Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Attila
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 17343Hozzászólás Attila
2013.09.30. 08:35

Ki mire szavaz ?

- 2.1-es rendszer 12-es top + 15-18-as mély
- egy pár 15-ös top mély nélkül
- egy pár három utas hangfal (15 - 6.5 - 1.5)

Atti

Zongorista28
Moderátor
Hozzászólások a témában: 89
Hangszer: Roland VA-76, Roland E-5
Adott köszönetek: : 498 alkalommal
Kapott köszönetek: : 709 alkalommal

Hozzászólás: # 17344Hozzászólás Zongorista28
2013.09.30. 08:43

Nem könnyű kérdés. Ez nagyon sok mindentől függ,összetett dolog. Hol hangosítasz vele,szabadtér,belső terem... Megint csak az én példámat tudom felhozni étteremben 2.1 és oda untig elég egy 12"-os Sub ( még sok is)

Hallottam már olyan három utas hangfalat,hogy elsírtam magam nagyon szépen és írtó hangosan szólt, több is volt ilyen: Dynacord,Solton,Zeck no én ilyet egy étterembe nem tennék be,már a látványtól megijednének a vendégek. Zsolti (Zeneboy)Trevise abszolút tökéletes pici apró és szépen szól nagyon.

Abban az esetben ha bulikat vállalnék, akkor két top de olyan ami önmagában is elég jó, és két mélyet alá persze a mélyeket külön véggel hajtva. Vagy aktív de akkor olyat amin lehet szabályozni,hogy hány HZ-en brummogjon ezt az én kis Sony-m is tudja :)

A rögtönzés világa: A Jazz

Oscar Peterson,a Zongoristák mértékegysége

kismaxi
Újonc
Hozzászólások a témában: 7
Hangszer: KORG Pa2x Musikant(Stick);KORG Pa700 Musikant(SD)
Adott köszönetek: : 7 alkalommal
Kapott köszönetek: : 20 alkalommal

Hozzászólás: # 17345Hozzászólás kismaxi
2013.09.30. 09:03

sziasztok!

Ebben a sorrendben: 2.1 (ez is 3 út), 3 utas, 2x15

2.1 nél nem is mennék 10-es fölé a topokban, inkább 8-as. Valamint a favoritom 2 darab 2.1 cucc. Kissebb buliba egyet nagy buliba kettőt vinni és két top-ot használni oldalanként T állványon. Ezzel a lesugárzási szöget is növelni lehet és kettő 8-as hangszóró együttes felülete kb egy db 11,3-as hangszórónak felel meg, 2 darab 12 mély pedig majdem 1 db 18-asnak. További előny, hogy a drivereknek nem kell mélyre menniük 2-3 kHz körül kell kezdeniük, a teljesítmény itt is 4 darab hangszórón oszlik el. A 15 os toppokkal a legnagyobb gondom, hogy állványon használva a két pontból érkező mélyhangok nagyon megnehezítik a tiszta hangkép kialakítását: végül is ki rakna mélynyomót egymástól távol elhelyezve állványra? Nagy helyeken meg szubot használva úgy is le van vágva a mélytartomány akkor meg minek a lusta nagymembrános hangszóró, a driverek meg vért izzadnak.

[font=Lucida Console]KORG PA2xPro, Audio Technica AE6100, Edirol M-10 DX, LD- System MAUI11 line array[/font]

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 123
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 17347Hozzászólás Bubamara
2013.09.30. 09:29

12" kétutas 400W passzív
Csak nagy rendezvényekre, vagy szabadba + 2db 15 sub
Sőt egyre inkább gondolkodom kis bulikhoz egy Peavey kb4, vagy még kisebb billentyű kombó beszerzésén.
http://www.peavey.com/products/index.cf ... E%20Series
Ráadásul a bandában is hasznát venném a klub jellegű bulik kombó hangzásában. Hiszen ott a gitár, és basszus is kombóról tolja.

Buba

kismaxi
Újonc
Hozzászólások a témában: 7
Hangszer: KORG Pa2x Musikant(Stick);KORG Pa700 Musikant(SD)
Adott köszönetek: : 7 alkalommal
Kapott köszönetek: : 20 alkalommal

Hozzászólás: # 17348Hozzászólás kismaxi
2013.09.30. 09:49

Jó ideje egy helyen játszom, most éppen ezt használom:
http://elimex.hu/termekek/6751/ld_syste ... ?catid=119
Hangszóró átmérőkben ez alá már nehéz lesz menni :unknown: :lol: Kisvendéglő: max 50 főnek kell hangosítanom, ez a kütyü bőven sok. Nagy bulikban ez a kontrollom.

