Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

tacso
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 141
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 38451Hozzászólás tacso
2015.12.16. 18:13

forissandor írta: Amúgy meg már règóta az igènytelen kategóriába tartozom ès azt akarom, hogy nekem legyen jó :twisted:
Ja, meg nem kell cipelni a monitorládát, mert elfèr a zsebembe.
Sanyi leírta a lényeget!
Muzsika közben a legfontosabb tényező a saját komfortérzet biztosítása!! Ez fülmonitorral a legegyszerűbb és leghatékonyabb. Lehet kis rádió hangerő, bömbölő gyerek 1 méterre, játékgép csilingelés a Casinóban, a fülmonitorban zene, béke és rend! :D
Fordítva is igaz: Ha játék közben nem úgy szól minden ahogy kell, vagy valami nem stimmel nem funkcionál, azonnal végem van...

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

tacso
VIP
Hozzászólások a témában: 141
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 38452Hozzászólás tacso
2015.12.16. 18:17

Qgli hozzászólásában is sok igazság van! Főleg a mély tartományban a mindenféle basszusok és lábdobok nagyon meg tudják burítani a hangzást!

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

Adames
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 312
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 38456Hozzászólás Adames
2015.12.16. 21:00

Ezt most nem értem Gabi! Azt akarod mondani, hogy van egy dob szetted, és minden féle stílusra csak ezt az egyet használod? :shock:
Tök mindegy, hogy rock & roll, rock, vagy disco ??? :? Az nem létezhet!

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Hozzászólás: # 38457Hozzászólás Apelláta
2015.12.17. 00:51

Az én szemléletem szerint ha valakinek az az elsődleges célja, hogy mindig 100 %-ban törekedjen a saját- és a cucca képessége általi legjobb kifelé menő hangzásra, annak szükséges, hogy erről folyamatos visszacsatolása legyen. És nem csak a buli elején, hanem végig a buli tartama alatt. Követve a szükséges változtatási igényeket.

A monitorozással pont ezt a lehetőséget hiúsítjuk meg. Hisz beálláskor hiába állítjuk be közel azonos hangképre a monitort és a kifelé szóló cuccot - és a kifelé szóló cuccot hozzáigazítva az aktuális teremakusztikához is -, a hangfalak által besugárzott tér különböző mértékű benépesedésével változik az akusztika. És ezt a változást hogy követjük le, ha a fülmonitorban, vagy kontroll falban egy konstans, mindig ideális hangzást hallunk, ami relatív a kimenő hangképhez képest? És itt nem csak hangerőarányok korrigálására, hanem a mély tartományokra is gondolok. Mert minél rosszabb a teremakusztika, annál nagyobb a különbség az üres és a teli tánctér akusztikája között. Főleg a 125 Hz körüli tartományra kihatva. De beszélhetünk a mikrofonra adott reverbről is.

Én is törekszem a műsorom színpadképes beállítására, nincsenek benne szélsőséges eltérések, de a helyi adottságokat csak a helyszínen lehet korrigálni. Ezek nem szélsőséges állítgatások, de az esetek zömében a rendezvény folyamán igényelnek kisebb mértékű korrekciókat a keverőn, ha mindig a lehető legjobb kimenő hangzásra törekszünk. És ezeket én a saját tapasztalataim alapján állítom. A jó pár haknis évem alatt a mai napig nem tudtam meggyőzni magam, vagy meggyőzetni magamat másokkal a monitor létszükségletéről. Pedig próbálkoztam. Sokat vitáztunk zenekaron belül is.

Szerintem két lehetőség adott: Vagy a mindig biztos lehető legjobb kimenő hangzást feláldozni (lemondani arról, hogy mindig megvagyunk győződve a kimenő valós hangképről) a mindig tökéletes belső hangzás érdekében, fülmonitor, kontroll alkalmazásával; vagy ennek ellenkezője. Én ezen ellenkezőt képviselem. Ezzel nem azt mondom, hogy monitor esetén kifelé nem szólhatunk jól, csak azt, hogy nem lehetünk megbizonyosodva minden helyzetben erről, és esélyt adunk rá, hogy netán nem mindig van így.

