Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Rolandbk5
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 127
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 52587Hozzászólás Rolandbk5
2017.07.20. 17:41

Rodymusic,

Én másképpen hallottam a sztorit, de ez a te sztorid. :lol:

Másik. Neki mész a SoundCraft-nak azzal, hogy csak rackben lehet mert vigyázni kell rá. Miért teszed rack-be a strapásabb keverődet?

Tudod mit gondolok, azt, hogy vicces vagy. Fogalmad sincs miket írogatsz itt össze-vissza. Benne vagy egy fórumba és onnan szedett - szubjektív - vélemények alapján ítélkezel? Hát nagy spiller vagy. 8-)
Én szívesen olvasgatom az írásaidat. Jobban kedvelem inkább az elbeszéléseidet, mint az elmesélésedet. Akkor írjál valamilyen összehasonlító tesztet, ha valóban össze is hasonlítottad, és ezeket a jó és rossz - OBJEKTÍV - tapasztalásokat megosztod azokkal, akik ezt szívesen olvassák, vagy éppen ilyen termékekben gondolkoznak. Ez előre vinné a dolgokat. De belém állsz, hogy csak a Behringer és minden más szar, és olyan inforka hagyatkozol, amiket ugyan olyan mesemondók alkottak mint te. Használtad e már a SoundCraftot és Behringert egyszerre? Elvitted e buli mind a kettőt, és éles helyzetben használtad e? Mindenek elött volt e már használatodban a Soundcraft?
Aux: nálunk úgy működik, hogy Anitának egy saját aux, nekem szintén egy saját aux - és te már el is fogytál - és egy subnak aux. Ez van ... Mert van 4!
rodymusic írta:Én olyan embernél hallottam ezt a keverőt, aki kifejezetten sokat ad a megszólalásra. A saját Tyros 3-asa úgy szólt, mint senki másnak azon a környéken. Akkor minőségi cucca is van. Nem hiszem hogy ki fogott volna rajta a Soundcraft!
Akkor az miért nem győzött meg? Megmondom, mert éppen akkor egy Behringer volt eladó. Ha akkor egy Soundcraft lett volna, akkor most azod van.
rodymusic írta:Most tényleg azon lovagolunk, hogy 4 Band-es EQ van vagy 5. Úristen!!!! Ha nagyon EQ mániás vagy, akkor insertben is rá tudsz csatolni tetszőlegeset a gyári effektek közül mert van közötte vagy 3-4 féle!
Igen. Imádom az EQ-t azaz életem. De nekem akkor is eggyel több van. Ez csak egy tény semmi más.
rodymusic írta:Igen, az összes plattformon tudsz saját Layert létrehozni! Mondjuk ez tabletes plattformon működik teljeskörüen, mert akkor tényleg azok vannak kint, amiket előzetesen kitettél. Jelzem PC-nél nem igazán láttam még hasznát! Majd ha tabletem lesz, akkor mindenképp élni fogok a lehetőséggel.
Nálam a MacBook-n ugyan az a kezelő felület, mint az iPad-n. Én használom mind a kettőt egyszerre. És te?
rodymusic írta:Na ebben szerintem egyet érthetünk! Csak egy ezressel drága Behringer Ahhoz képest, hogy a Soundcraftnak az utóbbi időben ugrált az ára.
Miért most mennyi az ára? Mert én az első keverőmet 99.000 ért vettem.

Egy dologban szerintem egyet értünk, hogy kár volt egy ilyen hülye összehasonlítást leírnod. Szerintem Malkonak se meséld el, mert kiröhög. :lol:

Zotti

Rolandbk5
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 127
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 52591Hozzászólás Rolandbk5
2017.07.20. 19:20

Nincs harag és nem is lesz, csak ezt rendbe kellett tenni. :777

Zotti

BodziLalikirály
VIP
Hozzászólások a témában: 169
Hangszer: Roland E-50, Medeli MC-850, Fujiha F8000, Kawai K1
Adott köszönetek: : 1621 alkalommal
Kapott köszönetek: : 525 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 52593Hozzászólás BodziLalikirály
2017.07.20. 20:44

Srácok, srácok!!!

