Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Yamaha - Technikai kérdések/válaszok

Yamaha szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

HunHyper
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 87
Hangszer: KETRON EVENT
Adott köszönetek: : 2058 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1832 alkalommal

Re: Yamaha - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 48053Hozzászólás HunHyper
2017.01.25. 06:42

powersparc írta:Ha csak 1-2-ben, akkor az az elmélet nyert, hogy ezen hangszínek nem játszhatók úgy kézzel, mert csak 1-2 velocity értékhez vannak azok az effektusok hozzárendelve és akkor pontosan azokat kéne játék közben is nekünk eltalálni, mely lehetetlen...
Pontosan ez a helyzet... de javítson ki valaki, aki mélyebben ismeri a hangszer lelkét... :pardon:

"Még mindig csak amatőr vagyok..." :D
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505

Rolandbk5
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 54
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 48055Hozzászólás Rolandbk5
2017.01.25. 09:03

A MegaVoice hangszínek beépítéséhez a midibe egy egyszerű program szükséges hozzá mégpedig a Yamaha MegaEnhancer. Nem kell kisérletezgetni, be kell állítani a hangszer tipusát, és behozod a midit aztán megis csinálja amit te kiválasztasz. Ne akarjátok megfejteni ami már készen van.
A MegaVoice hangszínek a kíséretbe és a midibe lett kitalálva, és nem játszható.

http://download.yamaha.com/search/detai ... t_id=57804

Nem számít, hogy a Tyros 5 oldalán van ez a program, sok hangszerre jó. Csak a Tyrosokhoz mutatta a Yamaha de ez mindegyikre jó amelyikben van MegaVoice.

Zoli

HunHyper
VIP
Hozzászólások a témában: 87
Hangszer: KETRON EVENT
Adott köszönetek: : 2058 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1832 alkalommal

Hozzászólás: # 48057Hozzászólás HunHyper
2017.01.25. 09:21

Első sorban nem az volt a kérdés, hogy midikben jó-e... Hanem hogy miért nem tud játszani az ember a Mega Voice hangszínekkel...

"Még mindig csak amatőr vagyok..." :D
KETRON Event - Kurzweil Artis 7 - Allen & Heath QU-SB - DBX DriveRack PA2 - QSC K10 - Austrian Audio OD505

Rolandbk5
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 54
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 48068Hozzászólás Rolandbk5
2017.01.25. 10:29

A kérdésedre a válasz: Azért nem lehet MegaVoice hangszínen játszani, mert nem erre találták ki.

MMaestro
VIP
Hozzászólások a témában: 64
Hangszer: Yamaha PSR-S970
Adott köszönetek: : 36 alkalommal
Kapott köszönetek: : 213 alkalommal

Hozzászólás: # 48071Hozzászólás MMaestro
2017.01.25. 11:18

Sziasztok! Újoncként köszöntök mindenkit! Remélem tudok nektek segíteni!
A korábban linkelt Yamaha PSR-3000 demóban 1:10-nél lévő rész nem trükk! Ti is meg tudjátok csinálni ugyanazt, de csak ugyanazt, azaz azon a 6 billentyűn és semmi többön. Utánanéztem, ez a hangszín benne van a PSR-3000 utáni hangszerekben is, de nem az olcsóbbakban. (ezekben konkrétan ellenőriztem a gépkönyvek alapján: T1, T5, S950, így megkockáztatom, hogy az összes Tyrosban is benne van, ha valaki nem találja, szívesen segítek konkrét típus kérdésnél, de nincs benne pl az S750-ben). Még a hangszín demója is ugyanaz, mint a PSR-3000-ben, ahogy a videóban hallható.
A Right1 Upper és a Touch legyen bekapcsolva, válasszuk ki ezt a MegaVoice Distortion hangszínt, az Upper Octave gombok (PSR-3000-nél a Music Finder alatt vannak) legyenek 0-án és a Mixing Console-ban a Tune fülön legyen a Right 1 Octave értéke -1ről +1 ezzel elérhető, hogy a videóban bemutatott hangok megszólaljanak pont ott, és úgy ahogy ő csinálja. Nem átverés! De ezzel nem lehet egy dalt eljátszani, ezt kellene megérteni. Ha a C billentyűt lenyomjuk akkor ez egy olyasmi hang, mint amikor a csávó a motort túráztatja, felbőg, majd lelassul. A velocity függvényében halkabb, vagy hangosabb lesz és ennyi. Ha a D billentyűt nyomjuk le, akkor csak lefelé glissandózik, csúszik. És összesen csak ez a 6 billentyű ad ki hangot, fentebb már semmi nem szól. A velocity függvényében csak a hangosság változik, nem lesz ott semmilyen csúszás. Próbáljátok ki! A csúszás csak annál , vagy azoknál a konkrét billentyűknél van. Ez a MEGA Voice lényege, hogy ezt mint effekthangokat lehet elhelyezni egy midi fájlban (mint a sikítás, lépés hang, ajtóbecsukódás, taps), de ezzel dallamot, gitárszólót játszani nem lehet. Az ezek alatti billentyűk megszólalnak ugyan de teljesen egyszerű gitárhangon, itt viszont a velocity 3 tartományra van osztva és ennek megfelelően szólal meg a torzítós gitár Open, Mute vagy Pick Harmonics jelleggel.
Én úgy érzem, most semmi újat nem írtam, ezek már mind elhangzottak itt 1-2 oldallal korábban, de remélem tisztább lett a kép! :777

