Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalatok

Hangtechnikával kapcsolatos témák

Moderátor: Moderátorok

tibi78
Kiemelt tag
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 8
Hangszer: tyros2
Adott köszönetek: : 333 alkalommal
Kapott köszönetek: : 44 alkalommal

Re: Hangtechnika - keverők, erősítők, végfokok, hangfalak, m

Hozzászólás: # 13466Hozzászólás tibi78
2013.04.09. 11:06

VocalistII.pdf
nps117B.pdf
nem , hanem a digitech2 csak simán,itt a leírás sőt azóta németül is megszereztem
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

malko
VIP
Hozzászólások a témában: 160
Hangszer: yamaha Genos2
Adott köszönetek: : 220 alkalommal
Kapott köszönetek: : 784 alkalommal

Hozzászólás: # 13469Hozzászólás malko
2013.04.09. 12:16

Az jó lett volna ha a live2 lett volna mert az ismerem azért is kértem egy manuál. hogy melyik is ez.
Egy kicsit ez bonyolultabb mint a live2 de szerintem ennek is jól kellene szólni.
Konkrétan mi is a bajod vele? Gondolom úgy használod, hogy hangszerrel összekötve és a midi csatorna is be van állítva.

Zaj keltő források: Yamaha Genos2, Allen&Heath SQ-5, Dbx Venu 360, Presonus 328Ai, Presonus 312Ai, 6db Kv2 audio sub, Neumann kms105

tibi78
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 13478Hozzászólás tibi78
2013.04.09. 16:19

igen úgy szeretném, de a menürendszerében nem bírok eligazodni, sőt még simán natur is elég furán dörmögve szól, nem kaptam hozzá pedált, egy sima lábkapcsolóval sem akar működni, de lehet hogy valami pedálbeálítás a gond és pontosan a szintivel milyen formában kellene összekötni?nagyjából ennyi, tudom ez így soknak tűnik, de ha valaki ismeri a gépet annak nem gond,csak nekem ,de nekem viszont annál nagyobb

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 123
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4461 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 13489Hozzászólás Bubamara
2013.04.10. 03:49

Szia Tibi!
1 - Dugd be a midi kábel egyik végét a VocalistII midi in-be, másik végét a billentyűzeted midi out csatijába.
2- Dugd be a mikit a digitechbe hátul.
3- Kapcsold be a V2-t. tedd bypass módba a kapcsolóval.
4 - állítsd be a bemeneti jelszintet az input levellel gerjedési határ alá.

5 - A Vocal level gombbal állítod a kimeneti saját énekhangodat. Tedd középre.
Ekkor az énekednek tisztán és dinamikusan meg kell szólalnia a rendszeren. Ha kevés, vagy sok a jelszint értelem szerűen állítod, a bemeneti jel egy mikrofon előfokot vezérel, nagyon hasznos lesz színpadon.

6 - Nézd meg, hogy a balkézzel lefogott harmóniát kijelzi e a készülék a kijelzőn. Akkor van szinkronban a midi ha a harmónia megjelenik lefogást követően.
Ha ez nem megy, vagy a hangszer global midi, harmony ch, left ch stb beállításával, vagy a V2 Utility menüben állítsd be a sávot.
A zóna kijelölésére is van mód a Digitechben, magyarul be tudod állítani, hogy mettől meddig érzékelje a harmóniát ( ignore - (above) C1 to Cx ami fölött és ignore - (below) amelyik hang alatt érzékeli.

7 - Ha már látja a lefogott harmóniát, bypass módot kapcsold ki.
A Harmony levellel szabályozod a vokálsávok hangerejét. Ezt majd állítsd be az ének hangod alá kb 70-80 %-ra (fül)
Válogass a gyári beállítások között az 1-2 sávos scalic módban szerkesztett programok között és mentsd be őket a store gomb benyomásával user területre (paraméter gombokkal választod ki a helyet. (Chordal módban fix harmóniát adhatsz meg neki a dal elején ez midi nélkül is használható mód, de nyilván nem intelligens)

Megjegyzés. ha a 4. pontnál jársz és nem szól jól, tisztán és nagyon dögösen a cuccod, add vissza az előző gazdájának és nyomj le neki egy nagy pofont barátságod jeléül. :)

A kézikönyvek közé feltettem a lábkapcsoló sémáját, egy műszerésszel rakass össze 3db kapcsolóból egy lemezházba egy vezérlőt a kapcsolás szerint és tudod majd a programokat léptetni fel/le illetve bypass-ba tenni az effektet. Vagy vegyél hozzá pedált tizenizé forint...