Mindenkinek más az ízlése más a "kedvese", más az elképzelése.
Mint összehasonlítás teljesen jó dolog, ezzel egyet értek. Ha valaki e kettő keverő közül akar választani annak ad egy iránymutatást.

Nem vita indítónak és nem mások megbántásának írom ezen sorokat. Kéretik nem magatokra venni.
De ha már szó esett keverőkről, gondoltam én is leírom a saját véleményemet.

Nos. Digitális-Analóg.
Jómagam az analóg keverők pártján állok. (H/H electronic; Mackie; Soundcraft Spirit; Behringer Eurorack; BST; jelenleg)
Annó meghallgattam pár olcsóbb digitális pultot összehasonlításképpen, s meglepődve tapasztaltam, hogy az 1968-ban gyártott H/H keverőpultom hangjában bizony még mindig ott van a toppon.

A vitára:
Külső tápos.:
A Behringer-em nekem is az. Pedig elég nagy a belseje (szedtem szét direkt, hogy megnézzem) ahhoz, hogy kényelmesen beleférne az a fránya táp ami a 2U magas dobozába rejlik. De nincs vele bajom. A rack-ben elfér... Viszont érdekesség, hogy a Behringer nem azért nem tette bele a tápot a pultba, hogy az könnyebb legyen, hanem mert így a trafó (tekercs, mágnes) és az elektronika által keltett "zajt" minimalizálják.
AUX:.
A Behringer MX3242X-emen: 6 AUX; 4 SUB-Group; 2 monitor; 2 MAIN + 2 main-B' kimenet,
De. Van 2x16 + 2 csatornám be, ebből az első 16-hoz direct cut + insert; a MAIN kimenetnek és a SubGroup-oknak szintén insert + 4x2 AUX return.
EQ.:
Minden csatornámon 6 (3 + 3 parametrikus) EQ.
Vezérelhetőség:
Jobb kéz, bal kéz... (és mindig kéznél van :lol: ) ...és csak odanyúlok és azt állítom 1 s alatt amit kell :D
Míg digitálisnál: keverőpult, egy laptop, vagy tablet, stb... , kell Wi-Fi, vagy ethernet és még kontrolleről is volt szó, hogy ugyanaz elérhető legyen amit én egy keverőpulttal megoldok... ;)
Tény, hogy nem tudok beállításokat mentegetni, de a majd 30 évem alatt talán 1x fordult elő, hogy 1 zenekart 2x hangosítottam volna más-más rendezvényeken. A környékbeli zenekarok visszatérő hangosítását meg beállítom pikk-pakk. Saját magamnak meg tudom hogy mit hova kell tekernem, de ugye ez is helyszín függő....

Q....a sok tekerentyű, meg húzógató az elején !! Meg persze világitó biz@sz is.....
13693005_996850303747257_2774357982644633922_o.jpg
Osztan meg a hátujján a sok dugogatni való hely is....
13680255_996850290413925_4827748198799690321_o.jpg
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Lalikirály, ennyi és nem több..!!!

HunHyper
VIP
Hozzászólások a témában: 144
Hangszer: KETRON EVENT
Adott köszönetek: : 2058 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1832 alkalommal

Hozzászólás: # 52725Hozzászólás HunHyper
2017.07.25. 07:17

Halihó...

Kérdésem lenne a DBX-el rendelkezö kollégákhoz... A DBX csak saját mikrofonnal képes dolgozni?
Vagy esetleg tud más, mondjuk Sonarworks mérömikrofonnal is mérni?
Ha igen, akkor az ugyanolyan pontos méréseket eredményez, mint az eredeti mikrofon?

:lol: Na, hallom ahogy egyesek mondják... "Roland már megint jön a hülyeségével..."

"Még mindig csak amatőr vagyok..." :D
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 52729Hozzászólás Apelláta
2017.07.25. 08:07

Szia Roli!

