Kedves új Tagjaink! Ha még nem tettétek meg, kérlek olvassátok el a Fórumszabályzatunk, melyből az is kiderül miért nem látjátok még a csatolmányokat :)

Kedves Tagok! Megújult a Médiatár, elérés: YouTube Médiatár, ill. a kis youtube ikon a menüsorban. Bővebb infók Itt

Kedves Fórumlakók! Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy elkészült a blog 1.0-ás verziója. Aki késztetést érez arra, hogy nagyobb lélegzetvételű bejegyzésekben ossza meg a tapasztalatait, gondolatait, tudását a többiekkel, az oldal profiljába illő külön rovatot vezessen, az tőlem kérhet jogosultságot PÜ-ben. A blogbejegyzés mellé nyílik egy téma is, ahol tovább folytatódhat az eszmecsere az adott témáról ;)

Korg - használhatósági tapasztalatok

Korg szintisek fóruma

Moderátor: Moderátorok

vili2105
VIP
Blogbejegyzések: 0
Hozzászólások a témában: 5
Hangszer: korg pa2x pro, korg trinity, doepfer lmk4+
Adott köszönetek: : 1059 alkalommal
Kapott köszönetek: : 442 alkalommal

Re: Korg - használhatósági tapasztalatok

Hozzászólás: # 28454Hozzászólás vili2105
2014.10.07. 22:15

Rolandbk5 írta:Az hogyan működik a Korg Pa600-nál, hogy van A és B effekt lehetőség, és mindkettőnél kettő választhatóság. Hogyan lehet aktíválni a B effektet? Mert próbálgattam, és sehogyan nem jöttem rá, bár a B-t is belehet állítani ill. lehet oda effekteket választani. Mert ugye ott van?
Az "A" megy az arrangerre, midire, a "B" pedig az upper1-2-3, és lowerre.

Tech.inf.:Korg pa2x pro, Korg Trinity Solo+Pbs, Doepfer lmk4+ masterkeyboard, Studio: Mackie Mr5 Mk2, Audio-technica at2020, focusrite saffire pro 24 dsp

---Qgli---
VIP
Blogbejegyzések: 14
Hozzászólások a témában: 79
Hangszer: -
Adott köszönetek: : 979 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2473 alkalommal

Hozzászólás: # 28458Hozzászólás ---Qgli---
2014.10.08. 07:40

Régóta mondom már, hogyha egy midi file rendesen megvan csinálva, akkor az nem szól rosszul egy pa 600-ban sem megy egy pa 3-ban sem. De nem a sz@rul megszerkesztett Chris-es meg Greg-es midi fileokat kel belepakolni a gépbe. Azokat effektezheted meg DNC-zheted, ahogy akarod. Ha az alap midi sz@r, akkor sz@r a végtermék is.

A múltkor találkoztam egy greg-es midi file-al. A dobsávban meg a basszus sávban minden hang 100-as velocity-vel volt feljátszva, vagy inkább felkattintgatva. Ezt aztán lehet effektezni bárhogy....

Apelláta
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 87
Hangszer: Korg Pa3X
Adott köszönetek: : 4587 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2497 alkalommal

Hozzászólás: # 28461Hozzászólás Apelláta
2014.10.08. 09:48

vili2105 írta:
Rolandbk5 írta:Az hogyan működik a Korg Pa600-nál, hogy van A és B effekt lehetőség, és mindkettőnél kettő választhatóság. Hogyan lehet aktíválni a B effektet? Mert próbálgattam, és sehogyan nem jöttem rá, bár a B-t is belehet állítani ill. lehet oda effekteket választani. Mert ugye ott van?
Az "A" megy az arrangerre, midire, a "B" pedig az upper1-2-3, és lowerre.
Alapból igen, de nem kötött, mert szabadon konfigurálhatod, hogy melyik csoport mihez tartozzon.

Üdv.: Apelláta

Bubamara
Adminisztrátor
Hozzászólások a témában: 115
Hangszer: PC3, VK7, TR Rack, SD9, SD40, SD1+, i30HD
Adott köszönetek: : 4464 alkalommal
Kapott köszönetek: : 3462 alkalommal