MMaestro
VIP
Hozzászólások a témában: 64
Hangszer: Yamaha PSR-S970
Adott köszönetek: : 36 alkalommal
Kapott köszönetek: : 213 alkalommal

Hozzászólás: # 48074Hozzászólás MMaestro
2017.01.25. 12:14

Miért nem tudunk a MegaVoice hangszíneken játszani? Csak az olvassa el, akit érdekel!

Én azt mondom, alapvetően 3 féle/fajta hangszín létezik:
1. A hagyományos hangszerhangok, legyen most pl egy zongora. Amilyen erősen megütjük a billentyűt olyan hangossággal fog megszólalni, és minden billentyű megszólal, a lejjebb (balra) lévők mélyebben, a fentebb(jobbra) lévők magasabban. Akinek 5 oktávja van, az a 61 billentyűvel 61 különböző magasságú hangot tud megszólaltatni, ha magasabbat szeretne, akkor oktávemelést tud csinálni (konkrét oktávemelő gombokkal, ott van minden hangszeren), vagy a mixing Console-ban tudja elállítani, hogy a klaviatúra most mely tartományban működjön. Hiszen gondoljuk csak el, nem csak 61 féle magasságú hang van egy zongora hangszínben. A zongorán amúgy is eleve több billentyű van (76, 88). Ha most valakinek az az őrült ötlete támad, hogy ír egy olyan dalt amiben a legmélyebb zongora hang után következzen a legmagasabb zongora hang, aztán ez ismétlődjön gyorsan, akkor ezt nem is tudjuk lejátszani, hisz a hangszer képtelen rá. De meg tudjuk írni ezt a dalt lépésenként, és majd a szekvenszer lejátssza nekünk ugyanezen a hangszerünkön.
2. dobset/EFX(=effektset) itt minden billentyűhöz más-más dob, vagy effekthang van rendelve. (kisdob, nagydob, conga... sikítás, lövés,ajtóbecsapódás) Némelyik billentyűhöz nincs semmi, ilyenkor itt nem szól semmi. A billentyű leütés erősségétől a hangerő függ. Itt is előfordul, hogy oktávemeléssel/oktávmélyítéssel kell mondjuk a mélyebb tartományra váltani, hogy meg tudjuk szólaltatni a nekünk tetsző BassDrum-ot (mert ott helyezkedik el).
Egy ilyen "set" hangszín már kiált a szekvenszer után, hisz nem szoktunk ilyen hangszíneken játszani, nem erre van kitalálva, de nagyon jól lehet használni egy előre megírt fájlban, mert erre van kitalálva.
3. MegaVoice hangszínek. Ez az előbbi kettőnek a keveréke. Azaz bizonyos oktávtartományokban olyan, mint az 1-es, és más (felső) tartományban pedig olyan, mint a 2-es. A korábbi hozzászólásokban vesézett MegaVoice Distortion gitár például konkrétan így néz ki:
A teljes hangmagasság tartomány két részre van osztva:
- C6 és felett (C a hatodik oktávban) EFX szól a teljes velocity tartományban(1-127).
- B5 és alatt (B5 angolul van, ugyanez magyarul: H hang az 5.oktávban) pedig háromféle dolog történhet a velocity függvényében:
1-55 Open, 56-120 Mute, 121-127 Pick Harmonics. Tehát B5 alatt játszhatunk is ezzel a MegaVoice Distortion hangszínnel konkrét dallamokat és a billentés erősségétől függően a gitár Open, Mute vagy Pick Harmonics jelleggel fog megszólalni. De nem játszhatunk dallamokat a B5-től magasabban fekvő tartományban, mert ott már "set"-ként van megírva ez a hangszín. Úgy érzem itt van a kutya elásva. Abba a hibába estek sokan, hogy itt akartak dallamot játszani egyesek, ilyen "csúszós" gitárhangokon, és tévesen hitték azt, hogy maga a csúszás függ a velocitytől, vagy valami trükköt sejtettek. Talán most már érthető, hogy miért mondjuk azt, hogy a MegaVoice hangszín nem élő játékra van kitalálva. Szekvenszerben viszont remekül alkalmazható. :777

papa1951
Újonc
Hozzászólások a témában: 34
Hangszer: Yamaha PSR 3000
Adott köszönetek: : 44 alkalommal
Kapott köszönetek: : 4 alkalommal

