Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Roland - Technikai kérdések/válaszok

Roland szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

vili2105
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 10
Hangszer: korg pa2x pro, korg trinity, doepfer lmk4+
Adott köszönetek: : 1059 alkalommal
Kapott köszönetek: : 442 alkalommal

Re: Roland - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 24528Hozzászólás vili2105
2014.05.15. 13:20

Sziasztok!
Én is egy kicsit beleszólnék a "vitátokba".
Kezdjük egyszerűbb példákkal:
Mondjuk lábdob+basszus. Ha nem jól van megválasztva a hangszin kioltják egymást, mert egy tónusban szólnak, akkor jön az hogy "jó hangmérnök" elkezdi tolni mondjuk a bass hangerőt. Majd feltűnik hogy eltűnt a lábdob, akkor arra is ad egy kicsit. Ez lesz egy "hangverseny"! Ez pl. nem megoldható hangerőzéssel, csak tónus állítással, vagy a lábdob hangolásával, mert ugye a bőgő változó frekivel dolgozik. Nem véletlenül használnak a stúdióban is többféle dobmintát.
Ez ugyanúgy igaz a többi hangszerre-hangszínre is. Egy jó minőségű zongora nem biztos hogy a tónussal belefér egy zenébe, mert már annyira tele van a zene hasonló tónusu hangokkal, hogy mosódik a hangja, max adsz rá hangerőt, ezáltal kiemeled a zenéből. De akkor valami mást nyom el, ami hiányozni fog.
Egy rossz (nem összeillő) hangszínekkel rendelkező zenét nem lehet csak hangerőkkel összehozni! Szerintem sem.
Egy "szellősebb", pár hangszerből álló zenét még talán, de egy összetettebb zenét biztosan nem lehet csak hangerőkkel.

Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp

Attila
VIP
Hozzászólások a témában: 29
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 24529Hozzászólás Attila
2014.05.15. 13:41

Újra belinkelem ide az irományomat, mert csak e téma körül forgolódunk.
Két éve vagyok tagja a fórumnak és még mindig úgy vélem nem igazán azért vagyunk itt amit én pl. szívem szerint szeretnék. Tudom, nem értem van, volt kitalálva ez a fórum és nem is akarom ráerőltetni senkire az elképzeléseimet.
Habár nem csak Korg-fórum, mert van itt minden (politika, katonaság, "kié a jobb ?", aztán vagdalkozás főleg........., a hozzászólásokat tekintve a nagy többség korgos témában érdekelt. De beszéljünk általánosan ! Annyi elméleti "okoskodást" írunk, olvasunk (engem is beleértve), miért nem lehetne gyakorlati vonzata a dolognak ? - Hogyan ?
- Ne csak bizonygassuk, hogy így meg úgy........, hogy ez jobban szól, mint az....
Gyakorlatilag:
- ha pl. szóba jön egy STS, egy Performance beállítás, leírhatnánk, hogy értük el azt, milyen hangszínekből állt össze, milyen effekteket használtunk, milyen hangerővel, hogy lett panorámázva, stb. Fel kellene ide tenni egy rövidke demót, amit mindenki meghallgathat, sőt magát a Performanszot, hogy azt lehessen kipróbálni, használni ha kell, ha tetszik valakinek.
- vagy pl. egy sty esetében magát az alapot és mellé leírni a sávonkénti hangszerelést, vagy annak sajátosságait.
- és így tovább.............
Látom, van jó pár emberke aki tud egyet-mást és benne lenne a buliban. Mondom nem kötelező, de így sokkal több értelme lenne az "okoskodásoknak". :777
Mit szóltok hozzá ?