Hozzászólás: # 28472Hozzászólás Bubamara
2014.10.08. 15:49

Sziasztok,
KORG Pa tulajdonosokkal szeretnék megosztani egy a hangszer hangzásával kapcsolatos információt.
Tudjátok, hogy jó 10 éve használok pa hangszert de egyéb Korgokat meg sokkal régebben.
A pa hangzással kapcsolatban mindig volt bennem valami hiányérzet. Túl „sterilnek”, túl „tisztának” éreztem, de lehet, hogy nem is ezek a helyes kifejezések rá.
A lényeg a valami hiányán van és a kissé kopogós hangon. Sok irányban kísérletezem már jó ideje, hogy megtaláljam az ideális hangszert, hangszereket. A Ketron SD1 plus talán ami legközelebb áll hangzásában ahhoz, amit egy hangszertől elvárok. (persze mindenki más teljesen mát várhat el) A Yamahákban (Tyros) éreztem alsó tartományban egy jó kis nyomást, amit el tudtam volna képzelni pl a pa-ban. Összességében nem szeretem a Yamaha hangzását, de van valami a hangjukban, ami a pa-ban nincs, pedig ott kellene lenni. Én nem vagyok se hangmérnök, se tudósa a témának, csak van két jó nagy fülem, aztán ennyi.
Mivel a pa (1xpro) olyan sok hasznos szolgáltatással bír, és olyan sok jó hang van benne, hogy helye van az állványomon, segítséget kértem a témában egy barátomtól, aki szakmailag otthon van a témában. Talán nem haragszik meg érte ha megemlítem, Malkó barátomról van szó.
A problémát vázoltam neki, de tökéletesen tisztában volt vele, hiszen Ö is használt korábban pa1xpro hangszert. Azt javasolta, hogy próbáljak a hangképen javítani egy aural exciterrel, mely alaptartozék, a legtöbb hangosítónál és stúdióban, illetve a rádiókban. Gyártóként a z APHEX-et említette.
Szét néztem, milyen lehetőségek vannak és találtam egy APHEX 204-et a királyságban. Nem is volt veszélyes az ára, így meg is rendeltem.
Két csatornás egység, csatornánként 2-2 effekttel. Effektenként 3-3 potival. Big bottom és aural exciter
A big bottom funkciónál a basszushoz nyúlsz a 3 poti drive, tune és mix, aural exciter módban pedig a felharmónikusokhoz tune, harmonix és mix gombokkal.
Úgy adsz mélyet a hanghoz, hogy közben a jel nem emelkedik, az erősítő és hangfal nem kap nagyobb terhelést, a mélyérzet viszont brutálisan növelhető, az aural exciterrel pedig a kívánt frekvencia tartományban módosítod a felharmonikus tartományt. Kis kísérletezéssel nagyon hatásos eszközzé válik a rendszerben.
Vasárnap volt az első fellépés, ahol bizonyíthatott. Azt kell mondjam, meglepően helyre tette az öreg vas hangját. A dobokat markánsan kereken lehetett hallani, a hangszínek lényegesen tisztábban rezonánsabban szóltak a billentyű sávokon, hibátlan kerek hangkép volt, „megfelelő” mélytartalommal. 2 top ládámat vittem és a pm600.2-vel hajtottam meg, mint rendesen. A hangzásból a legkevésbé sem hiányzott semmi. De a subláda sem. :)

Az egység magyar linkje: http://www.audmax.hu/index.php?id=aphex_204
Érdemes elolvasni a leírását.

Itt találtam linket a tesztjéről, de ez igazából nem képes visszaadni azt ami valójában történik a hanggal, (igaz én egy béna logitech ipad dokkal hallgatom) az aktiválást követően és a potik helyzetének megváltoztatása közben. De azért érzékeltetik.

5:20 - nál jól érzékelteti a dobra gyakorolt hatást

Kép

Buba

Asterix
Globális Moderátor
Hozzászólások a témában: 103
Hangszer: Korg Pa5x-76 Musikant, Ketron Event
Adott köszönetek: : 1926 alkalommal
Kapott köszönetek: : 2919 alkalommal

Hozzászólás: # 28476Hozzászólás Asterix
2014.10.08. 20:57

Ehhez hasonló nyomógombok vannak a Rover keverőmön. Fat Bottom és Exciter feliratú nyomógombok, amik ezt a funkciót látják el, csak előre beállított értékkel... Időnként még az is nagyon hatásos...

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 28510Hozzászólás Asterix
2014.10.10. 19:15

powersparc írta:Illetve akkor mire a magas ár, ha szinte az egész cuccot újra kell építeni? Ezeken túl az "álom" hangszerünkön, egy szuttyogó, erőtlen semmitmondó hangzása lesz, és ez a nem mindegy, hogy mikor régebben nem volt ennyi kapacitás, muszáj volt hogy jól szóljanak az alap minták szárazon is, megfelelően processzálva, kellő dinamikával, stb.
1. Miért kellene újraépíteni a hangszert?? Lehetőséged van újraépíteni, ha neked nem tetszik, de ha tetszik, akkor a gyári cuccokat is használhatod. Ez mindenkinek saját ízlése szerint.
2. Régen muszáj volt jól szólni? Azért itt amikor egy jó megszólalásról beszélünk, akkor nem a régi jó megszólalást értjük alatta. Az abban a korban megfelelő volt, ma már majdnem a gyerekjátékok is produkálják azt a hangminőséget, kivéve 1-2 gyártót, lásd Ketron.... :777

