Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

B.Bazsi
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 178
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1047 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1473 alkalommal

Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m

Hozzászólás: # 4479Hozzászólás B.Bazsi
2012.04.03. 05:47

Mcmiki írta:Igazság szerint egy komplet rendszert kellene vegyek mert a saját cuccaim elég gagyik azt mondhatom,csak sajnos nem tellik rá!
Én csak falun zenélek és a szerencsém az,hogy nem kell nagy hangerö,mert mindig jönnek és lehuzatják!
Egy Berringer pmp 3000 keveröerösitöm van ami 2X 600 W 4 Ohmon de szerintem életébe nem volt annyi ereje,mindegy; és 2 db SoundMaster 500w-os 8-ohmos hangfal.Billentyüm Roland e-50. Ehhez a rendszerhez szerettem vólna egy aktiv hangfalat ,hogy ahol mégis kell, legyen nagyobb hangerö,és mivel nincs sub ládám nyomjon több mély hangot!
Pillenetnyilag ennyit tudok megengedni egy 700 euro + - egy kicsi,ezért néztem a dxr 15-öt!
Köszönöm még egyszer a sók jó tanácsot ill. segitséget!
Nekem Behringer PMH 3000-esem volt, papír szerint 2x400 W volt 4 ohmon, de ténylegesen a felét sem tudta, a neten olvastam valahol egy tesztet róla ahol ténylegesen utána jártak hogy mit is tud a cucc, és erre az eredményre jutottak... :shout: :dash2: Most egy Castone CPA 800 b végfokot használok, nem egy ki tudja milyen márkás cucc "szintén" 2x400 W-os, de keresztbe megeszi a PMH 3000-eset.

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4584 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 4481Hozzászólás Apelláta
2012.04.03. 07:38

---Qgli--- írta:Ezt a DXR sorozatot hol lehet meghallgatni Magyarországon???

Nekem már a t*köm ki van ezzel az országgal, itt semmit se lehet meghallgatni, itt mindent rendelni kell, mert csak a kínai sz*rok vannak készleten.
Magyarországon nem hangszeráruházak vannak, mert egy áruháznak van árukészlete, ahol megfogható, kipróbálható az áru. Nagyon sok cégnek a neve hangszerkereskedés, ami jól tükrözi a tevékenységi körüket. Ők nem raktároznak, csak ha te már megrendelted tőlük, ők felemelik a telefont, megrendelik a nagykertől (ahol téged nem szolgálnak ki, csak kereskedőket) és haszonnal tovább adják neked. (mekkora befektetett energia :xx: ) Még azt sem vállalják fel, hogy megrendelik az árut, aztán ha megjött kipróbálhatod, és akkor döntöd el, hogy kell e, hanem kérnek előleget, hogy még véletlenül se maradjon a nyakukon az árú. Tehát minden kockázatot rád hárítanak. Ez valahonnan nem ismerős? De. Bankszektor!

Ha mindenki így áll hozzá Magyarországon, sehol sem lesz módod kipróbálni vásárlás előtt az árut. Így egy nagyobb értékű terméknél érdemes már kimenni nyugatabbra, ha meg már kiment az ember, miért ne ott vegye meg, pláne ha olcsóbb is.
Garancia, terméktámogatás, magyar nyelvű leírás? Egyik sem ösztönző a hazai vásárlásra, mert ezek csak reklámfogások a magyar importőr szájából, de a valóságtól nagyon távol állnak. Mindegyikre tudnék ellenérvet, de most abba nem megyek bele.

Bocs az Off-ért, de Qgli kiváltotta belőlem. És most egy húron pendülünk.
:777

Üdv.: Apelláta

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 4482Hozzászólás Apelláta
2012.04.03. 08:00

