|
Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról |
Yamaha - Technikai kérdések/válaszok
Moderátor: Moderátorok
-
vili2105
- VIP
- Blogbejegyzések: 0
- Hozzászólások a témában: 21
- Hangszer: korg pa2x pro, korg trinity, doepfer lmk4+
- Adott köszönetek: : 1059 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 442 alkalommal
Re: Yamaha - Technikai kérdések/válaszok
Ezt találtam ki legegyszerűbb megoldásnak.
Mivel a Fataron 4 zóna van(ami nem azt jelenti, hogy négy részre lehet splitelni, hanem, hogy négy beállítási program kapcsoló, amiben meg lehet adni split pontot, billentésérzékenységet, transzponálást, oktávot, midi csatornát, prgchange, bank change utasítást, stb., stb.), viszont más kontroller nincs, ezért kénytelen vagyok a korgon állítgatni.
Azért így, mert így a pa600-on használom a performance-okat, és a lower beállítást, a fatarra meg megmarad a seqvencer insert, meg master efekt.
A négy zóna úgy van beállítva, hogy az elő zóna global(ha akarom tudok játszani a Fatar billentyűn a pa600 teljes beállításával), 2-3-4zóna ch3-4-5.
Így három csatornám van amit előre beefektezek.
Általában a kettes zóna csak zengető (plzongi, ep, stb), 3-mas zengető, egy kis delay gitárkíséretekhez, orgonákhoz, vonósokhoz, 4-es több zengető, több delay szólóhangszerekhez. Ami különlegesebb dsp-t igényel, az meg a pa600 performance-ban van megcsinálva.
Egyedül akkor vagyok bajban, ha autómatikával játszok, mert akkor a seq mód ki van kapcsolva. De ez nagyon ritka.
Ezt láttam legszabadabb beállításnak, így tudom a legtöbb csatornát, és legtöbb insertet kihasználni.
Van egy newsong.mid amit elindítok bekapcsolás után, 2 ütemnyi, az bevált minden beállítást, átváltok track selectel az első nyolc csatira, és már mehet is a buli.
Mivel a Fataron 4 zóna van(ami nem azt jelenti, hogy négy részre lehet splitelni, hanem, hogy négy beállítási program kapcsoló, amiben meg lehet adni split pontot, billentésérzékenységet, transzponálást, oktávot, midi csatornát, prgchange, bank change utasítást, stb., stb.), viszont más kontroller nincs, ezért kénytelen vagyok a korgon állítgatni.
Azért így, mert így a pa600-on használom a performance-okat, és a lower beállítást, a fatarra meg megmarad a seqvencer insert, meg master efekt.
A négy zóna úgy van beállítva, hogy az elő zóna global(ha akarom tudok játszani a Fatar billentyűn a pa600 teljes beállításával), 2-3-4zóna ch3-4-5.
Így három csatornám van amit előre beefektezek.
Általában a kettes zóna csak zengető (plzongi, ep, stb), 3-mas zengető, egy kis delay gitárkíséretekhez, orgonákhoz, vonósokhoz, 4-es több zengető, több delay szólóhangszerekhez. Ami különlegesebb dsp-t igényel, az meg a pa600 performance-ban van megcsinálva.
Egyedül akkor vagyok bajban, ha autómatikával játszok, mert akkor a seq mód ki van kapcsolva. De ez nagyon ritka.
Ezt láttam legszabadabb beállításnak, így tudom a legtöbb csatornát, és legtöbb insertet kihasználni.
Van egy newsong.mid amit elindítok bekapcsolás után, 2 ütemnyi, az bevált minden beállítást, átváltok track selectel az első nyolc csatira, és már mehet is a buli.
Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp
- Rolandbk5
- Kiemelt tag
- Hozzászólások a témában: 54
- Hangszer: Yamaha Genos
- Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
- Kapcsolat:
Csak azért kérdezem, mert én lehet egyszerűbben csinálnám.