Illetve egy esetben merem nyugodt lelkiismerettel biztosítani magamnak a monitor adta lehetőségeket, ha egy megbízható hangtechnikus folyamatosan nyomon követi a külső megszólalást, amit én a monitorok általi ideális hangkép által nem érzékelek. De ez elég ritka lehetőség.

Üdv.: Apelláta

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 38458Hozzászólás Apelláta
2015.12.17. 01:08

forissandor írta:Ha egyedül megyek, számomra a legtökèletesebb megoldás a fülmonitor...
Magam elè teszem a topot, ssnki nem panaszkodott hogy szarul szólna ès reggelre is van hangom, nem ordìtom szèt magam a halk mikrofon miatt.
Sanyi!
Miért nem teszed a topokat veled egy vonalba, vagy minimálisan még hátrébb is, és enyhén befelé fordítod? Így nem gerjedsz még, de elég jól hallasz mindent, még az éneket is. Közel a hangfal előtti hangzást hallod. És még akár a monitort is elhagyhatod, ...mint én is. :D

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 38459Hozzászólás Apelláta
2015.12.17. 01:30

jamy1 írta:Apelláta te jelenleg milyen hangrendszert használsz?
Lehet meg fogsz lepődni:
2 db top: Proel TFL-12P
2 db sub: Proel TFL-115SP
digi vég: PKNC LC-4004
keverő: Mackie CFX-12 MKII

A Proelt ne írd le, mert ez a TFL széria nem vall szégyent. Ez nem az elterjedtebb, és alacsonyabb árkategóriájú Smart és TPR család. Egyedül a subokat tartom számomra kicsit kemény hangzásúnak. Bár valakinek meg ez jön be.

...Ja, és nincs rendszer procim. De a keverőm 9 sávos master EQ-jával ezt bizonyos mértékben tudom kompenzálni.

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 576
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 979 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal

Hozzászólás: # 38464Hozzászólás ---Qgli---
2015.12.17. 11:38

Apelláta monitorozási technikájával maximálisan egyetérek, mindent ugyanúgy csinálok, mint, ahogy Ő itt leírta! A korrigálási lehetőségekről is ugyanúgy gondolkodom.
Adames írta:Ezt most nem értem Gabi! Azt akarod mondani, hogy van egy dob szetted, és minden féle stílusra csak ezt az egyet használod? Tök mindegy, hogy rock & roll, rock, vagy disco ??? Az nem létezhet!
Nem egy! Most még Kettő! Van egy régi még a pa800-ból meg van egy új már a "Pa900Le" dobhangjaival! ( Egyébként lehet, hogy kettő is marad. )

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 123
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 38465Hozzászólás Bubamara
2015.12.17. 11:45

Mi az érdekes ezen, hogy nem használ valaki 48 dobszettet?
Ha egy banda akusztikus dobbal elmegy zenélni, ott hány pergő és lábdob csere van egy este?

Buba

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 576
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 979 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal

Hozzászólás: # 38466Hozzászólás ---Qgli---
2015.12.17. 11:57

Számomra nem a dobszett hangjain van hangsúly, hanem azon, hogy milyen stílust és milyen feelinggel üti a dobos.

Adames
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 312
Hangszer: Korg Pa2
Adott köszönetek: : 751 alkalommal
Kapott köszönetek: : 518 alkalommal

Hozzászólás: # 38467Hozzászólás Adames
2015.12.17. 13:23

Nincs abba semmi Buba, ha nem 48 dobszettet használ valaki.
Annyi lesz max, hogy a dob kevésbé fog mindig hasonlítani az eredeti megszólalásra. És most nem egy zenekar élő dobjára gondolok!
Egyébként én sem használok többet, max 4-5 dobszett átlag. Én jobb szeretem a mai, modernebb, dögösebb hangást már, amik csak külső hangszínekkel érhetők el.

Új hozzászólás