B.Bazsi írta: Nekem Behringer PMH 3000-esem volt, papír szerint 2x400 W volt 4 ohmon, de ténylegesen a felét sem tudta, a neten olvastam valahol egy tesztet róla ahol ténylegesen utána jártak hogy mit is tud a cucc, és erre az eredményre jutottak... :shout: :dash2: Most egy Castone CPA 800 b végfokot használok, nem egy ki tudja milyen márkás cucc "szintén" 2x400 W-os, de keresztbe megeszi a PMH 3000-eset.
Azt tudni kell, hogy más az 1kHz en megadott teljesítménymutató és más a 20Hz-20kHz tartományban megadott. Sok cég az 1kHz en mért teljesítményt adja meg, mert ez egy gyenge, alul méretezett táppal ellátott erősítő esetében jóval jobb érték, mint a teljes átviteli sávon mért érték. A mély hangok erősítése során a végfok lényegesen jobban leterheli a tápot, min a magas hangoknál. Tehát egy alul méretezett táppal rendelkező erősítő esetében a valós, teljes átviteli tartományra igaz erősítés akár a fele is lehet az 1 kHz-en megadotthoz képest. Ezeknél az olcsó kategóriás végfokoknál az a gyakorlat, hogy a tápon is spórolnak, alul méretezik őket. Így ha nem énekre, gitárra használja az ember, hanem ráküld tisztességes mély hangokat is, azok nagyon megszívják a tápot, és a védelem nyomban beavatkozik, és beclippeli/limitálja a jelet.

Minél reálisabban méretezett, izmosabb táp van egy végfokban, annál jobban közelít a két teljesítménymutató egymáshoz. Valószínű a Castone izmosabb táppal rendelkezik.

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 4487Hozzászólás Zeneboy
2012.04.03. 10:16

QGLI!
Amennyiben jobban utána nézel ennek a ládának TE is, l/ásd youtube /akkor láthatod a Made in chine feliratot ezeken a ládákon is...

Persze ez ettől még semmit sem jelent! MAde in Indonesia vagy mi volt a P5000S Yamaha végfokom, és semmi gond nem volt vele...

Bazsi!
Már beszéltük privátba máshol: Mi lenne ha még meghallanád a cuccod más rendszeren? Itt nem a márkáról van szó!/Kérdezd meg Apellátát a Behringer után egy magyar terméket végfokot vett, de ég és föld a különbség, pedig még ott sem felső kategóriáról beszélünk! !
Sajnos a Caston mikor nekem volt kimérettem/2hónaposan/: botrány mennyire gyenge volt! A védelme volt a legszebb! Mikor a clip led jelzett már rég túljutott a kimenetre aminek nem kellett volna..:( A teljesítményről meg ne beszéljünk! Mármint a tiszta jelátviteles teljesítményről!Mert a Cpa600Bw 4 ohmon 2x210watt megfogta, 8 ohmon 2x112Watt! Akkor még barkácsolt ládáim voltak nem megfelelő tekercseléssel, és az OHMikus terhelés is eltért, szépen ki is nyírta az egyik mély ládámat!
Akkoriban rengeteg hangosítóval beszéltem! Elmondták, hogy Síva caston Ágota magyar hármasból a 3ból lehetne egy jót alkotni kb.! A castonoknál meg pufferkondik és táp csere az első ...

Apellátának igaza van! Itthon csak egy közbenső értékesítési csatorna van fent tartva! Áruházról nem beszélhetünk nagyon!
Bizony így van ahogy leírta, pontosan erre céloztam hangszóró hangfal ügyileg! Így játszanak az értékekkel!

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Zeneboy
Moderátor

Hozzászólás: # 4488Hozzászólás Zeneboy
2012.04.03. 11:27

Hm..Nem szerkesztem át az előző hozzászólásomat, inkább külön módosítok!

A kérdés inkább költői részemről és így helyes: Hátha még hallanád más cuccon ami nem Caston... Természetesen nem bántásként írtam! Csak az a G70-en megérdemelne egy jobb technikát..de ezt is megbeszéltük, no comment! :777

Apelláta felé is kis kiegészítés, de remélem ő értette mit "hámoztam" össze!
"Kérdezd meg Apellátát a Behringer után egy magyar terméket végfokot vett, de ég és föld a különbség, pedig még ott sem felső kategóriáról beszélünk! !"
Szóval ha szolgáltatást nézzük, felső kategóriás! 1U magas 9kg, digitális 4x500watt/8ohm hidalható stb. !Nyilván nem minden tekintetben felsőkategóriás csak erre értettem,d e szerintem ár érték viszonylatban nagyon jó választás!

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

B.Bazsi
VIP
Hozzászólások a témában: 178
Hangszer: Roland BK9
Adott köszönetek: : 1047 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1473 alkalommal

Hozzászólás: # 4489Hozzászólás B.Bazsi
2012.04.03. 12:35

Köszi Zsolti, tudom hogy jobb cuccot érdemelne, de hát ezek a piszkos anyagiak... :cry2: :D Na de majd összejön az is egyszer... :777

Roland Bk9, Soundcraft ui16, Audio-Technika AE4100, dB opera 15, dB Cromo 10.