Atti

manyus
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 4
Hangszer: ketron sd1 plusz
Adott köszönetek: : 362 alkalommal
Kapott köszönetek: : 301 alkalommal

Hozzászólás: # 24530Hozzászólás manyus
2014.05.15. 13:49

Már csak hogy én is beleszóljak a nagyok dolgába (mint afféle lelkes amatőr :) )
Én is azt vettem észre, hogy bizony az adott hangszínek igencsak hatással vannak egymásra, és akár "kiolthaják" , de legalább is lényegesen módosulhatnak az egyes hangszínek az összképben. Nekem még az énekhang beállításával is gondjaim vannak,
mert szólóban szépen beállítom az énekhangszínt, effekteket a magam izlése szerint, de ha már a zenekar alatta van, akkor nem az "jön át"
(ha már Tomi ennyire szereti ezt a kifejezést :D :D ), amit én beállítok, és hiába növelem a mikrofon hangerejét akkor se.
Az is igaz, hogy mindezt, csak a ketron saját lehetőségein belül tudom állítgatni, mert nincs külső állítási, keverési lehetőségem.
Egyenlőre......

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 22
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 973 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal

Hozzászólás: # 24540Hozzászólás ---Qgli---
2014.05.15. 20:06

Pityu írta:Ha egy minta nem jó, nincs megfelelően rétegezve(nem elég vastag) vagy sample hang esetén mintavételezve, még ha az önállóan szépen is szól, egy zenében (pláne élő), fennáll a veszélye, hogy eltűnik a többi mellett. Ott lesz az de "karcsún" és ezen a hangerő növelés sem fog sokat segíteni.
Ha egy élő zenekarba játszol egy Casio szintivel, akkor persze, hogy gyökérül fog szólni az akusztikus hangszerekhez képest. De hangerőt lehet rá adni és hangosabban tud szólni, mint bármelyik akusztikus hangszer, tehát eltűnni nem tud a hangja. ( csak ebben az esetben a sz@r hangszín van kiemelve és ez illúzóromboló )

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 44
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Hozzászólás: # 24547Hozzászólás Apelláta
2014.05.16. 00:16

---Qgli--- írta: Ha egy élő zenekarba játszol egy Casio szintivel, akkor persze, hogy gyökérül fog szólni az akusztikus hangszerekhez képest. De hangerőt lehet rá adni és hangosabban tud szólni, mint bármelyik akusztikus hangszer, tehát eltűnni nem tud a hangja. ( csak ebben az esetben a sz@r hangszín van kiemelve és ez illúzóromboló )
Erről van szó! Hangerővel előtérbe lehet hozni, el lehet nyomni bármit, de nem mindegy, hogy milyen lesz a végeredmény. Egy szar hangszínt irreálisan ki kell emelni a többi hangszer közül, hogy érvényesüljön, de az összhangzat akkor sem lesz jó, míg egy testességben, karakterisztikában odavaló hangszín kisebb, ideális hangerőaránnyal is megfelelő mértékben kihallható lesz, nem elcsúfítva az összhatást. És nem biztos, hogy mindig a testesebb hangszín a megfelelő. Lehet valamikor pont egy vékonyabb hangszínre van szükség. Csak tudni kell jól megválasztanunk az aktuális zenéhez, illetve rendelkeznünk kell olyan hangszerrel, amiben ideálisan van összeválogatva a hangszínpark. Lökhetjük a hangerőt a Yamik gyári dobjaira, attól azok még nem lesznek feszesek, nem adják meg a komplett zene feszességét, max. szétcsörömpölik a zenét.

Már minden oldalról megpróbáltam megközelíteni. Ennél jobban én sem tudom körül írni.

:band:

Üdv.: Apelláta

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 40
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 24560Hozzászólás Bubamara
2014.05.16. 11:15