Buba

HunHyper
VIP
Hozzászólások a témában: 144
Hangszer: KETRON EVENT
Adott köszönetek: : 2058 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1832 alkalommal

Hozzászólás: # 13491Hozzászólás HunHyper
2013.04.10. 06:50

Sziasztok...

Amúgy hallotta már valaki élőben dolgozni ezt a Vocalist II-t?
Érdekelne, mert most ajánlottak nekem egyet, de ismerős körben azt mondták, hogy a Yamaha S900
beépített Vocalprocesszora is van olyan jó, mint ez... Na? Vélemények?

Üdv: Roland

"Még mindig csak amatőr vagyok..." :D
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 13494Hozzászólás Bubamara
2013.04.10. 07:04

Szia Hun!
Ha a hangszeredben van egy bármilyen vocalist, minek drótozni meg cipekedni?
Én használtam ezt is és még 2-3 másik Digitechet, véleményeztem is őket ebben a topicban.
Az előerősítője miatt, ha fáradékony a hangod, célszerű használni. De egy integrált izét is be lehet valahogy állítani. :)
No meg a keverődön is sok múlik.
üdv,
buba

Buba

HunHyper
VIP
Hozzászólások a témában: 144
Hangszer: KETRON EVENT
Adott köszönetek: : 2058 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1832 alkalommal

Hozzászólás: # 13496Hozzászólás HunHyper
2013.04.10. 07:38

Szia Buba!

Az a helyzet, hogy ez nekem kezelhetőbbnek tűnik, mint az S900 beépített processzora, mert azt zenélés közben állítani kész kínszenvedés...
Ezt meg ugye pedállal és a kihelyezett potméterekkel könnyen állíthatod menet közben is...
S900 - Ha mondjuk egy pedálra ráteszem a Vocal be/ki kapcsolását, addig ok... De ha mondjuk szeretnék állítani a harmóniák hangerején, akkor
Vocal/Vocal Style/Legörgetem a menü aljára/Kijelölöm a változtatni kívánt hangerőt/Beállítom a megfelelő hangerőre...
Vocalist II - Egyszerűen eltekerem a potmétert

Kerestem a véleményezésedet a fórumon, de nem találom sehol sem... :( Persze lehet csak én bénázok... :oops:

Üdv: Roland

"Még mindig csak amatőr vagyok..." :D
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 13497Hozzászólás Bubamara
2013.04.10. 08:21

Buba

Bubamara
Adminisztrátor

Re: Hangtechnika - Használhatóság, felhasználói tapasztalato

Hozzászólás: # 13501Hozzászólás Bubamara
2013.04.10. 08:44

Sziasztok,

Sorra vennék néhány alacsony, vagy „elérhető árú” használt vokálprocesszort, melyeket volt alkalmam használni. Talán segít majd a döntésben.
A kiválasztásnál fontos szempont, hogy a jelenlegi ének cuccod (keverő, p.m., hangszer-miksi bemenet, esetleg ének alap) rendelkeznek e saját mikrofon előerősítővel és ének effektekkel. (zengető, delay, stb)

Ha minden adott, csak a vokált, vagy énekhang vastagítást szeretnéd becsempészni az énekedbe akkor a KORG ih (Interactive Harmonizer) a maga 20-25E Ft-os árával és kis méretével elegendő lehet. Persze az ára csak hozzávetőleges lesz, hiszen nagy szórással lehet a használt piacon vásárolni.
Ez a kütyü külön sliderekkel rendelkezik a bemenet, fő énekhang és harmónia arányainak beállítására, valamint kapcsolókkal a különböző éneksávok ki és bekapcsolására.
Egyszerű mint egy faék, de használható. Zengetőt nem tartalmaz. Made in Japan

Kép

Digitech Vocalist II a következő versenyző.
Egy öreg masina, színpadi felhasználásra tervezve, nagyon jó mikrofon előerősítővel, és nagyon dögös hangzással. A menüben elérhető sok hasznos funkcióval, mint deesser, gerjedésgátló stb. jó gyári beállításokkal és nagy user területtel a saját beállításaid számára. Zengetőt, énekeffektet nem tartalmaz. 30-40E. Made in USA

Kép

Digitech Vocalist VR, és az Access. Azonos belső színükben eltérő két modell.
Viszonylag jó előerősítővel, nagyon gyors beállítást lehetőségét nyújtó menü és kezelőfelület az előlapon. A Voc II-től picit fátyolosabb hangzással (Ez csak összehasonlításkor derülhet ki) Jó gyári beállításokkal és user területtel. Zengetőt tartalmaz. 35-45E