Zeneboy
Moderátor

Hozzászólás: # 4490Hozzászólás Zeneboy
2012.04.03. 12:51

B.Bazsi írta:Köszi Zsolti, tudom hogy jobb cuccot érdemelne, de hát ezek a piszkos anyagiak... :cry2: :D Na de majd összejön az is egyszer... :777
:777 :777 :777 :777 :777 :777 :777 :777 :777 :777 :777 :777 :777 :777 Koccintunk rá 8-) ;) ;) ;)

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 4491Hozzászólás Apelláta
2012.04.03. 12:53

A Castone, Siva és Ágota Technic magyar végfokokhoz még megemlíteném a Pálfi és Füleki végfokokat is. Ezek közül Castone, Siva és Fülekit használtam, Pálfit hallottam.

Castone: Igaz 15-20 éve használtam Castone-t (több félét is, de a teljesítményükre, típusukra már nem emlékszem), de az akkori erősítőikre igaz volt a „lomha” kapcsolástechnika alkalmazása. Lassú felfutású a kapcsolás erősítési karakterisztikája, ez által összemosták a mély hangokat, nem volt dinamikus basszusuk. Ahogy Zeneboy írta, a védelmük sem állt a helyzet magaslatán.

Siva: Kb. 10 éve használtam. Először talán egy 800-ast (2*400W/4ohm), majd mivel gyengének bizonyult, becseréltem egy 1200-asra (2*600W). Azért maradtam a márkánál, mert iszonyú jó áron jutottam hozzájuk újonnan. Durván alul méretezett tápjai voltak, a mélyek nagyon hamar beclippelték. Széles sávban a felét ha leadták a megadott teljesítménynek. A védelem legalább jól működött.

Füleki: Mikor szükségem lett egy másik végfokra is, vettem egy Füleki gyártmányt, ami azóta is meg van tartaléknak. Ez egy 500-as (2*250W/4ohm). Kivitelre nem olyan profi, mint a Siva, de még a Castone-nál is gyatrább, de teljesítményben és hangminőségben felülmúlja a Sivát, meg a Castone-t is. Nem csoda, hisz a Sivához képest közel dupla akkora toroid van benne. Mégis fele akkora teljesítményt írtak rá. Ezek után gyorsan túl adtam az 1200-as Sivámon is. Ekkor vettem a Behringer EP-2500-at. Szerintem ez a Behringer egyik legbeváltabb terméke. De ez már nem ide vág.

Pálfi: Zenészkollegámnak volt éveken keresztül. Én csak hallottam szólni, de nekem nagyon tetszett. Ő is meg volt elégedve vele.

Ágota Technic: Még nem hallottam, de állítólag a magyar végfokok közül a legjobb.

Zeneboy
Moderátor

Hozzászólás: # 4495Hozzászólás Zeneboy
2012.04.03. 13:15

Gyakorlatilag ua ez a tapasztalat illetve a tudomásom ezekkel kapcsolatosan!

A PKNC már egy más fordulatot vitt a hazai végfok gyártásba!
Accus-is gyárt digi végfokot! Picó pl ilyet használ!

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 493
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1920 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2917 alkalommal

Hozzászólás: # 4504Hozzászólás Asterix
2012.04.03. 19:03

A 15"-os aktív Topokról: Valamikor szinte az életemet rátettem volna, hogy sokkal jobban szólnak, mint a kis semmi "csipogók". Aztán hallottam Zeneboy hangfalát, ami az ő hangerejével, de nagyon szép hangképet adott. Ezután meghallgattam az RCF ART310A hangfalat, ami szintén tetszett és ráadásul hangerőben is ott volt, mély is volt benne. Következésképpen az RCF315 csak jobb lehet, megvettem. Egyszerre nem hallottam a 310 és 315 hangfalakat, de emlékeim szerint a 310-es sokkal jobban szólt. A 315-ben nagyon kevés a mély, pontosabban túl sok a magas. Subbal nagyon szépen szól, de anélkül szinte a használhatatlanság határát súrolja.
Így én is az új Yamaha felé fordultam, ha anyagilag rendbe kapom magam (sikerül eladni valamit már a cuccaimból), akkor meg is veszem.
A max hangnyomásból 3dB levonásával megkapható a folyamatos hangnyomás. Még így is szépet kell produkálnia az árához képest.

Új hozzászólás