A Yamaha-nál mint a Korg-nál is van a OTS -STS lehetőség. Miért nem azt használod? Elveszi az effekt lehetőségeket? A 970-nél van 4 insert (DSP) amit bármire rátudsz tenni. Én a Tyros3-nál úgy használom, hogy csináltam egy midi beállítást a RIGHT 3-ra, és ezen használom azokat a hangszíneket effektezve, amiket a masterkeyboard-ra szeretnék. Erre van ugyebár négy lehetőség, és ezt úgy állítom be, hogy a midi mellé is tudjam használni. Amikor elkészül a midi csinálok a hangszeren egy hangszín beállítást, ami az élő belejátszásra kell. Így olyan mintha két hangszerem lenne.
Értem én, hogy a három hangszínből nem akarsz elvenni a masterkeyboard-nak hangszínt, de így nincs gond a stílusra váltáskor.

A Yamaha-nál mint a Korg-nál is van a OTS -STS lehetőség. Miért nem azt használod? Elveszi az effekt lehetőségeket? A 970-nél van 4 insert (DSP) amit bármire rátudsz tenni. Én a Tyros3-nál úgy használom, hogy csináltam egy midi beállítást a RIGHT 3-ra, és ezen használom azokat a hangszíneket effektezve, amiket a masterkeyboard-ra szeretnék. Erre van ugyebár négy lehetőség, és ezt úgy állítom be, hogy a midi mellé is tudjam használni. Amikor elkészül a midi csinálok a hangszeren egy hangszín beállítást, ami az élő belejátszásra kell. Így olyan mintha két hangszerem lenne.
Értem én, hogy a három hangszínből nem akarsz elvenni a masterkeyboard-nak hangszínt, de így nincs gond a stílusra váltáskor.
-
vili2105
- VIP
Mert ha sts-t állítok be, akkor minkét billentyűn vált.
Tehát ha sts1 pa600 brass, fatar zongi, sts2 pedig pa600 string, fatar ep, akkor mindent visz.
Én nem használok stílusokat, nem váltom azokat, ezáltal egész este az a négy db sts van, ott pedig fix a váltás, így elváltja a fatart is ha kell, ha nem.
Tehát ha sts1 pa600 brass, fatar zongi, sts2 pedig pa600 string, fatar ep, akkor mindent visz.
Én nem használok stílusokat, nem váltom azokat, ezáltal egész este az a négy db sts van, ott pedig fix a váltás, így elváltja a fatart is ha kell, ha nem.
Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp
- Rolandbk5
- Kiemelt tag
- Kapcsolat:
Oké ezt értem. Én ezt úgy oldom meg, hogy ha csak a masterkeyboardot szeretném váltani, akkor kiválasztom a RIGHT3-t és csak azt váltom, és a Tyros beállításait nem viszi el. Lehet neked ebből a szempontból egy Yamaha érdekesebb lenne -persze ha ez a szempont - a regisztrációs memória miatt. Sokan úgy használják, hogy ott váltanak hangszínt. Komplett beállítást tudsz vele eszközölni. Ami annyit jelent, hogy minden marad, csak a Fatar-nak egy piano helyett egy E.piano kell és ezt nem véletlenszerűen, hanem tudatosan, mondjuk a versenél piano, a refrénnél pedig e. paino. Akkor a nyolc lehetőségből váltasz a következőre úgy, hogy a fő hangszerre is akár maradhatnak a hangszínek.
Mit gondolsz?
Nem rossz ahogy most csinálod ne érts félre, csak lehet hogy ez így egyszerűbb lenne.
Mit gondolsz?
Nem rossz ahogy most csinálod ne érts félre, csak lehet hogy ez így egyszerűbb lenne.
-
vili2105
- VIP
Igen, ezen gondolkozom.
