Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Zeneboy
Moderátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 31227Hozzászólás Zeneboy
2015.03.01. 13:06

Edmund!

Változott a világ és a technikai feltételek is! Abban az időben még csájna termelés a lövész árokban sem volt!

Akkoriban bárki örült ha Regent-el tolhatta! Első hangfalam egy Vermona dupla 12"-es volt..Micsoda idők voltak! :777

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

tacso
VIP
Hozzászólások a témában: 141
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 31228Hozzászólás tacso
2015.03.01. 13:42

1986 február. Megkezdtem főállású zenész melómat egy menő soproni étteremben, a munkakönyvembe a Budapest Hotels volt bejegyezve. Egy tökéletesen névtelen NDK-ás osztott manuálos orgonám volt, ami 2 violin és 2 Horn elnevezésű kimondottan borzalmasan 8 bites, semmihez nem hasonlítható zajt adott ki magából minden billentyű lenyomásakor. Vermonáról csak álmodtam... A dobos kollégám Haluska Feri Regentje pedig csúcs volt! Vivanco mikrofon, Amati dobszerkó Trova cínek... Ha bejött egy vendég, Feri megmondta mi a kedvenc dala és mennyi lesz a roda érte! Mindig... Csak szép emlékeim vannak ezekből az időkből és vallom, ha nem Feritől tanulom a szakmát, régen elvéreztem volna! Hetvenen túl még mindig dobol és énekel! Isten tartsa meg! :777

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

Attila
VIP
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 31229Hozzászólás Attila
2015.03.01. 16:33

Edmund, nem volt Sty, mert éltek a zenekarok és játszottak, zenéltek úgy és olyan körülmények között, amilyen adott volt az akkori időkben.
Ha visszagondolok a kezdetek kezdetére, amikor mi muzsikálgatni kezdtünk, örvendtünk annak ha egy-egy üres hétvégén az akkori lakodalmas zenekar (köszönet nekik) megengedte hogy rátelepedjünk a "Club" cuccaira (Bukarestben gyártották azokat). Akkoriban az már minőség volt a "Doina"-hoz képest. De a Dacia is ritkaság és luxus volt :P . Valóban szép idők voltak mégis. Tudtunk örülni annak ami van, de igényünk sem volt, mert egyszerűen nem volt amire. Jól mondja Zeneboy, változott a világ. Nagyon sokat változott.
Neked miért fontos az hogy az RCF MkII-ben digitális-e a vég ? Nem elég az Unitra papírmembrános hangfal ? Vagy miért nem jársz még mindig Daciával ? Igen, ez a zenészek hozzáállása a dologhoz (tisztelet a kivétel), és ezért lett ilyen a világ amilyen. Mert nem a segítőkészség, nem a jóindulat, nem az emberség dominál. Hallám mit írt a kolléga ? Mibe tudok belekapaszkodni ? Hol tudom megb@szni ?
És visszatérve az akkori időkre, nem kértek semmit cserébe hogy nyúzzuk a cuccaikat (még a dobfelszerelést is ideadták), soha egy rossz szó, egy rossz vélemény nem jött részükről, hanem bejöttek, segítettek, kiigazították az akkordmenetet a dalban, és bíztattak. Na hol van ez ma már ?

Az kérdéseimre amit feltettem, arra nem jött válasz (egy ember reagálta le).
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Attila 2015.03.02. 07:11-kor.

Atti

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 491
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 31231Hozzászólás Asterix
2015.03.01. 17:46

Attila írta:Edmund ritkán szólsz hozzá mostanában bármihez is, de az is kár :)
Nem volt Sty, mert éltek a zenekarok és játszottak....
Az kérdéseimre amit feltettem, arra nem jött válasz (egy ember reagálta le).
Értelmetlen volt a kérdés, de nem volt teljesen hülyeség. 20 éve már javában stílusokkal játszottunk.
Kb. 27 évvel ezelőtt kezdtünk el trióban zenélni egy Roland Ra50-el, ami akkor a csúcstechnika volt... 20 éve már ahhoz képest egész jó hangszerek is voltak...