almatom írta: Buba, hisz én kértelek Titeket, hogy segítsetek ebben a dologban engem jól értelmezni a dolgokat. Dehogy észt osztásnak veszem én ezt, fôleg Tôled nem, Buba! :777 Meg senki mástól sem!
Egyébként értem és megértem azt amit leírtál/írtatok Pityuval együtt. El is fogadom, oké.
De most valamivel megint nem tudok mit kezdeni, ez pedig a "nem szól át a hang" fogalma.
Írod Buba, hogy vannak hangszerek, amelyek nem szólnak át a zenén keresztül. Ezt olyan sokszor hallottam én is már mástól és képtelen vagyok ennek a jelentését kivetíteni a valóságra. Mi az, hogy nem szól át? Mert ennek egy jelentése van zeneileg: mégpedig az, hogy az adott "nem átszóló" hangszín nem elég hangos ahhoz, hogy kiemelkedjen a többi hangszer/hangszín közül. A hikomatos Yamahák dobjai tényleg lepkefingként szólnak -ez jutott most a legrosszabb példaként az eszembe- de ha ezt a lepkefing hangzást feltolom a többi fölé, akkor át fog az szólni. Más kérdés, hogy a hangja ugyanúgy lepkefing marad….
Szóval kérném eme dolog elmagyarázását, mert nem igazán tudok azonosulni így vele...
Igazán köszi! :777
almatom írta: Tök mindegy milyen vékony az a hangszín: én egy vonatfütty vékony hangszínt is áttolok bármilyen zenén. Ezért nem értem én ezt a dolgot.
Mostani meggyôzôdésem az az, hogy amikor valaki azt mondja egy hangszínre, hogy "ez brutálul átszól a zenén" akkor ott az adott hangszín valamelyik közép tartományában erôsen meg van tolva, akár már gyárilag önmagában a mintában. Egy ilyen mintát hasonlítanak egy olyanhoz, ami kevésbé harap a középtartományban de itt is mi a végeredmény? A középemelés végett sokkal hangosabb lesz a hangszínünk. Ezért szólhat hangosabban egy ilyen hangszín 100-as hangerôn, mint egy másik szintiben lévô, nem középben emelt hangszín. (nem az eq-ban, hanem már önmagában a hangminta több középpel szól a másikhoz képest)
Sokan istenítik az M1 "csapkodó" zongorahangját; pont arra mondják, hogy "de jól kiszól". Az a hangszín egy borzalom! Semmi nincs benne de azt is középtartományban ordítja. Persze, hogy átkopog mindenen! De ha lehalkítod, akkor már az sem fog kiszólni. Egyébként én is használom ezt a hangszínt, mert valóban átüt. De ez meg kizárólag a hang adottságának, görbéjének köszönhetô. Olyan a hangszín tónusa: egyszerûen vág, mint Sandokán kardja. Meg csapkod, mint állat!
Nagyon érdekes téma……várom mások véleményét és magyarázatát is!
:777

Néhány példát említek.

Nevében azonos korg hangszínt markánsabban megszólaltatja egy i30, vagy N364 mint egy pa60, vagy 80. (Trinityt azért nem említem, mert olyan szinten eltérő a hangkeltés metódusa, hogy nem szabad összahasonlítgani.) Tehát a hangminta hiába lehet azonos nevű, esetleg mindenben megegyező de a hangszerek belső szintézise és a vas elektronikai kiépítettsége olyan mértékben tér el egymástól, ami azt eredményezi, hogy színpadi „zajos” környezetben, mint melyet első bejegyzésemben is említettem a puhácskább arrangerek hangja már nem képes átütő módon megszólalni. 90%-ban nem hangerő kérdése a dolog, hanem technológiai eltérés. Valamint egy dolgot nem szabad elfelejteni, az arrangerekben „házon belül” összhangban kell lenni a kísérő automatika, és songplayer által megszólaltatott zenei alap és a billentyűzeten megszólaló hangszínnek, nem lehet tolakodó, nem terjeszkedhet rá a zenére a billentyűzet, ezért azokban nem is indokolt egy komolyabb elektronika alkalmazása, illetve az adott környezetben túl tolakodónak tűnő hangok használata. Így a hangokat nyugodtan nevezhetjük lebutítottnak a színpadra szánt hangszerek hangjához képest.
Van erre néhány példám, amikor is a pa1xpro-ba triton sound-okat pakoltam, melyek közül nem egy hang egész egyszerűen szinte használhatatlanul tolakodó volt az adott környezetben. Tehát már hangszín szinten egy dinamikusabb, átütőbb hangot próbál agyártó belerakni az arra szánt hangszerbe.

Említed példának az M1 piano hangszínt, gondolom a tritonodból. Ez egy igazán jó példa arra, hogy egy szintetikus zongorára emlékeztető hang milyen markánsan kihallható a zenéből. Ez egy őskori sound, de mai napig megtalálod minden korg-ban. Pont azért, mert használható.

