Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Korg - Technikai kérdések/válaszok

Korg szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

Apelláta
Adminisztrátor
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 463
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4583 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2496 alkalommal

Re: Korg - Technikai kérdések/válaszok

Hozzászólás: # 22385Hozzászólás Apelláta
2014.02.19. 23:47

mentosattila írta:Egy MaxxAudio használatában jártas emberkét szeretnék megkérni, némi hasznos tanáccsal ellátni engem :!: Van jó sok paraméter a frekvencia beállításoknál, de ismeretlenben nem akarok navigálni. Kisérletezni meg nincs most időm.
Azt tudom viszont, hogy van közületek aki tudja mit mivel esznek :)
Esetleg egy táblázat, leírás, ........akármi.
Köszönöm
Atti!

Ez most nem világos nekem, mit is szeretnél. Nem világos az állítandó paraméterek jelentése, vagy netán bevált beállításra lenne szükséged?
Ha gondolod, az enyémet elküldhetem, de ez hangrendszer függő. Ami nekem jó, az neked nem biztos.
Ráadásul stílus játéknál a hangzásra hatással van a stílus módban még a dob, a bassz és a kíséret sáv alap hangerő arányai is, ami szintén lehet, hogy nálad más, mint nálam. (Nem arról az oldalról beszélek, ahol a kíséret 8 sávját lehet állítani, hanem ahol csak a dob, bassz és kíséret alap arányát)
:?:

Üdv.: Apelláta

Attila
VIP
Hozzászólások a témában: 299
Hangszer: Korg + Yamaha
Adott köszönetek: : 449 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1053 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 22388Hozzászólás Attila
2014.02.20. 08:18

Nem egy felhasználó beállítása kell nekem, hanem a Maxx Audio - Gain, Freq és Q értékeinek jellemzői, tartománya. Én úgy gondolom, kellene legyen egy táblázat, egy magyarázat, valami ami megadja a normál értékeket. Azt szeretném tudni, mi mit jelent.
Én is készítettem egy beállítást amit el is mentettem magamnak, de ez olyan mintha nem ismerném a gyógyszer hatását, adagját és csak találomra beadnék valakinek egy dózist. :shock: Érted Api ?

Atti

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 22398Hozzászólás Apelláta
2014.02.20. 11:03

Atti!

Ez egy 7 sávos parametrikus hangszínszabályzó. A teljes frekvencia sávot (~20Hz-20kHz) 7 darab sávszűrő segítségével, akár 7 sávra/tartományra fel lehet osztani, és az adott tartományokat egymástól (többé-kevésbé) függetlenül manipulálni. Ez a parametrikus hangszínszabályzó abban különbözik egy sima grafikus hangszínszabályzótól, hogy míg a grafikus EQ fix sávszűrőkkel dolgozik, vagyis diszkrét frekvenciákon, diszkrét sávszélesség mellet (magyarán nem változtathatod őket) emelhetsz/vághatsz a hangképen, addig a parametrikus EQ-nál az emelés/vágás mellett szabadon állíthatod az egyes sávszűrők frekvenciáját, sávszélességét is.

Az egyes sávszűrők alatti on/off kapcsolókkal tudod aktiválni az egyes szűrőket. Vagyis, hogy hányat szeretnél belőlük használni. Hány ponton/tartományban szeretnél bele avatkozni a hangképbe.

A „FREQ” paraméterekkel adod meg az adott sávszűrő közép frekvenciáját Hz-ben. Azt a frekvenciát, ahol emelni/vágni szeretnél, vagyis az adott sávszűrő vágási/emelési csúcspontjának frekvenciáját. Ezzel tologatod az adott sávszűrődet a 20Hz-20kHz tartományon belül.

Azért nevezik közép frekvenciának, mert minden sávszűrőnek van egy sávszélessége, aminek értékét a „Q” paraméterrel tudod megadni. Vagyis, hogy a meghatározott középfrekvencia körül milyen széles frekvenciatartományban szabályozzon. Igazából ezzel az értékkel közvetlen nem is a sávszélességet adod meg, hanem az adott szűrő emelési/vágási meredekségét. Tehát, hogy a közép frekvencia két oldalán milyen meredekséggel (milyen szűken) emeljen/vágjon, csak ez arányosan befolyásolja a sávszélességet. Minél meredekebb az érték (minél nagyobb „Q” értéket írsz be), annál kisebb a sávszélesség.