A kérdésedre milyen választ vártál??? Szerintem nincs ember,aki nem a számítógép + külső hangkártyát választja. Nem egy kategória a 2 cucc a számítógéppel... :777

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 969 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2453 alkalommal

Hozzászólás: # 31233Hozzászólás ---Qgli---
2015.03.01. 18:27

Nekem volt BR1180 is meg VS 1880 is. Fel sem veszi a versenyt a számítógép tudásával.

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 31234Hozzászólás Apelláta
2015.03.01. 18:37

Én meg Orion Orister erősítővel, két Orion HS-500 hangfallal - melynek szintén szinte havonta tekercselni kellett a magasait - és egy Casio CT-640 szintivel toltam a 80-as évek végén. Ja, meg egy Beag förtelmesen szóló mikrofonnal. De a városi Keravillban csak ezt lehetett kapni.
Ezután jött a Vermona és Regent korszak nálam is. Pár típusukat végigjártam.
Mosolyogva emlékszem vissza arra is, mikor Üllőről a gyártótól helyi járattal, meg vonaton hoztuk haza apámmal az egy darab 250 W-os, háromutas, 15"-os Reflex hangfalamat. A Keletiben meg egy öreg néni megkérdezte, hol vettük ezt a tűzhelyet?
Régi szép idők...

Üdv.: Apelláta

Attila
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 31235Hozzászólás Attila
2015.03.01. 18:39

Köszönöm Qgli ! :777

Atti

edmund
VIP
Hozzászólások a témában: 82
Hangszer: KORG PA 4X
Adott köszönetek: : 835 alkalommal
Kapott köszönetek: : 206 alkalommal

Hozzászólás: # 31237Hozzászólás edmund
2015.03.01. 19:30

:777
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára edmund 2015.03.02. 19:23-kor.

Attila
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 31239Hozzászólás Attila
2015.03.02. 07:15

- ezen ne múljon :!:
Nem szeretnék békétlenséget !
:777

Atti

tacso
VIP
Hozzászólások a témában: 141
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 31243Hozzászólás tacso
2015.03.02. 10:30

Üdv Mindenkinek!

2 db. Shure termék beszerzése után jelentkeznék az eddigi tapasztalatokkal!
Az új cuccok: Shure Beta 54 fejmikrofon és Shure SE215 fülmonitor.
Amik ki lettek váltva: Audix OM6 és Sennheiser-Adidas CX 680 sportra tervezett sima hifi füles hifi hanggal.

Mindkét régi berendezés is hosszas keresgélés és teszt után lett megvásárolva (fülesből több is mert átlag 8-10 hónapot bírtak aztán szakadt a kábel...)

A Shure SE215 egy agybadugós, fültartóval ellátott berendezés, amely magas és mély tartalom tekintetében bőven elmarad a Sennheisertől. A hangerő nyeresége viszont +4 db hozzá képest! (ennyit kellett visszavennem a füleserősítő csatornámon)
A frekvencia menete úgy van kitalálva, hogy a hangsúly a közép-magas tartomány érthetőségére esik, itt nagyon részletesen van jelen pl. az ének. Stereo tér tekintetében sokkal szélesebb mint a Sennheiser,pl. a stereo effektekből sokkal több jön vissza. Eleinte furcsa volt a hangzás, ráadásul nagyon jól el kell találni a berendezéshez kapott számos füldugó közül az optimális méretet, mert csak így lehet jól elhelyezni a fülben és a kényelmi szempontok mellett a soundra is hatással van. Miután ezt sikerült belőni, már sokkal jobban szólt, nagyon érthetően és sokkal kevésbé fárasztja a fület mint a Sennheiser!

