a műveleteket lehet elvégezni ebben az ominózus sávban ahová ezt beillesztettem? Tehát a halkítást-hangosítást?
Bazsi!
Ha nem használtál még semmilyen zeneszerkesztő szoftvert, akkor nagyon ajánlom, hogy ezt tedd meg, mert ezeket a dolgokat már nem igazán lehet megoldani egyik hangszerrel sem ( egyszerűen ).
Ha érdekel: én a CakeWalk-ben elég jártas vagyok a MidiFile szerkesztés terén ( minden napos dolog nálam ) és segítek eligazodni rajta. Nem is lakunk egymástól nagyon messze, tehát ha érdekel, akkor nagyon szívesen segítek.
- B.Bazsi
- VIP
Qgli, köszönöm a segítséged, már ez is segítség, nem is kicsi!!!
Jópár évvel ezelőtt a Digital Orchestrator-t használtam, még "valamikor az ötvenes évek elején", viccet félretéve elég régen. Akkor még a mostaninál is kezdőbb voltam. Mióta a G70 van, azóta bűvölöm a szekvenszerét meg azóta érdekel jobban a zeneszerkesztés, elsőre kicsit bonyolultnak tűnt még a gépkönyvet olvasva is, de minél többet használom annál többet értek meg belőle, viszont ezekre a kérdésekre nem találtam benne választ. Szoftveres szekvenszert nem használok, lehet hogy majd egyszer igénybe veszem a segítséged!