Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

edmund
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 82
Hangszer: KORG PA 4X
Adott köszönetek: : 835 alkalommal
Kapott köszönetek: : 206 alkalommal

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 17943Hozzászólás edmund
2013.10.14. 17:12

Én már rég rájöttem.
Tessenek építeni hangfalat!
Nagyszerű érzés saját elgondolású hangfallal zenélni. :dance:

malko
VIP
Hozzászólások a témában: 160
Hangszer: yamaha Genos2
Adott köszönetek: : 220 alkalommal
Kapott köszönetek: : 784 alkalommal

Hozzászólás: # 17950Hozzászólás malko
2013.10.14. 19:04

Építsünk hangfalat, mondjuk egy 12 colosat, 1,4 colos driverrel passzívat, jó középkategóriás dolgokból összerakva.

Mély hangszóró:
http://www.usspeaker.com/B&C-12ndl76-1.htm
230$=50.600 HUF/db 2db 101.200 HUF

Magas driver:
http://www.usspeaker.com/B&C-DE610-1.htm
216$=47.520 HUF 2db 95.040 HUF

Magas tölcsér:
http://www.usspeaker.com/B&C-ME90-1.htm
97$= 21.340 HUF 2db 42.680 HUF

vegyünk egy tábla jó minőségű rétegelt lemezt:
http://webshop.despan.hu/termekek/lap-- ... 0013421200

2db 32.772HUF

A festék kb legyen 2db 10.000HUF

Hangváltó egy jobb minőségű kb 2db 30.000 HUF

Rajuk még hozzá a kiegészítőket: Rács, szivacs, hangfal állvány adapter, sarok, fül.stb
2db 20.000 HUF

Na ha jól számoltam akkor ez így 165,846 HUF/db a kettő akkor 331,692 HUF.
Mondjuk ez így nekem elég soknak tűnik és ebben még nincs az asztalos munka benne +festés...stb
Ja és még nem biztos, hogy jól fog szólni. Szóval lehet nem is éri meg vele foglalkozni.

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

goozl
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 85
Hangszer: Korg Pa1X Pro,Roland GT6,GT10, Fender Strat kópia.
Adott köszönetek: : 271 alkalommal
Kapott köszönetek: : 325 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 17960Hozzászólás goozl
2013.10.14. 21:59

Sziasztok! Nos a hangszórókészlet über brutál..
De hasonló kategóriát lehet találni olcsóbban is.
Pl a Fane, 18 Sound, Beyma szórói között.
A Hangváltót tuti nem kerül ennyibe ha az ember ügyes pár ezer ft-ból megvan. Persze itt nem kell a sokad rendű váltókban gondolkozni.
A Láda anyaga kb 3 tábla lemez az kb 25 E Ft max. Fület lehet venni 2000 Ft /dbért, és ha az ember ügyes a rácsot is és az elejére az akkusztikai szivascsot is meg lehet oldani. Reflexcső gyanánt az egyszerű vizes pvc cső is remek lehet. Ez tapasztalat.
A tölcsér kérdés fontos ez tény, de két lehetséges dolog van. Fából vagy gipszből készít az ember sablont és műgyantából kiönti, vagy vesz egyszerűbb tölcséreket, melyek mondjuk a 2 ládára kb 10-12 E Ft ért megvannak és nem rosszak. Igaz ez a része a ládának meglehetősen fontos, de pl. a monacor kínálatában is vannak jó tölcsérek.
A gumilábak csatitálca, csatlakozók is megvannak kb 5 E Ft ból..
A belső csillapítás nem tétel...Lehet festeni és kárpitozni is, ez ízlés kérdése. A Hangfalfülön úgy lehet spórolni, hogy anyagából kivágjuk és kimarjuk. Természetesen ezt a láda hasznos térfogatába bele kell számolni. Nos a hangolás a nehezebb ügy, hisz ez nagyban meghatározza a láda hangját. Pl sikerült már jobb yamaha ládát építenem mint az eredeti. Igaz abban is Eminence szórók vannak, csak 15-ös helyett 12-esek. A ládaméret maradt csak a reflexcső lett hozzáillesztve. Így egy 450W terhelhetőségű 2 utas monitort kaptam. A magas driver most tessék megkapaszkodni FS Audio comp 50 mely nagyon bevált.

Az építésben mindig van rizikó, és igen jó érzés muzsikálni egy ilyen cuccon ami jó, de azért mindig benne van az is a dologban, hogy nem gyári..
Érdekes téma ez..:D

Hangtechnikus, rendszer Dynacord Forum Line 2*15KW, Yamaha 02R digit, Soundtracks Megas Monitor, Studiomaster Horizon powermixer, Studiomaster Gold 16/8/16: Hangszer: Korg PA 1XPRO.