Kép

Digitech Studio Vocalist és EX
A cég zászlóshajója volt. Utolsó bolti ás jó 10 éve 360E Kristálytiszta hangzás, panorámában és térben jól elhelyezett vokál beállítások, nagyon mély szerkeszthetőség, 100 preset 100 user program. Nagy kijelző, 2U magas egység. Gyors navigálás a nagy dial tárcsának köszönhetően. Hihetetlen minőségű előerősítő. Azonnali beavatkozások a fronton, bemeneti és vokál jelszint. 4 kimenet + az ének direkt kimenete, midi hármas egység
A vokál képzés módjainak széles skálája.
CHROMATIC:
Harmony Type : Voicing : Bending : Pitch Bend : Portamento Rate : Customize : Style Name
SCALIC:
Voicing : Bending : Pitch Bend : Portamento Rate : Customize : Style Name
CHORDAL:
Voicing : Harmony Motion : Pitch Bend : Portamento Rate : Customize : Style Name
VOCODER:
Vocoder Mode : Transpose : Pitch Bend : Portamento Rate : Style Name
PITCH CORRECT:
Transpose : Pitch Bend : Portamento Rate : Style Name

Beépített énekeffektet nem tartalmaz, de ez studio jellegéből adódóan érthető.
A legtisztábban ez a berendezés szól, azonban a V.II.-vel összehasonlítva, annak füstösebb, dögösebb hangja talán jobban illeszkedik a színpadi felhasználáshoz. Ez szintén csak összehasonlítás alkalmával deríthető ki. 60-70E HUF

Kép

Amit én a legfontosabbnak tartok és számomra elsődleges dolog, az-az előerősítő, ezekben a berendezésekben. T.i. amikor az első ilyen eszközömet megvettem, heti 4-5 fellépésem volt alkalmanként füstös környezetben is és ezek közül legalább 1 egészestés folyamatos éneklés. Ennek aztán egyenes következménye volt az állandósuló hangszál és torokgyulladás.
A vocalist előfoknak illetve a processzor jó beállításának köszönhetően, gyakorlatilag ugyan olyan intenzitású ének volt hajnal fél háromkor, mint a buli első szettjében. Nem fárad el a hangszál, nincs megerőltetés. Időnként harmónia bekapcsolásával színesítettem a dalokat. Ami (ha jól van beállítva) nagyon sokat emel a műsor illetve az ének színvonalán.

TC
A pa1xpro hangszerben kb 6-8 hónap kellett mire olyan beállításokat produkáltam, amelyek nem gerjedtek, dinamikusak voltak, és „hangszálbarát” tulajdonsággal bírtak. Azonban (főleg nagy rendszeren, időnként előfordult gerjedékenység, különösen az élő produkcióban, amikor a színpad meg volt rakva a dobok és a többi tag miatt miksivel. Ilyenkor ki is kerültem a TC-t és direkt módon a Dynacord pm előfokját és effektjét használtam az énekre. De vokált ezen esetekben úgy sem használtam, használok, hiszen 3 énekes mellé minek gép.
Nem megsértődni tisztelt KORG fun-ok de a pa1xpro TC-je volt a legjobb minőségű és képességű és a következő modellekben sajnos karcsúsítást követett el a gyártó, vélhetően az ár szinten tartása érdekében gyengébb egység került. Ezt szintén összehasonlításokon és felhasználáson alapuló tapasztalataim alapján írom.

TC
külső önálló egységekkel kapcsolatban saját tapasztalatom nincs, azonban egyik baráti zenekarban az énekes használ egy tenyérnyi harmonizert, mivel zenéltem már a bandában vendégzenészként (beugróként) ezért volt alkalmam meghallgatni teljes műsorban. Jól szól.
Azonban mivel nem én használtam nem véleményezem a tulajdonságait.

Ha további kérdések lennének a használatukkal, szívesen segítek, manualt töltök fel a Digitech cuccokról a kézikönyvek topicba.

Üdv buba

Buba

tibi78
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 13552Hozzászólás tibi78
2013.04.11. 11:43

Moderálva: Az áttekinthetőség érdekében Ne idézd a teljes hozzászólást. üdv, buba
Bubamara írta: Szia Tibi!
1 - Dugd be a midi kábel egyik végét a VocalistII midi in-be, másik végét a billentyűzeted midi out csatijába...
helo tibi vagyok feladtam a küzdelmet, mármint a vokálgépest. nem tudok vele zöld ágra vergődni,inkább visszaküldöm és szerzek egy sokkal egyszerűbbet, talán egy korg ih-t. nekem csak tényleg minimális dologra kellene.vagy ha véletlenül valaki lát benne fantáziát szivesen elcserélem vele egy ih-ra, azt olvastam az sokkal egyszerűbb és könnyebben kezelhető.nagyon szépen köszönöm a segítséget neked is és azoknak is akik próbáltak segíteni

Új hozzászólás