A reg1 bankba megcsinálom a nyolc hangszínt pl zongorával, a bank2ben meg epvel, stb
A reg1 bankba megcsinálom a nyolc hangszínt pl zongorával, a bank2ben meg epvel, stb
- Rolandbk5
- Kiemelt tag
- Kapcsolat:
- MMaestro
- VIP
- Hozzászólások a témában: 64
- Hangszer: Yamaha PSR-S970
- Adott köszönetek: : 36 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 213 alkalommal
Ne haragudj, de ez Yamaha topik, Yamahás kérdésed van, ez rendben is van, jó helyen tetted fel, de válaszolni nem fog tudni csak olyan, aki érti, hogy mit is kérdezel. Én csak próbálom megérteni, hogy mi az elvárás egy PSR-től, de nem sikerült a későbbi hozzászólásokból sem. Úgy láttam, nem vagyok egyedül. Pedig szívesen segítünk itt bárkinek. Remélem hasznos volt a közben kapott válasz. Powersparc kollégával napok óta azt vizsgáljuk, mit küldenek ki, mikor küldenek ki, mit nem küldenek ki a Yamahák MIDI OUT-on és USB-n.vili2105 írta:Meg lehet-e azt tenni a 970-en, hogy a midi in csatornáit a seqvencerre küldöm, és tudok hangszínt váltani az adott csatornára a psr-en? Jelenleg a pa600-on a fatart úgy használom, hogy bemidizem, és be van állítva az egyik zóna ch3, a másik meg cs5-re a seq-ben. A track select gombbal a seq csatornáit látom játék közben, rábökök pl. a ch3-ra, és tudok hangszínt váltani.
Azért ilyen macerás. mert a Fatar nem sok mindent tud vezérelni kontrollerek hiányában, és így a korgon kell ezt kompenzálni
Érthetőbb kérdésfelvetés esetén több embertől is kaphattál volna jó ötleteket.
Üdv: MMaestro
-
vili2105
- VIP
Ez inkább olyan mint a performance. Meg tudod adni melyik billentyűtartomány szóljon, velocity curve, midi csatorna, bank change, prg change üzeneteket,stb. tehát mintha 4 billentyűzeted lenne.powersparc írta: Miért? A 4 zóna 4 független midi csatorna kiosztást jelent a billentyűzetre. Ez miben más a splittől, hogy az csak szokványosan ketté választ? Csak fogalmilag értünk mást alatta vagy tartalmilag is?
Akkor leírom egyszerűen!
Midi in-be bedugva a masterkeyboardot, meg lehet-e tenni azt hogy pl. 2-es midi ch-n érkező jel mihez tartozzon(Tehát routolható-e?)? Pl. a seq tr2 csatornához?
Ha bekapcsolom a hangszert akkor láthatóvá lehet-e tenni a seq csatornákat a kijelző jobb alsó sarka alatti page vagy part kapcsolókkal a kijelzőn?
Ha lehet, és kiválasztom mondjuk a tr2-n a zongorát, az ugye megszólal akkor, ha a masterkeyboardon leütök egy hangot?
Ha elindítok egy stílust, akkor is szól-e a zongora a masterkeyboardon(mert a korgon vagy style play, vagy song play üzemmód van, tehát a style play alatt nem látod a seq csatornákat), és tudsz-e hangszínt választani?
Kb ennyi!
Midit nem nagyon játszom, de ha igen, akkor abban megszerkesztem hogy a tr2 pl. egy zongora legyen, és már használhatom is.
Remélem érthető, és elnézést a keszekuszaságért, de én látom magam előtt, hogy mit akarok, mert ezt használom évek óta!
- Asterix
- Globális Moderátor
- Hozzászólások a témában: 171
- Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
- Adott köszönetek: : 1920 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 2917 alkalommal
Uraim!
Anno a T5-höz vásároltam egy közép európai pakkot magyar, szlovák stílusokkal, hangszínekkel.
A kérdésem az lenne, hogy ez elérhető-e Tyeos 3 hangszerhez, és meg van-e valakinek?
Anno a T5-höz vásároltam egy közép európai pakkot magyar, szlovák stílusokkal, hangszínekkel.
A kérdésem az lenne, hogy ez elérhető-e Tyeos 3 hangszerhez, és meg van-e valakinek?
- Siklai68
- VIP
- Hozzászólások a témában: 43
- Hangszer: Yamaha PSR 9000 Pro
- Adott köszönetek: : 601 alkalommal
- Kapott köszönetek: : 382 alkalommal
- Kapcsolat: