Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Korg - használhatósági tapasztalatok

Korg szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

Bubamara
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 115
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Re: Korg - használhatósági tapasztalatok

Hozzászólás: # 30853Hozzászólás Bubamara
2015.01.31. 05:45

KORG N1R / 1998

Kép

Amint azt korábban ígértem, leírom tapasztalataimat, véleményemet az N1R modulról.
A száraz, mindenki számára elérhető tények.
Minta 18MB
Poli: 64
Mulrtitimbralitás 32 (16+16 pc-vel)
Módok: program, Combi, Performance, multi.
Program: 1269 program hangszín, ebből 100 user
Combi: 402 combi, ebből 100 user
Performance: 32 beállítás.

Azonos hangrendszeren és beállításokkal kombi és program hangszínei is fátyolosabbnak és kevésbé dinamikusnak tűnnek, mint az N364/264. De ez lehet szubjektív érzet is. Viszont ott csak 8MB mintával gazdálkodunk míg ebben a 18MB, ennyit a matekról. :D
A szokásos AI2 programokat és kombikat találjuk meg, néhány újjal kiegészítve, illetve néhányat újragondolva.
Ami egyedi a hangszerben:
Performance beállításainknál tetszés szerint választhatunk, hogy layer, vagy split módot szeretnénk illetve, hogy a zónára kombi, vagy program hangszínt állítunk be és így egy időben 2 kombi is lehet bekapcsolva a hangszerben. Pl split módban balkézre egy szinti szőnyeg, vonós, vagy kórus hangszínt, míg jobb kézre egy szinti szóló, zongora, orgona, vagy bármi egyéb hangot betehetünk, de van lehetőség arpeggiator hozzárendelésére is. 32 ilyen beállítást készíthetünk és menthetünk le. Ez bőven elég. Valós időben is szerkeszthetjük a performance beállítást.
Multi módra vált a hangszer, amint külső playerről egy nótát küldünk felé midi bemeneten. A modul ismeri a GM, GS, és XG szabványokat, a szabvány változásakor a kijelző háttérvilágítás színe átvált sárgáról zöldre. Ez programozható.
Itt érezzük igazán, menyire sokrétű a kis doboz. Hiszen kombi és program hangjainkkal egy midi billentyűzeten játszhatunk, és playerhez hangmodulként használva meglepően jó eredményt érünk el.
A GMS nótákkal XG, GM, GS verziókban próbálva, meglepően jól szólal meg Korg létére. Ami pedig nem jellemző a gyártóra, különösen nem a vintage hangszerekre. Verejtékes munkával lehet hadra fogható alapokat reszelni hozzájuk. Elég sok fájlt lefuttattam rajta és bizony tetszett a legtöbb esetben amit hallok. Ja egy érdekesség. A hangszerben a lejátszott dalban egyedülálló módon Nem csak GM, vagy program hangokat, hanem kombit is behívhatunk. Így pl egy jellemző szinti szólót egy dögös oda illő kombival is megszólaltathatunk.

Értékelés:
Kezelhetőség: 5
Kombi és program hangok: 4
Performance: 5
Multi mód: 5

Buba

Tamás01
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 2
Hangszer: varranger2 Ketron Audya76
Adott köszönetek: : 216 alkalommal
Kapott köszönetek: : 162 alkalommal

Hozzászólás: # 31328Hozzászólás Tamás01
2015.03.09. 10:31

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni, éveken keresztül Roland illetve Ketront használok, de most úgy hozta a sors,hogy szert tettem egy pa500-ra. Abban kéne segítség,hogy tudom user-böl áttenni a stílusokat a Pl. a Pop vagy Dance gombok alá. Magyar gépkönyvem nincs. Előre is köszönöm.

Admin
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 1
Hangszer: Ketron SD2, E-MU XBoard 61, Aria Excel
Adott köszönetek: : 617 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1493 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 31340Hozzászólás Admin
2015.03.09. 15:16

Pa500-at nem ismerem, viszont a magyar gépkönyvet anno feltöltöttem ide: Korg PA500 - Magyar használati

A muzsikusnak dalból van a lelke, az egész világ szíve dobog benne...

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 79
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 973 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal

Hozzászólás: # 31355Hozzászólás ---Qgli---
2015.03.10. 11:58

Tamás01 írta:hogy tudom user-böl áttenni a stílusokat a Pl. a Pop vagy Dance gombok alá.
Utility-ben ki kell venni a pipát a stílusok írásvédettsége mellől és utána már enged oda másolni, de bekapcsolás után visszaáll az írásvédettség!

Bubamara
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 31856Hozzászólás Bubamara
2015.03.28. 09:50

Kis visszatekintés 1989 KORG M3R

Kép

http://www.polynominal.com/korg-m3r/#demo

Hallgatom itthon, illetve játszom a hangjain és nem hiszem el, hogy 26 éve már erre volt képes a KORG.

Buba

Bubamara
Adminisztrátor

Re: KORG Vintage Mánia

Hozzászólás: # 33000Hozzászólás Bubamara
2015.05.12. 16:31

Ahogy megjött 98-ban ez a szám és elolvastam a cikket az i30-ról, (majd elolvastam még vagy 150-szer tudtam, hogy nekem gyártották. 98-2000 között Pesten melóztam, ott volt lehetőségem kipróbálni is a hangszert. Utána csak az a cél lebegett előttem, hogy ezt össze kell hozni valahogy magamnak. Ha megnézed a cikkben szereplő árakat 540/614.000 Ft (Ez bizony ma is sok pénz lenne nem még 15 évvel ezelőtt) érthető, hogy álmodoztam kerek 2 évig, mire végre meg tudtam venni, az akkora már 730.000 Ft-os listaáron kínált vasat. Persze nem adtam érte annyit a Tajti hangszerrel ápolt jó kapcsolatnak köszönhetően, de végre elértem a célomat. Csak ezt követően derült ki róla, hogy valóban nekem gyártották. Annyira bejön a hangja, kezelése, funkciói és legfőképpen a robosztus és megbízható kivitelezése, hogy ma is van belőle egy, igaz a gyűjteményemben, színpadra csak nagyon ritkán viszem. Inkább csak gyönyörködöm az esztétikájában és hangjában a próbatermemben.

A cikket megpróbálom majd jobb másolatban elkészíteni (átállítva a scan felbontását) képi vagy pdf formátumban. Amelyikben jobban sikerül azt fellinkelem majd a hozzászólásba.

Buba

Bubamara
Adminisztrátor

Re: KORG Vintage Mánia

Hozzászólás: # 33004Hozzászólás Bubamara
2015.05.12. 18:00

Mert egyre jobb állapotúakat szereztem be magamnak a gyűjteményembe és az előző ment a levesbe. A jelenlegitől nem tudnék szebbet elképzelni. a képen látható hangszer egyébként egy korábbi i30-ról készült, most egy i30HD van az állványon. A 730e bizony csillagászati összeg volt akkoriban. (2001, április) No de majd nézzük meg a mai vasakat 17 évvel a gyártás után. Mi marad belőlük? :)
De ne legyünk igazságtalanok, szélesebb körben akarják, viszonylag elérhető áron termelni és adni őket. Az meg nem megy a minőség, az alkatrészek karcsúsítása nélkül.

Na de ezt a topicot nem a mai hangszerekkel kellene feltölteni, meg elkalandozni és szétszabdalni. Leginkább bemutató oldalként, ismeret bővítés céljából hoztam létre, így aztán a hozzászólásokat majd idővel átteszem valamelyik lazább topicba. Ha valaki érez még indittatást egyéb gyártók korai vasainak a bemutatására, Pityu óhajának megfelelően nyitok egy Vintage sarok témát és ezt a témát is alá teszem. Ha gondoljátok.

Buba

jacksony95
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 2
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 208 alkalommal
Kapott köszönetek: : 238 alkalommal

Hozzászólás: # 33041Hozzászólás jacksony95
2015.05.14. 09:16

Íme egy videó Korg hangszerekhez ami megmutatja,hogyan lehet Fill-eknél BPM -et állítani.
Pl: Pörgetésnél a stílus a felére lassul...Sokaknak hasznos lehet gondoltam megosztom :)

A zene szabaddá tesz....

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 79
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 973 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal

Hozzászólás: # 33042Hozzászólás ---Qgli---
2015.05.14. 10:00

Ezt a tempováltoztatást én Fill-nél csináltam meg, de az volt vele a probléma, hogy a fill alatt lelassította pl 140-ről 80-ra, de amikor visszatért a variáció, akkor nem maradt 80-on a tempo, hanem hirtelen visszaugrott 140-re. Úgy látom ezt a problémát ők sem oldották meg, mert amikor átvált a másik variációra, akkor ez a hangszer is visszaugrik az eredeti tempora.
Ez a tempováltoztatás ebben a formában számomra használhatatlan.
Esetleg úgy lehet használni, hogy fillen belül lelassítom és ugyanazon fillen belül vissza is állítom az eredeti tempora.

tacso
VIP
Hozzászólások a témában: 12
Hangszer: Korg Pa3x 61 Muzikant, Ibanez Rg, Hk Ludas Impact,
Adott köszönetek: : 2142 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1899 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 33054Hozzászólás tacso
2015.05.14. 11:15

Pedig ez egy jò dolog, csak én úgy próbàlom majd ki, hogy pl. egy 140 Bpm mulatós stilus fill jét visszaveszem 10-12 Bpm-mel!
Lehet hogy jobban meglöki a sorindítàsokat...

Egy dologban biztos vagyok! Nem vagyok tévedhetetlen!

Új hozzászólás