Más mérőmikrofont is rádughatsz. Már csak abból kiindulva is, hogy méréskor megkérdezi, hogy dbx-es, vagy egyéb mikrofon van használatban.
Viszont az már más kérdés, hogy bár a mérőmikrofonok lényege a minél lineárisabb átvitel lenne, milyen különbség van két eltérő típusú mérőmiki karakterisztikái között. Mert valószínű a dbx a saját mérőmirofonjának frekimenetéhez kalibrálta a készüléket.

Kérdés, hogy:
- A különböző mérőmikrofonok mennyire egyformán lineárisak? - ez a mikrofonok megadott karakterisztikáinak összevetésével megtudható.
- Ha tudjuk, hogy miben más az átvitele egy más gyártmánynak, akkor azt lehet -e kompenzálni a dbx-en belül? - hát ezzel én még nem foglalkoztam, de hátha más dbx-es tulaj tudja rá a választ.

Üdv.: Apelláta

HunHyper
VIP
Hozzászólások a témában: 144
Hangszer: KETRON EVENT
Adott köszönetek: : 2058 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1832 alkalommal

Hozzászólás: # 52737Hozzászólás HunHyper
2017.07.25. 09:16

Szerintem...
Legalábbis mérnöki aggyal azt gondolnám, ha kiválasztod, hogy más mikrofonod van,
akkor elöször valahogy a mikrofont kalibrálja/kiméri, vagy mit tudom én,
aztán jöhet a valós mérés a módosított értékek alapján...
Na de ez csak feltevés...
A két mikrofon között az 5khZ-20kHz tartományban van némi eltérés, de alapjában
a katektirisztika szinte azonos...

:lol:

"Még mindig csak amatőr vagyok..." :D
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505

Zolikus
Újonc
Hozzászólások a témában: 1
Hangszer: Korg Pa4x,Roland VA-7
Kapott köszönetek: : 20 alkalommal

Hozzászólás: # 52743Hozzászólás Zolikus
2017.07.25. 11:07

Had osszak meg egy kis tapasztalatot apu hangosítása kapcsán.Ő a kis kocsmánkban játszik,ezt már említettem.Két EV SX300-ról szól,amit egy Dynacord L500-as végfok hajt.Ezeket tőlem kapta.A két láda fel van téve polcra,és hát ugye a mélyek a táncparketten igen csak elvesznek.Hozzáteszem kicsi a helyiség.Kell venni mélynyomót,megegyeztünk,azt ők állják anyuval,bár volt ez miatt egy kis mosoly szünet köztük,anyu szerint minek is az.Elmentünk Tajti Zoliékhoz,előtte kinéztük az EV-től a ZX1 aktív subot.Zoli lebeszélt,mondta hogy gyengusz,valaki 2-őt használ,így se üt elég nagyot.De ő hozott egy Alto aktív mélyet,amit én nagyon nagy fenntartással fogadtam.Zoli mondta,vigyétek,próbáljátok ki,nincs kötelezettség,nem tetszik visszavisszük,elfelejtjük.Na jó én már 24 éve járok hozzá.Rendben.Kiálltam a garázsból,bekötöttük az én Edirol keverőmet,kocsmából elhoztuk az EV-ket előtte persze.Ennek a típusa Alto TS 212S,de ne tévesszen senkit,egy 12"-os hangszóró van benne a típus szám ellenére.1250 wattos,de ugye ennek a felét se hisszük el.Bekötöttem,meghajtottuk,és úgy döntöttünk bizony ez marad.Amitől féltem,a kopogós mélyek,vagy egy régebbi Mackinél tapasztalt erős mély összemosott hangképtől.Szép kerek hangokat produkált.Jó,tudom nem egy nagy nevű gyártó,de ledöbbentem.120 körül volt az ára,az EV majdnem 200 ezer.Mondjuk nagy teremben nem hiszem,hogy elég,de apunak nagyon is bevállt.Installálni pofon egyszerű,bemegyünk a keverőből két jelkábellel sztereóban,onnan ki a végfokba.Van 3 gomb.Egyik,amelyik leválasztja a mélyhangokat a topokról,vagy ráadja,de felesleges ráadni,mert hatást nem értünk el vele,így meg könnyebben lélegzik az L500-as végfok.Másik egy fázisfordító,egy mélynél szintén nincs jelentősége,meg van egy úgynevezett kiterjesztett mélyvágó szűrő(extended LF),ami még rápakol egy kicsit,de azt se használjuk,nincs sok értelme.Ha valakinek kissebb hangosítása van,érdemes meghallgatni,merem ajánlani nyugodt szívvel.