És akkor van még a „GAIN” paraméter, mellyel az emelés/vágás intenzitását határozod meg dB-ben.

Azzal mindenképp számolni kell, ha két szűrő „FREQ” értékét túl közel állítod egymáshoz, vagy a meredekségi értéket nagyon laposra, esetleg jelentősebb GAIN értékkel manipulálsz, vagy ezek bármelyik kombinációja esetén a szomszédos szűrők hatással lehetnek egymásra. Tehát az egyik szűrő elviszi a mellette lévő másik szűrő által már egyszer belőtt hangképét. Persze vannak esetek, mikor szándékosan így adjuk meg a szűrő paramétereit. Például, ha egy szélesebb frekvencia tartományt szeretnénk lineárisan, egyforma dB-el emelni/vágni, melyet csak több sávszűrő „átlapolásával” lehet kivitelezni.

Atti, ha ezeket átlátod, amiket most leírtam, akkor megérted, hogy miért nincs erre egy táblázat, javasolt értékekkel. Ezek mind egyéni ízlés szerint szabadon változtatható paraméterek. A beállításokat a hangszered megszólaltatásához használt hangrendszereden, az általad megfelelő hangkép megtalálása határozza meg. Max. ilyeneket tudnék írni:

- 60-80 Hz alatti és 15-16 kHz feletti közép frekit ne használj
- 2-3 dB-nél nagyobb emelés/vágást szintén nem nagyon szokás alkalmazni
- Adott akusztikájú helyeken 125-200 Hz környéki vágással tudod szükség esetén a mélyládáid bebúgását csökkenteni
- 8-12 kHz tartomány emelésével lehet kicsit előtérbe hozni az éneket illetve az egyes hangszereket
- 12 kHz környéki vágással csökkenthető az ének „sz” és „c” betűi
- 15-16 kHz-nél tudsz kis fényt adni a cineknek és az éneknek, de csak mértékkel, ne legyen túl hifis
- 1-4 Hz körüli freki emelésével tudod kicsit természetesebbé tenni a cinek és pergők hangját (főleg Yamik esetén)
- stb.

Amúgy a Pa3 EQ nélküli vonal kimeneti hangképe szerintem elég fos. Akármilyen szuper cuccra kötve is mindenképp EQ-zást igényel. Hogy ezt a hangszeren belüli EQ-val, vagy a keverőn, esetleg kombinálva van megoldva, ez már a felhasználón múlik. Én filozófiám, hogy már a hangszeren belül oldjam meg a lehető legjobb hangképet, hogy ha netán a Pa3 más-más külső Pa cuccokra van kötve, ott már csak minimálisan kelljen korrigálni az adott hangrendszer sajátosságaihoz.

Attila
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 22399Hozzászólás Attila
2014.02.20. 11:26

Na ez igen Api :777 . Ezt vártam :!: , egy értelmes magyarázatot.
Nagyon szépen köszönöm ! Pontosan hasonló elvek alapján szeretném én is a hangszeren belül megoldani ezeket a beállításokat, aztán a keverőben még lehet manipulálni - ha kell.
Még van egy kérdésem: - egy digitális cucc estében mit jelent a külső,- illetve belső mintavételezés ? Most konkrétan legyen szó a keverőről.

Atti

voyager
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 25
Hangszer: Korg Pa50 sd, Korg Pa 600
Adott köszönetek: : 27 alkalommal
Kapott köszönetek: : 71 alkalommal

Hozzászólás: # 22400Hozzászólás voyager
2014.02.20. 13:35

zenetibi írta:Sziasztok!
Kérlek segítsetek!Pa 50sd-t hogyan lehet teljesen leformázni és feltenni az operációs rendszert?Bekapcsoláskor mit kell megnyomnom, hogy letöröljön mindent? A sima pa 50-nél a FADE gombot kellett megnyomni (úgy emlékszem), de az sd-nél ez nem müködik.
Szia! 1 lépés:

-Pa50SD_os_v102e.zip mappát kicsomagolod, a tartalmát rámásolod egy formázott üres sd kártyára mappa nélkül, 3 file + egy leirás pdf formátumban, ezt nem kell rámásolni.

-beteszed a kártyát a hangszerbe, bekapcsolod

-érzékelni fogja a kártyán az op rendszert, és kérdezi hogy szeretnéd-e telepíteni, ENTER/YES igen, EXIT/NO ha nem.

-ENTER/YES gombot megnyomod és telepiti, mikor végett ujraindul és bekapcsol

2 lépés:

-Pa50SD_res_v100.zip mappát kicsomagolod rámásolod 1 sd kártyára mappástól

-Instalálod a tartamát (SD gomb - utilites - restore data)

Ha megszeretnéd tartani a régi beállitásokat is akkor menstd el mielőtt felrakod a backup-ot (SD gomb - utilites - backup data)
Nincs meg a kellő jogosultságod a hozzászóláshoz csatolt állományok megtekintéséhez.

Apelláta
Adminisztrátor

Hozzászólás: # 22417Hozzászólás Apelláta
2014.02.20. 21:47

mentosattila írta: Még van egy kérdésem: - egy digitális cucc estében mit jelent a külső,- illetve belső mintavételezés ? Most konkrétan legyen szó a keverőről.
Passz. :oops:
Talán valamelyik Edirol tulaj nyilatkozik róla.

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 327
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 973 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal

Hozzászólás: # 22422Hozzászólás ---Qgli---
2014.02.21. 09:01

Nem tudom milyen külső meg belső mintavételezésről van szó...
Én beállítottam 44.1 KHz-re ( azt hiszem ez az a frekvencia ) és amit a keverőre kötök az digitál out-on megy a laptopba és hibátlanul felvesz mindent. ( Ha másra nem is használnám az Edirolt, ezért már nekem mindenképpen megérte. )

Attila
VIP
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 22423Hozzászólás Attila
2014.02.21. 10:02

Ez eddig rendben Qgli.........
- a legtöbb digitális zene-kütyü belső mintavételezési frekvenciája 44.1. Ez a standard. A CD-k is ezen íródnak, a PC zenei szofverekzöme erre van alapból beállítva. Az én Roland keverőm is csak 44.1-en megy (sajnos). Sajnos, mert ....
- két okból:
1) - a Korg digitális kimenete 48 kHz-es és hiába viszem be a jelet optikai vagy akár coax bemeneten keresztül a keverőbe, nem tudnak egymásra hangolódni.
2) - és hiába tud a külső hangkártyám 44.1 - 48 - 96 - 132-öt, ha a keverő csak 44.1-et tud
A Yamaha keverők általában ilyen szempontból okosabbak (több lehetőséget adnak). Visszatérve a külső,-belső mintavételezéshez, ilyen opció van viszont a Roland vm31oopro-nál is, és a többieknél is. Ezt kéne kideríteni, mi az ?

Atti

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 327
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 973 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2460 alkalommal

Hozzászólás: # 22424Hozzászólás ---Qgli---
2014.02.21. 10:37

Lehet, hogy fogadja 48KHz-en és továbbadja 44.1 KHz-en? Ez jelentheti a külső-belsőt :?:

Nekem is 96 KHz-en volt és a laptoppal úgy nem volt kompatibilis. Egyébként én nem is foglalkozok mással, mert a másik frenvenciához nincs lejátszóm!

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 469
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron EVM
Adott köszönetek: : 1920 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2917 alkalommal

Hozzászólás: # 22460Hozzászólás Asterix
2014.02.22. 07:26

Külső - belső-n én olyant tudok elképzelni, mint a midinél az órajel. Az adott hangszerből vegye-e a frekvenciát, vagy a külső hangszerből vegye. Természetesen ez csak közös nevező esetén él, ha van olyan frekvencia, amit mind a ketten "tudnak", akkor az így megadott eszköz órajelét fogja használni a készülék.
Ha nincs közös frekvencia, akkor ez nem ér semmit...
Egyébként a 44,1 már elég régi frekvencia. Ma már általában 96kHz-et használnak, de már inkább 192kHz-et. Szerencsére az Edirol és a Korg is 48 kHz-en minden állítás nélkül kommunikál egymással... :777

Új hozzászólás