A mikrofon váltás azért vált szükségessé mert egyre több és jobb direkt színpadra szánt kondimikrofon van már a piacon és egyre többen használják is, mert szebb a hangkép és a gerjedékenységet is sikerült megoldani.
A fejmikrofon pedig megadja azt a szabadságot, hogy a hangszerek és berendezések kezelésénél ne legyek a mikrofonhoz "kötve"!
Egy hónapot adtam magamnak a megfelelő eszköz megtalálásához, kipróbálni nem volt esélyem, mert abban a kategóriában ami nekem kellett nem találtam a környezetemben semmit.

Beszéltem sok hangszerbolttal, márkaképviselettel, a pocsék hozzáállás és a hozzá nemértés mélyen elkeserített! Volt olyan országos képviselő aki azt mondta, hogy "csak nem gondolja azt hogy egy ilyen drága mikrofonból ők tartanak készleten?"
45!!! :dash2: nap szállítási határidővel tudják megrendelni! Én idáig azt hittem hogy -persze egy hangszerbolt nem- de egy képviselet, aki az országos ellátásért felelős, kutya köteles az általa képviselt termékekből készletet tartani!
Másik országos hírű hangszerboltban ahová elküldtem a specifikációs igényeimet, illetve aláhúztam hogy tudom azt, hogy amit én szeretnék az kimondottan drága dolog úgy küldtek egymás után 4 alsó-közép kategóriás mikrofonról ajánlatot, hogy mindegyik után odaírtam, hogy értsék meg nekem ennél sokkal jobbra van szükségem, illetve még egyszer leírtam a frekvencia menet-hangnyomás értékeket! Az ötödik után feladtam!

A DPA-Sennheiser-Shure triumvirátusból végül sikerült a fent jelzett terméket beszerezni!
A kismembrános, száj elé helyezős, vesekarakterisztikás kondenzátor fejmikrofon- aki próbálta tudja- kényes dolog! Ha nincs megfelelően pozícionálva csúnyán tud kopogni, illetve villámgyorsan kiderül hogy az adott énekes s, cs ,t, sz, hangzói mennyire mikrofonbarát módon törnek elő!
Az Audix nagy membránja mikrofonszivaccsal szépen nyelegették az én susogóimat is, hát itt ez nem volt!
Félelmetesen jó a Beta 54 sound!!! Akinek idáig mutattam, mindenkinek kerek lett szeme! 13 mm gyári ajánlott távolságtartás mellett még nem tudtam úgy elbődülni hogy reccsent volna egy kicsit is...
A fennt említett hangzóimmal, valamint az orrlégzés zajjal viszont komoly gondjaim lettek, így aztán neki estem újra kalibrálni a TC Voicelive 2 effektem gain, kompresszor, deesser, gate értékeinek és ha nem is teljesen de sikerült orvosolnom a problémák javát! Meg persze újra tanulok énekelni, mert ha nem figyelek, egyből finoman koppan a hangzóm az új fülesemben! :D
Még egy probléma akadt a használatban! Mivel mindkét berendezés fültartőval ellátott, nagyon figyelni kell a felrakásnál! Eleinte sehogy se akart összejönni, mert valamelyik mindig lecsúszott a fülről!
Először akartam életemben nagyobb fülcimpákat! :D
Aztán rájöttem, hogy ha előbb teszem fel a fülmonitort és utána a mikrofont, akkor rendben a dolog!
Összességében megérte! A sound sokkal jobb lett úgy, hogy a keverő mikrofon csatornáján most nincs semmi korrekció! Még nyomom az összekötő szöveget, már közben tudom felvenni a gitárom. A szövegolvasást nem takarja mikrofon állvány, éneklés közben a szemkontakt is egyszerűbb a zenésztárssal és a közönséggel!
Boginak egy Sennheiser E965 mikrofont néztünk ki, ha birtokba kerül arról is írok!

Hali!

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

Új hozzászólás