Picasso †
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 24
Hangszer: GW-8,
Adott köszönetek: : 940 alkalommal
Kapott köszönetek: : 585 alkalommal

Hozzászólás: # 17961Hozzászólás Picasso †
2013.10.14. 23:02

Urak...

Nekem a 4 láda 2top, 2 sub megállt 150e pénzből.... Lehet "hülyén" is nekiállni, és okosan is a hangfalépítésnek. Rögtön mondok egy pár dolgot amiből összeraktam a ládáimat, és szerintem nem annyira gagyi motyesz... Persze passzív 2.2.

A top ládáimban, Gold Behringer 12' 400W/8Ohm 97,6 dB induló(Made in W.Germany)+ 1'Eminence 150W motoros Driver széles tölcsérrel,
Digit! hangváltó+magasvédelem (sípolás védelem) + külön subkimenet 800W-ig... 18 kg/db :cry: DE SZÓL MINT A BAROM!!! ÉS SZÉPEN... :twisted:
Tehát 1 bemenet 2 kimenet, továbbfűzhető és egy subot alá görbíthetek még... Rafinált megoldás és maxi műxik! akkor lehet jól kihasználni, ha egy 1600W-os végfok illeszthető 2Ohmra!!! (ritka mint a fehér holló) Akkor 2.1 rendszert tudsz oldalanként összerakni, ami már a mi igényeinket bőségesen kielégíti egy szabadtéri bulinál. A nagyobb hangosítás Goozl kolléga dolga legyen...

A subládáim 24kg/db és ezzel szereltem:
http://eventpro.unas.hu/spd/unas_350310/P-Audio-P15N

A helyzet az, hogy ha mindent kishazánkból szerzel be, akkor tetemes összegeket adsz az állam bácsinak... A 15' PAudio hangszóróimat egy német ismerősöm küldte el nekem, aki dojcsban a neo magnetic gyárban főnök és mellette zenélget is. Cirka 32 000.- Ft volt a 2db postaköltséggel együtt, na de nem mindenkinek van ilyen ismerőse...
A topjaimat a Martin Audiokról "puskáztam, és szubcsővel hangoltam, hangfal "vattelinnel" béleltem, és számoltam mint a gép! a litert, hogy jó legyen.
A subjaimat a Dynacord 18' ládáiról "másoltam", és számoltam ki a 15'/600W 97,4 dB hangnyomáshoz. Egy félnyomókamrás" aktív hangnyomású ládát koppantottam össze, cirka 2 hét alatt, napi 3 órányi munkával. A legtöbbet a hangolással sz@rakodtam, mert hiába a 2 egyforma láda, egy picit másképp kellett hangolni... A festék nem olcsó, de van speciális vízálló hangfalfesték, amit nem kell fújni és te tudod rücsizni... Subnak és topnak "legjobb a rétegelt lemez, a subnál 500W-tól fölfelé 22mm vstg-tól, topnál 400W-ig 16mm,attól erősebbnél 18-20mm belső erősítéssel... Ez azért nem olcsó mutatvány, de hangzásra semmivel sem csinálok rosszabb subot egy 250e forintos ládához viszonyítva olyan 150e-ből...

Namármost!!!!! :!: :!: :!: Vannak az ún.rétegragasztott anyagok, ami nálam úgy néz ki hogy: Külső 6mm MDF, középső 8mm natur pozdi, belső 4mm MDF...
Ez a topládám anyaga. A suboké pedig: 6-10-6.. és persze a kötelező belső merevítések-hangterelők-hangolórudak. Na, ha így közelíted meg a dolgot, akkor sem csinálsz rosszabb rezgésű ládatestet, de könnyebb lesz mintha rétegeltből csinálnád, viszont 3 réteg spec. festékkel kell festeni. Természetesen belül az összes él 10cm-es üvegszálfátyollal és 4Dragasztóval van megerősítve, a hangszórók rögzítése sem sima facsavar, hanem körmös anya 'D'fejű metrikus csavarral+ körbe a hangszóró peremnél 6mm széles, 3mm vstg öntapadós "szivacs" szigetelés, ami 1-2 beépíthető konyhai gépből maradt meg. :P

A kisebbik subjaimat meg sem merem említeni 8ohm/250W 93dB eredeti U.S.A. MNC! A 100 Folkék használták a próbatermükben, és nálunk csak a 4 ohmos változata volt, viszont meglepően jól teljesít össz. 20 ezerért :lol: ...

Szóval, írhatnék én még 2 oldalnyit, de azt mondom, hogy :

Ha van kedved hozzá, ha van időd rá, ha van rálátásod az anyagokra, ha van egy aránylag jó gépparkod-eszközeid,ha van jó hangszóród amit elboltoltál valakivel, ha van egy kis pénzecskéd, ha szeretsz hangnyomást-litert-rezgést számolni, ha szeretsz néha besírni mert még nem csináltál ilyet...