Rolandbk5
Kiemelt tag
Hozzászólások a témában: 43
Hangszer: Yamaha Genos
Adott köszönetek: : 1063 alkalommal
Kapott köszönetek: : 1090 alkalommal
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 28511Hozzászólás Rolandbk5
2014.10.10. 19:39

Asterix írta: 2. Régen muszáj volt jól szólni? Azért itt amikor egy jó megszólalásról beszélünk, akkor nem a régi jó megszólalást értjük alatta. Az abban a korban megfelelő volt, ma már majdnem a gyerekjátékok is produkálják azt a hangminőséget, kivéve 1-2 gyártót, lásd Ketron.... :777
Ezt nem igazán értem, kérlek fejtsd ki ... :?:

Rolandbk5
Kiemelt tag
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 28513Hozzászólás Rolandbk5
2014.10.10. 19:57

Powersparc ... :777

Ennek örülök, hogy rajtam kívül is vannak akik ezt értik, és egyre többen....
Kell a részletesség ennyire? A Yamahának a SuperArticulation minek is? Ki fogja hallani egy buliban, hogy a szaxy-s levegőt vesz? Én hülye meg nyomkodom a pedált, de minek? :lol: Buba látja is, meg hallja is a dolgokat, és az Apex-s bővítése, sokkal többet adott a ZENÉNEK mint egy új hangszer. Bizonyára kifognak sokan nevetni, hogy megvásárolom a Ketron vokalizerét. Pedig megfogom, és tudjátok miért? Mert olyan emberektől mint Malko ötleteket kapni, többet ér, mintha sok pénzt költe el az ember tök feleslegesen. Azért írtam a kiállításról azt, hogy a Korg egy kaptafa, annyi különbséggel, hogy az egyik drágább mint a másik, és szerintem azok a funkciók amivel a nagyobb testvérek rendelkeznek, nem ér annyival többet. Kicsit túl vannak árazva. Szerintem ... És csak hajszoljuk az "igazi" gitár hangszínt. De ezt már mondtam, kell egy gitár és meg is van. Szerintem soha nem lesz olyan mint az IGAZI hangszerek, leget a DNC, S.A., meg SUPERNATURAL felejtős. Ez mind mind csak paraszt vakítás.

:777

Asterix
Globális Moderátor

Hozzászólás: # 28514Hozzászólás Asterix
2014.10.10. 20:02

powersparc írta:"ma pedig szinte mindenki külső gyártók mintáit betöltve használja." Nézünk mondjuk egy 90-es évek beli Ensoniq ASR-t vagy TS10 szintit, melyek ugye totál más gépek mint a PA-k, de a megszólalásuk pl. dinamikában olyat rúg a hangfalon, hogy csak ámul-bámul az ember.
Mindenkinek meg kell keresnie azt a hangszert, ami az ő zenéjéhez a legközelebb áll. Én megtaláltam. Gyakorlatilag a Ketron dobokon kívül nem használok külső hangmintát. kb. 15 stílust használok a gyáriakon kívül, azoknak a fele is kifejezetten song stílus. Mindenki saját elképzeléséhez és ízléséhez legközelebb eső hangszert vegye meg és akkor nem kell egy Korg hangszert addig faragni, míg Yamaha nem lesz belőle. Ha Yamaha kell, vegyünk Yamahát, stb...
Az említett szintik hangjait ne hasonlítsuk az arrangerek hangjához. Nekik azt kellett tudniuk, hogy jól szóljon az a szóló, vagy szőnyeg hang, de semmi mást. Ezzel szemben a Pa-knak egy csomó más dolgot is tudniuk kell. Ez olyan, mintha egy teherautót és egy kombi személyautót össze akarsz hasonlítani. A kombiba is fér egy csomó cucc, de messze nem annyi, mint a teherautóba, viszont abba nem ülhet bele 5 ember, nem kényelmes, nem tudsz Eger belvárosába bemenni, stb... Kompromisszum és kész... :777

Rolandbk5
Kiemelt tag
Kapcsolat:

Hozzászólás: # 28515Hozzászólás Rolandbk5
2014.10.10. 20:09

Asterix igazad van, de légyszi a Ketronos hasonlatodat azt ha elmagyaráznád, hogy mire is gondoltál, azt megköszönném ... :777

Új hozzászólás