Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

czaga
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 45
Hangszer: Korg PA 4XPro, Yamaha Tyros 4
Adott köszönetek: : 89 alkalommal
Kapott köszönetek: : 105 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 24439Hozzászólás czaga
2014.05.13. 18:18

Rolandbk5 írta:Én is állok a szinti mögött, tulajdonképpen én sem szaladgálok.
Szia! Vagy 3-4 évig használtuk mi is a zsinóros megoldást, semmi probléma nem volt vele csak amikor elindult az ember a hangszer mögül, és tépi a vezetéket :)
Hasonlót használunk mi is csak az IEM 100-as at. Egy adó 4 vevős most a rendszer és sokkal kisebb mint a monitorládák :).
Nagy hátránya viszont ha magatokat kevered az énekeket hangosabbnak érzed mint amilyennek kin lennie kellene. Mivel Auxon használnátok és több monitorútként különösen vigyázni kell a hangszerek arányára. Ez a saját keverés hátránya és zenekarban ha mindkét füledet tömíted megöli a háttér kommunikációt.

üdv.: Czaga József
Eszközök: Korg PA4, Yamaha T4; SHURE B58A; Soundcraft UI16; QSC K series

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 491
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 24440Hozzászólás Asterix
2014.05.13. 18:27

Én ezt úgy küszöböltem ki, hogy nem "agybadughatóű2 fülest használok. Így a fülesből gyakorlatilag csak a "magas" hangok jönnek, a mély a teremből és kifogástalanul hallom magam is és azt is amikor beszélnek hozzám. Igaz, azt jó hangosan kell megtenniük, ha már pörög a buli... :777

Rolandbk5
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 127
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 24441Hozzászólás Rolandbk5
2014.05.13. 18:33

Szia Czaga,

A zsinóros megoldás természetesen nem a végső, csak adó-vevős dolog jöhet szóba.
Mesélnél nekem erről amit ti használtok?
Csak egy adót kell venni és vevő lehet több is?
A hangerő elég amit a vevő tud adni?

GabEsz
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 58
Hangszer: Korg Pa600, Roland BK-5
Adott köszönetek: : 163 alkalommal
Kapott köszönetek: : 97 alkalommal

Hozzászólás: # 24442Hozzászólás GabEsz
2014.05.13. 18:43

Egyébként mivel tud többet egy 300ezres Senheiser a hatótávolságon kívül, mint pl ez a t.bone?

[font=Script MT Bold][glow=red]Üdv.: Gabesz[/glow][/font]

KORG PA-600, Roland BK-5, Behringer XR16, EV ZLX-12P, Alto TS 218S

Rolandbk5
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 127
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 24443Hozzászólás Rolandbk5
2014.05.13. 18:45

GabEsz ez jó kérdés, ezt próbálom megfejteni. Az rendben van, hogy a füles az bizonyára jobb egy senheiser mint eegy t.bone-s, vagy mégsem?

GabEsz
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 24444Hozzászólás GabEsz
2014.05.13. 19:23

Ti mit választanátok?
2 db Electrovoice ZLX12p + 1 db Electrovoice ELX118p
vagy
2 db LD rendszer: http://bolthely.hu/kiralystudio/id/0243 ... A_rendszer

Árban nincs sok különbség a 2 variáció között

beejaybudai
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 134
Hangszer: Casio MZ-X 500
Adott köszönetek: : 393 alkalommal
Kapott köszönetek: : 458 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 24453Hozzászólás beejaybudai
2014.05.13. 22:05

Ha a minőség számít, akkor mindenképpen az Electro-Voice a jobb.

Én nemrég vettem ZLX 15P-t és eddig maximálisan elégedett vagyok vele. Nagy buliban még nem voltam vele, csak egy hotel bárjában zenélgetek halkan, de a hangképe nagyon jó. Hangerőben nem nagy durranás, de mélyládával együtt szerintem megállja a helyét.

Cuccaim: Casio MZ-X 500, Behringer XR12, Sennheiser E865, Electro-Voice RE510, Audio Technika ATM510, Behringer TM1, Turbosound NuQ122-AN, Turbosound IQ15B, JBL LSR305P, Behringer UMC204HD, LED-es fények.

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 24454Hozzászólás Apelláta
2014.05.13. 22:56

Zoli!

Akkor én meg egy újabb álláspontot mondok:
Ha nem játszol monumentális nagy színpadon (ami gondolom nem gyakran történik meg a mi fajtánk zenésszel :D ), ne használj se kontroll ládát, se fülmonitort. Hisz ezekben soha sem azt fogod hallani (mind hangerő, mind hangszín arányban) mint amit a kinti cuccodon a közönség, már pedig elsődlegesen az a lényeg, hogy ott szóljál jól! Meg lehetsz te magaddal elégedve, hogy milyen f@szán hallottad magad a monitorban, ha a közönség meg ennek ellenkezőjét hallotta kint.