Na akkor tessék nekiállni, és egy qva jóó érzés lesz az, hogy amikor kirakod a motyeszt és megnézik hogy honnan jön ez a baromi jó dögös tiszta hangzás, amin megszólal egy egész zenekar, mert méretben olyan pici a cucc....... :band: :shock: :mrgreen:

Aktív digit végfokos motyeszt is össze lehet rakni, nézzetek körül az ALIBABA.COM-on hogy mibe fáj 1db 500W-os végfok. A súlyát elárulom, 850gr!!!

Ha pedig benne van az hogy nem gyári, akkor nem dolgoztál szépen :hit2: ! Az :lol: Omnitronicnál biztos jobb akkor is... :dash2:

Pacsi :777 :gl:

Picasso

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 575
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 969 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2453 alkalommal

Hozzászólás: # 17962Hozzászólás ---Qgli---
2013.10.15. 06:14

És ha véletlenül nem találjátok el és rosszul szól ( amire azért elég nagy esély van ), akkor kidobtatok az ablakon X összeget, mert ez a hangfal az eladhatatlan kategóriába tartozik.

Én úgy sem veszek meg egy hangfalat, hogy előtte nem hallgatom meg, hát még akkor ez....neve sincs....nem is profi mérnökök számolták ki...eladhatatlan is.....ááááá.....ez nagyon rossz buli

edmund
VIP
Hozzászólások a témában: 82
Hangszer: KORG PA 4X
Adott köszönetek: : 835 alkalommal
Kapott köszönetek: : 206 alkalommal

Hozzászólás: # 17964Hozzászólás edmund
2013.10.15. 07:59

Egy érdekes dolgot olvastam a Zaj Rendszerház fórumán:

,,Az rh sound hangszorokrol csak annyit, hogy osszehasonlitottunk egy 300watt-os 15''-os RCF, RH sound, Dynacord es EV hangszorokat egy RCF ladaban.
A vegeredmeny az lett, hogy a Dynacord es az EV semmivel se volt jobb hangzasban, mint az RH Sound. Igen ez viccesnek hangzik, de azt ne felejtsetek el, hogy neha egy budget cucc nem mindig gyengebb, mint a Premium kategoriasnak tartott cucc. Egyedul az RCF volt a jobb, de ugye ez sajat ladanak is koszonheto."

Tessenek véleményt mondani!

malko
VIP
Hozzászólások a témában: 160
Hangszer: yamaha Genos2
Adott köszönetek: : 220 alkalommal
Kapott köszönetek: : 784 alkalommal

Hozzászólás: # 17965Hozzászólás malko
2013.10.15. 08:01

Most amit Qgli mondd azzal teljesen egyet értek. Lehet itt csökkenti az árat meg lehet műgyantából önteni tölcsért stb..... de akkor is neve nincs láda lesz ami eladhatatlan és ráadásul még nem is biztos, hogy jól fog szólni. Ezelőtt kb 20 évvel az egyik barátommal elég sok ládát össze raktunk kb 30 párat amit emince mély hangszóróval és dynacord magassal szereltünk. Akkoriban ez vitték elég jól mert akkoriban még nem lehetett nagyon hozzá jutni ezekhez a hangszórókhoz .Az elektronika az ő saját tervezése volt mert akkoriban egy hangfalgyártó cégnél dolgozott itt Böszörményben, de soha nem lett sajnos tökéletes pedig elég sok munkát beleölt. Ki lehet hozni az elektronikát egy pár ezresből is persze de mindig az történik általában, hogy egy jó nagy luk van a hangképben vagy annyira fedik egymást a frekik, hogy csúnya mosott lesz. Ma már ez a hangfal nem kellene senkinek attól függetlenül, hogy jóval 100 felett lenne az ára. Épp a hangváltón nem szabad spórolni meg a driveren. De ha valakinek egyszer sikerül egy normális hangfalat 100-ból kihoznia akkor szóljon mert engem is érdekelni fog. Húsz évvel ezelőtt még azt mondom, hogy ok kísérletezgettünk de azért ma már elég komoly mérnökök dolgoznak ezen amihez mi kevesek vagyunk.
A másik meg az, hogy miért tudnák mi olcsóbban összerakni egy ugyan olyan típusú hangfalat mint egy gyári, legyen az bármilyen gyártó. Mi nincs nekik ami nekünk van? Talán olcsóbban jutunk a hangszórókhoz vagy rétegelt lemezhez. Senkinek nem szeretném elvenni a kedvét sőt remélem valakinek sikerül is készíteni egy jó hangfalat sokkal olcsóbban is mint egy gyári. Lásd A 20 éves szegedi Papp Gergő, aki 3. lett a fiatal feltalálók világversenyén az Egyesült Államokban. Hátha valakinek itt is sikerül.