Hozzászólás: # 48084Hozzászólás papa1951
2017.01.25. 15:47

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítségét, de ma végre megszólalt az a hang, amit már napok óta hajkurásztam.
Mindannyíótoknak igaza van, annak is aki azt írta, hogy a Mega Voice-vel nem lehet játszani, csak effektekre lehet használni, Úgy van bizony és meg van az a torzítos hang is, amit a hat billenyűven lehet megszólaltatni, csak nálam +2- vel kellett emelni az oktávot a megfelelő helyen. A másik megcsúszós gitárhang pedig a gitár hangszín készletben a Cool jelzéssel elnevezett "Stratsphere" gitárral lehet csinálni, kíséret nélkül is gyönyörűen akkord kibontás játék közben is, a kívánt billentyű erősebb lenyomásakor. Kísérettel is szól természetesen és ez az a gitár hangszín, amivel a bemutató videóban is játszott a faszi. Tehát megoldódott a probléma. A többi cool jelzésű gitár hangot például a Clean gitárét hiába ütöm , verem, azok nem szólnak úgy, mint ez. Lehet, hogy nem is úgy csinálták meg, hogy úgy szóljon. Azonkívűl még gyönyörűen szól a cool flute hang is ezzel a " felcsukló" hangzással. Egyszerűen fantasztikus, mint az S 700-as nál.
Tehát megnyugodtam, hogy ez a PSR 3000-es tuja, amit tunia kell. Minden szupi és mégegyszer köszi, hogy ennyien segítettetek.
Üdv. :lol:

Gyuley
VIP
Hozzászólások a témában: 100
Hangszer: Cubese 10 pro Absolute 3.NI k11 Ultimate.Yamaha 3K
Adott köszönetek: : 752 alkalommal
Kapott köszönetek: : 811 alkalommal

Hozzászólás: # 48093Hozzászólás Gyuley
2017.01.25. 18:08

Sziasztok.

Kicsit későn láttam meg a kérdést, nekem cirka 6 évig volt psr3000, egyszer 4, és egyszer 2 évig.
Amit Michael Vonken csinál a hangszerrel, azt bárki meg tudja csinálni, nincs benne semmi trükk.
A 3k-ban sajna nincsenek s-art hangok, viszont piszok strapabíró egy hangszer, hiba volt s900-ra cserélni anno.

"Zenész vagyok, és ez így jó, a zenétől szebb nekem nincsen,
dallamokból áll életem, általuk létezem"

papa1951
Újonc
Hangszer: Yamaha PSR 3000
Adott köszönetek: : 44 alkalommal
Kapott köszönetek: : 4 alkalommal

Hozzászólás: # 48111Hozzászólás papa1951
2017.01.26. 16:11

Sziasztok!
Ha nem bánjátok kérdeznék újjabb dolgot. Az internetről letöltött nekem tetsző kíséretekben , némelyikben nagyon erős a dob hang vagy egy másik szintén amúgy tetsző kiséretben számomra nem megfelelő dobhang , hallkítható vagy kicserélhető másik dob hangra?
A csatornánkénti hallkítást megtaláltam a keverőpultban, de amikor a dobot lejjebb hallkítom, nem egészen tiszta, hogy hogyan lehet elmenteni ezt a beállítást. A leírás szerint a csatornánkénti változtatást a "Setup" funkcióval lehet menteni a keverőpultban és mikor végig csinálom egészen a kiválasztott nótáig a mentést és átlépve egy másik kíséretig, hogy ellenőrizzem a dolgot, mikor visszatérek az előzőre, újra a nekem hangos dob szól, vagyis nem mentettem el mégsem. Mit csinálok rosszúl? És hogyan lehet esetleg dobot cserélni a kíséretben és nem a gyáriban? Persze még mindíg a PSR 3000 a "próbléma tárgya". De jó lenne, ha ebben is tudnátok segíteni. A korom miatt egy kicsit nehéz a felfogásom! :dash2: Előre is köszi! Üdv. :oops:

Trebor
Kiemelt tag
Hangszer: Tyros4
Adott köszönetek: : 248 alkalommal
Kapott köszönetek: : 223 alkalommal

Hozzászólás: # 48112Hozzászólás Trebor
2017.01.26. 16:45

Sziasztok!

Használ valaki T4-et ill. sampler hangszíneket, dobokat. Igazából arra lennék kíváncsi, hogy egy gyári stílus dobsávja, vagy basszer sávja, hogy szól , ha azok samplerre ki van cserélve. Elsősorban, sőt kizárólag akkusztikus szett érdekelne. Rock, latinok, beat-ek...
A hangszeremhez nincs ram memória. Mielőtt kiadok egy csomó pénzt, valahogy meg szeretnék győződni a saját fülemmel, hogy megéri-e a befektetés és az ezzel járó plusszmunka.
Esetleg fel tudna tenni erről egy rövid hanganyagot erről valaki? Nagyon megköszönném, sokat segítene.
Próbáltam a neten keresni ilyen demot, de csak egyet találtam. Azért amit ott hallottam nem adnék ki ennyi pénzt.

Köszi
Üdv

Új hozzászólás