doxaa
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 66
Hangszer: Korg
Adott köszönetek: : 473 alkalommal
Kapott köszönetek: : 366 alkalommal

Hozzászólás: # 52766Hozzászólás doxaa
2017.07.26. 09:57

Üdv srácok,
érdeklődnék, milyen aktív hangfalat tudnátok ajánlani, amely 400watt folyamatos (decibelt direkt nem írok), és amelynek új ára 110-120e?
Egyébként nem kell feltétlen új, régebbi láda is oké (1darab), ami jó állapotban van és ahol megbízható az eladó, de 110-120nál többet nem szeretnék adni érte.

Amire kell:
- szertartáshangosítás (Energy10 200w volt, de mivel többször olyan helyen hangosítok, ahol nagy a terület és víz melletti, hangerőben ez a láda kevés)
- dB sub mellé topnak 1+1ben monoban, amikor pár alkalommal nyáron kint játszok a kertben sátorban 20-30 főnek

Amiket eddig nézegettem:
- JBL EON610
- Mackie Thump12
- Electro Voice ZLX 12P
- RCF ART 310 A MKIII
- Solton MF300 (mondjuk ez 300w viszont 127decibelt írnak rá - ami persze csak egy dolog)

Minden infót szívesen veszek, amit előre is köszönök. :777

vili2105
VIP
Hozzászólások a témában: 105
Hangszer: korg pa2x pro, korg trinity, doepfer lmk4+
Adott köszönetek: : 1059 alkalommal
Kapott köszönetek: : 442 alkalommal

Hozzászólás: # 52768Hozzászólás vili2105
2017.07.26. 10:13

Én személy szerint:
-Solton mf300-at kilőném, szerintem nincs szép hangképe. Ilyet használunk mi is kontrollnak( legalább is a dobosunk), nekem nem tetszik.
-Mackie Thump12: nem ismerem, anno mikor bejött ez a sorozat, sokan szidták. Azt mondják már az srm sem a régi olasz minőség, akkor a butított?!

Amit megnéznék az a maradék három. Vagy keresnék egy használt srm450-et, még az első sorozatból. Az kb100-120 körül megy.
Rcf art315-öt használtunk évekig, igaz az az első sorozatos volt, még olasz. Az újakat nem ismerem, de a kollégám is Art310-et akar venni kontrollnak.

Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp

tacso
VIP
Hozzászólások a témában: 141
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 52771Hozzászólás tacso
2017.07.26. 10:53

Szia Doxaa!

Biztos hogy egy szertartáshangosításnál fontos tényezők vannak, nagy létszám, esetleg oszlopok, vagy egyéb zavaró akusztikai tényezők, vagy mondjuk egy állandó zaj, szökőkut, autós forgalom stb. Természetesen nem akarom megkérdőjelezni a döntésedet a 400 W szükségességéről, de nekem rengetegnek tűnik.
A mi kisebbik Hk cuccunk összesen 320 W, és évekig azzal játszottuk a lagzikat is. Használunk szertartásra és szobarendezvényre egy Roland Ba 330 sztereó kombót, ami keverő, effekt, hangfal egyben, állványra tehető és szélsőséges esetben elemekkel is működik. Kb.30 Watt, és idáig mindig elég volt, Balcsi parton, Duna parton is.
Tudom hogy nem ezt kérdezted, használt tekintetben szerintem találsz az árkategóriában Rcf vagy Db hangfalat!

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

Új hozzászólás