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 17967Hozzászólás Apelláta
2013.10.15. 08:53

Az is igaz, hogy a házilag készített motyó olcsóbban kihozható, akár még jobb minőségben is, mint a gyári magasabb áron. Jó érzés egy jó sikerült cucc létrehozása abban a tudatban, hogy az én kezem munkája. És ha valakit érdekel, még jól szórakozik is az építés során. Illetve megvalósíthat egyedi ötleteket is. Egy jól megépített cuccot nem is akar az ember eladni, hosszú éveken át hűséges társ marad.

Viszont az is igaz, amit Qgli ír, hogy elég bizonytalan a végeredmény. Főleg, ha egy teljesen új konstrukciót tervez az ember. És én is meggondolnám, hogy mondjuk 200-300 ezer, vagy egy komplettebb cucc esetén még nagyobb összeget befektessek egy olyan dologba, aminek a kimenetelében elég nagy százalék a bizonytalanság. Fogalmam sincs a várható hangképről, hogy az tetszeni fog e, vagy nem. Lehet, hogy az előzetes számítások alapján überállat paraméterek jönnek ki. Az is lehet, hogy a végeredmény hozza is ezeket, de valahogyan nekem még sem ez a hangzás jön be. És sajnos az is ellene szól, hogy szinte eladhatatlan.

Ezért én csakis kizárólag olyan maszek cucc megépítésének, lekoppintásának állnék neki, amit már egyszer valaki megépített, és bevált neki. Amit meg tudok hallgatni, és tetszik a hangképe, mielőtt még nekiállnék. Amihez tudom, hogy be tudom szerezni egytől egyig ugyan azokat a komponenseket, miket a prototípus tartalmaz. (persze nem a sarokvédőkre, gumilábakra stb. gondolok) Mert így biztosra megyek. Tudom, hogy számomra tetszetősen fog szólni, tudom, hogy olcsóbb lesz, mint egy hasonló minőségű gyári, és tudom, hogy hosszú távú társat fogok fabrikálni. És ekkor az sem érdekel, hogy eladhatatlan, mert nem is akarom majd eladni.

Üdv.: Apelláta

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 413
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 17968Hozzászólás Apelláta
2013.10.15. 09:10

malko írta: A másik meg az, hogy miért tudnák mi olcsóbban összerakni egy ugyan olyan típusú hangfalat mint egy gyári, legyen az bármilyen gyártó. Mi nincs nekik ami nekünk van? Talán olcsóbban jutunk a hangszórókhoz vagy rétegelt lemezhez.
Olcsóbban biztos nem jutunk hozzá (ha csak nem lopott, kamionról leesett stb.), sőt a gyár nagytételben vásárol, ezért még valószínűleg ő kedvezőbben is.
Viszont a gyár ráteszi a munkadíjat és a hasznát is. Na ezeket tudod megspórolni, mert ezeket veled mind megfizettetik.

A munkadíj kifizetéséért cserébe még ugyan kapsz valamit, mert megspórolod a te munkádat, viszont a haszon kifizetéséért nem kapsz semmi plusz értéket.

Üdv.: Apelláta

Attila
VIP
Hozzászólások a témában: 266
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 17972Hozzászólás Attila
2013.10.15. 15:30

Mennyire látszik az, hogy sokan a névre mennek. Valóban itthon is még mindig fennáll a jelenség, hogy ha Dynacordod van, vagy valaki :dash2: Nagyon fontos a jó hangzás, de milyen áron ? Aztán az még nem elég egymagában, kell két ügyes kéz is, némi tudás, egy jobbacska hangszer. Mit számit az ha a hangfalamon nem azt írja, hogy Dynacord. Ez csak nekik reklám, amit mi jól megfizetünk. Ha akarom ráírom az összerakott hangfalamra, hogy "Attifon" és mi van ? :lol:
Egyébként elég gyakori jelenség, hogy akinek van tehetsége, úgymond "talentuma", annak nincs anyagi lehetősége jó cuccot venni (és forditva).
Az hogy zsákbamacska a saját falam megépítése, ez igaz akkor ha nem értek hozzá. Akkor viszont nem fogok neki. Vagy ha mégis, bevállalom a következményét.
Mindenki csinálja azt, amihez ért !!! Ha arról van szó, hogy megszüntessek egy vesegörcsöt vagy "összerakjak" egy méhizomlazító koktélt, bíztosan megcsinálom és bíztosan beválik. 1oo% Úgyszintén ha egy hangfalépítésre szakosodott emberke megcsinálja nekem amit kérek, abban mi a rizikó ? És nem fogok annyit fizetni, mint egy ugyanolyan minőségű gyári hangfalért, ez egészen bíztos. Na és aki ragaszkodik a névhez, szépen vesz egy nagy D betüt és ráragasztja, ha már ez a lényeg. :777

Atti

Új hozzászólás