A színpadon, ahol adott esetben két gitár tolja az alapokat, és egy basszusgitár, valamint élő dob van jelen és adott esetben még perkák is színesítik a műsort (bár ez nem releváns az adott témában) és minden hangszer alapokról szól, a gitárok padlóeffektekben megtorzított jele a csöves dinamikus angol gitárkombóból, vagy fej/láda alapból. A basszusgitár egy arra célra készített giga teljesítményű profi alapban teszi a dolgát, és a dobosról már nem is beszéltünk, mely próbateremben hangosítás nélkül is megtölti hangjaival a termet.
Itt nem rúg labdába az arranger kínálta lite verzió a billentyűs keze alatt. (hiszen az általam igen nagyra értékelt sd1 hangjaival sem voltam elégedett, pedig arrangeres és songplay felhasználás mellett nagyon nagyon jó, sőt önmagában a zongorája is nagyon meggyőzően szól, a kimeneti jele is magasabb az átlag arrangerekétől, tehát jókat lehet hangoskodni vele, csak nem az volt acél :).
Viszont a speciálisan erre acélra készített hangszerekkel, csuklás nélkül rendben van a dolog. De hogy is lehetne másként. Erre készültek.
Lényegesen dinamikusabb a megszólalásuk, rendelkeznek valamivel, ami az arrangerek többségéből hiányzik (kivételként eddig az i30-al találkoztam, mert abban egy külön elektronika gondoskodik a végső hangról, nem tesco gazdaságos. : ).

Ez részben hardware, részben pedig a gyári programozás.
Ha ez hangerő kérdése lenne csupán Tamás, akkor nem gyártanának színpadra hangszereket.
Hardware, mert ezek speciális elektronikai elemeket (is ) tartalmaznak többségükben pontosan az átütőbb hang érdekében.
Programozás, mert 8 sávon egymásra layerezett hangok a leütésérzékenység különböző tartományaira beállítva, (kombi mód) speciális effektek insert és master, melyek egyszerűen hiányoznak az arrangerből.
Vélhetően alkalmazzák az általad említett frekvencia szabályozást is a sikeresebb megszólalás érdekében.

Egy felvételen, lehet, hogy ezek a hangszerek nem tetszenének sokaknak, legalább is a hangszínek többsége nem a realisztikus megszólalásról szól.

Felvételen azt csinálhatsz a felvett anyaggal, amit csak akarsz, ott emelsz ahol neked tetsző, ott vágsz, ahol úgy kívánja.

Az élő szitu viszont picit más ezért mást kíván a hangszertől is.
Szép napot és jó hétvégét!
:777 :777

Buba

manyus
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 24577Hozzászólás manyus
2014.05.16. 17:08

almatom írta: Olyan fényesen szólt a mikrofon azzal a kábellel, hogy csuda.
Hali !
Lehet tudni ennek a mikrofonkábelnak és a csatlakozónak a márkáját Tomi ?
És ez a megállapítás bármelyik dinamikus mikrofonra vonatkozik ?

manyus
Kiemelt tag

Hozzászólás: # 24582Hozzászólás manyus
2014.05.17. 07:08

almatom írta:Teljesen mindegy a mikrofon!
Zenex Pistit kérdezd
Kérdeztem ! Ő csak egy hölgyet vitt magával, mikrofonkábelt nem...... :)
Talán Zeneboy :?: :?:

Zeneboy
Moderátor
Hozzászólások a témában: 9
Hangszer: Korg Pa3 x
Adott köszönetek: : 1067 alkalommal
Kapott köszönetek: : 882 alkalommal

Hozzászólás: # 24590Hozzászólás Zeneboy
2014.05.17. 10:22

Nálam volt a kábel, azóta is azt használom, ahogy a kolléga is... Ő most már egy neumann Kms106 al...

Malko ha erre jár tőle kell megkérdezni a pontos kábel típusát... :777

Korg Pa3 X -76, Trevis ta08 aktív top,Trevis Event ta18 sub Eurolite QDF BAR Fényszett, Neumann KMS 105 és Shure beta58 mikrofon,

Rolandbk5
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 19
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 24591Hozzászólás Rolandbk5
2014.05.17. 10:43

annak a zsinórnak a típusa engem is érdekel ... :777