Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

Apelláta
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 31334Hozzászólás Apelláta
2015.03.09. 12:58

edmund írta:Attila! Vennék olyan mikrofont ami a beta58 árának felébe kerülne és mégis jó. Melyik az? Nevezd meg!
Edmund! Tudom nem nekem címezted, de ha nem gond akkor beleugatnék. ....főleg, hogy én is Attila vagyok. :)
Ez elég irracionális kérdés, mert kinek mi a jó? Én a 20 éves AKG D880-amat el nem cserélném egy vadi új Beta-58-ra. Pedig fele árba került, mint egy Beta. Ma már sajnos nem gyártják, de ha mai típust kellene mondani, akkor nagy eséllyel pályázhatna erre az AKG D5. Még nem volt szerencsém próbálni, de az AKG termékpalettáját nézve ez tűnik az utódjának. Ez is fele árban van. Igaz a D880-nak van egy erőteljes proximity hatása, de nekem pont ezen mélytartomány emelése végett ideális.
Viszont, ha még elfogadható válasz a kérdésedre egy kicsivel drágább mikrofon is - de ez is a Beta 64 ezres ára helyett 39 ezerért megvehető, és ma is gyártott típus -, akkor kimerem jelenteni, hogy ami biztosan Beta58 gyalázó mikrofon, az az Audio-Technika AT-2010. Dinamikában, átvitelben, linearitásban kenterbe vágja a Betát. Persze, mert ugyan kis membrános, de kondi miki. És azt is vállalom, hogy kondi létére nem gerjed jobban mint egy Beta, sőt…! Persze a korrektség végett ne azonos Gain állásnál nézzük, hanem azonos jelszintnél. Ezeket tapasztalatból mondom. Az AT-2010-et javaslom kipróbálni, szerintem sok embernek meglepetést okozna. Az ára tudatában meg főleg.

Üdv.: Apelláta

kissata
VIP
Hozzászólások a témában: 8
Hangszer: KORG PA4X
Adott köszönetek: : 932 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1001 alkalommal

Hozzászólás: # 31335Hozzászólás kissata
2015.03.09. 13:36

Nekem is AT2010-es van,bátran merem ajánlani!

Üdv! Ata

edmund
VIP
Hozzászólások a témában: 82
Hangszer: KORG PA 4X
Adott köszönetek: : 835 alkalommal
Kapott köszönetek: : 206 alkalommal

Hozzászólás: # 31336Hozzászólás edmund
2015.03.09. 13:42

Mostanig nem volt dolgom kondenzátormikrofonnal. Milyen a tartóssága, mi baja tud lenni?

Attila
VIP
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 31337Hozzászólás Attila
2015.03.09. 13:57

Druzsám, hadd soroljam ide a Sennheiser mikrofonok egyes kategóriáit.
Nekem most jelenleg egy kardoid, előpolarizált kondenzátor mikrofonom van. Nem cserélném el egyetlen Shure-al sem. Nem azért, mert azokat leírom, hanem mert nekem az nem jó. Egyébként eddig bárki próbálta, mindenki jobbnak ítélte meg mint a Shure-t. Valószínű van fordítva is. :)

Atti

edmund
VIP
Hozzászólások a témában: 82
Hangszer: KORG PA 4X
Adott köszönetek: : 835 alkalommal
Kapott köszönetek: : 206 alkalommal

Hozzászólás: # 31342Hozzászólás edmund
2015.03.09. 17:18

Miről is van szó, melyik típus? :help:

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 31347Hozzászólás Apelláta
2015.03.09. 22:16

edmund írta:Mostanig nem volt dolgom kondenzátormikrofonnal. Milyen a tartóssága, mi baja tud lenni?
Elterjedt legenda, hogy a kondi mikrofonok kényesebbek (kevésbé strapabíróak) és gerjedékenyebbek dinamikus társaiknál.

A kevésbé strapabíróságát tapasztalati úton sem helyeselni, sem megcáfolni nem tudom. Viszont elméleti síkon a felépítésüket figyelembe véve nem tartom indokoltnak, hogy egy kondi sérülékenyebb legyen mint egy dinamikus.

