Üdv Mindenkinek!
2 db. Shure termék beszerzése után jelentkeznék az eddigi tapasztalatokkal!
Az új cuccok: Shure Beta 54 fejmikrofon és Shure SE215 fülmonitor.
Amik ki lettek váltva: Audix OM6 és Sennheiser-Adidas CX 680 sportra tervezett sima hifi füles hifi hanggal.
Mindkét régi berendezés is hosszas keresgélés és teszt után lett megvásárolva (fülesből több is mert átlag 8-10 hónapot bírtak aztán szakadt a kábel...)
A Shure SE215 egy agybadugós, fültartóval ellátott berendezés, amely magas és mély tartalom tekintetében bőven elmarad a Sennheisertől. A hangerő nyeresége viszont +4 db hozzá képest! (ennyit kellett visszavennem a füleserősítő csatornámon)
A frekvencia menete úgy van kitalálva, hogy a hangsúly a közép-magas tartomány érthetőségére esik, itt nagyon részletesen van jelen pl. az ének. Stereo tér tekintetében sokkal szélesebb mint a Sennheiser,pl. a stereo effektekből sokkal több jön vissza. Eleinte furcsa volt a hangzás, ráadásul nagyon jól el kell találni a berendezéshez kapott számos füldugó közül az optimális méretet, mert csak így lehet jól elhelyezni a fülben és a kényelmi szempontok mellett a soundra is hatással van. Miután ezt sikerült belőni, már sokkal jobban szólt, nagyon érthetően és sokkal kevésbé fárasztja a fület mint a Sennheiser!
A mikrofon váltás azért vált szükségessé mert egyre több és jobb direkt színpadra szánt kondimikrofon van már a piacon és egyre többen használják is, mert szebb a hangkép és a gerjedékenységet is sikerült megoldani.
A fejmikrofon pedig megadja azt a szabadságot, hogy a hangszerek és berendezések kezelésénél ne legyek a mikrofonhoz "kötve"!
Egy hónapot adtam magamnak a megfelelő eszköz megtalálásához, kipróbálni nem volt esélyem, mert abban a kategóriában ami nekem kellett nem találtam a környezetemben semmit.
Beszéltem sok hangszerbolttal, márkaképviselettel, a pocsék hozzáállás és a hozzá nemértés mélyen elkeserített! Volt olyan országos képviselő aki azt mondta, hogy "csak nem gondolja azt hogy egy ilyen drága mikrofonból ők tartanak készleten?"
45!!!

nap szállítási határidővel tudják megrendelni! Én idáig azt hittem hogy -persze egy hangszerbolt nem- de egy képviselet, aki az országos ellátásért felelős, kutya köteles az általa képviselt termékekből készletet tartani!
Másik országos hírű hangszerboltban ahová elküldtem a specifikációs igényeimet, illetve aláhúztam hogy tudom azt, hogy amit én szeretnék az kimondottan drága dolog úgy küldtek egymás után 4 alsó-közép kategóriás mikrofonról ajánlatot, hogy mindegyik után odaírtam, hogy értsék meg nekem ennél sokkal jobbra van szükségem, illetve még egyszer leírtam a frekvencia menet-hangnyomás értékeket! Az ötödik után feladtam!
A DPA-Sennheiser-Shure triumvirátusból végül sikerült a fent jelzett terméket beszerezni!
A kismembrános, száj elé helyezős, vesekarakterisztikás kondenzátor fejmikrofon- aki próbálta tudja- kényes dolog! Ha nincs megfelelően pozícionálva csúnyán tud kopogni, illetve villámgyorsan kiderül hogy az adott énekes s, cs ,t, sz, hangzói mennyire mikrofonbarát módon törnek elő!
Az Audix nagy membránja mikrofonszivaccsal szépen nyelegették az én susogóimat is, hát itt ez nem volt!
Félelmetesen jó a Beta 54 sound!!! Akinek idáig mutattam, mindenkinek kerek lett szeme! 13 mm gyári ajánlott távolságtartás mellett még nem tudtam úgy elbődülni hogy reccsent volna egy kicsit is...
A fennt említett hangzóimmal, valamint az orrlégzés zajjal viszont komoly gondjaim lettek, így aztán neki estem újra kalibrálni a TC Voicelive 2 effektem gain, kompresszor, deesser, gate értékeinek és ha nem is teljesen de sikerült orvosolnom a problémák javát! Meg persze újra tanulok énekelni, mert ha nem figyelek, egyből finoman koppan a hangzóm az új fülesemben!

Még egy probléma akadt a használatban! Mivel mindkét berendezés fültartőval ellátott, nagyon figyelni kell a felrakásnál! Eleinte sehogy se akart összejönni, mert valamelyik mindig lecsúszott a fülről!
Először akartam életemben nagyobb fülcimpákat!
Aztán rájöttem, hogy ha előbb teszem fel a fülmonitort és utána a mikrofont, akkor rendben a dolog!
Összességében megérte! A sound sokkal jobb lett úgy, hogy a keverő mikrofon csatornáján most nincs semmi korrekció! Még nyomom az összekötő szöveget, már közben tudom felvenni a gitárom. A szövegolvasást nem takarja mikrofon állvány, éneklés közben a szemkontakt is egyszerűbb a zenésztárssal és a közönséggel!
Boginak egy Sennheiser E965 mikrofont néztünk ki, ha birtokba kerül arról is írok!
Hali!