Hogy tudod egy buli alatt folyamatosan kontrollálni az akusztikai adottságok változásait, ha ezt a monitorod nem követi, meghamisítva a tényleges kinti megszólalást? Félreértés ne essék, én vagyok az egyik élharcosa annak, hogy nem merek kiállni úgy színpadra egy hangszerrel, hogy arra a műsorom hosszú hónapok/évek alatt előre ne legyen flottul beállítva. De ennek ellenére minden helyszínnek más az akusztikája amihez ha minimálisan is, de hozzá kell lőni a keverő, vagy rendszerproci beállításait. És ezen felül akár a buli alatt is módosítani kell. Persze ezek nem szélsőséges állítások, csak minimális lekövetések. Hisz buli elején, mikor még üres a hangfalak előtti tánctér sokszor kisebb hangerő szükségeltetik, mint a buli hevében, mikor megtelik a tánctér emberekkel. És általában nálunk az emberek nem több tíz méterekre, hanem viszonylag közel táncolnak a hangfalakhoz. Ezért ez a néptömeg a szub hangokra is hatással tud lenni ám. Nagy létszám esetén több mély is elfér, mert az emberi testek felfogják, csillapítják azokat, míg a buli elején, lájtosabb hangulatkor, kevesebb létszámnál még lehet, hogy kevesebb mély is elég, mert olyankor akár a búgásra is hajlamosabb lehet egy terem. Na ez az amiket egy fül-, vagy láda monitor nem fog tudni lekövetni, mert azok minden helyzetben egyformán fognak neked szólni, meghamisítva a valós hangzást. Persze nagyon nagy színpad esetén már indokolttá válik a monitor, na de akkor van egy külső hangtechnikus, aki külső füllel hallgatva folyamatosan tudja követni a változásokat. Még ha te a monitorban mindig ugyan azt fogod hallani, ő lehet, hogy a main kimeneten folyamatosan kontrollál.

Én tűzzel-vassal hadakozok a kontroll ládák ellen, amihez már a zenészkollégáim is hozzászoktak. Hogy ők mit tesznek ki maguk elé, az nekem mindegy, csak én ne halljam azokat. :D A beállítások meg úgy is az én reszortom. Hogy én akkor, hogy csinálom?
A hangfalakat egy vonalba, sőt minimálisan hátrébb teszem magamtól minél távolabb a színpad széléhez, és egy 10 fokot befelé fordítom őket. Így még gerjedni sem fog, és hallod is magadat annyira amennyire szükséges. Persze egy kicsit kevesebb középpel és magassal (de erre rááll pár buli alatt a füled), viszont arányaiban visszahallod azokat az akusztikai változásokat, melyeket a terem és a tömeg okoz.

Mindenkinek szíve joga ezen álláspontom megcáfolása, de az elmúlt húsz év haknis pályafutásom alatt ezen véleményem olyan szikla szilárdan tudatosult, hogy nem hinném, hogy valaha is meg fog változni. ...de nem is kötelező megfogadni. :777

Üdv.: Apelláta

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 491
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1901 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2909 alkalommal

Hozzászólás: # 24457Hozzászólás Asterix
2014.05.14. 05:02

Apelláta írta:(de erre rááll pár buli alatt a füled).
Itt mondtad ki a lényeget. Én minden esetben már sok éve ugyanarra az mp3 zenére állítom be buli előtt a cuccot. Mért rendszert használok, így általában nem sokat kell hozzányúlnom. Én zárt térben a buli hevében sem vagyok sokkal hangosabb, mint amire belőttem a cuccot. Vacsora közben vagyok halkabb kifelé, de a fülemben ugyanazt hallom, mint nagy hangerőnél.
A mélyre nem az eq-val szoktam ilyenkor pakolni, hanem kompresszorral 2-3 dB-t, így az hangosabb zenénél kevesebb mélyet fog adni, míg halkabb zenénél kicsit többet.
Így kényelmesen érzem magam mindig a színpadon, mert évek óta ugyanazt a hangzást érem el magam felé és a közönség felé is. Nekem így jó, a bulik számából ítélve a közönség is elfogadta. De azért általában a családból szokott jönni velem valaki, aki szükség esetén szól, ha valami nem úgy szólal meg, ahogy az megszokott.
De igaz az, hogy a műsorodat ismered, tudod hogy kell megszólalnia már sok év gyakorlatából. Mindenki úgy játsszon, ahogy neki a legkényelmesebb.
Múltkor hangosítottam egy színész barátomat, aki maga is foglalkozik hangosítással, ő azt mondta: Őt nem érdekli, hogy mi szól kifelé, az az én felelősségem, mint hangosítóé, hogy jól szóljon. Az viszont, hogy a monitorban jól szóljon, hogy ő jól érezze magát a színpadon és a maximumot tudja nyújtani, az pedig az ő felelőssége.
Ennyire egyszerű a dolog... :777

GabEsz
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 24462Hozzászólás GabEsz
2014.05.14. 09:22

Szia!
Köszi a választ.
Már kezdtem aggódni, hogy senkinek nincs se Electrovoic se LD hangfala. :PP
beejaybudai írta:Ha a minőség számít, akkor mindenképpen az Electro-Voice a jobb.
Minőséget hogy érted? Hangzásban, vagy összeszerelés, anyaghasználat, tartósságban....
beejaybudai írta:Hangerőben nem nagy durranás, de mélyládával együtt szerintem megállja a helyét.
Ha jól sejtem, az 1000 W csak katalógus adat.... Nekem furcsa hogy a passzív változata 250 W-ot tud. Gondolom akkor az aktívból is ennyi jön ki.
a 15P-nek milyen a mélye? Buliban mondjuk egy nagyobb teremben használható, vagy mindenképp kell hozzá mély láda?

üdv.: Gabesz :777

Új hozzászólás