Hozzászólás: # 67313Hozzászólás
Mauglidyro
2021.02.09. 18:57
Na üdv.
Szerintem a hangfal és bármilyen hangdoboz építése felett (mármint ami házilagos és saját célú) már eljárt az idő.
1, Nem éri meg
Ha csak B&C cuccokból is áll a történet, és nem spóroljuk rommá az asztalosmunkát bőven 150eft felett van egy láda legyártása.
2, Az épített ládákat nem lehet eladni. Összerakhatod te a legjobb anyagokból azt a hangfalat, így is úgy is az lesz a vége, hogy rajtad marad, vagy csak nagyon sz*rért-h*gyért viszik el csak tőled. Tehát buksz rajta.
3, Nem tudsz versenyezni a valós gyári körülmények közt összerakott termékekkel.
Csak hogy egy pár dolgot említsek:
- Asztalos munka - Legtöbb gyártó köztük a Garry is már CNC-vel vágja a ládához a rétegelt lemezt. stb-stb. - tehát itt emberi tényező a gyártási folyamatoknál aligha játszik közre.
- Hangzás - Sajnos már nem ugyanazt a világot éljük, mint 20-30 évvel ezelőtt.
Igaz akkor minden épített ládát el lehetett adni, mivel annak idején nem, vagy csak nagyon nehezen lehetett jó minőségű gyári hangdobozzal találkozni a piacon.
Ma már a mérnöki tudás és a számítógépes technológia az, ami igazán sokat számít egy ilyen terméknél. Ehhez egy egyszerű felhasználó füle KEVÉS.
Vagy lyuk lesz a hangképébe annak a ládának, vagy pont úgy fedi át, hogy teljesen csúnyán fog szólni.
4, Ma már a lehetetlenséggel vetekszik egy passzív hangfalnak az eladása.
5, És nem tudsz versenyezni az aktív rendszerekkel.
Vegyük a példámnak első feleként a kapkodós cájgot:
Mondom komponensenként az árát. Csak így fejből
- Behringer XR12 ~80.000ft
- Garry Powercube PC1504 MK II - ~80.000ft
- DBX Driverack Pa2+mérőmikrofon - ~150.000ft OPCIONÁLIS
- Turbosound Milan M15b - 230.000Ft - AUDIOLL akár ettől olcsóbban is be tudja szerezni. De időt spórolok nektek, és én rávágom helyettük, hogy 200.000ft körül meg is tudják ezt hozni.
- Garry Lite 12 - ~280.000/pár - ALKALMI VÉTEL által! Az, hogy mennyit ér a láda valójában, az nem releváns ebből a szemszögből, általában mindig jóval áruk alatt mennek el ezek a hangfalak.
Végösszeg: 640.000
És most vegyük ezt a példát full aktív motyóval is:
- Behringer XR12 ~80.000ft
- DBX Driverack Pa2+mérőmikrofon - ~150.000ft OPCIONÁLIS
- Turbosound Milan M15b - 230.000Ft - AUDIOLL akár ettől olcsóbban is be tudja szerezni. De időt spórolok nektek, és én rávágom helyettük, hogy 200.000ft körül meg is tudják ezt hozni.
- Soundsation Hyper Top 15AX - 280.000Ft/pár
Végösszeg: 560.000
És miért pont a Soundsation?
Nem egyszer fordult elő a tavalyi szezonba, hogy Őt tettük fel topként a hangfalállványra. Iszonyat nagy hangnyomás, közel Garry megszólalás,
és még a DBX is egész jó értékeket mért. Semmi kirívó freki.
Tartóssága?
Legelőször mikor hallottam a kollégánál buliból hazajövet ezt a ládát, azt hittem magam alá csinálok.
Egymást nem hallottuk a hangerőtől, de a kis mocskon még mindig nem villant meg a Limit!
ÉS MINDEZT KIKAPCSOLT HPF MELLETT TUDTA!
Annyi változtatást eszközölt rajta, hogy a végfokpanelt és a hangszóró rácsot tartó csavarokat kicserélte komolyabbakra.
De azóta semmi sem lazult meg rajta!
Amennyiben bárki kifogásolni valót talál ebben, kicserélhetem a felsorolásban ezt a ládát egy Milan M12-re is, és az audioll-os 180.000ft/pár árajánlatával még a DBX is belefér ebbe a költségvetésbe, és még mindig marad 30eft a zsebedbe.
Digitális "földrengés-szimulátor": Behringer NX4-6000, Wing Rack, Dbx Pa2, 2x Garry Lite15, 2x Turbosound Milan M15b
Kapkodós cájg: Behringer XR12 ,Behringer NX4-6000, Dbx Pa2, 2x Garry Lite12, 2x Turbosound Milan M15b