[font=Lucida Console]KORG PA2xPro, Audio Technica AE6100, Edirol M-10 DX, LD- System MAUI11 line array[/font]

Zongorista28
Moderátor
Hozzászólások a témában: 89
Hangszer: Roland VA-76, Roland E-5
Adott köszönetek: : 498 alkalommal
Kapott köszönetek: : 709 alkalommal

Hozzászólás: # 17349Hozzászólás Zongorista28
2013.09.30. 09:54

Nekem is volt hasonló. LD Dave 10+ volt még Picasso Zoli barátom javítgatta nekem mert az előző tulajnak sikerült az egyik kis topnak a sarkát leverni :x

Nem szólt rosszul,szerettem nagyon könnyű volt a topoknak darabja 5 kg volt :) pillanatok alatt össze szereltem.

A rögtönzés világa: A Jazz

Oscar Peterson,a Zongoristák mértékegysége

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 973 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal

Hozzászólás: # 17350Hozzászólás ---Qgli---
2013.09.30. 10:05

mentosattila írta:miért nem Qgli ?
15-ös méllyel szerelt hangfal
Kismaxi a számból vette ki a szót:
kismaxi írta:A 15 os toppokkal a legnagyobb gondom, hogy állványon használva a két pontból érkező mélyhangok nagyon megnehezítik a tiszta hangkép kialakítását: végül is ki rakna mélynyomót egymástól távol elhelyezve állványra?
Nem szeretem a két oldalról "támadó" mélyhangokat. A mikrofont gyakorlatilag nem lehet normálisan beállítani. Mióta a szubokat ( 2db passzív szubom van ) középen egymás mellett használom, azóta nincs gondom a basszus beállítással. Amíg két oldalon használtam ( rosszul ), addig minden buliban volt egy hang ( pl: a nagy C ), amire az minden berezonált és a mikrofon begerjedt. Csak erre az egy hangra! Amióta egymás mellett használom a kettőt, azóta ez a jelenség megszűnt.
Én is 12-es topokat akarok venni, de én is kacérkodok a gondolattal, hogy inkább 10-esek kellenének. ( Fölösleges a 12-es, úgyis levágom a 100 Hz alatti hangokat. )

Ha kisebb buliba megyek, akkor ( most is ) úgy viszem a cuccot, hogy egy top és egy szub. Ha két topot vinnék, attól még nem szólnának a mély hangok, viszont a két oldalra kitett mély kiemelés megintcsak a fent említett hibát okozná.

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 973 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal

Hozzászólás: # 17352Hozzászólás ---Qgli---
2013.09.30. 10:17

Már csak az a kérdés, hogy a 10-es topok alá 15-ös, vagy 12-es mélyet vegyek....
A 12-es azért szimpatikus, mert
- nem szól olyan szubos ( diszkós ) mélyen
- kisebb, könnyebb
- és ára is közelebb áll Qglihoz :PP

birolevi81
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 16
Hangszer: Korg PA900
Adott köszönetek: : 205 alkalommal
Kapott köszönetek: : 118 alkalommal

Hozzászólás: # 17353Hozzászólás birolevi81
2013.09.30. 11:10

Érdekes, nekem a 2 oldalt elhelyezett 15ös aktivtól sosem gerjedt a mikrofon, igaz sosincs egy magasságban a mikrofon a hangfalakkal.

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 17354Hozzászólás Apelláta
2013.09.30. 11:19

Abban Zongorista Józsival, és Bubával egyezünk, hogy én is a két top és két sub híve vagyok. A legjobban variálható rendszer. A topjaim 12”-osak, a subjaim 15”-osak. Így utólag már látom, hogy topban szerintem a 10” is elég lenne, de nekem 12”-osak vannak.

Véleményem szerint 2.1 rendszerben két 10-12”-os tophoz, egy 15”-os sub aránytalanul kevés. A 18”-os sub böszme nagy és nehéz. Ezért szerencsésebb a két 15”-os sub. Azokat tetszés szerint ki lehet tenni két oldalra, de össze lehet tenni középre is őket. És meg van az a lehetőség is, amit Qgli is írt, hogy kis helyre csak egy top, egy sub-ot visz az ember.

Kis helyen én inkább szólok monóban, de szép mélyekkel - egy top + egy sub -, mint sztereóban két toppal, mélyek nélkül. És nem a böszme hangos mélyek, hanem a szép lágy mélyek miatt ragaszkodom kis helyen is a subhoz.

Üdv.: Apelláta

Új hozzászólás