A gerjedékenység meg lehet, hogy egyes típusaira ma is igaz, meg a régi típusokra, de manapság már csinálnak kimondottan színpadi változatokat is, nem csak stúdió körülményekre tervezetteket, amik szándékosan a kevésbé gerjedékenység mentén tervezettek. Ilyen az AT2010-es is, ami a kondi mikrofonok körében az olcsó kategóriát képviseli, mivel a kondik árszintje magasabbról indul, mint a dinamikusaké. Ezekből 10-20 ezerért nem kapni mikrofont.
És azért írtam, hogy ne azonos Gain állásnál, hanem azonos jelszintnél hasonlítsuk össze egy dinamikussal őket, mivel lényegesen nagyobb jelszintjük van, mint a dinamikus társainak. Azonos Gain állás mellett biztos, hogy a kondi előbb fog gerjedni, na de lényegesen hangosabban is szól! Viszont ha egyformára vesszük a jelszintjüket, azt vesszük észre, hogy a Gain poti lényegesen lejjebb lesz tekerve a kondi esetében, mégis egyforma hangerőn szólnak, és a kondi sem gerjed jobban. Legalább is az AT2010 vs. Shure PG48, SM58, Beta58, AKG D880 esetében biztosan. Viszont kivétel is akad. Mert a Beyer M88 TG dinamikus mikrofonom veri az AT2010-et is, na de árban is két, két és félszerese.

A kondi mikik másik nagy előnye a magas érzékenységük mellett, a dinamikus mikrofonoknál lineárisabb átviteli karakterisztikáik. Hátrányuk viszont a fantom táp szükségessége. Viszont manapság már az egész olcsó keverőknél is alaptartozék. Illetve feltétlen szimmetrikus bekötésű mikrofonvezetéket igényelnek. Ez alapján a jack bemenet kilőve. Bár manapság már nem divat mikrofonra azt használni. De az XLR bemenet is szimmetrikus bekötést igényel ebben az esetben.

vili2105
VIP
Hozzászólások a témában: 105
Hangszer: korg pa2x pro, korg trinity, doepfer lmk4+
Adott köszönetek: : 1059 alkalommal
Kapott köszönetek: : 442 alkalommal

Hozzászólás: # 31349Hozzászólás vili2105
2015.03.10. 09:32

Azt mondjátok meg nekem, hogy (bár próbáltam, és nem vettem észre problémát) mennyire problémás rákapcsolni a fantomot az összes mikrofoncsatira, ha csak ez az egy fantomos, a többi pedig dinamikus a rendszerben?

Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 31356Hozzászólás Apelláta
2015.03.10. 12:23

Ha szimmetrikus bekötésű mikrofonzsinórt használsz a dinamikus mikrofonjaidhoz is, akkor semmi problémát nem okoz ha egy bekapcsolt fantomtápú bemenetre dugsz egy dinamikus mikrofont. Mert ebben az esetben a dinamikus mikrofon tekercsén nem fog a fantomtáp általi áram folyni, mivel a fantomtáppal azonos feszültségpotenciálra kerül a mikrofon tekercsének mindkét vége. Ezért is érdemes a dinamikus mikrofonhoz is szimmetrikus vezetéket használni. Meg a kisebb jelveszteség és gerjedés összeszedés végett is. Én is ilyen vezetékeket forrasztok magamnak évek óta. Így mindegy, hogy adott vezetékhez melyik mikrofont dugom rá.
Ha viszont aszimmetrikus vezetékkel csatlakoztatsz egy dinamikus mikrofont egy olyan bemenetre, melyen be van kapcsolva a fantomtáp, akkor a dinamikus mikrofon tekercsének egyik fele a fantomtáp +48 V-os potenciálján lesz, a másik vége meg test pontra kerül, mivel aszimmetrikus bekötésnél az XLR csatlakozó 3-as tüskéjét is össze kell kötni az 1-es tüskével, ami alapból testponton van. Ezért, mivel a mikrofon tekercsének két végén megjelenik a 48 V-os potenciálkülönbség, azon nemkívánatos áram fog folyni, ami könnyen kinyírhatja a mikrofont.

:!: Aranyszabály: Mindig szimmetrikus mikrofonkábelt használjunk, és nem ér meglepetés!

vili2105
VIP
Hozzászólások a témában: 105
Hangszer: korg pa2x pro, korg trinity, doepfer lmk4+
Adott köszönetek: : 1059 alkalommal
Kapott köszönetek: : 442 alkalommal

Hozzászólás: # 31365Hozzászólás vili2105
2015.03.11. 09:59

Köszönöm szépen a kimerítő választ Apelláta! :777

Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp

sanyika077
Újonc
Hozzászólások a témában: 5
Hangszer: Yamaha Psr S900
Adott köszönetek: : 6 alkalommal
Kapott köszönetek: : 17 alkalommal

Hozzászólás: # 31421Hozzászólás sanyika077
2015.03.12. 19:17

Sztereó vagy mono mikrofon zsinór jobb? mert most készül venni :)

Új hozzászólás